Felejthetetlen élmények várnak a hangulatos borvidéken! Téged is vár egy csodás esküvő Egerben!

Életre szóló élményeket, felejthetetlen lagzit és önfeledt szórakozást szeretnél? A válasz mindenre: Esküvő Eger

Eger a Bükk-vidék délnyugati szélén, az Eger-patak völgyében fekszik, Heves megye és az Egri járás székhelye. A város jelentős oktatási és kulturális központ, az ország egyik legnépesebb városa.
Az egri borvidék fő központjaként a legjelentősebb borvárosok közé tartozik, külföldön is híres és elismert borfajta az egri bikavér.

Eger története

A Rákóczi-szabadságharc alatt Eger volt a felszabadult országrész központja, itt volt a fejedelem főhadiszállása és itt készült az első magyar hírlap is. A 18. század a virágzás kora volt, ekkor alakult ki a ma is érvényesülő barokk városkép, iparosokat, kereskedőket, művészeket vonzott a város, a lakosság száma gyorsan megnőtt.

A következő évszázad sok nehézséggel sújtotta a várost, két alkalommal is leégett, leomlott a vár déli fala is és a parlament megtagadta Eger szabad királyi várossá emelését. Az 1878-as nagy árvíz emlékeit még ma is megtalálhatjuk néhány épület falán.

1925-től újra nagy építkezéseket kezdtek a városban, megkezdődtek a vár régészeti ásatásai és 1933-ban az elsők között kapott engedélyt Eger, hogy gyógyfürdőt építhessen.

1978-ban a várost Hild János-díjjal tüntették ki a műemlékek védelméért. Az 1190-es évektől elsősorban a külvárosban történtek építkezések, új lakóparkok jöttek létre, bevásárlónegyed épült, elkészült a déli elkerülő út, majd 2008-ra Egert is utolérte a városiasodás, és megépült az ország egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, az Agria Park.

Eger jelene

Eger igen gazdag múzeumokban és kiállítóhelyekben, a műemlékké nyilvánított Egri várban működik a Dobó István Vármúzeum, melyben bemutatják a vár történetét, erődrendszerét. A kőtárban az elpusztult katedrálisok maradványait tekinthetjük meg, a hősök termében pedig Dobó István síremlékének fedőlapját. A várban látható az Egri Képtár, mely hazánk igen jelentős művészeti gyűjteménye. A vár történelmét a kiállítások mellett különböző programokkal is igyekeznek feleleveníteni.

Látványosságok

  • A Bazilika Magyarország harmadik legnagyobb egyházi épülete, 55 méteres magasságával. A templomhoz vezető lépcsősor mellett található az egykori érseki pincerendszer bejárata, ahol a Város a város alatt kiállítóhely működik.
  • A Líceum épületében tudományos játszóház kapott helyet, ahol a planetárium is várja az érdeklődőket, emellett a város legmagasabb kilátóhelye. Szintén az Egyetem épületében található a Spekula Csillagvizsgáló.
  • Eger múzeumainak sorát gazdagítja a Nemzeti Bormúzeum, a Telekessy Patikamúzeum és a Szemfényvesztés kiállítás. A Megyeháza udvarán a Heves Megyei Sportmúzeum kapott otthont, mely az egykori megyei börtön épülete.
Beatles

A Beatles rajongóknak szinte kötelező úti cél Eger, hiszen a városban található az Egri Road Beatles Múzeum, mely Kelet-Közép Európa egyetlen állandó Beatles gyűjteménye. A korabeli interjúk és felvételek mellett, igazi ritkaságok és limitált kiadások is megtekinthetők, játékok és élményfotózás gondoskodik az igazi 60-as évekbeli hangulatról.

Történelmi épületek

Eger rendkívül gazdag templomokban is, itt található az 57 méter magas Minorita templom, mely a Dobó István téren áll, a Városháza szomszédságában. A barokk stílusú Barátok temploma mellett a városban található többek között a Ciszterek temploma, Szent Sebestyén vértanú temploma, a Szent Rozália templom, a Kisboldogasszony plébániatemplom, továbbá a Szent Rókus temetőkápolna is.

