A hivatalos házasságkötés feltétele a polgári esküvő megtartása. De hogyan is kezdj neki?

Ha elhatároztátok magatokat, hogy szeretnétek életeteket hivatalosan is összekötni, nézzük milyen lépések vezetnek el az „igen” kimondásáig az anyakönyvvezető előtt.

Mint ahogyan a „Házasságkötés törvényi feltételei” című cikkünkben is írtuk, hivatalosan elismert házasságot csak a polgári esküvői keretein belül az anyakönyvvezető köthet. Ezért az esküvőszervezés lépései közül a polgári esküvő megszervezése a legfontosabb feladat.

Polgári esküvő menete

Mikor foglalhatom le a polgári esküvő dátumát?

Ha kiválasztottátok az esküvő dátumát, akkor ahhoz képest legkésőbb 30 nappal, legkorábban egy évvel előre tudtok bejelentkezni az anyakönyvvezetőnél. Ezt az egész országban bárhol megtehetitek, nincsen lakóhelyhez kötve.

Ekkor a házassági szándékotokat feljegyzik, az anyakönyvvezető pedig véglegesíti az esküvő napját, valamint megbizonyosodik róla, hogy nincs semmilyen kizáró ok a házasság megkötésére.

Ezután van a „megfutamodási idő”, amikor van idő és lehetőség átgondolni a házasodási szándékot, vagy esetleg bármilyen okból elhalasztani azt.

Milyen iratokat szükséges magatokkal vinni a házassági szándék bejelentéséhez?

A bejelentéskor vigyétek magatokkal a személyi igazolványotokat, vagy bármilyen személyazonosságot igazoló okmányt (jogosítvány, útlevél stb.), lakcímkártyát és a születési anyakönyvi kivonatot.

Ha a jegyespár egyik tagja már volt házas, akkor az előző házasságot felbontó dokumentumokat is be kell mutatni. Ha özvegy személyről van szó, akkor az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata is szükséges a bejelentéskor.

Mik a polgári házasságkötés feltételei?

Magyarországon 18. életévét betöltött cselekvőképes férfi és nő házasodhat össze.

Házasságot kizáró okok:
  • 18. életévet még nem betöltött személyek csak indokolt esetben és gyámhatósági engedéllyel köthetnek házasságot.
  • 16 évnél fiatalabb személy nem köthet házasságot
  • Egyenes ági rokonnal, sem pedig örökbefogadott és örökbefogadó között nem lehet házassági viszony.
  • A pár valamelyik tagjának fennálló házassága vagy bejelentett élettársi kapcsolata van.
  • Cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló vagy teljesen cselekvőképtelen személyek házassága sem lehetséges.
  • Ha az anyakönyvvezető nem megfelelően járt el a szertartás lebonyolításában.
  • Ha a pár tagjai nem voltak jelen együtt a házasságkötéskor.

A polgári szertartás részei

Nézzük át részletesen, milyen részei vannak a polgári szertartásnak.

Megérkezés

Érdemes kb. 20 perccel a szertartás előtt érkeznetek, mivel ekkor az anyakönyvvezető még egyszer leellenőrzi az adataitokat, és a tanúitok adatait is. A násznép helyet foglal és kezdődik a ceremónia.

Bevonulás

Hogyan zajlik a polgári esküvőÁltalában az anyakönyvvezető után vonultok be, utánatok pedig a tanúitok. A bevonulás alatt az általatok választott zene szólhat. Ettől eltérő formában is bevonulhattok, ezt az anyakönyvvezetők előre meg is szokták kérdezni. Így bátran az igényeitekre szabhatjátok. A menyasszonyt kísérheti az Édesapja, a vőlegény is érkezhet kísérettel, vagy akár a vőlegény és a násznép is várhat benn, míg a menyasszony besétál a terembe, ez rajtatok múlik.

Résztvevők köszöntése

Az anyakönyvvezető köszönti az egybegyűlteket. A köszöntés alatt is szólhat zene, általában szöveg nélküli, instrumentális dallamokat kedvelnek a párok.

Házassági nyilatkozatok

Ekkor jelentik ki, hogy nincs akadálya a házasságnak, felteszik a kérdéseket, amikre határozott igennel (vagy nemmel) kell válaszolni.

