Esküvői illemtan 1. rész: A legfontosabb tudnivalók

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod miben illik megjelenni? Te sem szeretnél kínos helyzetbe kerülni a többi vendég előtt? Az alábbiakban bemutatom a leginkább kérdéses témákat, hogy véletlenül se fogjon ki rajtad az esküvői illemtan!

Egy esküvőre sokszor a meghívottak is lázasan készülődnek, nagy izgalom övezi a lakodalmat a szervezők és a vendégek körében egyaránt. Ennél fogva sem az ifjú pár, sem a vendégek nem szeretnék, ha ezt a fontos eseményt nem várt kellemetlenségek árnyékolnák be. Persze mindenre nem lehet felkészülni, de az esküvőkkel kapcsolatban is vannak íratlan szabályok, amelyeket illik betartani.

Azt már szinte mindenki tudja, hogy fehérben vagy pirosban nem illik megjelenni egy esküvőn vendégként. De az esetleg felmerülő homályos foltok miatt összeállítottunk egy listát, mit nem ajánlott elkövetnünk egy esküvőn.

Esküvői illemtan, az esküvői meghívás

Az esküvői meghívók: az első betekintés az esküvőbe

Amennyiben meghívást kaptunk egy családtagunk, barátunk esküvőjére érdemes jól szemügyre venni a kapott esküvői meghívót.

Először is mindenképpen nézzük meg, hogy az esküvő mely részeire szól a meghívásunk. Előfordul ugyanis, hogy a násznép két különböző meghívót kap. A meghívottak egyik része a szertartásra és a vacsorára is hivatalos, míg a másik része – általában a távolabbi ismerősök, kollégák – csak a szertartásra kapnak meghívást.

Ha az utóbbi kategóriába tartozunk, se sértődjünk meg, hiszen számos oka lehet annak, hogy az esküvői vacsorára nem vagyunk hivatalosak. Az ifjú pár eme választására okot adhat a vacsora helyszínének befogadó képessége, az ifjú párral való kapcsolat, de akár az is, hogy a házasulandók milyen költségkerettel gazdálkodnak. Minden esetre, ha zokon is vesszük a döntésüket, tartsuk tiszteletben és amennyiben van lehetőségünk, a szertartáson mindenképpen jelenjünk meg.

„Önt és kedves családját”

A meghívók nagy általánosságban az „Önt és kedves családját” vagy „Téged és kedves családodat” felszólítással készülnek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egész családunkat magunkkal kell vinni. Ez a megszólítás általában a házastársunkra, élettársunkra és gyermekünkre vonatkozik. Ha nem élünk tartós párkapcsolatban, akkor semmi esetre sem vonatkozik ez a megszólítás az új kapcsolatunkra, főleg ha őt a jegyes pár nem ismeri.

Külön ki kell emelnünk azt a variációt, ha a meghívón csak és kizárólag a mi nevünk van feltüntetve. Ha esetleg már kapcsolattal rendelkezünk, de erről a meghívóink nem tudnak, akkor finoman érdeklődhetünk náluk, hátha csak elfelejtették a +1 főt ráírni. Ám, ha nem így lenne, tartsuk tiszteletben a döntésüket. Baráttal, kollégával vagy bármilyen nem meghívott személlyel érkezni az esküvőre kifejezetten illetlenség.

Visszajelzés

Amennyiben minden más kérdés tisztázódott, akkor késedelem nélkül jelezzünk vissza valamilyen formában a menyasszonynak, vőlegénynek vagy az esküvőszervezőnek, hogy el tudunk e menni az esküvőre. Nem illik sokáig halogatni, vagy az utolsó pillanatban megváltoztatni döntésünket, hiszen igen fontos momentum, hogy az ifjú pár hány vendéggel számoljon az előkészületek folyamán.

Öltözködés, mint az esküvői illemtan egyik alapköve

Ne öltözzük túl a Menyasszonyt

Esküvői illemtan, öltözködési szabályok az esküvőnAz első és legfontosabb szabály egy esküvői megjelenéssel kapcsolatban, hogy semmilyen körülmények között nem illik túlöltözni, túllicitálni a menyasszonyt.

