A hivatalos házasságkötés feltétele a polgári esküvő megtartása. De hogyan is kezdj neki?

Ha elhatároztátok magatokat, hogy szeretnétek életeteket hivatalosan is összekötni, nézzük milyen lépések vezetnek el az “igen” kimondásáig az anyakönyvvezető előtt.

Mint ahogyan a “Házasságkötés törvényi feltételei” című cikkünkben is írtuk, hivatalosan elismert házasságot csak a polgári esküvői keretein belül az anyakönyvvezető köthet. Ezért az esküvőszervezés lépései közül a polgári esküvő megszervezése a legfontosabb feladat.

Polgári esküvő menete

Mikor foglalhatom le a polgári esküvő dátumát?

Ha kiválasztottátok az esküvő dátumát, akkor ahhoz képest legkésőbb 30 nappal, legkorábban egy évvel előre tudtok bejelentkezni az anyakönyvvezetőnél. Ezt az egész országban bárhol megtehetitek, nincsen lakóhelyhez kötve.

Ekkor a házassági szándékotokat feljegyzik, az anyakönyvvezető pedig véglegesíti az esküvő napját, valamint megbizonyosodik róla, hogy nincs semmilyen kizáró ok a házasság megkötésére.

Ezután van a “megfutamodási idő”, amikor van idő és lehetőség átgondolni a házasodási szándékot, vagy esetleg bármilyen okból elhalasztani azt.

Milyen iratokat szükséges magatokkal vinni a házassági szándék bejelentéséhez?

A bejelentéskor vigyétek magatokkal a személyi igazolványotokat, vagy bármilyen személyazonosságot igazoló okmányt (jogosítvány, útlevél stb.), lakcímkártyát és a születési anyakönyvi kivonatot.

Ha a jegyespár egyik tagja már volt házas, akkor az előző házasságot felbontó dokumentumokat is be kell mutatni. Ha özvegy személyről van szó, akkor az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata is szükséges a bejelentéskor.

Mik a polgári házasságkötés feltételei?

Magyarországon 18. életévét betöltött cselekvőképes férfi és nő házasodhat össze.

Házasságot kizáró okok:
  • 18. életévet még nem betöltött személyek csak indokolt esetben és gyámhatósági engedéllyel köthetnek házasságot.
  • 16 évnél fiatalabb személy nem köthet házasságot
  • Egyenes ági rokonnal, sem pedig örökbefogadott és örökbefogadó között nem lehet házassági viszony.
  • A pár valamelyik tagjának fennálló házassága vagy bejelentett élettársi kapcsolata van.
  • Cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló vagy teljesen cselekvőképtelen személyek házassága sem lehetséges.
  • Ha az anyakönyvvezető nem megfelelően járt el a szertartás lebonyolításában.
  • Ha a pár tagjai nem voltak jelen együtt a házasságkötéskor.

A polgári szertartás részei

Nézzük át részletesen, milyen részei vannak a polgári szertartásnak.

Megérkezés

Érdemes kb. 20 perccel a szertartás előtt érkeznetek, mivel ekkor az anyakönyvvezető még egyszer leellenőrzi az adataitokat, és a tanúitok adatait is. A násznép helyet foglal és kezdődik a ceremónia.

Bevonulás

Hogyan zajlik a polgári esküvőÁltalában az anyakönyvvezető után vonultok be, utánatok pedig a tanúitok. A bevonulás alatt az általatok választott zene szólhat. Ettől eltérő formában is bevonulhattok, ezt az anyakönyvvezetők előre meg is szokták kérdezni. Így bátran az igényeitekre szabhatjátok. A menyasszonyt kísérheti az Édesapja, a vőlegény is érkezhet kísérettel, vagy akár a vőlegény és a násznép is várhat benn, míg a menyasszony besétál a terembe, ez rajtatok múlik.

Résztvevők köszöntése

Az anyakönyvvezető köszönti az egybegyűlteket. A köszöntés alatt is szólhat zene, általában szöveg nélküli, instrumentális dallamokat kedvelnek a párok.

Házassági nyilatkozatok

Ekkor jelentik ki, hogy nincs akadálya a házasságnak, felteszik a kérdéseket, amikre határozott igennel (vagy nemmel) kell válaszolni.

Fogadalmak

Ez nem kötelező eleme a polgári szertartásnak, de a legtöbb pár szokott élni a lehetőséggel, hogy saját maguk által megírt fogadalmat mondjon el szerelmének.

