Valóban felejthetetlen esküvőre vágysz?Egy esküvő Bábolnán biztos életre szóló élmény lesz!

 Bábolna Komárom-Esztergom megyében fekvő város, Tatától 27, Komáromtól 15 km-re. Könnyen megközelíthető autóval az M1-es autópályán, vagy vonattal, a Székesfehérvár-Komárom vonalon.

Ismerd meg Bábolnát!

Bábolna nevéről leginkább a bábolnai ménes juthat eszünkbe, nem is véletlenül. Bábolnán 1816-ban kezdődött a rendszerszeres lótenyésztés, főleg keleti vérvonalú lófajtákkal. Az 1900-as évek elejére a kisbéri és bábolnai ménesbirtokokat a Lótenyésztés Mekkájaként ismerték és nem csupán Európa, de még a távol-kelet, főleg Japán lótenyésztői is ellátogattak ide, s tanulmányozták a tenyésztést és a ménest.

1958-ban önálló községgé vált a település, 1960-tól irányítását, Burgert Róbert vette át, akinek vezetése alatt gyors fejlődés következett be, megindultak a lakásépítések, új utcák jöttek létre, a lakosság száma rövid idő alatt a duplájára nőtt.

1995-ben a Bábolnai Rt. felújította a volt tiszti kaszinó épületét, étterem és kávéház épült. Továbbá itt kapott helyet az a kiállítás, mely a ménesbirtok és a két évszázados múltra visszatekintő arab ló tenyésztés történetét, valamint az itt tenyésztett lovak díjait mutatja be a látogatóknak. Korábban itt kapott helyet a híres Imperiál és Ibn Galal VI csontváza is.

2001-ben a Bábolna Rt. különvált az állami tulajdonú Nemzeti Ménesbirtok Kft.-től, így az utóbbi gondoskodik a kastélyegyüttes, a ménesudvar és a lóállomány megőrzéséről és a hagyományok ápolásáról.

2002-ben épült meg a város sportcsarnoka, majd 2003-ban emelkedett városi rangra.

A mai Bábolna

Bábolna számos látványossággal büszkélkedhet. A legkiemelkedőbb minden képpen a Szapáry-kastély, melyben ma a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok központja található.

A kastély barokk stílusban épült és a város legrégebbi épülete, az 1700-as években épült U alakú udvarház. Az épület 1810-ben esett át egy renováláson, akkor épült rá az emeleti rész is, ezzel kialakult a jelenlegi formája. A kertben áll a Shagya lószobor, a híres, 1710-ben ültetett öreg akácfa, továbbá a lovarda, az istállók és az Imperiál Vendégház.

A lovak szerelmeseinek mindenképp érdemes nem csak a kiállítást és a kastélyt, hanem a lovardát is megtekinteni. A lovarda a napóleoni seregek támadásai után épült, és hála egy néhány évvel ezelőtti felújításnak, ma teljes pompájában tekinthetőek meg a ménesbélyegzőkkel díszített üvegablakok, a csillárok és a művészi tetőszerkezet, melyek igazán különleges látványt nyújtanak.

A Lovardával szemben a Hősök kapuját találjuk, mely egy Pozsony megyei város, Modor kapujának másolata. A falon lévő márványtáblák a ’48-as forradalom valamint az I. és II. világháború során elesett bábolnai hősökre emlékeznek.

A fent felsoroltak mellett érdemes megcsodálnunk a Millenniumi emlékművet, a Kocsimúzeumot, a Kamaraszínházat, melyet istállóból alakítottak át és az Arborétumot is. A 20 hektáron elterülő arborétumot 1965-ben létesítették és az idelátogatók több száz lombos és örökzöld fa árnyékában élvezhetik a jó levegőt és a nyugalmat. Séta közben megnézhetjük a Híres Lovak Emlékparkját is, mely Európában egyedülálló.

Esküvő Bábolna birtokán: ideális esküvő helyszín a lovak és a természet szerelmeseinek!

Az arborétum mámoros hangulata, zöldellő fái igazán emlékezetessé teszik az esküvői fotózást és az itt elkészült képek méltán lesznek az ifjú pár otthonának ékkövei. Több évszázados munka gyümölcsének lehetünk szemtanúi és résztvevői, akár az arborétumban, akár a kastélynál vagy a gyönyörű lovakkal fényképezkedünk. De ez még nem minden!

Akár az egész esküvő egy helyszínen

Nem csupán az esküvői fotózást, hanem az egész esküvőt lebonyolíthatjuk ezen a káprázatos helyen, hiszen a történelmi épületegyüttes közelében református és katolikus templomot is találunk, ahol tarthatjuk a menyegzőt. A Birtokon pedig egy felejthetetlen lovaskocsikázást követően az esküvői vacsorát is megrendezhetjük, sőt a násznép számára is van bőven szálláslehetőség.

Bábolnán minden adott egy igazi álomesküvő megszervezéséhez, a lovak szerelmesei pedig biztosan nem fognak csalódni. Az esküvő garantáltan életre szóló élmény lesz az ifjú házasok és a vendégek számára is.

Ismerj meg több esküvő helyszínt is!

5/5 - (462 szavazat)