„A hegy oldalában szőlők sora vár,
itt tokaji aszút érlel a napsugár.”
Dvihallyné Oszuskó Sarolta

Egy esküvő Tokaj mesés lankáin nem csak meseszép, de örök emlék is marad!

Mi lehetne romantikusabb, mint meseszép helyszínen, finom borok társaságában, önfeledt boldogságban ünnepelni életed Nagy Napját? Ha te sem tudsz ennél szebbet elképzelni, akkor a megoldás: Esküvő Tokaj!

Tokaj Miskolctól 54 km-re keletre fekszik és az itteni borvidék a Világörökség része.

Tokaj páratlan természeti környezettel rendelkezik. Igazi dinamikus táj, rendkívüli változatosság jellemzi, a pusztaságtól a dimbes-dombos területeken át, egészen a magasabb hegycsúcsokig. Köszönhető ez annak, hogy igen eltérő tulajdonságú tájak metszéspontjában, a Bodrogköz, a Nyírség és a Taktaköz találkozásában fekszik. Különleges sajátosság, hogy a Tokaji (Kopasz)- hegy hazánk legmagasabb vulkáni szigethegye, és itt ömlik a Bodrog a Tiszába.

Egy kis történelem

Tokaj már az első évezred végére ismert város volt, nevét több korabeli levél is őrzi. Eleinte a Hunyadiak kezében volt a város, majd később a Szapolyai család vette át az irányítást. A borvidék bevételeinek hála Tokaj mezővárossá avanzsált.

Azonban a világháborúk Tokajra sem voltak tekintettel, így tehát igencsak kezdte elveszíteni az akkori szerepét, helyét pedig Sátoraljaújhely kezdte el átvenni. 1986-ban azonban visszakapta városi rangját és onnantól kezdve töretlenül fejlődött újra azzá a várossá, amit már mi is ismerünk és a turisták egyik kedvenc úti célja.

Ki ne ismerné Tokaj nevét?

Nem véletlenül lett a világon az egyik legismertebb magyar helység Tokaj. Az itteni szőlő- és borkultúra révén világhírnévre tett szert a környék, a borvidék és a világörökség része, állandó úti céljuk a borkülönlegességek szerelmeseinek.

A híres tokaji szőlő

A hegyoldalakon termőhelyet létesítettek a szőlőnek. Az erdők tölgyfáiból hordókat készítettek, a sziklába pincéket vájtak, lakóházakat, kúriákat emeltek, támfalakat, utakat építettek. Generációk tudását őrizték, fejlesztették és adták tovább. Mai napig is világkuriózumnak számító terméket – aszút – állítanak elő. Nemhiába, a tokaji bor az egyik leghíresebb és legközismertebb is a világon. Egyszer az életben mindenkinek el kell jutnia ide, hogy helyben kóstolhassa meg a csak istenek italaként emlegetett tokaji aszút.

Főbb látványosságok

Tokaj látványosságai közé tartozik a történelmi belváros és a borospincék mellett a Tokaji Múzeum (volt Karácsony-ház), Paulay Ede Színház, és a Széchenyi sétány is, melyekhez egy tokaji kirándulás során mindenképpen érdemes ellátogatnunk.

A bányató, melyet az emberek csak tengerszemként emlegetnek, egy igazi látványosság a maga félelmetesen lenyűgöző bájával. Bármennyire is szelíd tónak tűnik, igencsak mély víztömegről beszélünk, melyet egy kráter hozott létre, ezzel, jóval alacsonyabban található, mint a környezete. Éppen ezért is olyan különleges a kinézete. Víztükre minden háborgatás nélkül tükörsima, így tökéletesen tudja visszaverni a rá eső napsugarakat. A víz fölé magasló lapos tetejű hegy pedig csodás háttérrel keretezi eme látványt, ezzel méltó helyszínéül szolgálva néhány képnek.

Esküvő Tokaj lankáin: ahol az esküvő valóban mesébe illő lesz!