Gyűrűhúzás, csók

Ekkor következik a szertartás csúcspontja, a gyűrűhúzás, majd pedig az azt megpecsételő hitvesi csók.

Aláírások

Ekkor írjátok alá Ti és az Esküvői tanúk a dokumentumokat, melyre a választott, házasság utáni neveteket kell már aláírni.

Esküvői ceremóniák: Homokceremónia, gyertyagyújtás, lakatceremónia, faültetés

Ezek mind olyan ceremóniák, amelyek azt szimbolizálják, ahogy két élet egybeolvad. A leggyakrabban két gyertyával gyújtanak meg egy harmadikat, de bármilyen más ceremóniát is választhattok. Gyakori a lakat és homokceremónia, de faültetésre és fröccskészítésre is van lehetőségetek. Válasszatok nyugodtan olyat, mely valóban kedves számotokra és benneteket szimbolizál.

A számotokra szimpatikus ceremóniát egyeztessétek le előre az anyakönyvvezetővel, ugyanis hivatal váltogatja, hogy milyen típusú ceremónia engedélyezett. Például vannak hivatalok, ahol a faültetés nem kivitelezhető.

Ifjú pár köszöntése

Az anyakönyvvezető hivatalosan köszönt benneteket, mint férjet és feleséget. Házastársi tanácsokkal lát el titeket, kezet fog veletek, majd a tanúkkal is.

Szülők köszöntése

Ekkor a szüleiteknek mondtok köszönetet. Ez egy személyes hangvételű, pár percbe zsúfolt 20-30 évnyi gondoskodás megköszönése.

Polgári esküvőTermészetesen ez sem kötelező eleme a szertartásnak, rátok van bízva, hogy éltek-e ezzel a lehetőséggel vagy más helyszínen, más módon mondtok köszönetet szüleiteknek.

Hivatalos gratuláció

Megkapjátok a házassági anyakönyvi kivonatot, és az anyakönyvvezető hivatalosan is gratulál a házasságkötésetekhez.

Pezsgőzés

Általában szűk körben, a házaspár, tanúk, szülők és az anyakönyvvezető koccint egy pohár pezsgővel.

Kivonulás

Kivonulhattok ketten is, de az anyakönyvvezető is kísérhet benneteket. A násznép gratulációját már kint fogadhatjátok. A szertartás a bevonulástól a kivonulásig kb. 30-40 percet vesz igénybe, de természetesen ez attól is függ, milyen választható plusz elemeket szőttök bele a szertartásba.

Mennyibe kerül egy polgári esküvő?

A polgári szertartás általában a választott polgármesteri hivatalban történik, hivatali munkaidőben. Ebben az esetben a házasságkötés teljesen ingyenes.

Azonban, ha a szertartás kihelyezését vagy hétvégén való megtartását igénylitek, az már magasabb költségekkel járhat (30.000 Ft-tól akár 100.000 Ft-ig is terjedhet, településtől függően).

Polgári esküvő egyedien

A polgári esküvőkön lehetőség van saját zene lejátszására, egyedi gyertyák használatára a gyertyagyújtási ceremóniához, díszpárna vagy tálca alkalmazására a gyűrűk elhelyezésére, és egyéb dekorációk felhelyezése is megengedett.

Az ifjú pár igényeihez igazodva akár még versmondást, vagy élőzenét is beépíthetnek a szertartásba. A hivatalban is mindenki megpróbál majd minden tőle telhetőt megtenni, hogy a nagy nap tényleg a Ti Nagy Napotok legyen.

Mit tegyél, ha így sem elég egyedi a szertartás?

Ha a fent felsorolt lehetőségek mégsem bizonyulnak elégnek, és ennél is egyedibb szertartásról álmodtok, akkor a szertartásvezető szolgáltatása lehet segítségetekre!

Ugyan a hivatali esküvőt ez esetben sem hagyhatjátok ki, van lehetőség, hogy hivatali munkaidőben két tanúval ingyenesen megtartsátok é a vendégekkel egy másik időpontban részt vegyetek a szertartásvezető által vezetett szertartáson. A szertartásvezetővel jóval tágabbak a határok, különlegesebbre szabhatjátok az esküvőt, de akár külföldre is szervezhetitek.

Felkeltette az érdeklődésed ez a lehetőség? Az alábbi cikkünk segíteni fog:

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (451 szavazat)