Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon?

Ha éppen az esküvői zene választásán őrlődsz, ha nem tudod, DJ vagy zenekar lenne-e a jó választás, akkor kapj elő egy jegyzetfüzetet, mert van pár hasznos tippem!

A zenének hangulatteremtő, hangulatalakító hatása van, ezért érdemes jól átgondolni, milyen esküvői zene szóljon a lagzitokon! Bizonyára Te sem szeretnéd, ha a hangulat lapos lenne, és – hiába a nagy táncparkett – a vendégek mégsem ropják a táncot. Amikor a zenéről döntesz, vannak szempontok, amiket nem hagyhatsz figyelmen kívül. Ezek közül az egyik, hogy ki szolgáltassa a talp alá valót a lagzin?

Esküvői zene és tűzijáték

Esküvői zene szolgáltatás: DJ, zenekar vagy énekes?

A legfontosabb faktor, ami alapján döntened kell, hogy milyen hangulatot szeretnél. Teljesen más légkört teremt, ha egy DJ pörgeti a lemezeket, egy zenekar csap a húrok közé, vagy egy szintis énekel.

Mik a legfőbb különbségek?

Egy zenekar igazi előadást csinál, egy élő koncert varázsa az zenészekben rejlik, akik teljes átéléssel muzsikálnak. Ezzel ellentétben a DJ a pult mögött áll, onnan koordinál, és időnként a mikrofonba bemondva segít az estét is irányítani.

Egy DJ a zenéket vagy eredeti mivoltukban játssza le, vagy mixelve, de mindenképpen az eredeti előadóval.

Ezzel ellentétben a zenekar nem tudja ugyanúgy előadni az adott dalt, mint az eredeti énekes. Képesek olyan légkört teremteni, mintha egy koncerten lennél, ez az élőzene különlegessége.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy énekest fogadtok fel, aki hozza magával a zenei alapot, és ráénekel. Mint énekes, ő is egy fajta produkcióval készül, csakúgy, mint a banda, de eltérő hangulattal.

Melyik a nektek való?

Ha mindig is szerettetek klubokba járni, akkor a lagzitokban is élvezni fogjátok, ha egy DJ adja a zenét. Ha inkább koncerteken ugráltatok szívesebben, akkor egy zenekar jobban passzolna hozzátok. Válasszátok ki gondosan, melyik hangulat illik inkább hozzátok, melyik megoldással tud jobban mulatni a násznép.

Esküvői zene sokszínűen

Esküvői zene sokszínűen DJ-velA következő fontos szempont a választáskor, az esküvői zene repertoár.

Akár a DJ, akár a zenekar mellett döntötök, fontos, hogy sokszínűek legyenek. Pörgős és lassú számokkal is készüljenek. Tudniuk kell figyelni a násznép rezdüléseit, és megfelelően reagálni rájuk: ha lankad a buli, akkor felpörgetni, de azt is észre kell venniük, ha ideje lenne egy összebújós lassúzásnak.

A jó hangulatot elősegíthetitek azzal, ha a DJ-nek, énekesnek vagy zenekarnak előre odaadjátok az esküvő menetének leírását, így tudni fogják, mikor lesz a menyasszonytánc, a beszédek, esküvői játékok stb., és ahhoz igazíthatják a hangulatot és a zenéket.

Ha nem akartok meglepődni az esküvőn, akkor ajánlott előre megérdeklődni a repertoárt. Akárhogy is nézzük, egy DJ-nek mindig nagyobb lesz a lejátszható dalainak a listája, mint egy zenekarnak, vagy énekesnek.

Azt is előadják, amit mi szeretnénk?

Ha az utóbbiak közül választotok, és van 1-2 dal, amit mindenképpen hallani szeretnének a buliban, akkor ezt előre tisztázzátok le, de arról se feledkezzetek meg, hogy mit nem szeretnétek hallani. Ha az Aqua Barbie Girl című slágerét vagy a Macarena-t már lerágott csontnak tekintitek, bátran mondjátok meg a szerződtetett félnek.

A DJ-k többnyire slágereket játszanak, de az igények széles körű kielégítése miatt egyre szélesebb palettáról válogatják össze az buli dalainak listáját.

Ha zenekart választotok, akkor számos lehetőség kínálkozik. Maradhattok a hagyományos mulatós vonalon, de választhattok modernebb zenekart is, kifejezetten olyan stílussal, ami a Ti személyiségetekhez passzol: rockosabb, alterosabb, populárisabb dalok is váltakozhatnak az est folyamán.

Az esküvői helyszín mérete, mint befolyásoló tényező

Ne felejtkezzetek el arról sem, hogy a lagzi helyszíne véges. Egy kisebb helyen tartott, családiasabb esküvőre valószínűleg nem fogtok tudni betuszkolni egy tíz tagú zenekart, mivel a bandáknak alapból több eszköze van, mint egy DJ-nek.

Egyeztessetek előre a lagzi helyszínével, hogy milyen befogadóképességük van és milyen technikai feltételeket tudnak biztosítani. A kellemetlenségek elkerülésére érdemes az esküvői vacsora helyszínével és a zenei szolgáltatóval is minden részletre kiterjedően szerződést kötni, így biztosan nem lesz bosszankodás.