Tokaj az egyik legbájosabb, legszebb természeti adottságú, nagy történelmi múlttal rendelkező kis város, ezért igen közkedvelt esküvői helyszín. Nem csoda ha évről évre párok tucatjai választják esküvőjük helyszínéül. Máris mondom, miért!

Esküvői fotózás Tokaj

Tokaj az esküvői fényképészek körében is előkelő helyet foglal el, hiszen a patinás környezet, az évszázados borpincék, a város közepén egybeömlő folyók, karcsú hidak páratlan látványt nyújtanak az év minden szakaszában az örök emlékű esküvői fényképek készítéséhez.

A Finánc-dombi kilátó, az Erzsébet királyné hídja és Rákóczi-Dessewffy kastély igazán lenyűgöző esküvői fotózási helyszínt biztosítanak, de érdemes ellátogatni az elpusztult tokaji vár (Rákóczi-vár) maradványaihoz is.

Egy rövidebb sétát, nem egészen pontosan körülbelül egy órát igénybe vevő gyalogtúrát kell terveznie annak, aki képeit a Kopasz-hegyen készül elkészíteni. De a fáradtság felettébb kifizetődő, ugyanis a hegytetőről igazi körpanoráma tárul szemeink elé, ahonnan tiszta időben az Alföld egészen 50km-re lévő távolságait is szemügyre vehetjük.

Egy ilyen fárasztó, ámde annál is élménydúsabb fényképezés után pedig jól megérdemelt pihenésként az ifjú pár megihat egy pohár bort a híres tokaji aszúból a város bármely borozójában.  Egy ilyen alkalmat kár lenne elszalasztani, hisz ahogyan Petőfi is megírta: „E hegyeken laknak az öröm istenei, innen küldik szét a világba apostolaikat, a palackokba zárt aranyszínű lángokat, hogy prédikálják a népeknek, miszerint e föld nem siralom völgye…”

Éljen a romantika

Mivel e tájra kétféle stílusjegy jellemző, a Tisza-Bodrog egyesülésétől északra, a városias mégis romantikus jegyek kedvelői válogathatnak kedvükre az esküvői helyszínek közül.

Az összefolyástól délre a rusztikusabb, természetközelibb esküvők szerelmeseinek, a zöldövezetes, szellős kertes házak, kúriák csodálatos lehetőséget nyújtanak a menyegző lebonyolításához.

Mind ezek megkoronázásaként pedig akár egy hajóútra is lehet idő, ahol a Tisza és a Bodrog vizein végighajózva akár még a naplementét is megtekinthetjük. Mi lehet még ennél is romantikusabb? Márpedig egy hajón is lehet igen jól időzített képeket készíteni.

No, meg persze mi sem lehetne alkalmasabb arra, hogy egy igazi borkedvelő páros a hasznosat össze kösse a kellemessel. Így tehát az esküvői fotózás lebonyolítása még élvezhetőbb lesz, ha jár egy kis jutalom a végén, nem igaz? A jól megérdemelt pihenés, ami akár az esküvő lezajlása utáni nászút helyszínéül is szolgálhat. Tokaj igazán közkedvelt választási lehetőség üdülés gyanánt, ahol a frissen házasodott pár kipihenheti az esküvő szervezés fáradalmait, illetve ahol eltölthetnek kettesben egy kis érdemi időt egymással.

A friss levegő, a szőlőből áradó zamatos illat, a folyók halk zubogása egy idilli, nyugodt környezetet képes teremteni, ami igencsak frissítő hatású tud lenni. Igazi felüdülés lesz kiszakadni a forgalmas és nyüzsgő élet mindennapjai közül, főleg ha olyan napok, hetek, vagy hónapok vannak az ember háta mögött, ami igen megterhelő volt számára.

Az állandó szervezkedés, az aggódás azon, hogy minden rendben menjen, kifárasztja még a legfelkészültebb menyasszonyokat is. Egészen biztosan új élmény lesz belecsöppenni egy teljesen másik világba, ugyanis Tokajnak megvan a maga kis atmoszférája, ami egy városi személynek talán egészen másként fog látszódni.

És ez még nem minden!

