Mit is csinálnak pontosan az esküvői tanúk és koszorúslányok?

A lagzi fontos résztvevői az esküvői tanúk és koszorúslányok. Feladataik nem változtak sokat az idők során, azonban ezen tisztségek hagyományos voltát felváltotta egy modernebb megközelítés.

Ha érdekel, mi változott, mi maradt ugyanaz, és hogy kik is tulajdonképpen az esküvői tanúk és koszorúslányok, továbbá hogy hogyan tudod kiválasztani a megfelelő személyt a posztra, akkor olvass tovább!

Esküvői tanúk és koszorúslányok

Esküvői tanúk: akik nélkül nincs esküvő

Mi kell ahhoz, hogy valaki esküvői tanú lehessen?

A tanúd legfontosabb feladata, hogy aláírásával hozzájáruljon, hogy az állam által elismert házasságot köss.

Erre a feladatra bárkit felkérhetsz, aki elmúlt 18 éves, cselekvőképes, és személyi igazolványával és lakcímkártyájával igazolni tudja magát.

Külföldi személy esetén szükség van az érvényes útlevélre, valamint egy tolmács közreműködésére. Ezen iratok bemutatása szükséges a ceremónia előtt.

Tanúfelkérés kreatívan?

Ajánlott időben felkérni az általad választott személyt, hogy legyen a tanúd, mivel így neki is elég ideje marad, hogy felkészüljön az egyéb teendőire.

Nagyon sok kreatív megoldás létezik a felkérésre, vicces képeslapoktól kezdve akár kisebb ajándékok kíséretében is meg lehet kérni az adott személyt.

Légy bátran egyedi és kreatív, hiszen a választott tanúdat biztosan nagyon jól ismered, így nem fog gondot okozni egy igazán egyedi tanú felkérő meglepetés.

Ha esetleg filmbe illő sietséggel házasodsz, akkor sem kell félned, akár az utolsó pillanatban is választhatsz tanút, a lényeg, hogy a jogi feltételeknek megfeleljen, és a fentebb említett iratait bemutassa.

Ki lehet a tanúm?

Esküvői tanúk és koszorúslányokBárki lehet a tanúd: nagyszülő, keresztszülő, unokatestvér, testvér, barát, barátnő, stb. Azonban gyakori eset, hogy az ifjú pár mindkét tagja a legjobb barátját vagy testvérét választja ki erre a nemes feladatra.

A tanúk esetében csak a jogi feltételeknek kell teljesülniük, nem számít, hogy házas, vagy elvált személyről van-e szó.

Ha templomi esküvőt is tartotok, akkor végső esetben az sem gond, ha a tanúd más vallású, és az sem baj, ha nincs is megkeresztelve.

Milyen szerepe van még egy esküvői tanúnak?

Ha a tanúd egy jó barátod, akkor jogi feladata mellett egyéb teendőket is magára vállalhat.

 • Az egyik nagyobb volumenű feladat a menyasszony tanújaként a lánybúcsú, vőlegény tanújaként a legénybúcsú megszervezése. A menyasszony tanúja általában a koszorúslányok együttműködésével szervezi meg a tökéletes bulit.
 • Gyakran a vőlegény tanújának feladata az esküvői gyűrűk megőrzése, egészen a ceremónia megkezdéséig. Ez változhat abban az esetben, ha szeretnétek gyűrűhordozó kislányt vagy kisfiút.
 • A tanúk általában készülnek köszöntő beszéddel is, mivel a lakodalom előtt szokás mondani pár szót az ifjú házasokról.
 • Emellett a tanú elkísérhet ruhapróbákra, segíthet a döntésekben, megkönnyítheti számodra az esküvő szervezését, és a Nagy Napon is végig melletted lesz és figyelhet rá, hogy minden zökkenőmentes legyen.

Koszorúslányok az esküvőn

Esküvői tanúk és koszorúslányok

Koszorúslányok régen és ma

A koszorúslányok szintén az esküvő fontos résztvevői.

A hagyomány szerint a menyasszony hajadon lányokat választott ki a feladatra, akik ugyanolyan ruhát viseltek, és feladatuk a gonosz szellemek megtévesztése, hogy ne tudjanak ártani az arának.

Mára ez a szerep lényegesen átalakult a hagyományokhoz képest, de így is sok és fontos feladatban lehetnek a menyasszony segítségére.

Koszorúslányaid segíthetnek a lánybúcsú megszervezésében, az esküvőn a vendégek terelgetésében, a kreatív fotózáson, de az esküvő előtti készülődésben, a menyasszonyi ruha kiválasztásában is hasznos segítségnek bizonyulnak. Emellett pedig – legjobb barátnők révén – lelkileg is támogatnak az örömteli és nehezebb időszakokban is, akár a szervezés, akár az esküvő közben.

A koszorúslányok ruhái

Az ugyanolyan ruha szokása napjainkban is él, azonban kevésbé szigorúan. Manapság már bátran választanak kisebb-nagyobb mértékben eltérő ruhákat a nyoszolyólányok, azonban arra mindig érdemes ügyelni, hogy a menyasszony ruhájával harmonizáljanak.

A koszorúslányok lehetnek teljesen egyforma ruhában, de variálhatóak a színek és a szabások is, hogy minden lány jól és csinosnak érezze magát a ruhájában.