Történelmi épületek, kiállítások és templomok mellett kulturális intézményeket is bőven találunk a városban, itt működik a Gárdonyi Géza Színház, a Harlekin Bábszínház és a Babszem Jankó Gyermekszínház is.

2008.január 1-jén alakult meg az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

Eger nevezetességei közé tartozik több barokk stílusú épület is, mint például a Nagypréposti palota, a Kispréposti palota, a Líceum, és a Dobó István tér. A Szépasszony-völgyben találjuk Eger legnagyobb összefüggő borpincéjét.

Színes programok

Eger számtalan látványosságát szinte lehetetlen lenne felsorolni, érdemes több napos itt tartózkodásra készülni, ha szeretnénk végig járni minden látványosságot.

A város nem csupán káprázatos épületeivel, de különböző programjával is vonzza a látogatókat. A március végén-április elején megrendezésre kerülő Egri Tavaszi Fesztivál számos érdeklődőt csábít a városba. Emellett egész nyáron látogatható az Agria Nyári játékok, július végén az Erlau Táncfesztivál, a Fesztivál a barokk Egerben, a Végvári Vígasságok, szintén júliusban látogatható a Középkori Piactér. Az egri borok szerelmeseire is gondolt a város, hiszen júliusban és augusztusban kerül megrendezésre Az Egri Bikavér Ünnepe, valamint a Bormustra az egri Piacz-on.

Édes élvezetek

Ha további érdekességekre vágyunk, a Harangöntő utcában tekinthetjük meg Kopcsik Lajos Oscar-díjas és világbajnok, Guinness rekorder mestercukrász alkotásait is. A padlótól a plafonig itt minden cukorból van, a mester 120 különleges művét láthatjuk. A Tűzoltó téren a tűzoltósági szertárban állnak a muzeális értékű járművek, a kiállításon végig követhetjük a tűzoltó felszerelések fejlődését. Ezek mellett igazán nagy élmény gyerekeknek és felnőtteknek a városnéző kisvonatok, melyeken idegenvezetést is kapunk. A Klapka György utcai kézműves cukrászdában kóstolhatjuk Szó Gellért cukrász remekműveit, aki két alkalommal is nyert „Az ország tortája” versenyen.

Esküvő Eger városában: álomesküvő borítékolva!

Esküvő bármilyen stílusban

Legyen szó akár kis létszámú, családias esküvőről, vagy hét határra szóló lagziról, Egerben biztos megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb helyszínt. Az esküvői vacsorát, vagy a vendégvárást akár borkóstolással is egybeköthetjük, de a násznéppel vagy a családdal akár valamelyik helyi rendezvényen is részt vehetünk. A szállodák, éttermek és szolgáltatók közül bártan válogathatunk, akár kültéri, sátras szertartást szeretnénk, akár egy elegáns beltérit, minden bizonnyal páratlan élményben lehet részünk. Igazi álomesküvőt szervezhetünk itt, mely az ifjú párnak és a násznépnek is csodás élmény lesz.

Esküvői fotózás a páratlan borvidéken

Az esküvői fotózás is életre szóló emlék lehet, rengeteg festői szépségű épület és táj áll a rendelkezésünkre, de az extrém stílust kedvelők akár a Király utcai Zöld Pecsét pubot is felkereshetik, amelyet Mr. Zero színes graffitije díszít és ahol különleges kézműves sörök is kaphatók.

És a megérdemelt pihenés

Az esküvő után feltehetjük az i-re a pontot, ha nászutunkat is itt töltjük, hiszen a számos program igazán aktív kikapcsolódást nyújt, de akár a fürdőkben is kényeztethetjük magunkat.

Ismerj meg több esküvő helyszínt is!

5/5 - (239 szavazat)