Akár beltéri, akár kültéri, sátras esküvőre vágyunk, mindenképp megtaláljuk a számunkra tökéleteset, még csak nagyon keresni se kell, hisz a városban kifejezetten aranyos kis hotelek, parkok találhatóak.

Páratlan hely, nem csak esküvői helyszín szempontjából, vagy a násznép elszállásolására, hanem a látnivalók, a borkóstolási lehetőségek és programok tekintetében is. Rengeteg fesztiválnak, eseménynek ad otthont Tokaj, és ha éppen a Zempléni fesztivál ideje alatt szeretnék lebonyolítani az esküvőt, vagy a fotózkodást, semmiképpen se hagyják ki a komolyzenei előadásokat, melyek a város főbb helyszínein foglalnak helyet ezidőtájt.

Minden adott egy tokaji álomesküvő megrendezéséhez, mely az ifjú párnak és a vendégeknek is minden bizonnyal örök élményül fog szolgálni, amelyre jó lesz visszaemlékezni az évek során!

Ismerj meg több esküvő helyszínt is!

Esküvő Csongrád megye

Esküvő Csongrád megye: A legjobb 6 Csongrád megyei esküvői helyszín! Még nem találtad meg a megfelelő esküvői helyszínt? Esküvő Csongrád[...]

Elolvasom
Esküvő Fejér megye

Esküvő Fejér megye: a legtutibb esküvői helyszínek egy helyen! Igazán különleges helyszínt keresel az esküvődnek? Akkor esküvő Fejér megye: összeszedtünk[...]

Elolvasom
Esküvő Pest megye

Esküvő Pest megye: a legszebb esküvői helyszínek az ország szívében! Pest megyei menyasszonyok figyelem! Sikerült már eldönteni, hogy hol tartjátok[...]

Elolvasom
Esküvő Veszprém megye

Esküvő Veszprém megye: a legszebb esküvői helyszínek egy helyen! Ismered azt az érzést, amikor az esküvő tervezése-szervezése közben pörgeted a[...]

Elolvasom
Esküvő Budapest

Esküvő Budapesten: Vérpezsdítő álomesküvő, mesés kilátás és életre szóló élmények! Ki ne szeretne tökéletes esküvőt? Kinek ne lennének mesés elképzelései[...]

Elolvasom
Esküvő Veszprém

Felejthetetlen és mesés esküvő Veszprémben: Téged is vár a Királynék városa! Még keresed a megfelelő esküvői helyszínt, ahol biztosan emlékezetes[...]

Elolvasom
Esküvő Tokaj

„A hegy oldalában szőlők sora vár, itt tokaji aszút érlel a napsugár.” Dvihallyné Oszuskó Sarolta Egy esküvő Tokaj mesés lankáin[...]

Elolvasom
Esküvő Tihany

„Pannon táj közepén ragyogó tenger színe elé járul a rajongó ember. Napfénnyel teleszórt kéklő ég alatt tiszták az érzések, tiszták[...]

Elolvasom
Esküvő Tatabánya

Természetközeli és hangulatos esküvő helyszínt keresel? Akkor egy csodás esküvő Tatabánya városában pont neked való! Esküvő Tatabánya: Ismerd meg Tatabánya[...]

Elolvasom
Esküvő Szombathely

Gyönyörű és emlékezetes esküvőre vágysz? Akkor egy esküvő Szombathelyen biztosan nem okoz majd csalódást! Szombathely Vas megye és a Szombathelyi[...]

Elolvasom
Esküvő Szolnok

Te is tökéletes esküvőre vágysz? Akkor egy esküvő Szolnokon csodás választás lesz! Vár a vizek városa! Még nem találtad meg[...]

Elolvasom
Esküvő Szekszárd

„…De nem kékebb eged, s a dombod sem zöldebb Mint honi dombjaink, s a dunántúli ég.” Babits Mihály Igazán különleges[...]

Elolvasom
Esküvő Székesfehérvár

Te is tökéletes esküvőre vágysz? Méghozzá történelmi helyszínen? Akkor egy esküvő Székesfehérváron nagyszerű választás lesz! Székesfehérvár a Közép-Dunántúl régió központja,[...]

