Minden amit tudni akartál – és érdemes – a menyasszonyi csokor típusairól!

A menyasszonyi csokor kiválasztása legalább olyan fontos, mint a menyasszonyi ruháé. Ha van kedvenc virágod, az már jó kiindulópont, de ennél sokkal több szempontot kell figyelembe venned a csokor összeállításánál. Ha érdekel, hogyan befolyásolja a testalkatod vagy a ruhád stílusa a menyasszonyi csokrot, akkor jó helyen jársz! A tippekért olvass tovább!

A menyasszonyi csokor kiválasztása

A menyasszonyi csokor kiválasztása

Élővirág vagy örökcsokor?

A legelső lépés, amit el kell döntened a csokroddal kapcsolatban, hogy élő virágot szeretnél, vagy művirágot.

A legtöbb menyasszony az élő virágot kedveli, azonban vannak esetek, amikor tanácsosabb selyemvirágból, habrózsából köttetni vagy más örökcsokornak megfelelő alapanyagot választani.

Amennyiben allergiás vagy, akkor javasolt, hogy művirágból legyen a csokrod, így elkerülheted, hogy végig tüsszögj a szertartások alatt.

Emellett művirágból készíttethetsz olyan csokrot is, amiben nem szezonális virágok vannak, továbbá díszíthetőek ékszerekkel, kristályokkal, amik nagyon jól mutatnak.

A menyasszonyi csokrot általában nem tartják meg az újdonsült feleségek, mivel a csokor eldobása után az viheti haza, aki elkapta. Azonban, ha mindenképp szeretnéd eltenni emlékbe, akkor a művirágból készült csokor alkalmas erre. Ha ezt a kérdést eldöntötted, akkor a következő lépés, hogy kiválasztod, milyen formájú csokrot szeretnél.

Menyasszonyi csokrok fajtái – az örök klasszikusok

Csakúgy, mint az esküvői ruháknál, úgy a csokroknál is létezik többféle forma és változat. Ami valakinek jól mutat a kezében, az lehet, hogy másnak nem fog előnyösen állni. Nézzük meg, kinek milyen az ideális csokor!

Körcsokor

Menyasszonyi csokor, körcsokorA körcsokor a menyasszonyi csokrok klasszikusa. Szorosan egymáshoz kötött virágokból áll, nevéből adódóan körben elhelyezve. A virágok tömött elrendezését ellensúlyozhatjuk, ha valamilyen leomló virág zölddel fogjuk közre a csokrot.

A körcsokor lehet kisebb és nagyobb méretű is. Attól függ, mennyire szeretne hangsúlyos megjelenést az ara.

A körcsokor jól mutat magas, vékony hölgyek kezében. Ezzel szemben ducibb hölgyeket optikailag nagyobbnak mutatja. Ha a menyasszonyi ruha légies stílusú, akkor annak tökéletes kiegészítése egy tömöttebb csokor.

Biedermeier csokor

A Bierdermeier csokrok szintén kör alakú csokrok, azonban külön kategóriát érdemelnek különlegességük miatt. Egyedi megjelenése abból áll, hogy a csokorban a virágok gyűrű-szerűen vannak elhelyezve, színek vagy virágfajta szerint. Például az ombre esküvői stílus nagyon jól érvényesül Biedermeier csokrokban.

Vízesés formájú csokor

Ebben a típusú csokorban a virágok vízesés-szerűen vannak elrendezve, alakja elkeskenyedően leomló. Ez a fajta elrendezés vékonyítja és magasabbnak láttatja az alacsonyabb, molettebb arákat. A magas hölgyek azonban vigyázzanak, mert lehet, hogy optikailag még magasabbnak fognak tűnni.

Csepp formájú csokor

A csepp forma hasonlít a vízeséshez, azonban kevésbé hosszúkás, nem annyira leomló. Formája jobban követi inkább a csepp alakot. Rendezettebb az összeállítása, mint a vízesés formájú csokroknak.

Ezt a fajta csokrot szintén bátran választhatják az alacsonyabb és ducibb menyasszonyok.

Kosaras menyasszonyi csokor

Kosaras csokrok

A kosaras csokrok igazán egyedi megjelenést kölcsönöznek a menyasszonyok számára. A virágok díszkosárban vannak elhelyezve, ami lehetőséget ad arra, hogy akár különlegesebb formájú virágokat is belekössenek.