Fogadalmak

Ez nem kötelező eleme a polgári szertartásnak, de a legtöbb pár szokott élni a lehetőséggel, hogy saját maguk által megírt fogadalmat mondjon el szerelmének.

Gyűrűhúzás, csók

Ekkor következik a szertartás csúcspontja, a gyűrűhúzás, majd pedig az azt megpecsételő hitvesi csók.

Aláírások

Ekkor írjátok alá Ti és az Esküvői tanúk a dokumentumokat, melyre a választott, házasság utáni neveteket kell már aláírni.

Esküvői ceremóniák: Homokceremónia, gyertyagyújtás, lakatceremónia, faültetés

Ezek mind olyan ceremóniák, amelyek azt szimbolizálják, ahogy két élet egybeolvad. A leggyakrabban két gyertyával gyújtanak meg egy harmadikat, de bármilyen más ceremóniát is választhattok. Gyakori a lakat és homokceremónia, de faültetésre és fröccskészítésre is van lehetőségetek. Válasszatok nyugodtan olyat, mely valóban kedves számotokra és benneteket szimbolizál.

A számotokra szimpatikus ceremóniát egyeztessétek le előre az anyakönyvvezetővel, ugyanis hivatal váltogatja, hogy milyen típusú ceremónia engedélyezett. Például vannak hivatalok, ahol a faültetés nem kivitelezhető.

Ifjú pár köszöntése

Az anyakönyvvezető hivatalosan köszönt benneteket, mint férjet és feleséget. Házastársi tanácsokkal lát el titeket, kezet fog veletek, majd a tanúkkal is.

Szülők köszöntése

Ekkor a szüleiteknek mondtok köszönetet. Ez egy személyes hangvételű, pár percbe zsúfolt 20-30 évnyi gondoskodás megköszönése.

Polgári esküvőTermészetesen ez sem kötelező eleme a szertartásnak, rátok van bízva, hogy éltek-e ezzel a lehetőséggel vagy más helyszínen, más módon mondtok köszönetet szüleiteknek.

Hivatalos gratuláció

Megkapjátok a házassági anyakönyvi kivonatot, és az anyakönyvvezető hivatalosan is gratulál a házasságkötésetekhez.

Pezsgőzés

Általában szűk körben, a házaspár, tanúk, szülők és az anyakönyvvezető koccint egy pohár pezsgővel.

Kivonulás

Kivonulhattok ketten is, de az anyakönyvvezető is kísérhet benneteket. A násznép gratulációját már kint fogadhatjátok. A szertartás a bevonulástól a kivonulásig kb. 30-40 percet vesz igénybe, de természetesen ez attól is függ, milyen választható plusz elemeket szőttök bele a szertartásba.

Mennyibe kerül egy polgári esküvő?

A polgári szertartás általában a választott polgármesteri hivatalban történik, hivatali munkaidőben. Ebben az esetben a házasságkötés teljesen ingyenes.

Azonban, ha a szertartás kihelyezését vagy hétvégén való megtartását igénylitek, az már magasabb költségekkel járhat (30.000 Ft-tól akár 100.000 Ft-ig is terjedhet, településtől függően).

Polgári esküvő egyedien

A polgári esküvőkön lehetőség van saját zene lejátszására, egyedi gyertyák használatára a gyertyagyújtási ceremóniához, díszpárna vagy tálca alkalmazására a gyűrűk elhelyezésére, és egyéb dekorációk felhelyezése is megengedett.

Az ifjú pár igényeihez igazodva akár még versmondást, vagy élőzenét is beépíthetnek a szertartásba. A hivatalban is mindenki megpróbál majd minden tőle telhetőt megtenni, hogy a nagy nap tényleg a Ti Nagy Napotok legyen.

Mit tegyél, ha így sem elég egyedi a szertartás?

Ha a fent felsorolt lehetőségek mégsem bizonyulnak elégnek, és ennél is egyedibb szertartásról álmodtok, akkor a szertartásvezető szolgáltatása lehet segítségetekre!

Ugyan a hivatali esküvőt ez esetben sem hagyhatjátok ki, van lehetőség, hogy hivatali munkaidőben két tanúval ingyenesen megtartsátok é a vendégekkel egy másik időpontban részt vegyetek a szertartásvezető által vezetett szertartáson. A szertartásvezetővel jóval tágabbak a határok, különlegesebbre szabhatjátok az esküvőt, de akár külföldre is szervezhetitek.

