Esküvői illemtan 2. rész: hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe az esküvőn

Esküvőre vagy hivatalos, de felmerültek benned kérdések? Te sem szeretnél kínos helyzetbe kerülni a többi vendég előtt? Az alábbiakban bemutatom a leginkább kérdéses témákat, hogy véletlenül se fogjon ki rajtad az esküvői illemtan!

Az Esküvői illemtan 1.rész című cikkünkben már útba igazítást kaptál több fontos témában is, most nézzük mik lehetnek még a felmerülő kérdések!

Nászajándék, mint az esküvői illemtan egyik leggyakoribb kérdése

Esküvői nászajándék átadása

Mit vigyünk nászajándékba?

Amennyiben az esküvői meghívásunk a vacsorára vagy a lagzira is szól, akkor illik valamilyen ajándékkal készülnünk az ifjú pár számára.

Bevett szokás, hogy kész nászajándéklistával találkozunk, amin azok a dolgok vannak felsorolva, melyeket a házasulandók leginkább szeretnének.

Ettől függetlenül, ha a listán nem találunk olyan tételt, amit szimpatikusnak, vagy megfizethetőnek találunk, természetesen akkora és olyan értékű ajándékot választhatunk helyettük, melyet pénztárcánk is megenged.

Semmiképpen ne verjük magunkat túl nagy költségekbe, hiszen az ifjú pár sem azért hívott meg bennünket, hogy rajtunk hozzák vissza az esküvő árát.

Amennyiben a jegyespár nem tett közzé nászajándéklistát, választhatjuk a borítékos megoldást is és adhatunk pénzt ajándékba.

Sok pár előre tudatja a vendégekkel, hogy nyaralásra, autóra, saját lakásra gyűjtenek, így kifejezetten pénzt kérnek nászajándék gyanánt.

Általában az a szokás, hogy a vendégek akkora összeget adnak, mely körülbelül fedezi az esküvői vacsorájuk és italaik összegét. Persze, ettől lefelé és fölfelé is el lehet térni, mindenkinek saját magára van bízva, mit és milyen összeget szán az ifjú házasoknak.

Mikor ne vigyünk nászajándékot?

A nászajándék alól két esetben vagyunk mentesítve. Egyrészt akkor, ha nem vagyunk hivatalosak a vacsorára és a lagziba, kizárólag a szertartásra. Ilyenkor ugyanis nem elvárt az ajándék. Másrészt, ha a jegyespár kifejezett kérése, hogy nem kérnek semmit. Ezt illik tiszteletben tartani, ahogy azt is, ha a pár kérése, hogy nem kérnek ajándékot. Utóbbi esetben egyre gyakoribb, hogy klasszikus nászajándék helyett a pár kaparós sorsjegyet kér a vendégektől. Így ugyanis senkinek nem kell kényelmetlenül éreznie magát az ajándék hiánya miatt, a pár mégis kap valamit és a sorsjegy mindenki számára vállalható költség.

Ha mindenképpen szeretnénk valamit ajándékozni ennek ellenére is, vigyünk valami személyes, apró figyelmességet.

Nászajándék átadása

Általánosságban elmondható, hogy a borítékban adott összeggel igazán nem lőhetünk mellé, de a pénz átadásának is van egy módja, melyre érdemes figyelni.

Az összeget tegyük borítékba, írjunk mellé kedves képeslapot, vagy üdvözlőkártyát, pár jókívánságot és tüntessük föl nevünket is.

A lagzi folyamán – hacsak erre nincs külön napirendi pont – kerüljük, hogy mindenképpen az ifjú pár kezébe nyomjuk a borítékot, vagy akár más tárgyi nászajándékot, inkább kérdezzük meg, hova tegyük. Az is gyakori, hogy a ceremóniamester, vagy a DJ szól a vendégeknek, mikor van itt az ideje az ajándékok átadásának, de arra is bőven példa, hogy az ajándékba szánt összeget a menyasszony vagy menyecske tánc folyamán kerül átadásra.

Étel és italfogyasztás

Étkezés

Otthoni körülmények között bizonyára nem mindenki tartja be az étkezési etikettet, ám ebbéli tudásunkat érdemes felfrissíteni, ha esküvői vacsorára vagyunk hivatalosak. Illendő, ha tisztában vagyunk vele, melyik pohárból mit, és melyik evőeszközzel mit kell inni-enni.

