Esküvő Kalocsa mesébe illő esküvő történelmi helyszínein!

Kalocsa Bács-Kiskun megyében, a Duna partján fekszik. Jelentős történelmi múlttal rendelkezik, hiszen már a honfoglalás óta város és I. István óta a magyarság egyik kiemelkedő kulturális központja.

Kalocsa nevezetességei

Kalocsa nem hiába a magyar katolikus egyház egyik legfontosabb helyszíne, hiszen már az államalapítás óta a magyar katolicizmus egyik központja, legnevezetesebb épülete itteni érsekség Főszékesegyháza és az Érseki Palota is.

Székesegyház

A Főszékesegyház igencsak megújuló jelképe Kalocsának, ugyanis a mai, jelenleg is álló templom már a negyedik ezen a helyen. Az első építését feltehetőleg maga István király finanszírozta még 1050 előtt. A második a 13. század alatt épült és a tatárjárás pusztította el. A harmadik székesegyház Nagy Lajos király idejében készült el és az akkori protestánsüldözések ideje alatt égett porig. A ma is álló templom feltehetőleg Mayerhoffer András tervei alapján készült el az 1700-as évek közepe táján. Belépve csodás látvány fogadja az embert, a színpompás díszítés igencsak szemkápráztató élményt nyújt.

Paprika Múzeum

Kalocsa a 20. század elejétől híres fűszerpaprika-feldolgozásáról. A fűszerpaprika-nemesítés a világon elsőként 1917-ben Magyarországon, Kalocsán indult meg.
A Kalocsai Paprika Múzeum a legmagyarabb fűszer történetét mutatja be egészen onnantól, hogy átkelve az óceánon Magyarországra érkezett volna. A kiállítás a termesztés munkafolyamatát, munkaeszközeit és a feldolgozás fázisait mutatja be a látogatóknak. Maga a múzeum Kalocsa egyik legrégebbi épületének, a Szent István háznak a padlásán található. A gerendákról lógó több ezer füzérnyi paprika látványa igencsak impozáns képet fest.
A piros aranynak is nevezett fűszernövény már-már elengedhetetlen kelléke a magyar konyhának, így igen hasznos, ha ismerjük történetét, eredetét.

Népművészet

A város népművészete (virágos pingálás, hímzés) és bortermelése is méltán híres. A városban rengeteg hímzett ruhát, textilárut és festett kerámiát találunk.
Akik, kíváncsiak hogyan is készülnek a csodaszép porcelán tárgyak, azok számára biztos érdekes lehet a Kalocsai Porcelán Manufaktúra idegenvezetése. Az idelátogatók megnézhetik a porcelángyártás folyamatát egészen a legelejétől az égetésig. Sőt, ha ki szeretnék próbálni magukat, itt van rá lehetőség. A látogatás végén pedig vásárolhatnak az itteni kínálatból.

Népművészeti Tájház

A helyi történelem és kultúra iránt érdeklődők számára igen nagy élmény lehet a Népművészeti Tájház meglátogatása. Gábor Lajos 1952-ben adományozta a házat a városnak, amely 200 éves múlttal rendelkezik. Partos háznak is hívják, ugyanis dombra épült, hogy ha esetleg a Duna megáradna, akkor is védve legyen. A praktikus vályogból készült ház első három helyisége eredeti formájában mutatja be az akkori parasztság életét.

Szoborpark

A 2015-ben végső formáját elnyerő Asztrik téri szoborpark Simor Márton műveit foglalja magába. Található itt Luxemburgi Zsigmond, Árpád vezér, vagy Szent László bronzszobrai, míg a tér közepén, egy országzászló emlékmű áll.

Pihenés Kalocsán

A pihenésre vágyók mindenképpen tegyenek legalább egy fél napos kitérőt a Kalocsai Fürdőben. Mai alakja 2002-ben készült el, ám már 1927-ben is állt a Kalocsavidéki Méhészeti Egyesületnek hála. A fürdőben van termálvizes medence, úszó és tanmedence, illetve található még wellness részleg és gyógy szolgáltatások is igénybe vehetők.

Szórakozási lehetőségek

Kalocsa több, országhatárokon is átívelő rangos kulturális eseménynek is otthont ad. Itt kerül megrendezésre a Duna-menti Folklór Fesztivál, a Kék Madár Fesztivál és a Kalocsai Paprikafesztivál is.

Esküvő Kalocsa különleges helyszínein

Akik a falusias, szabadtéri, hagyományokban gazdag esküvőket részesítik előnyben, bátran válasszák a várost a menyegzőjük helyszínéül, biztosan nem fognak csalódni.

Különleges esküvői fotózás és páratlan vacsora helyszín

A történelmi belváros és a Székesegyház felejthetetlen hátteret biztosítanak az esküvői fotózáshoz, csakúgy, mint a Népművészeti Tájház, ahol valódi, utánozhatatlan kalocsai hangulatú képek készülhetnek az ifjú párról.

Emellett jelentős értékeket őriz a belvároshoz tartozó kikötő és több puszta is, ahol nem csak a fényképezést tölthetjük páratlan hangulatban, de az esküvői vacsora vagy akár a szertartás lebonyolítására is van lehetőségünk.

Egy kalocsai esküvő nem csak a szerelmeseknek, de a násznépnek is garantáltan felejthetetlen élmény lesz. Ha az esküvőnk után kipihennénk magunkat, bátran válasszuk a várost nászutunk céljául is, hiszen a pihentető fürdő és wellness mellett aktív kikapcsolódásra is van lehetőségünk, bizonyosan számos élménnyel térünk majd haza.

Ismerj meg több esküvő helyszínt is!

5/5 - (107 szavazat)