Esküvői illemtan 1. rész: A legfontosabb tudnivalók

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod miben illik megjelenni? Te sem szeretnél kínos helyzetbe kerülni a többi vendég előtt? Az alábbiakban bemutatom a leginkább kérdéses témákat, hogy véletlenül se fogjon ki rajtad az esküvői illemtan!

Egy esküvőre sokszor a meghívottak is lázasan készülődnek, nagy izgalom övezi a lakodalmat a szervezők és a vendégek körében egyaránt. Ennél fogva sem az ifjú pár, sem a vendégek nem szeretnék, ha ezt a fontos eseményt nem várt kellemetlenségek árnyékolnák be. Persze mindenre nem lehet felkészülni, de az esküvőkkel kapcsolatban is vannak íratlan szabályok, amelyeket illik betartani.

Azt már szinte mindenki tudja, hogy fehérben vagy pirosban nem illik megjelenni egy esküvőn vendégként. De az esetleg felmerülő homályos foltok miatt összeállítottunk egy listát, mit nem ajánlott elkövetnünk egy esküvőn.

Esküvői illemtan, az esküvői meghívás

Az esküvői meghívók: az első betekintés az esküvőbe

Amennyiben meghívást kaptunk egy családtagunk, barátunk esküvőjére érdemes jól szemügyre venni a kapott esküvői meghívót.

Először is mindenképpen nézzük meg, hogy az esküvő mely részeire szól a meghívásunk. Előfordul ugyanis, hogy a násznép két különböző meghívót kap. A meghívottak egyik része a szertartásra és a vacsorára is hivatalos, míg a másik része – általában a távolabbi ismerősök, kollégák – csak a szertartásra kapnak meghívást.

Ha az utóbbi kategóriába tartozunk, se sértődjünk meg, hiszen számos oka lehet annak, hogy az esküvői vacsorára nem vagyunk hivatalosak. Az ifjú pár eme választására okot adhat a vacsora helyszínének befogadó képessége, az ifjú párral való kapcsolat, de akár az is, hogy a házasulandók milyen költségkerettel gazdálkodnak. Minden esetre, ha zokon is vesszük a döntésüket, tartsuk tiszteletben és amennyiben van lehetőségünk, a szertartáson mindenképpen jelenjünk meg.

„Önt és kedves családját”

A meghívók nagy általánosságban az „Önt és kedves családját” vagy „Téged és kedves családodat” felszólítással készülnek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egész családunkat magunkkal kell vinni. Ez a megszólítás általában a házastársunkra, élettársunkra és gyermekünkre vonatkozik. Ha nem élünk tartós párkapcsolatban, akkor semmi esetre sem vonatkozik ez a megszólítás az új kapcsolatunkra, főleg ha őt a jegyes pár nem ismeri.

Külön ki kell emelnünk azt a variációt, ha a meghívón csak és kizárólag a mi nevünk van feltüntetve. Ha esetleg már kapcsolattal rendelkezünk, de erről a meghívóink nem tudnak, akkor finoman érdeklődhetünk náluk, hátha csak elfelejtették a +1 főt ráírni. Ám, ha nem így lenne, tartsuk tiszteletben a döntésüket. Baráttal, kollégával vagy bármilyen nem meghívott személlyel érkezni az esküvőre kifejezetten illetlenség.

Visszajelzés

Amennyiben minden más kérdés tisztázódott, akkor késedelem nélkül jelezzünk vissza valamilyen formában a menyasszonynak, vőlegénynek vagy az esküvőszervezőnek, hogy el tudunk e menni az esküvőre. Nem illik sokáig halogatni, vagy az utolsó pillanatban megváltoztatni döntésünket, hiszen igen fontos momentum, hogy az ifjú pár hány vendéggel számoljon az előkészületek folyamán.

Öltözködés, mint az esküvői illemtan egyik alapköve

Ne öltözzük túl a Menyasszonyt

Esküvői illemtan, öltözködési szabályok az esküvőnAz első és legfontosabb szabály egy esküvői megjelenéssel kapcsolatban, hogy semmilyen körülmények között nem illik túlöltözni, túllicitálni a menyasszonyt.

A fehér és a piros szín kizárólag a menyasszony színei, csak az ő kiváltsága, hogy talpig fehérben legyen. Ha mégis feltétlenül ragaszkodunk is a fehér színű ruhához, mindenképpen olyat viseljünk ami mintás. Lehet pöttyös, virágos, feldobhatjuk színes kiegészítőkkel, de semmi esetre se legyen teljesen fehér.

Emellett tanácsos az igen harsány színek mellőzése is, hiszen a menyasszonynak kell kiragyognia a tömegből. Ennek okán válasszunk halvány pasztellszíneket inkább, legyünk visszafogottak és elegánsak. A piros és a fehér mellett további tiltólistás szín a fekete, hiszen a mi kultúránkban ez a gyász színe, az esküvő pedig nem erről szól.

A hölgyek

A hölgyek esetében mindenképpen követendő az a tanács, hogy sem színekben, sem stílusban nem illik túltenni nem a menyasszonyon, sem a násznép többi tagján. Egy kellemes nyári szabadtéri esküvőre nem illik kisestélyiben és tűsarkúban megjelenni. Ugyanúgy, ahogy egy exkluzív vacsorán sem veszünk részt koptatott farmerben. Ugyanez a visszafogottság vonatkozik az ékszerviselésre, a kevesebb néha több elve alapján, továbbá a miniszoknyák és kihívó ruhák viselésére is.