Gyakran felmerülő kérdés az esküvői vacsora tekintetében a különleges étkezés, így az is könnyen előfordulhat, hogy a vacsora minden fogása nem lesz teljesen a fogunkra való. Azonban nagy tiszteletlenség a friss házasokkal szemben, ha ezt szóvá tesszük, hangot adunk nem tetszésünknek. Bölcsebb, ha a nem kívánt ételeket nem fogyasztjuk el és csendben elfogadjuk a helyzetet. Egyrészt, ha szerencsénk van, még bőven lesz nassolnivaló, amivel csillapíthatjuk éhségünket, másrészt, még mindig jobb egy kicsit éhesebben hazamenni, mint rossz emlékeket okozni az ifjú párnak.

Italozás

Esküvői illemtan: italfogyasztás az esküvőnAz alkoholfogyasztás egy rendkívül kényes kérdés tud lenni egy esküvőn. Mindenki azt szereti, ha a hangulat emelkedett és felhőtlen, ám ez nem azt jeleni, hogy a vendégeknek szék alá kell inniuk magukat.

A pohárköszöntőket, koccintásokat érdemes valamilyen alacsonyabb alkohol tartalmú itallal kezdenünk, nem ildomos tömény italokkal elindítani az estét, mert nagyon gyorsan hozhat kellemetlen következményeket.

Hölgyek és urak egyaránt legyenek tisztában vele, hogy mennyi alkoholt nem érdemes már elfogyasztaniuk. Legyünk mértékletesek, úgy is remek tud lenni a hangulat, ha a túlzott italozásból adódóan nem fűszerezzük meg kellemetlen eseményekkel az estét. Nem sok kiábrándítóbb dolog van egy esküvőn, mint a túltöltött vendégek sokszor illetlen viselkedése.

Ha nincs az itallapon

Az alkoholos italok fogyasztásával együtt kell említenünk azt is, hogy több esetben is előfordulhat, hogy a vacsoraasztalokra kitett, jegyespár által készített itallap nem tartalmazza az esküvő helyszínén fellelhető teljes italkínálatot.

Ennek rendszerint egyszerű oka van. Valószínűleg az áll a háttérben, hogy a jegyespár esküvői italcsomagot választott a vacsora mellé, és az adott csomagban a felsorolt italokat kínálják fogyasztásra, általában korlátlanul.

Ebben az esetben természetesen az étterem fölszolgálhatja nekünk az itallapon nem felsorolt, 20 éves skót whisky-t is, ha mi azt szeretnénk fogyasztani. De érdemes a pártól megkérdezni, hogy ezt a kívánságunkat is ők fogják e fedezni, vagy mi magunknak kell távozáskor kifizetni. Általánosságban elmondható, hogy az utóbbi eset szokott előfordulni, vagyis a saját külön fogyasztásunkat nekünk kell rendeznünk. Ez teljesen rendben is van így, minden bizonnyal az italválaszték amúgy is elég bőséges, és a vendéglátóink sem spórolásból hagyták le a listáról, érdemes tehát megelégednünk azzal, amit eredetileg is kínáltak számunkra.

Távozás az esküvőről

Abban az esetben, ha csak a ceremóniára voltunk hivatalosak, elég egyszerű a kérdés megválaszolása, hiszen a polgári szertartás után a vendégek zöme a lagzi helyszínét fogja célba venni, ahová mi már nem vagyunk hivatalosak. Ám ebben az esetben is kerítsünk sort rá, hogy személyesen gratuláljunk és mondjunk köszönetet a meghívásért az ifjú párnak, ekkor illedelmesen el is köszönhetünk és távozhatunk.

Abban az esetben, ha a további programra is hivatalosak vagyunk, a távozás időpontja attól is függ, hogy milyen típusú vendégvárást szerveztek meg, vagy van e vacsora. A késő délutáni esküvőknél mindenképp várjuk meg legalább az esküvői vacsora végét vagy a tortavágást. Minimum másfél – két órát illik jelen lennünk.

Ezektől eltérően például egy hagyományos vidéki lakodalom esetében többnyire a vendégek és az ifjú házasok csak reggel – vagy még akkor sem – indulnak haza.

A távozással függ össze az is, hogy amennyiben a korai távozást fontolgatjuk, mert valami dolgunk akad az esküvő után, semmiképpen ne hangoztassuk, miért kívánunk korábban távozni. A vendégek, rokonok és a pár jól érzik magukat, nem illik az orrukra kötni, hogy egy másik buliba vagy éppen bevásárolni készülünk, igyekezzünk valami udvarias és elfogadható indokkal kimenteni magunkat, hogy ne legyen belőle sértődés senki részéről.

