Te is tökéletes esküvőre vágysz? Méghozzá történelmi helyszínen? Akkor egy esküvő Székesfehérváron nagyszerű választás lesz!

Székesfehérvár a Közép-Dunántúl régió központja, Fejér megye és a Székesfehérvári járás székhelye. Magyarország egyik legnagyobb városa, továbbá az egyik leggazdagabb múltú város is egyben.
Székesfehérvár volt a középkori Magyar Királyság egyik fővárosa, királyi székhelye, koronázóvárosa. Napjainkban a legfejlettebb városok közé tartozik, stabil gazdasággal rendelkezik, élénk a sport- és kulturális élete, nemzetközi jelentőségű vasúti és közúti csomópont, emellett belvárosa műemlékekben és látnivalókban is igen gazdag.

A város történelme

Székesfehérvár egészen 1543-ig, a török hódoltságig volt hivatalos koronázóváros, továbbá az országgyűlések, törvénylátó napok, a királyi temetkezések és esküvők helyszíne. Szent Imre herceg és Szent István király szentté avatásától fogva az ország szakrális központja is.

A 18-19. században épült ki a mai Belváros jórészt barokk stílusú arculata Ez a középkori és a török-kori épületek bontásával járt, és ekkor pusztult el többek között a Szent István által alapított királyi bazilika is.

A második világháború igen nagy károkat okozott a városban, de a háború után a fejlődés tovább folytatódott, a népesség nőtt. Székesfehérváron készült a világhírű Ikarus buszok jelentős része, itt működött a Videoton elektronikai gyára és szintúgy itt volt a hazai alumínium-feldolgozás központja, a Könnyűfémmű. Székesfehérvár a leggyorsabban fejlődő nagyvárosok közé tartozott és ez a fejlődés napjainkban is tart.

Ismerd meg Székesfehérvárt

Székesfehérvár nem csak a gazdasági fellendülésben élen járó, hanem oktatásban is. Itt található számos gimnázium és szakközépiskola, továbbá két főiskola és további kettő egyetem kihelyezett képzési kara, és a Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusa is.
A város bővelkedik kulturális intézményekben is, többek között itt működik a Vörösmarty Színház, Vörösmarty Könyvtár, több művelődési ház és a Terkán János Bemutató Csillagvizsgáló is.

Kihagyhatatlan látnivalók

Székesfehérváron számos igen érdekes látnivalót találhatunk.

  • Szinte lehetetlen lenne mindegyiket kiemelni, de mindenképp érdemes ellátogatni a Püspöki palotához, Szent István bazilikájának romjaihoz, a Bory-várba, a Püspöki székesegyházba, a Szent Anna kápolnába, és a középkori romkertbe is.
  • A múzeumok szerelmesei is igen sok élménnyel gazdagodhatnak, ha felkeresik a Toronyóra Múzeumot, az Egyházmegyei Múzeumot, a Fekete Sas Patikamúzeumot és a Deák Gyűjteményt a Városi Képtárban.
  • Ezek mellett számtalan szebbnél szebb emlékművet, szobrot, csoda szép épületet, hangulatos utcácskát találunk, bizonyosan nagy élményben lesz részünk.

Felejthetetlen programok

Székesfehérvár évről évre érdekes és szórakoztató programokkal várja a látogatókat.
A városban kerül megrendezésre a Királyi Napok, ahol Koronázási Ünnepi Játékok és Néptáncfesztivál is megrendezésre kerül.
Részt vehetünk a Fehérvári Zenei Napokon, a Királyi Borlakomán, a Kortárs Művészeti Fesztiválon, a Lecsófesztiválon és a Palotavárosi Halünnepen is.

Esküvő Székesfehérváron: Ahol az álomesküvő nem álom többé

  • Méltán nagyszerű esküvői helyszín Székesfehérvár, ahol bámulatos történelmi helyszínek várják a Jegyespárt. Itt mindent megtalálhatunk, ami egy tökéletes álomesküvő megszervezéséhez kell:
    Számos szálloda, étterem és szolgáltató ajánlatai közül válogathatunk, biztosak lehetünk benne, hogy megtaláljuk azt, ami minden szempontból tökéletes.
  • Akár elegáns, modern esküvőt szeretnénk, akár vintage-t, rusztikusabbat, vagy szabadtéri, sátras lagzit, igazán kellemes, szép és hangulatos helyek állnak rendelkezésünkre.
  • Az esküvői fotózás szempontjából is igen jó választás Székesfehérvár, hiszen több különleges helyszín áll rendelkezésünkre. Ilyenek például a Zichy liget, a Palotavárosi skanzen vagy akár a Rózsaliget az ott található Csitáry-kúttal. De mindenképpen ki kell emelnünk a Bory-várat, melynek története és hangulata maga a szerelem. Káprázatos képek készülhetnek ebben a felejthetetlen és bámulatos környezetben.
  • A különleges képek kedvelői akár még a tűzoltólaktanyában található Tűzoltó Múzeumot is igénybe vehetik az igazán egyedi esküvői fényképekért.
  • Akár kis létszámú családias esküvőről álmodunk, akár nagy lagziról, Székesfehérváron nem csak az esküvői ceremóniát szervezhetjük meg kedvünk szerint. Az esküvői vacsora is igazán különleges keretek között bonyolítható le, ami nem csak az ifjú párnak, de a násznépnek is igazán nagy élmény lesz.

Érdekelne még több esküvői helyszín Fejér megyében? Akkor olvasd el Esküvő Martonvásár című bejegyzésünket is.

Ismerj meg több esküvő helyszínt is!

5/5 - (174 szavazat)