Jól jönne néhány hasznos tanács a koszorúslányok ruháinak kiválasztásában? Íme:

Kik lehetnek koszorúslányok?

Míg régen fontos volt, hogy a házasulandó lányt hajadonok kísérjék az esküvő napján, ma már bárkit megkérhetsz, hogy legyen a koszorúslányod. Nem számít, hogy házas, elvált vagy hajadon-e a lány. Lehet családtag vagy a barátnő is.

Annyi koszorúslányt kérsz fel, ahányat szeretnél, azonban érdemes figyelembe venni az esküvő méretét: egy kisebb esküvőn kirívó, ha koszorúslányok hada vesz körbe téged.

Mi a feladatuk a koszorúslányoknak?

A koszorúslányaid között lehetnek kislányok is, akik általában a családhoz tartoznak. Elsődleges feladatuk, hogy aranyosak legyenek a habos-babos ruhájukban, azonban kisebb teendőket is bízhatsz rájuk: szórhatnak virágszirmokat a ceremónián, vagy vihetik a gyűrűket.

A felnőtt koszorúslányoknak kicsit komolyabb feladataik vannak. A tanú közreműködésével segíthetnek megszervezni a lánybúcsút.

A Nagy Nap során figyelnek a kisebb koszorúslányokra, előkészítik a köszönőajándékokat, segítenek az öltözködésben, ügyelnek a ruhádra, nehogy koszos legyen. A koszorúslányok figyelnek a csokrodra a ceremónia alatt, és a csokordobásnál pedig segítenek a násznép hajadon tagjait összeterelni.

Bővebben is olvasnál a koszorúslányok esküvőn betöltött szerepéről? Ez a cikkünk segíteni fog:

Az esküvői tanúk és koszorúslányok szerepe igazi megtiszteltetés

Tanúnak és koszorúslánynak lenni nagy megtiszteltetés, mivel ha felkérnek valakit egy ilyen tisztségre, az azt jelenti, hogy olyan személy, aki a menyasszony vagy a vőlegény számára nagyon fontos.

Menyasszonyként mindenképpen gondold végig, kik azok, akiket szeretnél, hogy közvetlenül melletted, veled éljék meg életed egyik legfontosabb napját.

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (493 szavazat)

4 thoughts on “Esküvői tanúk és koszorúslányok

 1. Somogyi Boglàrka says:

  Sziasztok,
  Augusztus végén férjhez megyek és még pàr homàly a fejemben ezzel kapcsolatban.
  Ezért fordulok hozzàtok,talàn ti tapasztaltabbak vagy okosabbak vagytok,mint én.
  A kérdeésem az lenne,hogy az addig vilàgos,hogy az esküvö napjàn a menyaszzony oldalàn vannak a koszoruslànyok,viszont azt nem tudom,hogy a völegény oldalàn lévö férfiak a koszoruslànyok pàrjai vagy lehetnek egyedülàllok is?
  Köszönöm elöre is !
  Bogi

  • Brigitta says:

   Kedves Bogi!
   Az esküvői tanuk esetében ugye a menyasszonynak és a vőlegénynek is van 1-1, akiket szabadon választhattok, lehetnek egy pár is, de akár 2 egymástól független személy is. Az ő feladatuk, hogy aláírásukkal is tanúsítsák a házasságotokat, valamint a szervezésben is kaphatnak feladatot.
   A koszorúslányok esetében is Tiétek a döntés joga, hogy hány személyt szeretnétek koszorúslánynak, és ők egyedülállók legyenek-e vagy sem (régen hagyományosan csak hajadonokat választottak).
   A vőlegény oldalán sorakozó férfiak esetében is teljesen Rátok van bízva, hogyan szeretnétek, vagy szeretnétek-e egyáltalán. Lehetnek természetesen a koszorúslányok párjai (de nem kötelező őket választani, attól, mert a koszorúslány párja), lehetnek a legjobb barátok, de akár azt is választhatjátok, hogy a vőlegény tanúján kívül más ne álljon ott.
   Ezekben az esetekben a leggyorsabb és legegyszerűbb, ha a szóba jöhető személyeket megkérdezitek, és velük egyeztettek.
   Remélem tudtam segíteni!
   További szép napot kívánok!
   Brigi – elkeltem.hu

  • Hernádi László says:

   Jó Napot!
   Felmerült bennem egy kérdés. Megneztem a csatolt képeket, és láttam higy a vőlegény mellett több ugyan olyan ruhában öltözött férfi van. Abból az egyik a vo legény tanúja a többi csak barát? A vőlegény tanúján kívüli 4 személy mi célból vannak a vőlegény és a tanú mellett?
   Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm kedves Bogi!

   • Brigitta says:

    Kedves László!
    A vőlegény és a tanúja mellett álló férfiak a képen lehetnek a koszorúslányok párjai is, akik egységesbe öltöztek. Vagy lehetnek a vőlegény barátai, rokonai is, akik a fénykép kedvéért öltöztek és álltak így össze. Véleményem szerint az összkép volt a lényeg ebben az esetben. Hazánkban általában nem is szokott túl sok koszorúslány lenni, és nem is túl nagy divat a párjaiknak (feltéve ha vannak) egységesbe öltözni.
    Remélem tudtam segíteni.
    Üdvözlettel: Brigitta (elkeltem.hu – alapító)

Hozzászólások lezárva.