Esküvő Makó: ha te is különleges esküvői helyszínt keresel!

Mint mindenki más, Te is biztosan a tökéletes esküvőt álmodtad meg. De ha a megvalósításban elakadtál és nem tudod, hol lehetne mesés helyszíneket találni a Nagy Napra, akkor a megoldás egy esküvő Makón!

Makó Csongrád megyében a Maros jobb partján fekvő város, közel a román és a szerb határhoz. A két határ közelsége miatt igen fontos közlekedési csomópont, Magyarország délkeleti kapuja.

Fekvése miatt könnyen megközelíthető, Szegedtől mindössze 32, Hódmezővásárhelytől pedig 30 kilométerre található. Két határátkelő is van a közelben, a kiszombori 5, a nagylaki pedig 20 kilométerre fekszik a várostól.

Makó a múltban

Makó szerepe 1730-től nőtt meg igazán, amikor Csanád vármegye székhelye lett. A város legfőbb megélhetési forrása a kezdetek óta a mezőgazdaság volt, de szellemisége, kulturális élete is igen gazdag volt a 20. században, hiszen itt élt és tevékenykedett József Attila, Juhász Gyula és Móra Ferenc is.

Ugyan a város 1950-ben elvesztette megyeszékhelyi státuszát és a Magyar Népköztársaság első éveiben semmilyen fejlesztést nem tudtak végrehajtani, de a rendszerváltás után fokozatosan fejlődött és egyre vonzóbbá vált a befektetők és a turisták számára is.

Híres Makó

Makó számos vendégcsalogató sajátossággal büszkélkedhet. Főként a makói hagyma révén ismert, mely igazi hungarikum, emellett pedig Magyarország legvirágosabb városa is. Az itteni „fekete föld” páratlan adottságokat biztosít a hagymatermesztésre.

Turisztika

Turisztikai vonzerejét leginkább a termálvíz adja, mely a fúrások hatására 1956-ban jutott a felszínre. Azóta a Termál – és Gyógyfürdőt folyamatosan bővítették, 2012-re pedig kiépült az új épületegyüttes is, így napjainkban már wellness-, gyógy- és élményfürdő is várja a látogatókat. A termálvíz jótékony hatását a Marosból származó gyógyiszappal egészítik ki.

Érdekes épületek

 • A méltán híres makói Hagymaház 1998-ban került átadásra, s ezután a 2000-es években számos közintézmény nyílt meg, mint például az Erdei János Sportcsarnok, a Közhivatalok Háza, a fent említett wellnessközpont és a Pulitzer József Kollégium, melyek közül több is a híres építész, Makovecz Imre tervei alapján készültek.
 • Az új építészeti értékek megteremtéséért és a régiek megóvásáért, Makó 2010-ben Hild János-díjat kapott.
 • A Magyarország Legvirágosabb Városa és az Európai Ezüstérmes Város díjakat a folyamatos fejlődés eredményeként érte el, hiszen igen nagy változáson ment át a város. A rendszerváltáskor még a legkevesebb zöld területtel rendelkező városok sorába tartozott, ám a Virágos Makóért programnak hála a lakosság segítségével igen nagy sikereket értek el.
 • Makó igen sokszínű városképpel rendelkezik, a hagyomány és a történelmi sajátosságok gyönyörűen keverednek a klasszicista, barokk, eklektikus és a modern építészeti stílusokkal.

Szórakozás Makón

 • A város rendkívül érdekes és sokszínű programokkal várja a látogatókat, melyek között minden korosztály megtalálja a kedvére valót.
 • A rendezvények közül mindenképp ki kell emelni a Gitárfesztivált, melyen magyar és külföldi előadók egyaránt fellépnek, és 2007 óta kerül megrendezésre.
 • A Grillfesztivál a makói kandallógyár szervezésében működik, 2002 óta látogatható program és évről évre több ezren keresik föl.
 • A város legrangosabb eseménye az 1999 óta megrendezésre kerülő Hagymabál. Igaz, csak nevében van köze a hagymatermesztéshez, igazából inkább velencei karnevál hangulata van.
 • A Hagymakarnevál Makó össznépi farsangi mulatsága, melyre bárki nevezhet. A program 1996-ban indult, azóta sikere töretlen, a város egésze egyszerre búcsúztatja a telet.
 • A Makói Muzsika egy több hétvégén át tartó fesztivál, mely 2005 óta működik. A programokra jelképes összegért lehet jegyet váltani, az érdeklődők komoly- és könnyűzene mellett musical előadásokat is élvezhetnek.
 • A város és a térség legjelentősebb rendezvénye a híres Makói Nemzetközi Hagymafesztivál, mely országosan is ismert program, 1991 óta rendezik meg. A szakmai programok mellett, koncertek, gasztronómiai vetélkedők, sportesemények emelik az esemény hírét. Emellett Makó testvérvárosai is képviseltetik magukat.
 • A fent említett leghíresebb programok mellett a város ad otthont az Operettfesztiválnak, a Makó Exponak, a Makói Grafikai Művésztelepnek, és a Honvéd Emléknap és Találkozónak is.

Kulturális szórakozás

A kultúra és a történelem szerelmeseinek mindenképp érdemes ellátogatni a város múzeumaiba is.

 • Itt található a József Attila múzeum, mely 2005-ben „Év Múzeuma” címet kapott. Az épületben a város történelmét ismerhetik meg az érdeklődők, az udvarban skanzen működik.
 • A Korona Szállóban megtekinthető a Makói Panoptikum, továbbá a Református ótemplom mellett található a Szikszai György-Szirbik Miklós emlékház, a Sportmúzeum pedig a város híres sportolóinak állít emléket.
 • A Hagymaház Makó kulturális központja, mely színháztermet is magába foglal. Eredetileg modernista stílusban épült 1936-ban és 1949 óta bír kizárólagosan kulturális funkcióval. 1998-ban a régi Hagymaház helyén egy újat építettek fel. A Makovecz Imre által tervezett négy tornyú épület nemzetközileg is jegyzett, a város és a szűkebb régió legismertebb látványossága.

És ez még nem minden…

Esküvő Makón: ahol az esküvői álmaid garantáltan valóra válnak!

Esküvő bármilyen stílusban

Akár a családias, szabadtéri, vagy a hagyományos esküvők szerelmesei vagytok, Makón minden bizonnyal megtaláljátok a számotokra tökéletes esküvői helyszínt. Ha inkább a modernebb, exkluzívabb esküvő áll hozzátok közelebb, abban sincs akadály, hiszen a város szolgáltatói minden igényt ki tudnak elégíteni.

Legyen szó kis létszámú, családias esküvőről, modern esküvői fogadásról, vagy hagyományos sátras lagziról, itt minden lehetőség rendelkezésetekre áll egy igazi álomesküvő megszervezéséhez.

Esküvői fotózás Makó

Az itt található zöld övezetek parkok nem csupán egy kültéri esküvőhöz nyújtanak ideális lehetőségeket, de az esküvői fotózást is felejthetetlen élménnyé teszik.

Nászút Makón

Nászutunk céljául is bátran válasszuk Makót, hiszen a pihentető wellness mellett aktív kikapcsolódásban is részünk lehet, sőt a közeli Szegedre is ellátogathatunk.

Ismerj meg több esküvő helyszínt is!

5/5 - (137 szavazat)