Mi a különbség a Római katolikus és a Református egyházi esküvő között? Melyik hogyan zajlik?

A polgári szertartás hivatalos hangulatának tökéletes kiegészítése lehet a romantikusabb egyházi esküvő, de hogyan kell elképzelni egy egyházi szertartást? Milyen szabályok vonatkoznak rá? És mi a teendő, ha a Jegyespár tagjai eltérő vallásúak?

Egyházi esküvő

A házasulandó párok közül nem mindenki gyakorolja a vallást, esetleg eltérő vallásúak, ami számos kérdést vet fel az esküvő előtt. Ha Te is közéjük tartozol, akkor mindenképpen olvass tovább, hogy megismerhesd, hogyan is zajlik egy egyházi esküvő!

Az esküvő megszervezése sok tervezéssel és papírmunkával is jár, amit jobb időben elintézni. Ezek közé tartozik az egyházi szertartás megszervezése is.

A következőkben ismertetni fogom a római katolikus és a református esketés menetét, különbségeit.

A legnagyobb különbség a két szertartás között, hogy a római katolikus hitvallás az egyházi esküvőt ismeri el, mint igazi házasságot.

Ezzel szemben a református vallás a polgári esküvőt is elismeri, és a templomi szertartás során már a házastársakra kéri az áldást Istentől.

Római katolikus egyházi esküvő

Azonos vallású jegyespár esetén

Ha a menyasszony és a vőlegény is római katolikus vallású, akkor egyikük lakhelye szerinti plébániára kell bejelentkezniük legalább 3 hónappal az esküvő előtt. Ha azonban másik templomban szeretnének esküdni, erre is van lehetőség. Ekkor elbocsátó iratot kell kérniük a kerületi plébániától.

Különböző vallású jegyespár

Római katolikus esketésre csak abban az esetben van lehetőség, ha legalább az egyik fél katolikus vallású. Ha a pár egyik tagja másik vallás híve, akkor a katolikus vallású személy nyilatkozatot ír alá, amelyben elköteleződik amellett, hogy a közös gyermeküket katolikus hitvallás szerint fogják nevelni.

Ha csak egyikük van megkeresztelve

Ha az egyik fél nincs megkeresztelve, akkor is van lehetőség katolikus esküvőre, püspöki engedéllyel, valamint ebben az esetben is megtörténik a gyermek nevelését illetően tett nyilatkozat aláírása.

Ha a jegyespár egyik tagja sem katolikus

Ha a jegyespár egyik tagja sem katolikus vallású, azonban mégis katolikus szertartás szerint kívánják megszentelni házasságukat, akkor végig kell járniuk az úgynevezett katekumenátust, ami egy évig tartó hitoktatást jelent, aminek a végén meg kell keresztelkedniük.

Ha nem voltak elsőáldozók

Ha a jegyesek nem voltak elsőáldozók, akkor a szorosabb értelemben vett jegyesoktatás előtt még vallási ismereteket kell szerezniük Jézus Krisztusról, az Oltáriszentségről, mivel az egyházjog kimondja, hogy az esküvő előtt köteles a jegyespár áldozni és gyónni.

Római katolikus jegyesoktatás

Ha a menyasszony és a vőlegény gyakorló hívők, akkor a jegyesoktatás egy rövidebb ideig tartó felkészülést jelent magára a házas életre. Ekkor a párt összeadó pap jobban megismerheti őket, felkészíti őket a keresztény szemléletű gyermeknevelésre, együttélésre, ismertei velük a szertartás menetét, a feltett kérdéseket.

Azonban ha a pár tagjai nem voltak elsőáldozók, akkor hosszabb ideig tart a tágabb értelemben vett jegyesoktatás. Ekkor a vallás mélyebb megismerésével kezdődik az oktatás, majd ezután térnek rá a szorosabb értelemben vett, már a házas életre fókuszáló jegyesoktatásra.

Hogyan zajlik a Római katolikus szertartás?

