Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon?

Ha éppen az esküvői zene választásán őrlődsz, ha nem tudod, DJ vagy zenekar lenne-e a jó választás, akkor kapj elő egy jegyzetfüzetet, mert van pár hasznos tippem!

A zenének hangulatteremtő, hangulatalakító hatása van, ezért érdemes jól átgondolni, milyen esküvői zene szóljon a lagzitokon! Bizonyára Te sem szeretnéd, ha a hangulat lapos lenne, és – hiába a nagy táncparkett – a vendégek mégsem ropják a táncot. Amikor a zenéről döntesz, vannak szempontok, amiket nem hagyhatsz figyelmen kívül. Ezek közül az egyik, hogy ki szolgáltassa a talp alá valót a lagzin?

Esküvői zene és tűzijáték

Esküvői zene szolgáltatás: DJ, zenekar vagy énekes?

A legfontosabb faktor, ami alapján döntened kell, hogy milyen hangulatot szeretnél. Teljesen más légkört teremt, ha egy DJ pörgeti a lemezeket, egy zenekar csap a húrok közé, vagy egy szintis énekel.

Mik a legfőbb különbségek?

Egy zenekar igazi előadást csinál, egy élő koncert varázsa az zenészekben rejlik, akik teljes átéléssel muzsikálnak. Ezzel ellentétben a DJ a pult mögött áll, onnan koordinál, és időnként a mikrofonba bemondva segít az estét is irányítani.

Egy DJ a zenéket vagy eredeti mivoltukban játssza le, vagy mixelve, de mindenképpen az eredeti előadóval.

Ezzel ellentétben a zenekar nem tudja ugyanúgy előadni az adott dalt, mint az eredeti énekes. Képesek olyan légkört teremteni, mintha egy koncerten lennél, ez az élőzene különlegessége.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy énekest fogadtok fel, aki hozza magával a zenei alapot, és ráénekel. Mint énekes, ő is egy fajta produkcióval készül, csakúgy, mint a banda, de eltérő hangulattal.

Melyik a nektek való?

Ha mindig is szerettetek klubokba járni, akkor a lagzitokban is élvezni fogjátok, ha egy DJ adja a zenét. Ha inkább koncerteken ugráltatok szívesebben, akkor egy zenekar jobban passzolna hozzátok. Válasszátok ki gondosan, melyik hangulat illik inkább hozzátok, melyik megoldással tud jobban mulatni a násznép.

Esküvői zene sokszínűen

Esküvői zene sokszínűen DJ-velA következő fontos szempont a választáskor, az esküvői zene repertoár.

Akár a DJ, akár a zenekar mellett döntötök, fontos, hogy sokszínűek legyenek. Pörgős és lassú számokkal is készüljenek. Tudniuk kell figyelni a násznép rezdüléseit, és megfelelően reagálni rájuk: ha lankad a buli, akkor felpörgetni, de azt is észre kell venniük, ha ideje lenne egy összebújós lassúzásnak.

A jó hangulatot elősegíthetitek azzal, ha a DJ-nek, énekesnek vagy zenekarnak előre odaadjátok az esküvő menetének leírását, így tudni fogják, mikor lesz a menyasszonytánc, a beszédek, esküvői játékok stb., és ahhoz igazíthatják a hangulatot és a zenéket.

Ha nem akartok meglepődni az esküvőn, akkor ajánlott előre megérdeklődni a repertoárt. Akárhogy is nézzük, egy DJ-nek mindig nagyobb lesz a lejátszható dalainak a listája, mint egy zenekarnak, vagy énekesnek.

Azt is előadják, amit mi szeretnénk?

Ha az utóbbiak közül választotok, és van 1-2 dal, amit mindenképpen hallani szeretnének a buliban, akkor ezt előre tisztázzátok le, de arról se feledkezzetek meg, hogy mit nem szeretnétek hallani. Ha az Aqua Barbie Girl című slágerét vagy a Macarena-t már lerágott csontnak tekintitek, bátran mondjátok meg a szerződtetett félnek.

