Esküvő Hollókőn: Felejthetetlen álomesküvő a hagyományok és a természet szerelmeseinek!

Ti is oda vagytok a hagyományokban gazdag lagzikért? Emellett gyönyörű kilátásra és vendégszeretetre is vágytok? A válasz: Esküvő Hollókő

Hollókő Nógrád megyei község, mely Magyarország egyetlen olyan faluja, mely az UNESCO világörökség része. A 17-18. században kialakított falu páratan példája a tradicionális építészetnek és a falusi életnek, melyet sikerült eredeti állapotában megőrizni.

Hollókő napjainkban is élő, lakott település, így egyáltalán nem nevezhető szabadtéri múzeumnak, lakói a legtöbb épületet napjainkban is rendeltetésszerűen használják. A község műemlékvédelem alatt áll, mely Dr. Román András és Mendele Ferenc közreműködésének köszönhető.

A falu mesés környezetben fekszik, Nógrád megye északi részén, Szécsénytől és Pásztótól nem messze, a Cserhát hegységben épült. A település központjában működik 1964 óta a falumúzeum, mely a jellegzetes palóc családok életmódját mutatja be.

Legendák nyomában

A település története a 13. századik nyúlik vissza, a Szár-hegy vára a tatárjárás után épült fel. Az erődítmény neve egy régi legendából fakad, miszerint Kacsics András elrabolta és éppen épülő várába zárta a szomszéd földesúr leányát. A lány dajkája azonban boszorkány volt és alkut kötött az ördöggel, hogy fiait változtassa hollóvá. Az ördögfiak a várat kőről kőre bontották le, így szabadítva ki a szép leányt a rabságból, a lebontott kövekből pedig másik várat építettek, ez a vár lett Hollókő.

Hollókő múltja

A török időkben, mint sok más település, Hollókő is elnéptelenedett, ám újra telepítése gyorsan megtörtént. Sajnos a környék adottságai nem kedveztek a termelésnek, így hosszú időre megrekedt a fejlődés. Az idők folyamán több tűzvész is pusztított a faluban, ám az 1909-es nagy tűzvész fordulópontot jelentett. Az eddig fából épült, könnyen gyulladó tetővel fedett házakat immár kőalapra és vályogból építették, és a tetőket is cserépzsindelyre cserélték. Az Ófalu a mai arculatát végül 1911-re nyerte el, mely napjainkban is hűen tükrözi az ősi palóc építészetet és a századelő hangulatát.

Hollókő napjainkban

A község mai képe hasonlóan a régihez, követi az egyutcás elrendezést, a központi útra merőlegesen találjuk a keskeny telkekre épített házakat.

Látványosságok

Annak ellenére, hogy Hollókő egy mindösszesen 400 lélekszámú település, mégis több múzeum és látnivaló várja a látogatókat.

  • A központban, egy kis „szigeten” áll a fatornyos, zsindelyes templom, melyet 1889-ben építettek. A templom rendkívül egyszerű stílusban épült és máig igen jó állapotnak örvend, ennek is köszönhető, hogy a falu igazi ékküvének számít.
  • A 67 védett épületet magába foglaló falurezervátum is igen kiemelkedő látványosság, hiszen ilyen jellegzetes díszítésekkel és kialakítással rendelkező házakat máshol nem igen találunk.
  • A Kossuth u.82. szám alatt található a Falumúzeum, mely bemutatja a jellegzetes házbelsőket, a házak szerkezetét, a hajdani lakosok életvitelét, berendezéseiket. A múzeum időszakosan – április 1-től október 31-ig – látogatható.
  • A Postamúzeum a falu kiállítóhelye, ahol a Palócföld postája című állandó kiállítás mutatja be a posta fejlődését régi képeslapokon, bélyegeken, bankjegyeken keresztül.
  • A Várdombon áll a Vármúzeum, ahol megtekinthetők a vár helyreállításának tervei, a feltáráskor talált eszközök, továbbá a panoptikum is itt kapott helyet. A fegyverteremben öt évszázadnyi hadviselési eszközök kerültek kiállításra.

Esküvő Hollókőn: ha igazán különleges esküvői helyszínt kerestek!

Ez a kis falu már jó ideje kedvelt üdülőtelepülés, ám a világörökség rangja még több lehetőséget és látogatót hozott.

Falusi turizmus vagy 4 csillagos wellness?

Igen kis lakossága ellenére élénk élet zajlik, az intézmények nagy része az Ófaluban található, a művelődési ház 150 fő befogadására alkalmas, ezek mellett pedig falusi turizmus vállalkozások is működnek, több vendéglátó egységben van szórakozási és szálláslehetőség, akár még wellness is. Falusi jellege ellenére akár négycsillagos körülmények között is élvezhetjük az itt tartózkodást.

A tradicionális esküvők szerelmeseinek

Az igazán különleges és hagyományos esküvők szerelmeseinek igazán fantasztikus lehetőségeket tartogat Hollókő, hiszen ilyen látványosságokkal, gyönyörű házakkal nem rendelkezik minden település.

Esküvői fotózás bámulatos helyszínen

Az esküvői fotózás is igen nagy élmény lehet, hisz a népművészeti emlékek, díszítések és maga az egész falu csodás hátteret biztosítanak, de a Várból is különleges képeket készíthetünk.

Ha egy hagyományos elemekkel tűzdelt esküvőt szeretnénk, mely nem csak az ifjú párnak, de a násznépnek is életre szóló élmény lesz, akkor Hollókőn jó helyen járunk, hiszen itt minden adott egy vérpezsdítő és tradicionális álomesküvő megszervezéséhez.

Ismerj meg több esküvő helyszínt is!

5/5 - (490 szavazat)