Katolikus egyházi esküvő

Egy átlagos római katolikus szertartás a következőképpen történik:

Az eskető pap a vőlegény előtt vonul be. A vőlegény vonulhat egyedül, de például tanúja társaságában is. Utánuk vonul be a menyasszony, általában édesapja karján, de más, számára kedves személy oldalán is bevonulhat.

A pap üdvözli az összegyűlt násznépet, híveket. A könyörgés után felolvas Isten és az Evangélium igéjéből.

A jegyespár a pap és tanúik előtt szolgáltatják egymásnak a szentséget, hűséget fogadnak, majd válaszolnak a pap által feltett kérdésekre. A pár esküt mond egymásnak, majd a pap megáldja gyűrűiket.

A gyűrűhúzás után következik az egyetemleges könyörgés, amikor a pap és a hívők is kérik Istent, hogy áldja meg a párt.

A szertartás végén az eskető pap vezeti ki a házastársakat a templomból.

Milyen iratokra van szükség Római katolikus egyházi esküvőhöz?

  • Fél évnél nem régebbi keresztelőlevél
  • Személyi igazolvány
  • Előző házasság felbontását igazoló iratok (polgári és egyházi házasságkötés esetén is)
  • Özvegység esetén az elhunyt fél halotti anyakönyvi kivonata

Református egyházi esküvő

Azonos vallású jegyespár esetén

A református esküvő megtartásához legalább az egyik félnek reformátusnak kell lennie. A kiválasztott templomba 3-4 héttel az esküvő előtt ajánlott bejelentkezni.

Különböző vallású jegyespár esetén

Ha katolikus személy szeretne házasságot kötni reformátussal, akkor arra kétféle lehetőség van.

  • Amennyiben mindenképp református templomban szeretnének esküdni, akkor a pár katolikus tagjának a plébánoson keresztül engedélyt kell kérnie a megyepüspöktől, amiben megindokolja, miért nem lehet az esküvőt katolikus templomban tartani.
  • Másik lehetőség, hogy katolikus templomban református lelkész jelenlétével történik az esketés. Erre a katolikus, református és evangélikus egyházak megalkottak egy közös, úgynevezett ökumenikus szertartást.

Református jegyesoktatás

Református esküvő esetében is részt vesznek a párok jegyesoktatáson, melynek célja, hogy a lelkész jobban megismerje a házasulandó párt.

Hogyan zajlik a református szertartás?Református egyházi esküvő

A lelkipásztor a templomajtóban fogadja a menyasszonyt és a vőlegényt, akiket ezután a bevezet a templomba.

A pár az Úr asztala előtt foglal helyet, ahol a vőlegény a menyasszony jobb oldalán helyezkedik el.

A lelkész bibliai idézetet olvas fel, énekelnek a hívőkkel, valamint igehirdetés is történik, ami a házas életet helyezi középpontba.

A házasulandó felek kézfogásakor előbb a vőlegény, utána pedig a menyasszony mondja el az eskü szövegét, a lelkipásztor után ismételve.

Ezután történik az intelem, ami után a jegyespár is összekulcsolja a kezét az imádsághoz. Elmondják a Mi Atyánk-ot, majd a lelkipásztor áldást kér a házastársak életére.

Milyen iratokra van szükség Református templomi esküvőhöz?

  • Házassági anyakönyvi kivonat
  • Személyi igazolvány

Mindannyian másmilyenek vagyunk, egyesek gyakorolják a vallást, mások nem, nem mindenki van megkeresztelve, és sokszor más vallású emberbe szeretünk bele. Élethelyzetünktől függően változik, hogy mennyi energiát kell befektetnünk abba, hogy templomi esküvőnk lehessen.

Kislányként sokan álmodunk arról, hogy majd a nagy napon a menyasszonyi ruha tökéletesen áll rajtunk, miközben végigvonulunk a templomban a padsorok között. Ezért a pillanatért a jegyespár mindkét felének érdemes elköteleződnie az egyházi esküvői szertartás mellett.