A fehér és a piros szín kizárólag a menyasszony színei, csak az ő kiváltsága, hogy talpig fehérben legyen. Ha mégis feltétlenül ragaszkodunk is a fehér színű ruhához, mindenképpen olyat viseljünk ami mintás. Lehet pöttyös, virágos, feldobhatjuk színes kiegészítőkkel, de semmi esetre se legyen teljesen fehér.

Emellett tanácsos az igen harsány színek mellőzése is, hiszen a menyasszonynak kell kiragyognia a tömegből. Ennek okán válasszunk halvány pasztellszíneket inkább, legyünk visszafogottak és elegánsak. A piros és a fehér mellett további tiltólistás szín a fekete, hiszen a mi kultúránkban ez a gyász színe, az esküvő pedig nem erről szól.

A hölgyek

A hölgyek esetében mindenképpen követendő az a tanács, hogy sem színekben, sem stílusban nem illik túltenni nem a menyasszonyon, sem a násznép többi tagján. Egy kellemes nyári szabadtéri esküvőre nem illik kisestélyiben és tűsarkúban megjelenni. Ugyanúgy, ahogy egy exkluzív vacsorán sem veszünk részt koptatott farmerben. Ugyanez a visszafogottság vonatkozik az ékszerviselésre, a kevesebb néha több elve alapján, továbbá a miniszoknyák és kihívó ruhák viselésére is.

Az urak

Az urak esetében a fő irányadó vonal az öltöny és nyakkendő, lazább stílusú esküvőknél nadrág és zakó. Azonban náluk is fontos, hogy nem illik túl elegánsan felöltözni, ha a vőlegény öltönyben van, akkor vendégként ne viseljünk szmokingot.

Megjelenés a templomban

Ha meghívottként nem csak a polgári esküvőn, hanem a templomi szertartáson is részt veszünk, annak ellenére is követnünk kell az ott érvényes szokásokat és szabályokat, ha mi nem az adott vallás gyakorlói közé tartozunk.

Templomban, pláne egy esküvőn, trehányan, szakadtan, nők esetében kihívóan, fedetlen vállakkal megjelenni tiszteletlenség.

A szertartás és a vacsora utáni bulira természetesen mindenki engedhet egy kicsit az elegáns viseleten. Az urak levethetik a nyakkendőt, kigombolhatják az ing felső gombját és a hölgyek is megválhatnak stólájuktól, felvehetnek kényelmesebb cipőt. Arra azonban figyeljünk oda, hogy a „nekivetkőzésnek” csak akkor jön el az ideje, ha az ifjú férj erre engedélyt ad, vagy ők maguk elkezdik.

Az esküvőre való megfelelő ruha kiválasztásában segítségedre lesz az alábbi cikkünk:

Esküvői illemtan, saját telefonok használata az esküvőn

Saját mobiltelefonok használata

Amikor egy templomi vagy egy polgári szertartáson megjelenünk, mint vendég, mindig némítsuk le, vagy kapcsoljuk ki a mobiltelefonokat.

Udvariatlanság és rettenetesen kellemetlen, ha a szertartás közben valakinek megcsörren a mobilja.

A szertartások alatt semmiféle képpen ne fényképezzünk, azért van ott a profi esküvői fotós, hogy ő csinálja a képeket, vendégként élvezzük inkább a ceremóniát, ne pedig járkálással és vakuzással zavarjuk.

Amikor a szertartásnak vége és a lagzi elkezdődött már bátran megörökíthetjük a legjobb pillanatokat, de feltétlenül tartsuk észben, hogy a saját magunk által készített fényképeket ne posztoljunk a közösségi oldalakra az ifjú pár beleegyezése nélkül, hiszen az ő nagy napjukról van szó, hagyjuk meg nekik a jogot, hogy a számukra kedves képeket osszák meg nyilvánosan.

Érdemes a képek tekintetében azt is kiemelni, hogy amennyiben a képeken gyerekek is láthatóak, abban az esetben egyeztessünk a szüleikkel is, hiszen nem minden szülő járul hozzá, hogy a gyermekéről képek kerüljenek ki egy-egy közösségi média felületre.

Késés az esküvőről

Az egyik legkellemetlenebb és legilletlenebb dolog egy esküvőn, amit elkövethetünk, az a késés.