Elolvasom
Esküvő Szeged

Ugye Te is felejthetetlen álomesküvőre vágysz? Akkor a megoldás egy csodás esküvő Szegeden! Szeged Magyarország harmadik legnépesebb városa, Csongrád megye[...]

Elolvasom
Esküvő Sopron

Igazán különleges esküvői helyszínt keresel, akkor egy esküvő Sopron csodás városában remek választás lesz! Álmodd meg életed Nagy Napját és[...]

Elolvasom
Esküvő Siófok

Esküvő Siófokon? Naná! Csoda szép helyszín és romantikus hangulat vár! Siófok Somogy megyében fekvő település, a Siófoki járás központja. Népszerű[...]

Elolvasom
Esküvő Sárvár

Neked mi jut eszedbe arról, hogy álomesküvő? Nekem egy esküvő Sárváron! Ha még nem találtad meg a tökéletes esküvői helyszínt,[...]

Elolvasom
Esküvő Salgótarján

Természetközeli és hangulatos esküvő helyszínt keresel, de még nem találtad meg az igazit? Akkor egy esküvő Salgótarjánban remek választás lehet![...]

Elolvasom
Esküvő Pécs

Még keresitek a megfelelő esküvői helyszínt? A rengeteg gyönyörű lehetőség közül nem tudjátok, melyiket válasszátok?  Egy esküvő Pécsett felejthetetlen élményekkel[...]

Elolvasom
Esküvő Nyíregyháza

Még mindig keresgéled a tökéletes esküvői helyszínt, tanácstalan vagy merre indulj el? Akkor egy esküvő Nyíregyháza csodás helyszínein nem fog[...]

Elolvasom
Esküvő Miskolc

Esküvő Miskolcon? Remek választás, ha csodás esküvői helyszínt keresel! Ha Te is felejthetetlen esküvőre vágysz, mely garantáltan egy életre szóló[...]

Elolvasom
Esküvő Martonvásár

Ha még nem találtad meg a tökéletes esküvői helyszínt, ami egyszerre meseszép és kültéri esküvőre is van lehetőség, mégis különleges,[...]

Elolvasom
Esküvő Makó

Esküvő Makó: ha te is különleges esküvői helyszínt keresel! Mint mindenki más, Te is biztosan a tökéletes esküvőt álmodtad meg.[...]

Elolvasom
Esküvő Lillafüred

Ha még nem találtad meg a tökéletes esküvői helyszínt, ha természetközeli és látványos helyen szeretnéd tölteni életed Nagy Napját, akkor[...]

Elolvasom
Esküvő Komló

Hangulatos, természetközeli esküvő? Téged is vár egy felejthetetlen esküvő Komlón! Komló észak-baranyai város, a Komlói járás központja, 1951-ben kapott városi[...]

Elolvasom
Esküvő Kisvárda

Mi jut eszedbe arról, hogy álomesküvő? Nekem egy esküvő Kisvárdán! Ha Te is valóban felejthetetlen és élményekben gazdag lagzira vágysz,[...]

Elolvasom
Esküvő Keszthely

Esküvő Keszthelyen: Balaton, szikrázó víztükör és mesés kilátás, mely garantáltan magával ragad! Keszthely a Dunántúlon, Zala megyében, a Balaton nyugati[...]

Elolvasom
Esküvő Kecskemét

Még mindig nem találtad meg a tökéletes esküvői helyszínt? Akkor egy esküvő Kecskeméten nagyszerű választás lesz! Kecskemét a Duna-Tisza közén[...]

Elolvasom
Esküvő Kaposvár

Téged is vár a Somogyi-dombság, és egy esküvő Kaposváron, ha lélegzetelállító esküvőre vágysz! Ismerd meg Kaposvár jellegzetességeit, használd ki a[...]

