„A hegy oldalában szőlők sora vár,
itt tokaji aszút érlel a napsugár.”
Dvihallyné Oszuskó Sarolta

Egy esküvő Tokaj mesés lankáin nem csak meseszép, de örök emlék is marad!

Mi lehetne romantikusabb, mint meseszép helyszínen, finom borok társaságában, önfeledt boldogságban ünnepelni életed Nagy Napját? Ha te sem tudsz ennél szebbet elképzelni, akkor a megoldás: Esküvő Tokaj!

Tokaj Miskolctól 54 km-re keletre fekszik és az itteni borvidék a Világörökség része.

Tokaj páratlan természeti környezettel rendelkezik. Igazi dinamikus táj, rendkívüli változatosság jellemzi, a pusztaságtól a dimbes-dombos területeken át, egészen a magasabb hegycsúcsokig. Köszönhető ez annak, hogy igen eltérő tulajdonságú tájak metszéspontjában, a Bodrogköz, a Nyírség és a Taktaköz találkozásában fekszik. Különleges sajátosság, hogy a Tokaji (Kopasz)- hegy hazánk legmagasabb vulkáni szigethegye, és itt ömlik a Bodrog a Tiszába.

Egy kis történelem

Tokaj már az első évezred végére ismert város volt, nevét több korabeli levél is őrzi. Eleinte a Hunyadiak kezében volt a város, majd később a Szapolyai család vette át az irányítást. A borvidék bevételeinek hála Tokaj mezővárossá avanzsált.

Azonban a világháborúk Tokajra sem voltak tekintettel, így tehát igencsak kezdte elveszíteni az akkori szerepét, helyét pedig Sátoraljaújhely kezdte el átvenni. 1986-ban azonban visszakapta városi rangját és onnantól kezdve töretlenül fejlődött újra azzá a várossá, amit már mi is ismerünk és a turisták egyik kedvenc úti célja.

Ki ne ismerné Tokaj nevét?

Nem véletlenül lett a világon az egyik legismertebb magyar helység Tokaj. Az itteni szőlő- és borkultúra révén világhírnévre tett szert a környék, a borvidék és a világörökség része, állandó úti céljuk a borkülönlegességek szerelmeseinek.

A híres tokaji szőlő

A hegyoldalakon termőhelyet létesítettek a szőlőnek. Az erdők tölgyfáiból hordókat készítettek, a sziklába pincéket vájtak, lakóházakat, kúriákat emeltek, támfalakat, utakat építettek. Generációk tudását őrizték, fejlesztették és adták tovább. Mai napig is világkuriózumnak számító terméket – aszút – állítanak elő. Nemhiába, a tokaji bor az egyik leghíresebb és legközismertebb is a világon. Egyszer az életben mindenkinek el kell jutnia ide, hogy helyben kóstolhassa meg a csak istenek italaként emlegetett tokaji aszút.

Főbb látványosságok

Tokaj látványosságai közé tartozik a történelmi belváros és a borospincék mellett a Tokaji Múzeum (volt Karácsony-ház), Paulay Ede Színház, és a Széchenyi sétány is, melyekhez egy tokaji kirándulás során mindenképpen érdemes ellátogatnunk.

A bányató, melyet az emberek csak tengerszemként emlegetnek, egy igazi látványosság a maga félelmetesen lenyűgöző bájával. Bármennyire is szelíd tónak tűnik, igencsak mély víztömegről beszélünk, melyet egy kráter hozott létre, ezzel, jóval alacsonyabban található, mint a környezete. Éppen ezért is olyan különleges a kinézete. Víztükre minden háborgatás nélkül tükörsima, így tökéletesen tudja visszaverni a rá eső napsugarakat. A víz fölé magasló lapos tetejű hegy pedig csodás háttérrel keretezi eme látványt, ezzel méltó helyszínéül szolgálva néhány képnek.

Esküvő Tokaj lankáin: ahol az esküvő valóban mesébe illő lesz!

Tokaj az egyik legbájosabb, legszebb természeti adottságú, nagy történelmi múlttal rendelkező kis város, ezért igen közkedvelt esküvői helyszín. Nem csoda ha évről évre párok tucatjai választják esküvőjük helyszínéül. Máris mondom, miért!

Esküvői fotózás Tokaj

Tokaj az esküvői fényképészek körében is előkelő helyet foglal el, hiszen a patinás környezet, az évszázados borpincék, a város közepén egybeömlő folyók, karcsú hidak páratlan látványt nyújtanak az év minden szakaszában az örök emlékű esküvői fényképek készítéséhez.