Ha utaznunk kell, ráadásul zsúfolt időszakban, vagy olyan helyre megyünk, ami ismeretlen és előfordulhat, hogy elakadunk, eltévedünk és így elkésünk, mindenképp induljunk el hamarabb. Sokkal kevésbé lesz kellemetlen egy kicsit többet várnunk a többi vendégre, mint az, ha akkor toppanunk be az ajtón, mikor a szertartás már megy. Ez tiszteletlenség az ifjú pár és a násznép felé is.

Jóbarátok az esküvőn

Akármennyire vagyunk a menyasszonnyal vagy a vőlegénnyel szoros baráti kapcsolatban, az esküvő és a lagzi ideje alatt semmi esetre sem illik kisajátítani egyiküket sem.

Az esküvő nem az az alkalom, ahol az ügyes-bajos dolgokat meg lehet beszélni, hiszen ünnepelni, szórakozni gyűlt össze mindenki. Tartsuk tiszteletben, hogy az ifjú párnak nem csak velünk, hanem a többi vendéggel is foglalkoznia kell.

Továbbá még igen közeli barátok között is kerülendők azok a viccesnek szánt elszólások, mint például a „Téged is csőbe húztak” vagy a „Még meggondolhatod magad”. Abszolút illetlenség és igen rosszul tudnak esni a friss házasoknak, akik éppen életük egyik legboldogabb napját ünneplik.

Beszédek, köszöntők az esküvőn

Esküvői illemtan, pohárköszöntők az esküvőnAmikor az esküvői vacsorán valaki tósztot, pohárköszöntőt mond az ifjú pár tiszteletére, azt illik szépen csendben végighallgatni. Ne beszélgessünk közben a mellettünk ülővel, ne babráljuk a telefonunkat, hiszen gondoljunk csak bele, hogy ellenkező esetben számunkra mennyire zavaró lenne. Tiszteljük meg a párt, a vendégeket és a beszédet mondót is azzal, hogy figyelmesen végighallgatjuk.

Hacsak nem beszéltük meg előre a párral, hogy beszédet szeretnénk mondani, semmi esetre se álljunk neki szónokolni, mert nagyon kínos lehet, ha váratlanul állnak föl a vendégek és elszavalják, ami az eszükbe jut.

Ha szeretnénk pár szót mondani a házasokról, akkor egyeztessünk velük előre, hogy ne legyen meglepetés, és ajánlott a nem túl hosszú, maximum 5-8 percnyi szónoklat. Arra pedig figyeljünk, hogy pohárköszöntőt mindig teli pohárral illik mondani.

Az Esküvői illemtan 2.rész című cikkünkben további hasznos információkat találsz, mint például a nászajándékok és koszorúslányok.

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Kiegészítők rocker esküvőre

Rocker pár vagytok, de Ti is álomesküvőt szeretnétek? Azon töröd a fejed, milyenek a legjobb kiegészítők rocker esküvőre? Önmagatok szeretnétek[...]

Mi a dolga egy koszorúslánynak?

Koszorúslány útmutató – avagy mi a dolga egy koszorúslánynak? Ha az a szerencse ért, hogy te leszel a koszorúslány, akkor[...]

Vintage esküvő – egy esküvői stílus, ami lenyűgöz

Olyan esküvőre vágysz, ami különleges mégis időt álló és sosem megy ki a divatból? Akkor a vintage esküvő pont Neked[...]

Esküvői hagyományok: a menyasszonytánc

Menyasszonytánc: az esküvői hagyományok egyik legnépszerűbb eleme Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról vagy a menyasszonytáncról? Az esküvői[...]

Pin up esküvői stílus: a retro, ami trendi

Mi az? Retro, ám mégis trendi és mérhetetlenül egyedi? Igen! A pin up esküvői stílus! Imádod a ’40-es, ’50-es évek[...]

Extrém esküvői ötletek: Esküdj a saját stílusodban!

Extrém esküvői ötletek, hogy a saját, egyedi stílusodban esküdhess! Kimondani a boldogító igent bungee jumping közben, a víz alatt, egy[...]

Esküvői meghívó: ezekre figyelj a tervezésnél!