A kosarak aljára könnyen lehet vizes oázist is elhelyezni, ami egy nedves szivacstégla. Ez praktikus megoldás a virágok kiszáradása ellen, így a kényesebb virágok is jobban bírják az esküvői megpróbáltatásokat. Viszont annyira nem célszerű eldobni… 🙂

Különleges csokrok – ha valami egyedit szeretnél

Manapság szinte bármit kérhetünk, biztosan lesz rá esküvői szolgáltató, aki teljesíteni tudja a kérésünket. Emiatt akár extrémebb csokrokat is választhatnak a bevállalósabb menyasszonyok. Kérhetik, hogy a csokor legyen csónak formájú, vagy a romantikus lelkűek szív alakban is kérhetik a virágok összekötését.

Gömb függőcsokor

Virágokat tűzhetnek gömbhuzalra is, így egy teljes gömböt formál a csokor, ami általában egy színes szalagon lóg, ezt tartja a menyasszony. A hazai kultúrában még nem elterjedt a gömb függőcsokor, azonban a tengerentúlon egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Jól mutat magasabb hölgyeken, a kör alak miatt azonban a teltebb menyasszonyoknak nem ajánlott.

Legyező csokor

A virágokat kérheted, hogy kössék legyező formába, vagy külön egy legyező formaalapba is. Különleges formája miatt jól mutat testhezállóbb ruhák mellett, ahol nem nyomja el egy nagyobb abroncs.

Egyedi csokor

Azoknak ajánlott egyedi csokrot készíttetni, akik szeretnék kihangsúlyozni személyiségüket a virágdíszeken keresztül is. Jó tanács, hogy ha a ruha extrább, akkor nem érdemes a csokrot is nagyon harsányra kötni, mert akkor a kettő nem kiegészíti egymást, hanem inkább üti.

Vintage csokrok

Ha szeretnéd, hogy a virágcsokrodnak természetesebb jellege legyen, és a vintage stílusú esküvőhöz is passzoljon, akkor vintage stílusú csokrot válassz!

A lazán kötött, erdei virágokkal tűzdelt csokor olyan hatást kelt, mintha nemrég szedted volna egy virágos mezőn. Romantikus jellegű, csipkés, laza esküvői ruhák kifinomult kiegészítője a vintage csokor.

Jogar formájú csokor

Jogar formájú csokrot hosszú szárú virágokból lehet kötni, ez adja a csokor jogar formáját. A karra fektetve viselik. Letisztult, egyszerűbb menyasszonyi ruhák mellett mutat jól. Szépen kiemeli a magas hölgyek alakját.

Ékszercsokrok

Menyasszonyi ékszercsokorHa menyasszonyi csokrokról van szó, manapság az élő virágokat részesítik előnyben. Azonban ha Te másra vágysz, akkor arra is van lehetőség! Készítenek ékszercsokrokat is, amik az enyhén díszítettől egészen az extravagáns darabokig terjednek.

Ha csak egy kis csillogást szeretnél a virágok közé, akkor rakathatsz bele pár gyöngyöt. Ha ennél többet szeretnél, akkor készíttetheted az egész csokrot virág formájú brossokból is akár. Az ékszercsokrok lehetőséget adnak arra, hogy ötvözd a csillogást a virágokkal olyan mértékben, ahogy csak szeretnéd.

Kardísz vagy csuklódísz csokor helyett

Nem szeretnél csokor cipelésével bajlódni, de nem akarsz lemondani a virágokról sem? Akkor válassz csuklódíszt vagy kardíszt!

Selyemszalaggal lehet a kézre erősíteni a díszeket. Ha romantikusabb hatást szeretnél kelteni, akkor a csuklódísz a jó választás. Ha vagányabb, egyedibb megjelenést szeretnél, akkor válassz kardíszt, amit a felkarra helyeznek fel szalaggal, és enyhén leomlik a karod mellett.

A menyasszonyi csokor színvilága

A virágoknál nem feledkezhetünk meg a színről sem. Hagyományosan a fehér virágokból kötött csokor volt a menyasszony kezében, azonban manapság a színes csokrok a kedveltek. Ettől függetlenül, ha templomi esküvőre készültök, akkor lehet, hogy az adott templomban elvárják, hogy fehér csokrod legyen.

A pasztell árnyalatok a virágok esetében is jolly jokernek számítanak. Halvány, pasztellszínekkel nem lőhetsz mellé. Igazán jól mutatnak tavaszi esküvőkön, de más évszakokban is megállják a helyüket.

