Minden amit tudni akartál – és érdemes – a menyasszonyi csokor típusairól!

A menyasszonyi csokor kiválasztása legalább olyan fontos, mint a menyasszonyi ruháé. Ha van kedvenc virágod, az már jó kiindulópont, de ennél sokkal több szempontot kell figyelembe venned a csokor összeállításánál. Ha érdekel, hogyan befolyásolja a testalkatod vagy a ruhád stílusa a menyasszonyi csokrot, akkor jó helyen jársz! A tippekért olvass tovább!

A menyasszonyi csokor kiválasztása

A menyasszonyi csokor kiválasztása

Élővirág vagy örökcsokor?

A legelső lépés, amit el kell döntened a csokroddal kapcsolatban, hogy élő virágot szeretnél, vagy művirágot.

A legtöbb menyasszony az élő virágot kedveli, azonban vannak esetek, amikor tanácsosabb selyemvirágból, habrózsából köttetni vagy más örökcsokornak megfelelő alapanyagot választani.

Amennyiben allergiás vagy, akkor javasolt, hogy művirágból legyen a csokrod, így elkerülheted, hogy végig tüsszögj a szertartások alatt.

Emellett művirágból készíttethetsz olyan csokrot is, amiben nem szezonális virágok vannak, továbbá díszíthetőek ékszerekkel, kristályokkal, amik nagyon jól mutatnak.

A menyasszonyi csokrot általában nem tartják meg az újdonsült feleségek, mivel a csokor eldobása után az viheti haza, aki elkapta. Azonban, ha mindenképp szeretnéd eltenni emlékbe, akkor a művirágból készült csokor alkalmas erre. Ha ezt a kérdést eldöntötted, akkor a következő lépés, hogy kiválasztod, milyen formájú csokrot szeretnél.

Menyasszonyi csokrok fajtái – az örök klasszikusok

Csakúgy, mint az esküvői ruháknál, úgy a csokroknál is létezik többféle forma és változat. Ami valakinek jól mutat a kezében, az lehet, hogy másnak nem fog előnyösen állni. Nézzük meg, kinek milyen az ideális csokor!

Körcsokor

Menyasszonyi csokor, körcsokorA körcsokor a menyasszonyi csokrok klasszikusa. Szorosan egymáshoz kötött virágokból áll, nevéből adódóan körben elhelyezve. A virágok tömött elrendezését ellensúlyozhatjuk, ha valamilyen leomló virág zölddel fogjuk közre a csokrot.

A körcsokor lehet kisebb és nagyobb méretű is. Attól függ, mennyire szeretne hangsúlyos megjelenést az ara.

A körcsokor jól mutat magas, vékony hölgyek kezében. Ezzel szemben ducibb hölgyeket optikailag nagyobbnak mutatja. Ha a menyasszonyi ruha légies stílusú, akkor annak tökéletes kiegészítése egy tömöttebb csokor.

Biedermeier csokor

A Bierdermeier csokrok szintén kör alakú csokrok, azonban külön kategóriát érdemelnek különlegességük miatt. Egyedi megjelenése abból áll, hogy a csokorban a virágok gyűrű-szerűen vannak elhelyezve, színek vagy virágfajta szerint. Például az ombre esküvői stílus nagyon jól érvényesül Biedermeier csokrokban.

Vízesés formájú csokor

Ebben a típusú csokorban a virágok vízesés-szerűen vannak elrendezve, alakja elkeskenyedően leomló. Ez a fajta elrendezés vékonyítja és magasabbnak láttatja az alacsonyabb, molettebb arákat. A magas hölgyek azonban vigyázzanak, mert lehet, hogy optikailag még magasabbnak fognak tűnni.

Csepp formájú csokor

A csepp forma hasonlít a vízeséshez, azonban kevésbé hosszúkás, nem annyira leomló. Formája jobban követi inkább a csepp alakot. Rendezettebb az összeállítása, mint a vízesés formájú csokroknak.

Ezt a fajta csokrot szintén bátran választhatják az alacsonyabb és ducibb menyasszonyok.