A DJ-k többnyire slágereket játszanak, de az igények széles körű kielégítése miatt egyre szélesebb palettáról válogatják össze az buli dalainak listáját.

Ha zenekart választotok, akkor számos lehetőség kínálkozik. Maradhattok a hagyományos mulatós vonalon, de választhattok modernebb zenekart is, kifejezetten olyan stílussal, ami a Ti személyiségetekhez passzol: rockosabb, alterosabb, populárisabb dalok is váltakozhatnak az est folyamán.

Az esküvői helyszín mérete, mint befolyásoló tényező

Ne felejtkezzetek el arról sem, hogy a lagzi helyszíne véges. Egy kisebb helyen tartott, családiasabb esküvőre valószínűleg nem fogtok tudni betuszkolni egy tíz tagú zenekart, mivel a bandáknak alapból több eszköze van, mint egy DJ-nek.

Egyeztessetek előre a lagzi helyszínével, hogy milyen befogadóképességük van és milyen technikai feltételeket tudnak biztosítani. A kellemetlenségek elkerülésére érdemes az esküvői vacsora helyszínével és a zenei szolgáltatóval is minden részletre kiterjedően szerződést kötni, így biztosan nem lesz bosszankodás.

A témában segítségedre lehetnek az alábbi cikkeink:

Amire érdemes még figyelni!

Zene menyasszonytánchozVan valami, amire sokan nem gondolnak, amikor zenekart kérnek fel zenélni. A zenekar tagjainak néha pihenni is kell, hiszen egészen délutántól kezdve reggelig pörgetni a bulit lehetetlen.

Amikor tartanak egy tíz perces szünetet, hogy igyanak egy kortyot és szusszanjanak egyet, akkor gondoskodnotok kell arról, hogy ne legyen teljes csend.

Ezért készüljetek egy esküvői zene lejátszási listával, amit akár egy laptopról, vagy pendrive-ról is le tudtok játszani. Természetesen lehet, hogy erről a feladatról maga a banda fog gondoskodni. Ezt meg is kérdezhetitek előre.

A piszkos anyagiak

Az esküvő nagy kiadás, ezért minden fillért meg kell gondolni, hogy jól költitek-e el. Ha nem akarjátok, hogy a pénzeteket egy hangulatgyilkos DJ vagy zenész vigye el, akkor hasznos lehet egy kis kutatást végezni.

Manapság már mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki „DJ”, jobb esetben idézőjel nélkül. Ne kérjétek fel a barátotokat DJ-nek, csak azért mert hétvégenként a faludiszkóban ő indítja el a playlistet.

Inkább keressetek referenciával rendelkező, hozzáértő személyt. Ez igaz a bandákra és az egyszemélyes énekesekre is. Ha már van néhány jó ajánlásuk másik esküvőkről, akkor nagyot nem tévedhettek. Ha biztosra akartok menni, akkor kérjetek tőlük CD-t, videót, esetleg hallgassátok meg őket az egyik próbájukon.

Íme egy kis segítség:

Mennyibe kerül az esküvői zeneszolgáltatás?

Esküvői zeneszolgáltatásMint mindenben, az árak itt is széles skálán mozognak előadónként is, de az az általános tendencia, hogy a zenekarok drágábbak, mint a DJ-k vagy az énekesek.

Ezért ha kisebb a költségvetésetek, akkor a DJ vagy énekes jó választás lehet számotokra. Egy lendületes, jó színpadi jelenléttel rendelkező DJ is tud akkora bulit csapni, mint egy többtagú zenekar.

Ha egy kicsit nagyobb büdzsével rendelkeztek, akkor jó megoldás lehet, ha zenekar és DJ szolgáltatásait is igénybe veszitek. Ez manapság egyre gyakoribb, mivel nehéz eltalálni a násznép minden tagjának ízlését, és habár ez a Ti nagy napotok, a vendégeket azért hívjátok, hogy ők is jól szórakozzanak.

Tapasztalat

Idén az unokatestvérem esküvőjén,- aki néptáncos-, népzenét játszó zenekar szolgáltatta a talp alá valót. Ez kedvezett a násznép nagy részének, akik szintén néptáncosok voltak.