Esküvői meghívó: az első betekintés az esküvői színfalak mögé Kész esküvői meghívó-mintákat nézegetsz, és egyszerűen nem tudsz választani? Nem is[...]

Tengerre Násznép! Vár a hajós esküvő!

Hangulatos, nyári, vízparti esküvőről álmodozol? Akkor a hajós esküvőt Neked találták ki! Ha még nem döntötted el, milyen tematika köré[...]

Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

Különleges esküvőt szeretnétek? Akkor dobjátok fel a lagzit fagyival, koktélokkal és fánkkal! Azon gondolkozol, hogyan tudnád feldobni életed nagy napját[...]

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz!

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz! Odavagy a 1920-’30-as évekért? A jazzkorszak és a swing téged is elvarázsol?[...]

Környezetbarát esküvő – óvjuk a Földet az esküvőn is!

Vigyázz, kész, rajt… esküvőszervezés! A hetedhét országra szóló buli lehet környezetbarát esküvő is! Belegondoltál már, hogy egy kis tudatossággal, mennyivel[...]

Rocker esküvő: mert a rockerek is házasodnak

Ha Te is igazi rocker vagy, aki még a menyasszonyi ruhára is bőrkabátot venne, akkor a rocker esküvő az igazán[...]

Rose gold esküvő – páratlan elegancia és egyediség!

Elegáns mégis egyedi stílust keresel? Akkor a rose gold esküvő a megfelelő választás! A 2019-es Év esküvői színe a rose[...]

Téli esküvő – avagy az igazi jégvarázs

Vonz a téli táj szépsége? Elvarázsolnak a téli díszítések? Akkor a téli esküvő Neked való! Álmodj meg egy tündérmesét és[...]

Lánykérés ötletek, hogy garantáltan „IGEN” legyen a válasz

Tanácstalan vagy, hogyan szervezd meg a lánykérést? Adunk néhány klassz ötletet! A lánykérés minden pár életében fontos fordulópont, hiszen ez[...]

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon?

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon? Ha éppen az esküvői zene választásán őrlődsz,[...]

Karikagyűrűk a klasszikustól a különlegesig

Karikagyűrűk klasszikustól a különlegesig: hogy könnyebb legyen eligazodni az esküvői gyűrűk között Az eljegyzési gyűrű a vőlegényed meglepetése, de a[...]

Menyasszonyi csokor típusok, formák

Minden amit tudni akartál – és érdemes – a menyasszonyi csokor típusairól! A menyasszonyi csokor kiválasztása legalább olyan fontos, mint[...]

Külföldi esküvő egyszerűbben, mint gondolnád

Tanácsok, ötletek egy felejthetetlen külföldi esküvő megszervezéséhez! Játszadozol a gondolattal, hogy egy egzotikus, külföldi helyszínen mondod ki a boldogító „igen”-t?[...]

Szuperhős esküvői stílus

Képregényhősök az esküvőn? Töretlenül hódít a szuperhős esküvői stílus! Az elsők között foglalod le a helyet a moziban, amikor kijön[...]

Lánybúcsú ötletek, tippek, tanácsok

Ötletek, tippek az emlékezetes lánybúcsú megszervezéséhez Itt az ideje megszervezni a lánybúcsút? Akkor ne amerikai filmekben látható jelenetekből inspirálódj! Inkább[...]

Esküvői hagyományok és szokások

Esküvői hagyományok és szokások, melyek a mai napig jelen vannak az esküvőkön Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról[...]

Esküvői babonák, amik beépültek az esküvői szokások közé

Ismert és kevésbé ismert esküvői babonák Amióta csak esküvőket tartanak, léteznek az esküvőhöz, házassághoz kapcsolódó babonák is. Ezek közül sok,[...]

Esküvői játékok kreatívan

Kreatív esküvői játékok kicsiknek és nagyoknak, hogy az egész násznép jól szórakozzon! Szeretnéd feldobni a lakodalom hangulatát, de nem jut[...]

Esküvői gyermekfelügyelet

Esküvői gyermekfelügyelet: gondtalan szórakozás kicsiknek és nagyoknak Ha úgy gondolod, hogy az esküvő szervezése során a legapróbb részletekre is odafigyeltél,[...]

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

5/5 - (416 szavazat)