Nyáron bátran válassz élénk színeket, sárgát, kéket, lilát, amiket akár kontrasztba is állíthatsz egymással.

Ősszel a meleg, föld árnyalatok a kedveltek. A vörös, bordó, barna, mustársárga árnyalataiban pompázó virágokból készült csokrot különlegessé teheted, ha őszi termésekkel egészíted ki.

Télen két alapvető lehetőséged van. Kihangsúlyozod a téli hangulatot és hideg árnyalatú virágokból köttetsz csokrot, vagy pont hogy ellensúlyozhatod meleg árnyalatú virágokkal. A hangulatodtól, személyiségedtől függ, melyik opciót választod.

Színes menyasszonyi csokor

Kérj segítséget virágkötőtől

A színes virágok nagyon jól passzolnak hófehér, törtfehér, vagy akár ekrü árnyalatú menyasszonyi ruhákhoz is.

Kísérletezhetsz a különböző párosításokkal, de egy tapasztalt virágkötő szakszerűen tud majd segíteni, hogy milyen színek mutatnak majd jól a te ruháddal. Ezért a legkönnyebben úgy tudsz csokrot összeállítani, ha azután választod ki, hogy meg van már a ruhád.

Mikor a virágkötővel találkozol, vigyél képet a ruhádról, így könnyebben tudtok hozzá passzoló virágokat, színeket és formákat is választani.

Fontos, hogy harmonizáljon az esküvői ruha árnyalatával, stílusával, de azt sem szabad elfelejteni, hogy passzoljon Hozzád is. Fejezze ki a személyiségedet, és legyen olyan, amit szívesen fogsz a kezedben.

Amikor belépsz a virágboltba, akkor hirtelen tucatnyi különböző hagyományos és egzotikus virág vesz majd körbe, amik közül alig fogsz tudni választani. Tartsd szem előtt, hogy a csokor 4-5 fajta virágból legyen kötve. Ha ennél több van, az már túl zsúfoltnak, zavarónak hathat. A kevesebb néha több elve ebben az esetben tökéletesen megállja a helyét.

Szükséged van dobócsokorra is?

Sikerült kiválasztani a virágokat, a formát, a méretet, a színvilágot? Ne lélegezz még fel, mert lehet, hogy szükséged lesz egy második csokorra is!

Ha szeretnéd eltenni emlékbe a csokrot, esetleg lepréselnél belőle néhány virágot, akkor köttess egy dobócsokrot is. Így a násznép hajadon tagjai és te is kiélvezhetitek a csokordobást, és közben meg is tarthatod az esküvői csokrodat.

A dobócsokornak nem kell olyan nagynak és impozánsnak lennie, mint a menyasszonyi csokornak. Készíttetheted hasonló stílusban, ugyanolyan virágokból, csak kisebb méretben. Így harmonizálni fog a „főcsokroddal”.

A csokor meghatározó eleme a megjelenésednek, mondhatni a fő kiegészítőd lesz a Nagy Napon. Hagyj elég időt magadnak, hogy jól átgondold, mit is szeretnél, és élvezd ki a virágboltban töltött perceket, hiszen ezzel a lépéssel is közelebb kerültél ahhoz, hogy a csokorral a kezedben az oltár előtt állj a szerelmeddel.

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Kiegészítők rocker esküvőre

Rocker pár vagytok, de Ti is álomesküvőt szeretnétek? Azon töröd a fejed, milyenek a legjobb kiegészítők rocker esküvőre? Önmagatok szeretnétek[...]

Mi a dolga egy koszorúslánynak?

Koszorúslány útmutató – avagy mi a dolga egy koszorúslánynak? Ha az a szerencse ért, hogy te leszel a koszorúslány, akkor[...]

Vintage esküvő – egy esküvői stílus, ami lenyűgöz

Olyan esküvőre vágysz, ami különleges mégis időt álló és sosem megy ki a divatból? Akkor a vintage esküvő pont Neked[...]

Esküvői hagyományok: a menyasszonytánc

Menyasszonytánc: az esküvői hagyományok egyik legnépszerűbb eleme Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról vagy a menyasszonytáncról? Az esküvői[...]

Pin up esküvői stílus: a retro, ami trendi

Mi az? Retro, ám mégis trendi és mérhetetlenül egyedi? Igen! A pin up esküvői stílus! Imádod a ’40-es, ’50-es évek[...]

Extrém esküvői ötletek: Esküdj a saját stílusodban!