A Finánc-dombi kilátó, az Erzsébet királyné hídja és Rákóczi-Dessewffy kastély igazán lenyűgöző esküvői fotózási helyszínt biztosítanak, de érdemes ellátogatni az elpusztult tokaji vár (Rákóczi-vár) maradványaihoz is.

Egy rövidebb sétát, nem egészen pontosan körülbelül egy órát igénybe vevő gyalogtúrát kell terveznie annak, aki képeit a Kopasz-hegyen készül elkészíteni. De a fáradtság felettébb kifizetődő, ugyanis a hegytetőről igazi körpanoráma tárul szemeink elé, ahonnan tiszta időben az Alföld egészen 50km-re lévő távolságait is szemügyre vehetjük.

Egy ilyen fárasztó, ámde annál is élménydúsabb fényképezés után pedig jól megérdemelt pihenésként az ifjú pár megihat egy pohár bort a híres tokaji aszúból a város bármely borozójában.  Egy ilyen alkalmat kár lenne elszalasztani, hisz ahogyan Petőfi is megírta: „E hegyeken laknak az öröm istenei, innen küldik szét a világba apostolaikat, a palackokba zárt aranyszínű lángokat, hogy prédikálják a népeknek, miszerint e föld nem siralom völgye…”

Éljen a romantika

Mivel e tájra kétféle stílusjegy jellemző, a Tisza-Bodrog egyesülésétől északra, a városias mégis romantikus jegyek kedvelői válogathatnak kedvükre az esküvői helyszínek közül.

Az összefolyástól délre a rusztikusabb, természetközelibb esküvők szerelmeseinek, a zöldövezetes, szellős kertes házak, kúriák csodálatos lehetőséget nyújtanak a menyegző lebonyolításához.

Mind ezek megkoronázásaként pedig akár egy hajóútra is lehet idő, ahol a Tisza és a Bodrog vizein végighajózva akár még a naplementét is megtekinthetjük. Mi lehet még ennél is romantikusabb? Márpedig egy hajón is lehet igen jól időzített képeket készíteni.

No, meg persze mi sem lehetne alkalmasabb arra, hogy egy igazi borkedvelő páros a hasznosat össze kösse a kellemessel. Így tehát az esküvői fotózás lebonyolítása még élvezhetőbb lesz, ha jár egy kis jutalom a végén, nem igaz? A jól megérdemelt pihenés, ami akár az esküvő lezajlása utáni nászút helyszínéül is szolgálhat. Tokaj igazán közkedvelt választási lehetőség üdülés gyanánt, ahol a frissen házasodott pár kipihenheti az esküvő szervezés fáradalmait, illetve ahol eltölthetnek kettesben egy kis érdemi időt egymással.

A friss levegő, a szőlőből áradó zamatos illat, a folyók halk zubogása egy idilli, nyugodt környezetet képes teremteni, ami igencsak frissítő hatású tud lenni. Igazi felüdülés lesz kiszakadni a forgalmas és nyüzsgő élet mindennapjai közül, főleg ha olyan napok, hetek, vagy hónapok vannak az ember háta mögött, ami igen megterhelő volt számára.

Az állandó szervezkedés, az aggódás azon, hogy minden rendben menjen, kifárasztja még a legfelkészültebb menyasszonyokat is. Egészen biztosan új élmény lesz belecsöppenni egy teljesen másik világba, ugyanis Tokajnak megvan a maga kis atmoszférája, ami egy városi személynek talán egészen másként fog látszódni.

És ez még nem minden!

Akár beltéri, akár kültéri, sátras esküvőre vágyunk, mindenképp megtaláljuk a számunkra tökéleteset, még csak nagyon keresni se kell, hisz a városban kifejezetten aranyos kis hotelek, parkok találhatóak.

Páratlan hely, nem csak esküvői helyszín szempontjából, vagy a násznép elszállásolására, hanem a látnivalók, a borkóstolási lehetőségek és programok tekintetében is. Rengeteg fesztiválnak, eseménynek ad otthont Tokaj, és ha éppen a Zempléni fesztivál ideje alatt szeretnék lebonyolítani az esküvőt, vagy a fotózkodást, semmiképpen se hagyják ki a komolyzenei előadásokat, melyek a város főbb helyszínein foglalnak helyet ezidőtájt.

Minden adott egy tokaji álomesküvő megrendezéséhez, mely az ifjú párnak és a vendégeknek is minden bizonnyal örök élményül fog szolgálni, amelyre jó lesz visszaemlékezni az évek során!

Ismerj meg több esküvő helyszínt is!

5/5 - (356 szavazat)