„…De nem kékebb eged, s a dombod sem zöldebb
Mint honi dombjaink, s a dunántúli ég.”
Babits Mihály

Igazán különleges esküvői helyszínt keresel, mely hangulatos, mégis minden adottsággal rendelkezik, hogy a Nagy Nap felejthetetlen legyen? Akkor kiváló választás egy esküvő Szekszárdon!

 Egy szekszárdi esküvő felejthetetlen élményekkel kecsegtet, számtalan szolgáltató és rengeteg csodálatos esküvő helyszín vár!

Szekszárd Tolna megye és a Szekszárdi járás székhelye, az ország legkisebb lakosságú megyeszékhelye. A város a szekszárdi borvidék központja, igazi borváros, körülbelül 4500 borpince található itt.

Ismerd meg Szekszárdot

A város a Dunántúli-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, határában elhalad a Sárvíz folyó, mely többek között a Sió és a Kapos vizét vezeti a Dunába. A városban folyik a Szekszárdi-Séd, a Parászta-patak és a Völgységi-patak.

I.Béla király 1061-ben alapította Szekszárdon a bencés apátságot, mely ma a Béla téren áll a városban. I.Béla királyt ebben az apátságban is temették el.

A város gazdaságát igen sokáig a szőlőtermelés és a borkészítés határozta meg, mely háttérbe szorította a mezőgazdasági termelést és a kézműipart is. A kereskedelem nem volt jelentős, sőt a borkereskedelem is többnyire máshol élő gazdák kezében volt.

Látnivalók Szekszárdon

Napjainkban Szekszárd számos látnivalóval várja a látogatókat.

  • A Luther téren áll a Szekszárdi Evangélikus templom mely 1928-ban épült, itt található a 2000-ben épült Millenniumi kapu is.
  • A Szent István téren találjuk a Szent István tér emlékoszlopot, a bölcskei kikötőerőd faragott köveit, Szent István szobrát, 1. és 2. világháborús emlékműveket, továbbá a Wosinsky Mór Megyei Múzeumot, és a Művészetek Házát mely eredetileg zsinagógának épült még 1897-ben.
  • A történelmi városrész központja a Garay tér. 1881-ig Zöldkút térnek hívták, napjainkban a kút helyén Garay János költő szobra áll.
  • A Béla király téren áll a Belvárosi katolikus templom, a Régi megyeháza, a Bencés apátság romjai, a Belvárosi plébánia, a Városháza és egyebek mellett a Törvényszéki Palota, mely a város első kétemeletes épülete volt és 1892-ben épült.
  • A további számtalan látnivalóból mindenképpen érdemes kiemelnünk a Szent János és Pál-kápolnát, az Újvárosi templomot, a Remete kápolnát, a Borkutat, és a Gyűrűkertet.
  • Ezek mellett mindenképp érdemes kiemelnünk a Szekszárdon született Babits Mihály szülőházát is, mely ma emlékmúzeumként üzemel.

A természet szerelmeseinek

A Gemenci Kirándulóközpontban a Bárányfoknál megtekinthetjük Frigyes főherceg kiállítási pavilonját, a Bartina-hegyen pedig a Kálvária kilátóban gyönyörködhetünk.

Mesterséges sziklákkal és Varga Imre által készített szobrokkal találkozhatunk a Prométheusz parkban.

Az eddig említett számos látnivalón kívül Szekszárdon még rengeteg szobrot és emlékművet és múzeumot csodálhatunk meg.

Szekszárdi programok

A rengeteg látnivalón kívül Szekszárd több érdekes rendezvénnyel is várja a látogatókat.

Részt vehetünk a Pünkösdi Fesztiválon, a Duna-menti Folklórfesztiválon, az Adidas Streetball fesztiválon, de Szekszárdi Szüreti Napok is igazán híres rendezvény.

Az ország legrangosabb és legnagyobb kerékpárversenye, a Gemenc Nagydíj is itt kerül megrendezésre.

A gasztronómia szerelmeseinek pedig igazán kellemes programként ígérkezik a Szent László napok, mely a pörkölt és a bor ünnepe.

Esküvő Szekszárdon

Egy szekszárdi esküvő számtalan lehetőséget tartogat:

  • Alacsony népessége ellenére igazán szép és különleges helyszíneket találhatunk Szekszárdon, mind az esküvői vacsora megrendezésére, mind az esküvői fotózásra.
  • Több étterem, szálloda és panzió ajánlatából válogathatunk, ahol az esküvői vacsorát is kellemes légkörben tölthetjük el, és a násznép elszállásolására is van lehetőségünk.
  • A Bati-kereszt kilátónál és a Kálvária kilátónál csodás kilátás vár bennünket. Itt igazán különleges esküvői fényképek készülhetnek, csakúgy, mint a történelmi városközpontban, ahol számos csodálatos épület nyújthat hátteret az ifjú pár, vagy akár a násznép fényképezéséhez.
  • A modernebb stílus kedvelői szintúgy megtalálhatják a legmegfelelőbb esküvői helyszínt, mint a rusztikusabb, vintage stílust kedvelők.

Bármilyen stílusú és létszámú esküvőről is álmodunk, egyben biztosak lehetünk: Szekszárdon minden álmunkat valóra válthatjuk.

Ismerj meg több esküvő helyszínt is!

5/5 - (167 szavazat)