Kosaras menyasszonyi csokor

Kosaras csokrok

A kosaras csokrok igazán egyedi megjelenést kölcsönöznek a menyasszonyok számára. A virágok díszkosárban vannak elhelyezve, ami lehetőséget ad arra, hogy akár különlegesebb formájú virágokat is belekössenek.

A kosarak aljára könnyen lehet vizes oázist is elhelyezni, ami egy nedves szivacstégla. Ez praktikus megoldás a virágok kiszáradása ellen, így a kényesebb virágok is jobban bírják az esküvői megpróbáltatásokat. Viszont annyira nem célszerű eldobni… 🙂

Különleges csokrok – ha valami egyedit szeretnél

Manapság szinte bármit kérhetünk, biztosan lesz rá esküvői szolgáltató, aki teljesíteni tudja a kérésünket. Emiatt akár extrémebb csokrokat is választhatnak a bevállalósabb menyasszonyok. Kérhetik, hogy a csokor legyen csónak formájú, vagy a romantikus lelkűek szív alakban is kérhetik a virágok összekötését.

Gömb függőcsokor

Virágokat tűzhetnek gömbhuzalra is, így egy teljes gömböt formál a csokor, ami általában egy színes szalagon lóg, ezt tartja a menyasszony. A hazai kultúrában még nem elterjedt a gömb függőcsokor, azonban a tengerentúlon egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Jól mutat magasabb hölgyeken, a kör alak miatt azonban a teltebb menyasszonyoknak nem ajánlott.

Legyező csokor

A virágokat kérheted, hogy kössék legyező formába, vagy külön egy legyező formaalapba is. Különleges formája miatt jól mutat testhezállóbb ruhák mellett, ahol nem nyomja el egy nagyobb abroncs.

Egyedi csokor

Azoknak ajánlott egyedi csokrot készíttetni, akik szeretnék kihangsúlyozni személyiségüket a virágdíszeken keresztül is. Jó tanács, hogy ha a ruha extrább, akkor nem érdemes a csokrot is nagyon harsányra kötni, mert akkor a kettő nem kiegészíti egymást, hanem inkább üti.

Vintage csokrok

Ha szeretnéd, hogy a virágcsokrodnak természetesebb jellege legyen, és a vintage stílusú esküvőhöz is passzoljon, akkor vintage stílusú csokrot válassz!

A lazán kötött, erdei virágokkal tűzdelt csokor olyan hatást kelt, mintha nemrég szedted volna egy virágos mezőn. Romantikus jellegű, csipkés, laza esküvői ruhák kifinomult kiegészítője a vintage csokor.

Jogar formájú csokor

Jogar formájú csokrot hosszú szárú virágokból lehet kötni, ez adja a csokor jogar formáját. A karra fektetve viselik. Letisztult, egyszerűbb menyasszonyi ruhák mellett mutat jól. Szépen kiemeli a magas hölgyek alakját.

Ékszercsokrok

Menyasszonyi ékszercsokorHa menyasszonyi csokrokról van szó, manapság az élő virágokat részesítik előnyben. Azonban ha Te másra vágysz, akkor arra is van lehetőség! Készítenek ékszercsokrokat is, amik az enyhén díszítettől egészen az extravagáns darabokig terjednek.

Ha csak egy kis csillogást szeretnél a virágok közé, akkor rakathatsz bele pár gyöngyöt. Ha ennél többet szeretnél, akkor készíttetheted az egész csokrot virág formájú brossokból is akár. Az ékszercsokrok lehetőséget adnak arra, hogy ötvözd a csillogást a virágokkal olyan mértékben, ahogy csak szeretnéd.

Kardísz vagy csuklódísz csokor helyett

Nem szeretnél csokor cipelésével bajlódni, de nem akarsz lemondani a virágokról sem? Akkor válassz csuklódíszt vagy kardíszt!

Selyemszalaggal lehet a kézre erősíteni a díszeket. Ha romantikusabb hatást szeretnél kelteni, akkor a csuklódísz a jó választás. Ha vagányabb, egyedibb megjelenést szeretnél, akkor válassz kardíszt, amit a felkarra helyeznek fel szalaggal, és enyhén leomlik a karod mellett.