Koszorúslányok, tanúk

Koszorúslányok és tanúk felkérése

Ha nem lettünk felkérve

Amennyiben személyünket sem tanúnak, sem koszorúslánynak nem kérte föl a jegyes pár, ezt mindenképpen tartsuk tiszteletben. Az esküvői tanúk felkérése és kiválasztása csak és kizárólag a pár döntése, nem illik őket ebben sem befolyásolni, sem érzelmileg zsarolni.

A koszorúslányok esete is hasonló. Manapság már házas, hajadon, de még kislányok is lehetnek koszorúslányok, az ő kiválasztásukat is mindenképpen fogadjuk el.

Ha bennünket, vagy gyermekünket nem kértek föl ilyen posztra, ne rendezzünk jelenetet, ne vonjuk kérdőre a menyasszonyt, számára is rémesen kellemetlen az ilyen kérdések megválaszolása, és nem is a mi dolgunk ezt vitatni.

Ha fel lettünk kérve

Ha mégis kaptunk ilyen kitüntető szerepet a pártól, akkor tisztázzuk le már idejében, hogy van e valami különleges kérésük a koszorúslány ruhák színével vagy stílusával, vagy egyéb más feladattal kapcsolatban. Természetesen a földtől elrugaszkodott kéréseket nem kell szó nélkül teljesítenünk, ám ebben az esetben, ha ezek kellemetlenek számunkra, udvariasan utasítsuk el a felkérést.

Ugyan ez a helyzet akkor, ha a menyasszony kérései szimplán nekünk nem nyerik el a tetszésünket, ebben az esetben mérlegeljük, hogy vagy eleget teszünk a felkérésnek és az ezzel járó kívánságoknak, vagy szintén ne vállaljuk el. Azonban, ha már elvállaltuk, igyekezzünk ne meggondolni magunkat, ugyanis elég kínos és problémás tud lenni, ha a szervezés közepén vagy végén az egyik szereplő kilép a feladatból.

A koszorúslányok szereplését illetően is van néhány igen fontos íratlan szabály, amit be kell tartanunk. Ha koszorúslány szerepet kaptunk, azt érezzük megtiszteltetésnek – ellenkező esetben már az elején ne fogadjuk el a felkérést – és akármilyen nagy lehetőség, tartsuk tiszteletben, hogy ettől a szerepkörtől még nem miénk a főszerep.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen nagy számban fordulnak elő olyan esküvők, ahol a koszorúslányok jobban szeretnének tündökölni, mint az ara. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Nem csak ebben a szerepkörben, hanem általánosságban az esküvői vendégsereg egyedülálló hölgyei körében, fontos kiemelni, hogy az esküvő nem piac, ahol a szinglik a portékájukat mutogatják.

Akár egyedülállók, házasok, akár távoli barátok, vagy közeli rokonok vagyunk az ifjú párral, őket tartsuk mindenek előtt tiszteletben. Ez a nap róluk szól, mi pedig vendégként azért vagyunk mellettük, hogy velük osztozzunk az örömükben.

Végül pedig az esküvői illemtan legfontosabb része!

Illik önfeledten, őszintén, teljes szívünkből együtt örülnünk a menyasszonnyal és a vőlegénnyel, hogy valóban jó hangulatban, szeretettel övezve kezdhessék meg útjukat közös életükben.

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Kiegészítők rocker esküvőre

Rocker pár vagytok, de Ti is álomesküvőt szeretnétek? Azon töröd a fejed, milyenek a legjobb kiegészítők rocker esküvőre? Önmagatok szeretnétek[...]

Mi a dolga egy koszorúslánynak?

Koszorúslány útmutató – avagy mi a dolga egy koszorúslánynak? Ha az a szerencse ért, hogy te leszel a koszorúslány, akkor[...]

Vintage esküvő – egy esküvői stílus, ami lenyűgöz

Olyan esküvőre vágysz, ami különleges mégis időt álló és sosem megy ki a divatból? Akkor a vintage esküvő pont Neked[...]

Esküvői hagyományok: a menyasszonytánc

Menyasszonytánc: az esküvői hagyományok egyik legnépszerűbb eleme Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról vagy a menyasszonytáncról? Az esküvői[...]

Pin up esküvői stílus: a retro, ami trendi

Mi az? Retro, ám mégis trendi és mérhetetlenül egyedi? Igen! A pin up esküvői stílus! Imádod a ’40-es, ’50-es évek[...]

Extrém esküvői ötletek: Esküdj a saját stílusodban!

Extrém esküvői ötletek, hogy a saját, egyedi stílusodban esküdhess! Kimondani a boldogító igent bungee jumping közben, a víz alatt, egy[...]

Esküvői meghívó: ezekre figyelj a tervezésnél!