De emellett volt egy énekes szintetizátorral is, aki a retro zenétől kezdve a mai slágerekig mindent játszott és énekelt. A zenekar és a szintis felváltva szórakoztatta a vendégeket egész éjjel, így mindenki talált valamit, amire önfeledten tudott bulizni.

A szerződést ne hagyjátok ki

Mint minden szolgáltatóval, úgy a zenét szolgáltatókkal is szerződést kell kötni. Ezzel sok fejfájást megspórolhattok magatoknak, hiszen minden papíron rögzítve lesz, így bármilyen gond vagy nézeteltérés esetén lesz mire hivatkozni.

Amit semmiképpen ne hagyjatok ki a szerződésből:

  • Hány órát fog játszani
  • Zenekar, vagy énekes esetén mennyi szünetet tart, milyen időközönként
  • Zenekar, vagy énekes esetén mennyi idő kell a beálláshoz (mennyivel érkeznek előbb a helyszínre, mint a vendégek)
  • Igényel-e ételt (kérhetitek ugyanazt a menüt, amit a vendégeknek, de akár mást is)
  • Milyen egyéb költségek lehetnek (utazási, túlóra díj stb.)
  • Előlegfizetés
  • Lemondási határidő + jár-e előleg-visszatérítés

Ezen kívül minden olyan plusz extra elemet is foglaljatok bele a szerződésbe, amit egyénileg ti igényeltek. Ilyen például a világítás, lézershow, füstgép és minden más, amit egy zenei szolgáltató fel tud mutatni.

Köztudott, hogy a zene és a memória szoros kapcsolatban állnak egymással. Biztosan Veled is előfordult már, hogy meghallottál egy dalt a rádióban, és azonnal bevillant egy emlékkép. Fektess nagy hangsúlyt az esküvői zene, zenész kiválasztására, hiszen majd évekkel az esküvőtök után milyen jó lesz, amikor meghallasz egy dalt és azonnal eszedbe jut az első közös táncotok házaspárként.

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Kiegészítők rocker esküvőre

Rocker pár vagytok, de Ti is álomesküvőt szeretnétek? Azon töröd a fejed, milyenek a legjobb kiegészítők rocker esküvőre? Önmagatok szeretnétek[...]

Mi a dolga egy koszorúslánynak?

Koszorúslány útmutató – avagy mi a dolga egy koszorúslánynak? Ha az a szerencse ért, hogy te leszel a koszorúslány, akkor[...]

Vintage esküvő – egy esküvői stílus, ami lenyűgöz

Olyan esküvőre vágysz, ami különleges mégis időt álló és sosem megy ki a divatból? Akkor a vintage esküvő pont Neked[...]

Esküvői hagyományok: a menyasszonytánc

Menyasszonytánc: az esküvői hagyományok egyik legnépszerűbb eleme Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról vagy a menyasszonytáncról? Az esküvői[...]

Pin up esküvői stílus: a retro, ami trendi

Mi az? Retro, ám mégis trendi és mérhetetlenül egyedi? Igen! A pin up esküvői stílus! Imádod a ’40-es, ’50-es évek[...]

Extrém esküvői ötletek: Esküdj a saját stílusodban!

Extrém esküvői ötletek, hogy a saját, egyedi stílusodban esküdhess! Kimondani a boldogító igent bungee jumping közben, a víz alatt, egy[...]

Esküvői meghívó: ezekre figyelj a tervezésnél!

Esküvői meghívó: az első betekintés az esküvői színfalak mögé Kész esküvői meghívó-mintákat nézegetsz, és egyszerűen nem tudsz választani? Nem is[...]

Tengerre Násznép! Vár a hajós esküvő!

Hangulatos, nyári, vízparti esküvőről álmodozol? Akkor a hajós esküvőt Neked találták ki! Ha még nem döntötted el, milyen tematika köré[...]

Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

Különleges esküvőt szeretnétek? Akkor dobjátok fel a lagzit fagyival, koktélokkal és fánkkal! Azon gondolkozol, hogyan tudnád feldobni életed nagy napját[...]

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz!

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz! Odavagy a 1920-’30-as évekért? A jazzkorszak és a swing téged is elvarázsol?[...]

Környezetbarát esküvő – óvjuk a Földet az esküvőn is!

Vigyázz, kész, rajt… esküvőszervezés! A hetedhét országra szóló buli lehet környezetbarát esküvő is! Belegondoltál már, hogy egy kis tudatossággal, mennyivel[...]

Rocker esküvő: mert a rockerek is házasodnak

Ha Te is igazi rocker vagy, aki még a menyasszonyi ruhára is bőrkabátot venne, akkor a rocker esküvő az igazán[...]

Rose gold esküvő – páratlan elegancia és egyediség!

Elegáns mégis egyedi stílust keresel? Akkor a rose gold esküvő a megfelelő választás! A 2019-es Év esküvői színe a rose[...]

Téli esküvő – avagy az igazi jégvarázs

Vonz a téli táj szépsége? Elvarázsolnak a téli díszítések? Akkor a téli esküvő Neked való! Álmodj meg egy tündérmesét és[...]

Lánykérés ötletek, hogy garantáltan „IGEN” legyen a válasz

Tanácstalan vagy, hogyan szervezd meg a lánykérést? Adunk néhány klassz ötletet! A lánykérés minden pár életében fontos fordulópont, hiszen ez[...]

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon?

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon? Ha éppen az esküvői zene választásán őrlődsz,[...]

Karikagyűrűk a klasszikustól a különlegesig

Karikagyűrűk klasszikustól a különlegesig: hogy könnyebb legyen eligazodni az esküvői gyűrűk között Az eljegyzési gyűrű a vőlegényed meglepetése, de a[...]

Menyasszonyi csokor típusok, formák

Minden amit tudni akartál – és érdemes – a menyasszonyi csokor típusairól! A menyasszonyi csokor kiválasztása legalább olyan fontos, mint[...]

Külföldi esküvő egyszerűbben, mint gondolnád

Tanácsok, ötletek egy felejthetetlen külföldi esküvő megszervezéséhez! Játszadozol a gondolattal, hogy egy egzotikus, külföldi helyszínen mondod ki a boldogító „igen”-t?[...]

Szuperhős esküvői stílus

Képregényhősök az esküvőn? Töretlenül hódít a szuperhős esküvői stílus! Az elsők között foglalod le a helyet a moziban, amikor kijön[...]

Lánybúcsú ötletek, tippek, tanácsok

Ötletek, tippek az emlékezetes lánybúcsú megszervezéséhez Itt az ideje megszervezni a lánybúcsút? Akkor ne amerikai filmekben látható jelenetekből inspirálódj! Inkább[...]

Esküvői hagyományok és szokások

Esküvői hagyományok és szokások, melyek a mai napig jelen vannak az esküvőkön Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról[...]

Esküvői babonák, amik beépültek az esküvői szokások közé

Ismert és kevésbé ismert esküvői babonák Amióta csak esküvőket tartanak, léteznek az esküvőhöz, házassághoz kapcsolódó babonák is. Ezek közül sok,[...]

Esküvői játékok kreatívan

Kreatív esküvői játékok kicsiknek és nagyoknak, hogy az egész násznép jól szórakozzon! Szeretnéd feldobni a lakodalom hangulatát, de nem jut[...]

Esküvői gyermekfelügyelet

Esküvői gyermekfelügyelet: gondtalan szórakozás kicsiknek és nagyoknak Ha úgy gondolod, hogy az esküvő szervezése során a legapróbb részletekre is odafigyeltél,[...]

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

A csodálatos Emily Soutache: sujtás esküvői ékszerek

Álomesküvőre álomékszer? Bemutatjuk a sujtás esküvői ékszereket! Szeretnél egy, a ruhádhoz és az egyéniségedhez is passzoló egyedi ékszert, mely nagyszerűen[...]

5/5 - (387 szavazat)