Esküvő Gyöngyösön! Ha csodás tájakra, vendégszeretetre és felejthetetlen élményekre vágysz!

 

Ismerd meg Gyöngyöst és a környékét!

Gyöngyös Heves megyében fekvő város, a Gyöngyösi járás székhelye. Közigazgatásilag hozzá tartozik még Gyöngyöspüspöki, Mátrafüred, Mátraháza, Sástó és Kékestető.

Gyöngyös rendkívül szép helyen fekszik, hiszen északról a Mátra, délről az Alföld határolja. A várost átszeli a Gyöngyös-patak, a Külső-Mérges-patak, a Belső-Mérges-patak és a Tarján-patak is.

Gyöngyös 1334-ben kapott városi rangot, főképp azért, mert a borkereskedelem fellendülőben volt.

1917-ben szörnyű tűzvész pusztította el a város jelentős részét, de az elpusztult házakat, templomokat és nevezetes épületeket méltó módon újjáépítették. Ennek az újjáépítésnek köszönhető a mai harmonikus és egységes városkép.

A helyi borkultúra

Gyöngyös területén már a honfoglalás előtti időkben is folyt szőlőművelés, így igen hosszú múltra tekint vissza az itteni borkultúra. A 18. században a helyi bortermelők főleg fehér szőlőfajokat műveltek, köztük rajnai fajokat is, majd a 19. században kadarkát kezdtek ültetni, ezt nevezték török szőlőnek. 1886-ban súlyos filoxéravész sújtott a környéken, mely három év alatt az összes ültetvényt elpusztította.

Szerencsére igen sok munkával és anyagi áldozattal, de az amerikai fajtákba való oltással sikerült újra megtelepíteni a szőlőt. A vész után tíz évvel meghonosultak a legnemesebb csemege-és borszőlők is, és igen kedvező kereskedelmi viszonyok mellett tudták értékesíteni is.

Gyöngyös látnivalói

Gyöngyös nem csak szőlőben, de látnivalókban is igen gazdag.

 • A városban több érdekes múzeumot találunk ahova érdemes ellátogatni. A Mátra Múzeum a 2007-ben felújított Orczy-kastélyban kapott otthont, itt tekinthetjük meg az egyedülálló mamutcsontvázat.
 • A városban található még a Szent Bertalan-templom Kincstára, melyben az ország második legnagyobb katolikus egyházi gyűjteményét láthatjuk.
 • Továbbá ellátogathatunk a Palóc népművészeti kiállításra, vagy akár Herman Lipót festőművész állandó kiállítására is.
 • Méltán népszerű Gyöngyös belvárosa, mely döntő részben beépített, parkosított, tulajdonképpen maga a történelmi Gyöngyös.
 • A Fő tér a város egykori piactere, melyet eredeti formájában újítottak föl, négy sarkában a város címerében található, nap, hold, szőlő és farkas motívumokkal díszített szökőkutak működnek. A tér autóforgalomtól mentes sétálóövezet, a városi ünnepségeket és rendezvényeket többnyire itt tartják meg.
 • A tér északi részén áll a Szent Bertalan templom, melyet a helyiek csak Nagytemplomként emlegetnek. Ez egy monumentális csarnoktemplom, a környék legnagyobbja. 1746 és 1756 között épült barokk stílusban, néhol meghagyva a korábban itt álló templom falait. Ez az épület is leégett a tűzvészben, ám 1922-ben Nagy Virgil építész tervei alapján újjáépítették.
 • A tér déli végében a Testvérvárosok kútját találjuk, felső gyűrűjében Gyöngyös testvérvárosainak címerei láthatók.
 • Szintén a téren, a Nagytemplommal szemben találjuk Károly Róbert, illetve Szent István lovas szobrát. A városháza előtt Puky Árpád szobra áll, mely alatt egy márványtáblát találunk, rajta a város térképével.
 • A Szent Bertalan utca a város sétálóutcája, főutcaként is emlegetik. Itt található a műemlék Zeneiskola, az 56-os emlékmű, a Máriácska oszlop, a Kakasos fiú szobor, és a Szent Bertalan-templom kincstára.
 • A Kossuth Lajos utcában áll az egykori városháza, és régen a városi nemesek házai is itt kaptak helyet, ezen épületek többsége ma is megtalálható. Az utca vége felé található a Szent Erzsébet templom.

Szórakozás Gyöngyösön

A Posta park a belváros legnagyobb pihenőparkja, míg a Belváros tér tele van üzletekkel, kávézókkal és éttermekkel. A park és a tér az itteni fiatalok kedvenc helyei közé tartoznak, élénk élet zajlik.
Gyöngyös számos látnivalója mellet igen sok érdekes programlehetőséggel is büszkélkedhet.

 • Itt kerül megrendezésre a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál, a Gyöngyösi Szüreti Napok, a Görgényi László gulyás főzőverseny, a Mifeszt Ifjúsági Fesztivál, a Gyöngyösi Bornapok, a Mátrai Veteránautó Találkozó, a Gyöngyösi Művészeti Hetek és a Gyöngyös Város Napjával egybekötött XIX. századi piac.
 • A lovas sportok kedvelői akár a Vak Bottyán Díjugrató Lóversenyre is kilátogathatnak. Garantáltan minden korosztály megtalálja a számára legérdekesebb programot.

Esküvő Gyöngyösön: ha igazán hangulatos város keresel!

Minden lehetőségünk adott egy igazi álomesküvő megrendezésére, hiszen a környék szolgáltatói, éttermei, épületei és látványosságai minden igényt kielégítenek.

Kis esküvő, nagy esküvő…

Legyen szó kis létszámú, családias, esetleg kültéri, vintage stílusú esküvőről, vagy akár nagy létszámú, modern lagziról, itt semmi sem okoz problémát. Egyaránt van lehetőségünk kültéri és beltéri szertartásra, állófogadásra, vagy hagyományos esküvői vacsorára, de akár a násznép elszállásolására is.

Esküvői fotózás Gyöngyösön

Nem csak az esküvői vacsora lebonyolításában, de az esküvői fotózás tekintetében is bőven akad alternatívánk, hogy csodás esküvői képek készüljenek az ifjú párról. A belvárosi templomok, ódon házak vagy a páratlan táj szépsége kimeríthetetlen módokat kínál, hogy ne csak az esküvői fotózás, de a kész képek is életre szóló élményt nyújtsanak.

Ismerj meg több esküvő helyszínt is!

5/5 - (120 szavazat)