Esküvői hagyományok és szokások, melyek a mai napig jelen vannak az esküvőkön

Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról vagy a menyasszonytáncról? Ezek és még sok más szokás is kihagyhatatlan tartozékai az esküvőnek, amivel nem csak a hangulatot lehet feldobni, de megőrizzük vele a nagy nap autentikusságát is. Olvass tovább, hogy megismerd, milyen esküvői hagyományok tehetik még szebbé életed Nagy Napját!

A legismertebb esküvői hagyományok

Vannak olyan hagyományok, melyeket mindenki ismer és a legtöbb esküvőn találkozhatunk velük.Természetesen ehhez nem szükséges, hogy nagy hagyományőrzők legyünk a hétköznapokban is, az esküvőn van lehetőség a számunkra legkedvesebb, legszimpatikusabb hagyományt feleleveníteni. Nézzünk meg néhányat a legismertebbek közül, melyek bizonyára számodra is ismerősek lesznek.

Hagyományos fehér menyasszonyi ruha

A fehér menyasszonyi ruha

Régen a nők a legjobb ruhájukban házasodtak össze, ami általában nem fehér volt. A hófehér menyasszonyi ruha az előkelő hölgyek kiváltsága volt, ami 1840 után változott meg.

Ekkor kötött házasságot Viktória királynő és Albert herceg. A királynő fehér ruhában állt oltár elé, ami divatot teremtett, és az egyszerűbb körülmények között élő nők közül is egyre többen varrattak maguknak fehér ruhát az esküvőre.

A hófehér menyasszonyi ruha hagyománya továbbra is erőteljes, a menyasszonyok többsége a mai napig ragaszkodik a hagyományos esküvői ruhához. Azonban a vállalkozó kedvű, vagy különlegesebb stílust kedvelő hölgyek, ma már számos más lehetőség közül is választhatnak és választanak is.

Divatba jöttek a színes menyasszonyi ruhák, csak úgy mint az aszimmetrikusak, vagy akár a rövid fazonok, de manapság már akár fekete menyasszonyi ruhát is találni.

Még keresed álmaid menyasszonyi ruháját? Íme egy kis segítség:

Csokordobás

Esküvői hagyományok: menyasszonyi csokordobásA menyasszonyi csokordobás kedvelt pillanata a lakodalomnak. Az ara háttal áll a hajadon lányoknak, akik közé hátradobja a csokrát. Azt tartják, aki elkapja, az fog következőnek férjhez menni.

A menyasszonyi csokorból való virág kitűzőt visel a vőlegény, ami a kettejük boldogságát szimbolizálja.

Harisnyakötő-dobás

Nagyban hasonlít a csokordobásra, ám ebben az esetben a férj dobja a menyasszony harisnyakötőjét a még nőtlen fiúknak, megjósolva, ki fog legközelebb megházasodni.

Menyasszonytánc

A szokás szerint menyasszonytánc előtt az ara átöltözik piros menyecskeruhába. A táncot általában éjfélkor tartják, amikor a vőfély egy nagy, letakart fazekat tart a kezében, és egy fakanállal üti, miközben azt kiabálja „Eladó a menyasszony!”. Ekkor a násznép tagjai táncolnak az ifjú arával, és a fazékba pénzt dobnak érte. A tánc végén a vőlegény felkapja a menyasszonyt és a fazekat és elszalad velük.

Ha bővebben is érdekel ez a hagyomány, ajánljuk a Esküvői hagyományok: a menyasszonytánc című cikkünket is.

Esküvői hagyományok: esküvői torta felvágása

Menyasszonyi torta

A lakodalmi ebéd során számos süteményt szolgálnak fel, azonban az est fénypontja minden bizonnyal az esküvői torta. Ezt az ara és férje együtt vágják fel, majd az első szeletet egy tányérról, közösen fogyasztják el.

Tudtad, hogy a babona szerint az lesz az úr a háznál, akinek a keze a torta vágásakor felül van? Ismerd meg a többi hiedelmet is az Esküvői babonák című cikkünkből.

Rózsaszirom- és rizsszórás

Mindkét szokás a templomi esküvőhöz kötődik. Az oltárhoz vezető úton a koszorúslányok vagy virágszóró kislányok szórnak szirmokat a jegyespár lába elé. A templomból kijövet pedig a násznép rizst szór az ifjú párra.

A szirmokkal az életút egyengetését, a rizzsel pedig a gazdagságot, termékenységet szimbolizálják.

Kevésbé gyakori hagyományok

Tányértörés

Esküvői hagyományok: tányértörésA lagzi kezdetén a menyasszony összetör egy tányért, ami a boldogság tartósságát szimbolizálja. Az összetört darabokat az ifjú pár együtt takarítja össze, amivel jelképesen azt fejezik ki, hogy az esetleges gondokat együttes erővel fogják megoldani.

Bolondmenyasszonytánc

A násznép férfi tagjai közül valaki beöltözik menyasszonynak, és vele is ugyanúgy zajlik a tánc, mint az igazi menyasszonnyal. Végül a pénzt átadja az ifjú párnak.

Menyasszonyrablás

A lakodalom alatt- általában a férj barátai-, megpróbálják „elrabolni” az arát. Ha sikerül nekik, akkor a férjnek vagy meg kell keresnie feleségét, vagy az „elrablók” is jöhetnek váltságdíjat kérni. Ez a „váltságdíj” általában valami vicces kérés. Gyakori, hogy hosszú percekig kell dicsérni az anyóst, és ezzel kiválthatja kedves feleségét az újdonsült férj.

Menyasszonyi autó díszítés

Az ifjú pár autóját feldíszítik szalagokkal, virágokkal, és egyre gyakoribb, hogy külföldi példa alapján konzervdobozokat is kötöznek a hátuljához. Ennek eredetileg az ártó szellemek elűzése volt a célja, mára azonban ezzel kiáltják világgá boldogságukat.

Esküvői hagyományok modern stílusú esküvőre is

Ha modern esküvőt szeretnél tartani, akkor is érdemes lehet néhány szokást megtartanod a Nagy Napon, hiszen ezek is igen emlékezetes pillanatokat hozhatnak, amikre jó lesz visszagondolni jó pár év múlva.

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (393 szavazat)