Az urak

Az urak esetében a fő irányadó vonal az öltöny és nyakkendő, lazább stílusú esküvőknél nadrág és zakó. Azonban náluk is fontos, hogy nem illik túl elegánsan felöltözni, ha a vőlegény öltönyben van, akkor vendégként ne viseljünk szmokingot.

Megjelenés a templomban

Ha meghívottként nem csak a polgári esküvőn, hanem a templomi szertartáson is részt veszünk, annak ellenére is követnünk kell az ott érvényes szokásokat és szabályokat, ha mi nem az adott vallás gyakorlói közé tartozunk.

Templomban, pláne egy esküvőn, trehányan, szakadtan, nők esetében kihívóan, fedetlen vállakkal megjelenni tiszteletlenség.

A szertartás és a vacsora utáni bulira természetesen mindenki engedhet egy kicsit az elegáns viseleten. Az urak levethetik a nyakkendőt, kigombolhatják az ing felső gombját és a hölgyek is megválhatnak stólájuktól, felvehetnek kényelmesebb cipőt. Arra azonban figyeljünk oda, hogy a „nekivetkőzésnek” csak akkor jön el az ideje, ha az ifjú férj erre engedélyt ad, vagy ők maguk elkezdik.

Az esküvőre való megfelelő ruha kiválasztásában segítségedre lesz az alábbi cikkünk:

Esküvői illemtan, saját telefonok használata az esküvőn

Saját mobiltelefonok használata

Amikor egy templomi vagy egy polgári szertartáson megjelenünk, mint vendég, mindig némítsuk le, vagy kapcsoljuk ki a mobiltelefonokat.

Udvariatlanság és rettenetesen kellemetlen, ha a szertartás közben valakinek megcsörren a mobilja.

A szertartások alatt semmiféle képpen ne fényképezzünk, azért van ott a profi esküvői fotós, hogy ő csinálja a képeket, vendégként élvezzük inkább a ceremóniát, ne pedig járkálással és vakuzással zavarjuk.

Amikor a szertartásnak vége és a lagzi elkezdődött már bátran megörökíthetjük a legjobb pillanatokat, de feltétlenül tartsuk észben, hogy a saját magunk által készített fényképeket ne posztoljunk a közösségi oldalakra az ifjú pár beleegyezése nélkül, hiszen az ő nagy napjukról van szó, hagyjuk meg nekik a jogot, hogy a számukra kedves képeket osszák meg nyilvánosan.

Érdemes a képek tekintetében azt is kiemelni, hogy amennyiben a képeken gyerekek is láthatóak, abban az esetben egyeztessünk a szüleikkel is, hiszen nem minden szülő járul hozzá, hogy a gyermekéről képek kerüljenek ki egy-egy közösségi média felületre.

Késés az esküvőről

Az egyik legkellemetlenebb és legilletlenebb dolog egy esküvőn, amit elkövethetünk, az a késés.

Ha utaznunk kell, ráadásul zsúfolt időszakban, vagy olyan helyre megyünk, ami ismeretlen és előfordulhat, hogy elakadunk, eltévedünk és így elkésünk, mindenképp induljunk el hamarabb. Sokkal kevésbé lesz kellemetlen egy kicsit többet várnunk a többi vendégre, mint az, ha akkor toppanunk be az ajtón, mikor a szertartás már megy. Ez tiszteletlenség az ifjú pár és a násznép felé is.

Jóbarátok az esküvőn

Akármennyire vagyunk a menyasszonnyal vagy a vőlegénnyel szoros baráti kapcsolatban, az esküvő és a lagzi ideje alatt semmi esetre sem illik kisajátítani egyiküket sem.

Az esküvő nem az az alkalom, ahol az ügyes-bajos dolgokat meg lehet beszélni, hiszen ünnepelni, szórakozni gyűlt össze mindenki. Tartsuk tiszteletben, hogy az ifjú párnak nem csak velünk, hanem a többi vendéggel is foglalkoznia kell.

Továbbá még igen közeli barátok között is kerülendők azok a viccesnek szánt elszólások, mint például a „Téged is csőbe húztak” vagy a „Még meggondolhatod magad”. Abszolút illetlenség és igen rosszul tudnak esni a friss házasoknak, akik éppen életük egyik legboldogabb napját ünneplik.

Beszédek, köszöntők az esküvőn

Esküvői illemtan, pohárköszöntők az esküvőnAmikor az esküvői vacsorán valaki tósztot, pohárköszöntőt mond az ifjú pár tiszteletére, azt illik szépen csendben végighallgatni. Ne beszélgessünk közben a mellettünk ülővel, ne babráljuk a telefonunkat, hiszen gondoljunk csak bele, hogy ellenkező esetben számunkra mennyire zavaró lenne. Tiszteljük meg a párt, a vendégeket és a beszédet mondót is azzal, hogy figyelmesen végighallgatjuk.

Hacsak nem beszéltük meg előre a párral, hogy beszédet szeretnénk mondani, semmi esetre se álljunk neki szónokolni, mert nagyon kínos lehet, ha váratlanul állnak föl a vendégek és elszavalják, ami az eszükbe jut.

Ha szeretnénk pár szót mondani a házasokról, akkor egyeztessünk velük előre, hogy ne legyen meglepetés, és ajánlott a nem túl hosszú, maximum 5-8 percnyi szónoklat. Arra pedig figyeljünk, hogy pohárköszöntőt mindig teli pohárral illik mondani.

Az Esküvői illemtan 2.rész című cikkünkben további hasznos információkat találsz, mint például a nászajándékok és koszorúslányok.

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (482 szavazat)