Gyönyörű és emlékezetes esküvőre vágysz? Akkor egy esküvő Szombathelyen biztosan nem okoz majd csalódást!

Szombathely Vas megye és a Szombathelyi járás székhelye, Magyarország egyik legrégebbi városa, melyet a Nyugat királynőjének is neveznek.

A város az Alpokalján, a Gyöngyös-sík nyugati peremén fekszik. Mivel dombokra épült, jelentős szintkülönbségek figyelhetők meg a városon belül is.

Szombathely története

 • Itt született az ókori Európa egyik szentje, Szent Márton is, a hagyomány szerint egykori lakóháza felett áll a Szent Márton-templom.
 • 1777-ben Mária Terézia királynő megalapította a szombathelyi egyházmegyét, élére pedig Szily János püspököt nevezte ki. Megépült a Sarlós Boldogasszony-székesegyház, a püspöki palota és a közeli egyházi épületegyüttes is. 1793-ban nyílt meg a bölcseleti iskola, ahol maga Széchenyi István is tanult.
 • A 19. század utolsó évtizedeiben Szombathely gyors fejlődésnek indult, lakossága folyamatosan nőtt, megépült a nagykanizsai vasútvonal, majd a további évek vasútépítései a várost a Nyugat-Dunántúl közlekedési csomópontjává tették.
 • A 20. században a város területe egyre növekedett, több környező községet is hozzá csatoltak. 1991.augusztus 19-én II. János Pál pápa ellátogatott Szombathelyre, ennek a látogatásnak emlékét őrzi több emléktábla is, melyeket a püspöki palotában és a székesegyházban állítottak ki.
 • Az Európai Unióhoz való csatlakozással újabb lehetőségek nyíltak meg Szombathely előtt, mára a Nyugat-Dunántúli régió egyik központja.
 • Oktatásban is előkelő helyen áll, itt működik több középfokú intézmény mellett a Nyugat-magyarországi Egyetem több kara, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem –  Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont, a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Kar Szombathelyi Képzési Központ, a Gábor Dénes Főiskola kihelyezett tagozata és a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Hittanár Szak.

Szombathely érdekességei

Szombathely igen gazdag látnivalókban, több múzeumot, képtárat találunk itt, mint például az Egyházmegyei Gyűjtemény és Kincstár, az Északi Vízmű – Vízmű Történeti Múzeum, a Fusz Ernő Mentőmúzeum, a Járdányi Paulovics István Romkert, a Szombathely katonatörténete – Katonaságtörténeti gyűjtemény, és a Vasi Múzeumfalu.

Szombathely programjai

A városban igen élénk kulturális élet zajlik, több állandó programot is találunk, melyet évente megrendeznek.
Ilyenek például a Bartók Fesztivál, a Lamantin Jazzfesztivál, a Mediawave Nemzetközi Film és Zene fesztivál, a Savaria Történelmi Karnevál, Márton-napi Vásár, és a Savaria Nemzetközi Táncverseny.

A természet szerelmeseinek

Szombathely látványosságai közé tartozik a Kámoni arborétum. Valamikor Kámon külön település volt, mára a város belterületéhez tartozik.

1860-ban itt kezdte meg az arborétum kialakítását Saághy Mihály birtokos. A tervszerű fejlesztéseknek hála, ma a Kámoni arborétum rendelkezik Magyarország legnagyobb fásszárú növény gyűjteményével, melyek között néhány igazi ritkaság is szerepel.

Itt található a legnagyobb hazai fenyőkollekció, mellettük cédrusok és gazdag cserjegyűjtemény is megtekinthető. Az arborétum rendezett rózsakertjében több mint 500 faját számláló rózsagyűjtemény látható, továbbá igen kiemelkedő a kaktuszgyűjtemény is.

Esküvő Szombathelyen: mesés helyszínek, örök emlékek!

Felejthetetlen élményben lehet részünk, ha Szombathelyet választjuk esküvőnk helyszínéül:

 • Akár kisebb, családias esküvőt szeretnénk, akár igazi nagy lakodalmat, a városban minden lehetőségünk adott egy igazi álomesküvő megszervezéséhez.
 • Mindegy milyen esküvői stílust részesítünk előnyben, itt biztosak lehetünk benne, hogy megtaláljuk számunka a tökéletes adottságokkal rendelkezőt.
 • Több szálloda, szolgáltató, étterem kínálatából válogathatunk, ha az esküvői vacsorát szeretnénk lebonyolítani, de akár a násznép elszállásolására is van lehetőségünk. Akár beltéri, akár kültéri esküvői szertartást álmodtunk meg, ehhez is több lehetőséget is találunk.
 • Az esküvői fotózás is egy igazán nagyszerű élmény lehet, az arborétumban szebbnél szebb növények körében fényképezkedhetünk. Akár a nagy cédrusok vagy fenyők árnyékában, akár a rózsakertben, álomszép fényképek készülhetnek, melyek méltán lesznek örök emlékek az ifjú pár számára.
 • Ha kipihennénk az esküvő fáradalmait, bátran válasszuk nászutunk céljául is a várost, hiszen Szombathely számos élménnyel és pihenési lehetőséggel vár minden látogatót.

Ismerj meg több esküvő helyszínt is!

5/5 - (303 szavazat)