Mit is csinál egy szertartásvezető? Miben segíthet Nektek?

Ha szeretnétek elkerülni a sablonos esküvőt, de nem tudjátok hogyan… Ha egyedi hangulatú szertartásról álmodtok anélkül, hogy túlzásokba esnétek… Akkor a szertartásvezető szolgáltatása pont Nektek való!

A legfontosabb azt tisztázni már a legelején, hogy hivatalos házasságot csak és kizárólag anyakönyvvezető előtt köthettek. A szertartásvezető nem helyettesítheti az anyakönyvvezetőt, nem jogosult hivatalos házasság megkötésére. Ezért pár nappal az esküvő előtt nyitvatartási időben meg kell jelennetek az anyakönyvvezető előtt két tanúval, és hivatalosan meg kell történnie a polgári esküvőnek.

Miért érdemes szertartásvezetőt választani?

SzertartásvezetőFelmerülhet bennetek a kérdés: ha a szertartásvezető által vezetett házasságkötés nem hivatalos, akkor miért is érdemes igénybe venni? A következőkben erre is választ kaptok:

A szertartásvezető feladata az, hogy a ceremóniát a Ti igényeitekre formálja. Az anyakönyvvezetővel ellentétben a szertartásvezetőnek nem kell jogi formákhoz igazodnia. Ez lehetőséget ad arra, hogy a ceremónia szövege, menete, felépítése teljes egészében a menyasszony és a vőlegény elképzeléséhez igazodjon. Ennek következményeképpen az esküvő hangulatát nem egy jogilag előre meghatározott szöveg fogja megalapozni, hanem egy olyan beszéd, ami a Ti személyiségeteket tükrözi vissza.

A szertartásvezetők mindig részletesen elbeszélgetnek Veletek, megismerik a stílusotokat, a megismerkedésetek történetét, a legemlékezetesebb élményeiteket, mindent ami a szerelmetekhez kapcsolódik. Ezeknek az ismereteknek a fényében fog olyan beszédet írni a szertartásotokra, mely valóban Rólatok szól, a Ti stílusotokban.

A ceremónia felépítése is rugalmasan igazodik az igényeitekhez

Az esküvői szertartást több, egyedileg választott ceremóniával lehet megfűszerezni. Ezeknek az a fő feladatuk, hogy kettőtök egyesülését, a kettőből létrejövő egy szellemiségét képviseljék.

Az elképzelésektől függően lehet versmondás, egyedi fogadalomtételek, kötél-, folyadék-, vagy homokceremónia, faültetés, de akár élőzenét is beépíthetnek a menetrendbe.

Sok esetben az anyakönyvvezetőnél ezek az extrák nem megoldhatóak, vagy az időhiány miatt, vagy épp azért, mert a például faültetés a Hivatalban nem oldható meg. Igaz, vannak olyanok, amikben az anyakönyvvezetők is partnerek és lehetővé teszik a megvalósításukat, azonban, szertartásvezetővel semmilyen szempontból nem vagytok behatárolva.

A szertartásvezető a ceremóniákkal kapcsolatban is személyesen konzultál Veletek, hogy olyat válasszatok, ami a legjobban illik hozzátok. Hiszen ezzel is egyedibbé, romantikusabbá és emlékezetesebbé tehetitek az esküvőtöket.

A szertartásvezető kiválasztása rajtatok múlik, ezért fontos szempont a szimpátia a felek között. Olyat válasszatok, aki már az első találkozáskor is Rátok tud hangolódni, érzitek, hogy egy hullámhosszon vagytok. A személyes konzultációk miatt sokkal közelebbi és barátibb viszony alakul ki, mint a formális anyakönyvvezetővel, aki az adott hivatalban dolgozó alkalmazott, ezért személyét nem választhatjátok meg.

Szertartásvezetővel külső helyszínen

SzertartásvezetőEgyre gyakoribb, hogy a szertartást egy külső esküvői helyszínen szeretné megtartani a pár, általában ott, ahol a lagzit is tartják majd. Ez nem csak a divat miatt alakult így, hanem azért is, mert egy meleg nyári napon kellemesebb lehet egy esküvői fogadást sátor alatt, vagy éppen a választott étterem kerthelyiségében megtartani.

Ha Titeket is érint ez a verzió, akkor bizonyára már szembesültetek vele, hogy ez a megoldás sok esetben gondot okoz. Ugyanis az anyakönyvvezető vagy ki sem megy külső helyszínre, vagy ha igen, az akár többe is kerülhet, mint egy szertartásvezető szolgáltatásának igénybevétele.

Ha mégis vállalja az anyakönyvvezető a külső helyszínen való esketést, az ára településenként igen eltérő. Érdemes megfontolni, megéri-e ilyen feltételek mellett kifizetni a polgári szertartást, ha van lehetőség egy oldott hangulatú, teljesen személyre szabott ceremóniára is, közel azonos, vagy akár olcsóbb áron is.

Lényeges különbség még az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között, hogy a szertartásvezető időbeosztása sokkal rugalmasabb.

A szertartásvezető megtarthatja az esküvőt munkaszüneti napokon és ünnepnapokon is, míg az anyakönyvvezető nem (vagy utóbbi esetében csak felár ellenében).

Ez megfontolandó különbség, mivel olyan időpontot is választhattok az esküvő megtartásához, amikor például ünnepnap miatt hosszú hétvége van. Ebben az esetben az anyakönyvvezető a legritkább esetben vállalja az esketést, míg egy szertartásvezetőnek nem okoz problémát.

A szertartásvezető előnyei röviden összefoglalva:

  • Egyedi igényekre formált szertartást vezényel
  • Személyes konzultációt, ismerkedést biztosít
  • Személyének kiválasztása rajtatok áll
  • Rugalmas időbeosztása van
  • Bárhol megtartja a szertartást – akár külföldön is

 

Ha azt szeretnétek, hogy különleges módon, helyszínen vagy időben történjen az esküvői szertartás, akkor érdemes elgondolkoznotok a szertartásvezető megbízásán. Ha megtaláljátok a megfelelő esküvői szolgáltatót, akkor garantáltan egy életre szóló élmény lesz!

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (208 szavazat)