Esküvői meghívó: az első betekintés az esküvői színfalak mögé Kész esküvői meghívó-mintákat nézegetsz, és egyszerűen nem tudsz választani? Nem is[...]

Tengerre Násznép! Vár a hajós esküvő!

Hangulatos, nyári, vízparti esküvőről álmodozol? Akkor a hajós esküvőt Neked találták ki! Ha még nem döntötted el, milyen tematika köré[...]

Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

Különleges esküvőt szeretnétek? Akkor dobjátok fel a lagzit fagyival, koktélokkal és fánkkal! Azon gondolkozol, hogyan tudnád feldobni életed nagy napját[...]

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz!

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz! Odavagy a 1920-’30-as évekért? A jazzkorszak és a swing téged is elvarázsol?[...]

Környezetbarát esküvő – óvjuk a Földet az esküvőn is!

Vigyázz, kész, rajt… esküvőszervezés! A hetedhét országra szóló buli lehet környezetbarát esküvő is! Belegondoltál már, hogy egy kis tudatossággal, mennyivel[...]

Rocker esküvő: mert a rockerek is házasodnak

Ha Te is igazi rocker vagy, aki még a menyasszonyi ruhára is bőrkabátot venne, akkor a rocker esküvő az igazán[...]

Rose gold esküvő – páratlan elegancia és egyediség!

Elegáns mégis egyedi stílust keresel? Akkor a rose gold esküvő a megfelelő választás! A 2019-es Év esküvői színe a rose[...]

Téli esküvő – avagy az igazi jégvarázs

Vonz a téli táj szépsége? Elvarázsolnak a téli díszítések? Akkor a téli esküvő Neked való! Álmodj meg egy tündérmesét és[...]

Lánykérés ötletek, hogy garantáltan “IGEN” legyen a válasz

Tanácstalan vagy, hogyan szervezd meg a lánykérést? Adunk néhány klassz ötletet! A lánykérés minden pár életében fontos fordulópont, hiszen ez[...]

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon?

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon? Ha éppen az esküvői zene választásán őrlődsz,[...]

Karikagyűrűk a klasszikustól a különlegesig

Karikagyűrűk klasszikustól a különlegesig: hogy könnyebb legyen eligazodni az esküvői gyűrűk között Az eljegyzési gyűrű a vőlegényed meglepetése, de a[...]

Menyasszonyi csokor típusok, formák

Minden amit tudni akartál – és érdemes – a menyasszonyi csokor típusairól! A menyasszonyi csokor kiválasztása legalább olyan fontos, mint[...]

Külföldi esküvő egyszerűbben, mint gondolnád

Tanácsok, ötletek egy felejthetetlen külföldi esküvő megszervezéséhez! Játszadozol a gondolattal, hogy egy egzotikus, külföldi helyszínen mondod ki a boldogító „igen”-t?[...]

Szuperhős esküvői stílus

Képregényhősök az esküvőn? Töretlenül hódít a szuperhős esküvői stílus! Az elsők között foglalod le a helyet a moziban, amikor kijön[...]

Lánybúcsú ötletek, tippek, tanácsok

Ötletek, tippek az emlékezetes lánybúcsú megszervezéséhez Itt az ideje megszervezni a lánybúcsút? Akkor ne amerikai filmekben látható jelenetekből inspirálódj! Inkább[...]

Esküvői hagyományok és szokások

Esküvői hagyományok és szokások, melyek a mai napig jelen vannak az esküvőkön Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról[...]

Esküvői babonák, amik beépültek az esküvői szokások közé

Ismert és kevésbé ismert esküvői babonák Amióta csak esküvőket tartanak, léteznek az esküvőhöz, házassághoz kapcsolódó babonák is. Ezek közül sok,[...]

Esküvői játékok kreatívan

Kreatív esküvői játékok kicsiknek és nagyoknak, hogy az egész násznép jól szórakozzon! Szeretnéd feldobni a lakodalom hangulatát, de nem jut[...]

Esküvői gyermekfelügyelet

Esküvői gyermekfelügyelet: gondtalan szórakozás kicsiknek és nagyoknak Ha úgy gondolod, hogy az esküvő szervezése során a legapróbb részletekre is odafigyeltél,[...]

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

A csodálatos Emily Soutache: sujtás esküvői ékszerek

Álomesküvőre álomékszer? Bemutatjuk a sujtás esküvői ékszereket! Szeretnél egy, a ruhádhoz és az egyéniségedhez is passzoló egyedi ékszert, mely nagyszerűen[...]

5/5 - (122 szavazat)