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

Hogyan válassz esküvői szolgáltatót?

Összeszedtük, melyek azok a szempontok, amikre mindenképpen ügyeljetek, ha Összeszedtük, melyek azok a szempontok, amikre mindenképpen ügyeljetek, ha Összeszedtük, melyek[...]

Elolvasom
Esküvői szolgáltatók: az álomesküvő megvalósítói

Legelőször is fontos, hogy rászánd az időt az esküvőd megszervezésére. Ez azt jelenti, hogy a kitűzött időpont előtt legalább fél[...]

Elolvasom
A polgári esküvő menete

A polgári esküvő menete A-tól Z-ig Tervezitek az esküvőt? Szeretnétek összekötni az életeteket hivatalosan is? Jó lenne, ha a polgári[...]

Elolvasom
Ceremóniamester vagy vőfély? Hogyan válassz?

Ceremóniamester vagy vőfély? Nektek melyik az ideális az esküvőre? Egy esküvő megszervezése nem kis feladat, gondoskodnotok kell arról, hogy a[...]

Elolvasom
Mi fán terem az esküvői dekoratőr? Most kiderül!

Tökéletes esküvői dekorációt szeretnél, de nem tudod hogyan? A megoldás az esküvői dekoratőr! Egy álomesküvő megszervezése időigényes és tengernyi feladatból[...]

Elolvasom
Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Miért fontos lépés a szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal? Mik szerepeljenek a szerződésben? Az esküvőszervezés (sajnos) nem csak annyit jelent, hogy a[...]

Elolvasom
Polgári esküvő: a hivatalos házasságkötés útja

A hivatalos házasságkötés feltétele a polgári esküvő megtartása. De hogyan is kezdj neki? Ha elhatároztátok magatokat, hogy szeretnétek életeteket hivatalosan[...]

Elolvasom
Esküvői tanúk és koszorúslányok

Mit is csinálnak pontosan az esküvői tanúk és koszorúslányok? A lagzi fontos résztvevői az esküvői tanúk és koszorúslányok. Feladataik nem[...]

Elolvasom
Egyházi esküvő

Mi a különbség a Római katolikus és a Református egyházi esküvő között? Melyik hogyan zajlik? A polgári szertartás hivatalos hangulatának[...]

Elolvasom
Házasságkötés törvényi feltételei

Mik a házasságkötés törvényi feltételei? Mitől lesz egy házasság hivatalos? Már javában tervezed az esküvőd színkompozícióját? Kiválasztottad a koszorúslányok ruháját[...]

Elolvasom
Esküvőszervező: biztos kezekben a Nagy Nap

Honnan tudhatod, hogy szükséged van esküvőszervező segítségére? Most kezded az esküvőd szervezését, de elakadtál már az elején? Rengeteg ötleted van,[...]

Elolvasom
Vőfély: a hagyományos esküvők lelke

A hagyományőrző esküvők lelke és hangulatfelelőse a vőfély Az esküvőszervezés közepén jársz és nem tudod eldönteni ki koordinálja a Nagy[...]

Elolvasom
Ceremóniamester: a modern esküvők koordinátora

Miben lehet segítségedre egy ceremóniamester? Szükséged van valakire, aki segít levezényelni az esküvőt és egy karmester ügyességével hangolja össze az[...]

Elolvasom
Szertartásvezető: az egyedi esküvői szertartások záloga

Mit is csinál egy szertartásvezető? Miben segíthet Nektek? Ha szeretnétek elkerülni a sablonos esküvőt, de nem tudjátok hogyan… Ha egyedi[...]

Elolvasom

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

A csodálatos Emily Soutache: sujtás esküvői ékszerek

Álomesküvőre álomékszer? Bemutatjuk a sujtás esküvői ékszereket! Szeretnél egy, a ruhádhoz és az egyéniségedhez is passzoló egyedi ékszert, mely nagyszerűen[...]

5/5 - (376 szavazat)