Felkeltette az érdeklődésed ez a lehetőség? Az alábbi cikkünk segíteni fog:

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

A házasságkötés menete: Út a boldogító igentől a nászútig

A házasságkötés egy örömteli esemény, amely két ember elköteleződését ünnepli egymás iránt. A nagy nap azonban nem csak a romantikus[...]

Elolvasom
Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Elolvasom
Hogyan válassz esküvői szolgáltatót?

Összeszedtük, melyek azok a szempontok, amikre mindenképpen ügyeljetek, ha Összeszedtük, melyek azok a szempontok, amikre mindenképpen ügyeljetek, ha Összeszedtük, melyek[...]

Elolvasom
Esküvői szolgáltatók: az álomesküvő megvalósítói

Legelőször is fontos, hogy rászánd az időt az esküvőd megszervezésére. Ez azt jelenti, hogy a kitűzött időpont előtt legalább fél[...]

Elolvasom
A polgári esküvő menete

A polgári esküvő menete A-tól Z-ig Tervezitek az esküvőt? Szeretnétek összekötni az életeteket hivatalosan is? Jó lenne, ha a polgári[...]

Elolvasom
Ceremóniamester vagy vőfély? Hogyan válassz?

Ceremóniamester vagy vőfély? Nektek melyik az ideális az esküvőre? Egy esküvő megszervezése nem kis feladat, gondoskodnotok kell arról, hogy a[...]

Elolvasom
Mi fán terem az esküvői dekoratőr? Most kiderül!

Tökéletes esküvői dekorációt szeretnél, de nem tudod hogyan? A megoldás az esküvői dekoratőr! Egy álomesküvő megszervezése időigényes és tengernyi feladatból[...]

Elolvasom
Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Miért fontos lépés a szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal? Mik szerepeljenek a szerződésben? Az esküvőszervezés (sajnos) nem csak annyit jelent, hogy a[...]

Elolvasom
Polgári esküvő: a hivatalos házasságkötés útja

A hivatalos házasságkötés feltétele a polgári esküvő megtartása. De hogyan is kezdj neki? Ha elhatároztátok magatokat, hogy szeretnétek életeteket hivatalosan[...]

Elolvasom
Esküvői tanúk és koszorúslányok

Mit is csinálnak pontosan az esküvői tanúk és koszorúslányok? A lagzi fontos résztvevői az esküvői tanúk és koszorúslányok. Feladataik nem[...]

Elolvasom
Egyházi esküvő

Mi a különbség a Római katolikus és a Református egyházi esküvő között? Melyik hogyan zajlik? A polgári szertartás hivatalos hangulatának[...]

Elolvasom
Házasságkötés törvényi feltételei

Mik a házasságkötés törvényi feltételei? Mitől lesz egy házasság hivatalos? Már javában tervezed az esküvőd színkompozícióját? Kiválasztottad a koszorúslányok ruháját[...]

Elolvasom
Esküvőszervező: biztos kezekben a Nagy Nap

Honnan tudhatod, hogy szükséged van esküvőszervező segítségére? Most kezded az esküvőd szervezését, de elakadtál már az elején? Rengeteg ötleted van,[...]

Elolvasom
Vőfély: a hagyományos esküvők lelke

A hagyományőrző esküvők lelke és hangulatfelelőse a vőfély Az esküvőszervezés közepén jársz és nem tudod eldönteni ki koordinálja a Nagy[...]

Elolvasom
Ceremóniamester: a modern esküvők koordinátora

Miben lehet segítségedre egy ceremóniamester? Szükséged van valakire, aki segít levezényelni az esküvőt és egy karmester ügyességével hangolja össze az[...]

Elolvasom
Szertartásvezető: az egyedi esküvői szertartások záloga

Mit is csinál egy szertartásvezető? Miben segíthet Nektek? Ha szeretnétek elkerülni a sablonos esküvőt, de nem tudjátok hogyan… Ha egyedi[...]

Elolvasom

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

A házasságkötés menete: Út a boldogító igentől a nászútig

A házasságkötés egy örömteli esemény, amely két ember elköteleződését ünnepli egymás iránt. A nagy nap azonban nem csak a romantikus[...]

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

5/5 - (451 szavazat)