A témában segítségedre lehetnek az alábbi cikkeink:

Amire érdemes még figyelni!

Zene menyasszonytánchozVan valami, amire sokan nem gondolnak, amikor zenekart kérnek fel zenélni. A zenekar tagjainak néha pihenni is kell, hiszen egészen délutántól kezdve reggelig pörgetni a bulit lehetetlen.

Amikor tartanak egy tíz perces szünetet, hogy igyanak egy kortyot és szusszanjanak egyet, akkor gondoskodnotok kell arról, hogy ne legyen teljes csend.

Ezért készüljetek egy esküvői zene lejátszási listával, amit akár egy laptopról, vagy pendrive-ról is le tudtok játszani. Természetesen lehet, hogy erről a feladatról maga a banda fog gondoskodni. Ezt meg is kérdezhetitek előre.

A piszkos anyagiak

Az esküvő nagy kiadás, ezért minden fillért meg kell gondolni, hogy jól költitek-e el. Ha nem akarjátok, hogy a pénzeteket egy hangulatgyilkos DJ vagy zenész vigye el, akkor hasznos lehet egy kis kutatást végezni.

Manapság már mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki „DJ”, jobb esetben idézőjel nélkül. Ne kérjétek fel a barátotokat DJ-nek, csak azért mert hétvégenként a faludiszkóban ő indítja el a playlistet.

Inkább keressetek referenciával rendelkező, hozzáértő személyt. Ez igaz a bandákra és az egyszemélyes énekesekre is. Ha már van néhány jó ajánlásuk másik esküvőkről, akkor nagyot nem tévedhettek. Ha biztosra akartok menni, akkor kérjetek tőlük CD-t, videót, esetleg hallgassátok meg őket az egyik próbájukon.

Íme egy kis segítség:

Mennyibe kerül az esküvői zeneszolgáltatás?

Esküvői zeneszolgáltatásMint mindenben, az árak itt is széles skálán mozognak előadónként is, de az az általános tendencia, hogy a zenekarok drágábbak, mint a DJ-k vagy az énekesek.

Ezért ha kisebb a költségvetésetek, akkor a DJ vagy énekes jó választás lehet számotokra. Egy lendületes, jó színpadi jelenléttel rendelkező DJ is tud akkora bulit csapni, mint egy többtagú zenekar.

Ha egy kicsit nagyobb büdzsével rendelkeztek, akkor jó megoldás lehet, ha zenekar és DJ szolgáltatásait is igénybe veszitek. Ez manapság egyre gyakoribb, mivel nehéz eltalálni a násznép minden tagjának ízlését, és habár ez a Ti nagy napotok, a vendégeket azért hívjátok, hogy ők is jól szórakozzanak.

Tapasztalat

Idén az unokatestvérem esküvőjén,- aki néptáncos-, népzenét játszó zenekar szolgáltatta a talp alá valót. Ez kedvezett a násznép nagy részének, akik szintén néptáncosok voltak.

De emellett volt egy énekes szintetizátorral is, aki a retro zenétől kezdve a mai slágerekig mindent játszott és énekelt. A zenekar és a szintis felváltva szórakoztatta a vendégeket egész éjjel, így mindenki talált valamit, amire önfeledten tudott bulizni.

A szerződést ne hagyjátok ki

Mint minden szolgáltatóval, úgy a zenét szolgáltatókkal is szerződést kell kötni. Ezzel sok fejfájást megspórolhattok magatoknak, hiszen minden papíron rögzítve lesz, így bármilyen gond vagy nézeteltérés esetén lesz mire hivatkozni.

Amit semmiképpen ne hagyjatok ki a szerződésből:

  • Hány órát fog játszani
  • Zenekar, vagy énekes esetén mennyi szünetet tart, milyen időközönként
  • Zenekar, vagy énekes esetén mennyi idő kell a beálláshoz (mennyivel érkeznek előbb a helyszínre, mint a vendégek)
  • Igényel-e ételt (kérhetitek ugyanazt a menüt, amit a vendégeknek, de akár mást is)
  • Milyen egyéb költségek lehetnek (utazási, túlóra díj stb.)
  • Előlegfizetés
  • Lemondási határidő + jár-e előleg-visszatérítés

Ezen kívül minden olyan plusz extra elemet is foglaljatok bele a szerződésbe, amit egyénileg ti igényeltek. Ilyen például a világítás, lézershow, füstgép és minden más, amit egy zenei szolgáltató fel tud mutatni.

Köztudott, hogy a zene és a memória szoros kapcsolatban állnak egymással. Biztosan Veled is előfordult már, hogy meghallottál egy dalt a rádióban, és azonnal bevillant egy emlékkép. Fektess nagy hangsúlyt az esküvői zene, zenész kiválasztására, hiszen majd évekkel az esküvőtök után milyen jó lesz, amikor meghallasz egy dalt és azonnal eszedbe jut az első közös táncotok házaspárként.

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (387 szavazat)