Elolvasom
Esküvő Zalaegerszeg

Esküvő Zalaegerszegen: Nézd meg a világ egyetlen Földönjáró Toronyóráját és éld át a Nagy Napot Zalaegerszegen! Ha még keresed a[...]

Elolvasom
Esküvő Kalocsa

Esküvő Kalocsa mesébe illő esküvő történelmi helyszínein! Kalocsa Bács-Kiskun megyében, a Duna partján fekszik. Jelentős történelmi múlttal rendelkezik, hiszen már[...]

Elolvasom
Esküvő Jászberény

Hangulatos, természetközeli esküvő Jászberény városában! Ha te is felejthetetlen álomesküvőre vágysz, ha nem tudod hova tervezd a menyegződet, akkor itt[...]

Elolvasom
Esküvő Hollókő

Esküvő Hollókőn: Felejthetetlen álomesküvő a hagyományok és a természet szerelmeseinek! Ti is oda vagytok a hagyományokban gazdag lagzikért? Emellett gyönyörű[...]

Elolvasom
Esküvő Hajdúszoboszló

Téged is vár az Alföld, és egy csodás esküvő Hajdúszoboszlón, ha mesébe illő lagzira vágysz! Esküvő Hajdúszoboszló: ismerd meg Hajdúszoboszló[...]

Elolvasom
Esküvő Gyula

Még keresitek a megfelelő esküvői helyszínt? A rengeteg gyönyörű lehetőség közül nem tudjátok, melyiket válasszátok? A megoldás esküvő Gyulán! Gyula[...]

Elolvasom
Esküvő Győr

Felejthetetlen esküvőt szeretnél? Akkor egy esküvő Győrben, a „folyók városában” nagyszerű választás lesz! Még nem döntöttétek el, hol tartsátok a[...]

Elolvasom
Esküvő Gyöngyös

Esküvő Gyöngyösön! Ha csodás tájakra, vendégszeretetre és felejthetetlen élményekre vágysz!   Ismerd meg Gyöngyöst és a környékét! Gyöngyös Heves megyében[...]

Elolvasom
Esküvő Gödöllő

Esküvő Gödöllőn: Téged is várnak az életre szóló emlékek, karnyújtásnyira az ország szívétől! Hangulatos helyszínek, híres épületek, patinás múlt, garantáltan[...]

Elolvasom
Esküvő Esztergom

Mi jut eszedbe arról, hogy álomesküvő? Nekem egy esküvő Esztergomban! Ha Te is megismételhetetlen lagzira és valóban páratlan emlékekre vágysz,[...]

Elolvasom
Esküvő Eger

Felejthetetlen élmények várnak a hangulatos borvidéken! Téged is vár egy csodás esküvő Egerben! Életre szóló élményeket, felejthetetlen lagzit és önfeledt[...]

Elolvasom
Esküvő Debrecen

Téged is vár a Tiszántúl és egy felejthetetlen esküvő Debrecenben! Debrecen méltán népszerű a párok körében, hiszen a városban minden[...]

Elolvasom
Esküvő Békéscsaba

Még nem találtad meg a tökéletes esküvői helyszínt? Esküvő Békéscsaba mesés helyszínein: ahol az álmaid valósággá válnak Békéscsaba, Magyarország egyik[...]

Elolvasom
Esküvő Balatonfüred

Vérpezsdítő hangulat, életre szóló emlékek, varázslatos kilátás – Téged is vár egy esküvő Balatonfüreden! Balatonfüred a Balaton északi partján fekvő[...]

Elolvasom
Esküvő Badacsony

Esküvő Badacsonyban: Romantika, vízpart, hajók és felejthetetlen élmények!  Romantikus helyszínt keresel, ahol garantáltan felejthetetlen élményekkel gazdagodtok, bőven állnak rendelkezésedre szolgáltatók[...]

Elolvasom
Esküvő Bábolna

Valóban felejthetetlen esküvőre vágysz?Egy esküvő Bábolnán biztos életre szóló élmény lesz!  Bábolna Komárom-Esztergom megyében fekvő város, Tatától 27, Komáromtól 15[...]

Elolvasom
5/5 - (356 szavazat)