A menyasszonyi csokor színvilága

A virágoknál nem feledkezhetünk meg a színről sem. Hagyományosan a fehér virágokból kötött csokor volt a menyasszony kezében, azonban manapság a színes csokrok a kedveltek. Ettől függetlenül, ha templomi esküvőre készültök, akkor lehet, hogy az adott templomban elvárják, hogy fehér csokrod legyen.

A pasztell árnyalatok a virágok esetében is jolly jokernek számítanak. Halvány, pasztellszínekkel nem lőhetsz mellé. Igazán jól mutatnak tavaszi esküvőkön, de más évszakokban is megállják a helyüket.

Nyáron bátran válassz élénk színeket, sárgát, kéket, lilát, amiket akár kontrasztba is állíthatsz egymással.

Ősszel a meleg, föld árnyalatok a kedveltek. A vörös, bordó, barna, mustársárga árnyalataiban pompázó virágokból készült csokrot különlegessé teheted, ha őszi termésekkel egészíted ki.

Télen két alapvető lehetőséged van. Kihangsúlyozod a téli hangulatot és hideg árnyalatú virágokból köttetsz csokrot, vagy pont hogy ellensúlyozhatod meleg árnyalatú virágokkal. A hangulatodtól, személyiségedtől függ, melyik opciót választod.

Színes menyasszonyi csokor

Kérj segítséget virágkötőtől

A színes virágok nagyon jól passzolnak hófehér, törtfehér, vagy akár ekrü árnyalatú menyasszonyi ruhákhoz is.

Kísérletezhetsz a különböző párosításokkal, de egy tapasztalt virágkötő szakszerűen tud majd segíteni, hogy milyen színek mutatnak majd jól a te ruháddal. Ezért a legkönnyebben úgy tudsz csokrot összeállítani, ha azután választod ki, hogy meg van már a ruhád.

Mikor a virágkötővel találkozol, vigyél képet a ruhádról, így könnyebben tudtok hozzá passzoló virágokat, színeket és formákat is választani.

Fontos, hogy harmonizáljon az esküvői ruha árnyalatával, stílusával, de azt sem szabad elfelejteni, hogy passzoljon Hozzád is. Fejezze ki a személyiségedet, és legyen olyan, amit szívesen fogsz a kezedben.

Amikor belépsz a virágboltba, akkor hirtelen tucatnyi különböző hagyományos és egzotikus virág vesz majd körbe, amik közül alig fogsz tudni választani. Tartsd szem előtt, hogy a csokor 4-5 fajta virágból legyen kötve. Ha ennél több van, az már túl zsúfoltnak, zavarónak hathat. A kevesebb néha több elve ebben az esetben tökéletesen megállja a helyét.

Szükséged van dobócsokorra is?

Sikerült kiválasztani a virágokat, a formát, a méretet, a színvilágot? Ne lélegezz még fel, mert lehet, hogy szükséged lesz egy második csokorra is!

Ha szeretnéd eltenni emlékbe a csokrot, esetleg lepréselnél belőle néhány virágot, akkor köttess egy dobócsokrot is. Így a násznép hajadon tagjai és te is kiélvezhetitek a csokordobást, és közben meg is tarthatod az esküvői csokrodat.

A dobócsokornak nem kell olyan nagynak és impozánsnak lennie, mint a menyasszonyi csokornak. Készíttetheted hasonló stílusban, ugyanolyan virágokból, csak kisebb méretben. Így harmonizálni fog a „főcsokroddal”.

A csokor meghatározó eleme a megjelenésednek, mondhatni a fő kiegészítőd lesz a Nagy Napon. Hagyj elég időt magadnak, hogy jól átgondold, mit is szeretnél, és élvezd ki a virágboltban töltött perceket, hiszen ezzel a lépéssel is közelebb kerültél ahhoz, hogy a csokorral a kezedben az oltár előtt állj a szerelmeddel.

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (271 szavazat)