Ismert és kevésbé ismert esküvői babonák

Amióta csak esküvőket tartanak, léteznek az esküvőhöz, házassághoz kapcsolódó babonák is. Ezek közül sok, például a rizsszórás vagy a tányértörés, már-már hagyománynak tekinthető. Ha érdekel milyen egyéb, szerencsével és átkokkal kapcsolatos esküvői babonák kötődnek az esküvői szertartásokhoz, akkor most megismerhetsz néhányat!

A legismertebb esküvői babonák

Esküvői babonák: rizsszórás

Valami új, valami régi, valami kölcsönkapott és valami kék

Ez a szokás talán leginkább az amerikai filmekből ismerős, de mára már szinte az egész világon elterjedt. A babona lényege az, hogy az esküvőn a menyasszonyon legyen valami új, valami régi, valami kék, és valami, amit kölcsönbe kapott.

Az új dolog általában a menyasszonyi ruha, fehérnemű, ami a hölgy élete új szakaszának kezdetét jelképezi.

A régi általában családi ékszer vagy az édesanya fátyla, ami a hajadon életet szimbolizálja.

A kölcsönkapott dolog bármi lehet, amit egy családtag vagy barát ad a menyasszonynak.

A kék a tisztaság motívuma, harisnyakötő a leggyakoribb példa rá, de nem ritka a kék hajdísz, vagy esküvői cipő sem.

Menyasszonyi ruha

Talán az egyik legismertebb babona, hogy a vőlegény nem láthatja a menyasszony ruháját, sem pedig a menyasszonyt a ruhában az esküvő előtt, mert az balszerencsét jelent a házasságukra. Ezt a legtöbb jegyespár be is szokta tartani. Vagy azért, mert hisznek a babonában, vagy azért, mert klassz meglepetés amúgy is, amikor a vőlegény először látja a menyasszonyt.

Rizs- és sziromszórás

Szintén az esküvői babonák oszlopos tagja a sziromszórás, mely az ifjú pár göröngyös életútjának kiegyengetésére szolgál. A rizsszórás pedig a gazdagságot, termékenységet hivatott jelképezni.

Menyasszonyi csokor és harisnyakötő dobás

Esküvői babonák: csokordobásA menyasszonyi csokor a jegyespár boldogságának jelképe, ami a házassággal beteljesül, így azt utána továbbadhatják. A csokrot az ara eldobja, ezzel kijelölve a következő hajadont, aki házasodni fog. A férj ugyanezt teszi a menyasszony harisnyakötőjével és a nőtlen fiúkkal.

Menyasszonyi cipő

A menyasszony cipőjébe pénzérmét szoktak tenni, ami a gazdagságra utaló jelkép. Ez a babona az angol „valami új, valami régi, valami kölcsönkapott és valami kék és egy ezüst hatpennis a menyasszonyi cipőben” mondókából származik.

Kisfiú az ölben

A lakodalomban egy időre kisfiút ültetnek az ifjú feleség ölébe, hogy a születendő gyermekek között biztosan legyen fiú is, aki majd továbbviheti a család nevét.

Konzervdobozok és tányértörés

A menyasszonyi autó hátuljához kötött konzervdobozok és a lagziban eltört tányér is ugyanazt a célt szolgálja: az ártó szellemek elűzését.

Küszöbön átemelés

Az esküvő után a férj a küszöb felett kezében viszi át feleségét a közös otthonukba. A küszöb alatt lévő ártó szellemek így nem bánthatják az arát. Ez a férj részéről való gondoskodást bizonyítja.

Kevésbé ismert babonák

Számos kevésbé ismert babona is kapcsolódik az esküvőhöz. Nézzünk meg néhányat ezek közül!

  • Hogy ki lesz az úr a háznál többféleképpen is megjósolható. A templomban az számít, ki lép kinek a lábára elsőnek. Ha a menyasszony lép a vőlegényére, akkor ő lesz az úr a háznál, valamint ennek fordítottja. Az esküvői torta felvágása során az viseli a nadrágot otthon, akinek a keze felül helyezkedik el a késen a közös tortavágáskor.
  • Jó szerencsét hoz a házas életre, ha a vőlegény szivárványt lát, vagy találkozik egy kéményseprővel.
  • A fekete macska általában balszerencsét hoz, de nem az esküvő napján. Ha ekkor simogat fekete macskát a vőlegény, szintén boldog élet vár rájuk.
  • A menyasszonyok gyakran viselik édesanyjuk fátylát, mint valami régit. Ha a fátyolt egy boldog házas asszonytól kapják, az számukra is szerencsét hoz.
  • Vigyázni kell azonban a nyitott elejű cipőkkel, amikről azt tartják, hogy kiszalad az elején a szerencse és a gazdagság.
  • A menyasszonyi ruhán ne legyen gyöngy, mert az könnyeket és szomorúságot jelképez.
  • Szerencsétlenséget hoz, ha májusban tartod az esküvőt, mert amilyen gyorsan elhervadnak akkor a virágok, olyan hamar lesz vége a házasságnak is.
  • Az esküvőn viselt cipődet érdemes megőrizni, de csak emléknek, mivel ha utána is felveszed, az azt jelenti, hogy még egyszer férjhez fogsz menni.

Annyi babona kapcsolódik az esküvőkhöz, hogy fejben tartani is nehéz mindegyiket, de vannak nagyon szórakoztató és vicces babonák is, ezért ha nem is mindet, de néhányat érdemes megtartani az esküvőn.

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (234 szavazat)