Extrém esküvői ötletek, hogy a saját, egyedi stílusodban esküdhess! Kimondani a boldogító igent bungee jumping közben, a víz alatt, egy[...]

Esküvői meghívó: ezekre figyelj a tervezésnél!

Esküvői meghívó: az első betekintés az esküvői színfalak mögé Kész esküvői meghívó-mintákat nézegetsz, és egyszerűen nem tudsz választani? Nem is[...]

Tengerre Násznép! Vár a hajós esküvő!

Hangulatos, nyári, vízparti esküvőről álmodozol? Akkor a hajós esküvőt Neked találták ki! Ha még nem döntötted el, milyen tematika köré[...]

Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

Különleges esküvőt szeretnétek? Akkor dobjátok fel a lagzit fagyival, koktélokkal és fánkkal! Azon gondolkozol, hogyan tudnád feldobni életed nagy napját[...]

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz!

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz! Odavagy a 1920-’30-as évekért? A jazzkorszak és a swing téged is elvarázsol?[...]

Környezetbarát esküvő – óvjuk a Földet az esküvőn is!

Vigyázz, kész, rajt… esküvőszervezés! A hetedhét országra szóló buli lehet környezetbarát esküvő is! Belegondoltál már, hogy egy kis tudatossággal, mennyivel[...]

Rocker esküvő: mert a rockerek is házasodnak

Ha Te is igazi rocker vagy, aki még a menyasszonyi ruhára is bőrkabátot venne, akkor a rocker esküvő az igazán[...]

Rose gold esküvő – páratlan elegancia és egyediség!

Elegáns mégis egyedi stílust keresel? Akkor a rose gold esküvő a megfelelő választás! A 2019-es Év esküvői színe a rose[...]

Téli esküvő – avagy az igazi jégvarázs

Vonz a téli táj szépsége? Elvarázsolnak a téli díszítések? Akkor a téli esküvő Neked való! Álmodj meg egy tündérmesét és[...]

Lánykérés ötletek, hogy garantáltan „IGEN” legyen a válasz

Tanácstalan vagy, hogyan szervezd meg a lánykérést? Adunk néhány klassz ötletet! A lánykérés minden pár életében fontos fordulópont, hiszen ez[...]

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon?

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon? Ha éppen az esküvői zene választásán őrlődsz,[...]

Karikagyűrűk a klasszikustól a különlegesig

Karikagyűrűk klasszikustól a különlegesig: hogy könnyebb legyen eligazodni az esküvői gyűrűk között Az eljegyzési gyűrű a vőlegényed meglepetése, de a[...]

Menyasszonyi csokor típusok, formák

Minden amit tudni akartál – és érdemes – a menyasszonyi csokor típusairól! A menyasszonyi csokor kiválasztása legalább olyan fontos, mint[...]

Külföldi esküvő egyszerűbben, mint gondolnád

Tanácsok, ötletek egy felejthetetlen külföldi esküvő megszervezéséhez! Játszadozol a gondolattal, hogy egy egzotikus, külföldi helyszínen mondod ki a boldogító „igen”-t?[...]

Szuperhős esküvői stílus

Képregényhősök az esküvőn? Töretlenül hódít a szuperhős esküvői stílus! Az elsők között foglalod le a helyet a moziban, amikor kijön[...]

Lánybúcsú ötletek, tippek, tanácsok

Ötletek, tippek az emlékezetes lánybúcsú megszervezéséhez Itt az ideje megszervezni a lánybúcsút? Akkor ne amerikai filmekben látható jelenetekből inspirálódj! Inkább[...]

Esküvői hagyományok és szokások

Esküvői hagyományok és szokások, melyek a mai napig jelen vannak az esküvőkön Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról[...]

Esküvői babonák, amik beépültek az esküvői szokások közé

Ismert és kevésbé ismert esküvői babonák Amióta csak esküvőket tartanak, léteznek az esküvőhöz, házassághoz kapcsolódó babonák is. Ezek közül sok,[...]

Esküvői játékok kreatívan

Kreatív esküvői játékok kicsiknek és nagyoknak, hogy az egész násznép jól szórakozzon! Szeretnéd feldobni a lakodalom hangulatát, de nem jut[...]

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

A házasságkötés menete: Út a boldogító igentől a nászútig

A házasságkötés egy örömteli esemény, amely két ember elköteleződését ünnepli egymás iránt. A nagy nap azonban nem csak a romantikus[...]

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

5/5 - (271 szavazat)