Milyen esküvői öltönyt válasszunk a vőlegénynek? Variációk, stílusok, ötletek egy helyen!

Az esküvő szervezésekor szinte elsőként jut eszünkbe a tökéletes menyasszonyi ruha kiválasztása, azonban ne felejtsük el, hogy az ifjú férjnek is jár a tökéletes esküvői öltöny! Ha kíváncsi vőlegény, esetleg segítőkész menyasszony vagy, akkor olvass tovább és betekintést nyersz az esküvői öltönyök világába!

Milyen alkalmi ruházatok közül választhattok?

Esküvői öltöny típusaiA vőlegény megjelenését és a számára választott alkalmi ruha típusát nagyban befolyásolja a vőlegény stílusa, az esküvő hangulata, de még az is, hogy milyen évszakban tartjátok a lagzit.

Mielőtt belecsaptok a keresgélésbe, gondoljátok át, hogy milyen évszakban, milyen stílusú esküvőt szerveztek. Ehhez és a vőlegény ízléséhez, milyen elképzelésetek van, majd döntsétek el, milyen szín, anyag lenne az ideális. Ha már az alap elképzelések megvannak, akkor könnyebb lesz a konkrét darabot megtalálni.

Lássuk, mi a választék!

Esküvői öltöny

Az öltöny általános, klasszikus viseletet biztosít a vőlegénynek. Lehet kétrészes vagy háromrészes, ha a nadrág és a zakó mellé mellényt is felvesz az illető. A zakó lehet egysoros vagy kétsoros is. Rengeteg színben, anyagban és mintázatban áll a férfiak rendelkezésére, azonban arra figyelni kell, hogy harmonizáljon a menyasszonyi ruha stílusával. Az öltönyök elegáns megjelenése nem összekeverendő a zakó-nadrág kompozícióval!

Szmoking

A szmoking hasonló az öltönyhöz, azonban egy szinttel elegánsabb. A felsőrész különlegessége a selyemtükör gallér. Szmokinghoz általában fehér színű, keményített inget kell felvenni, valamint csokornyakkendőt. A szmokingkabát alá fel lehet venni mellényt, vagy úgynevezett spanyol övet is. Az általános szmoking egysoros, fekete, azonban a divat változásával megjelentek kétsoros és színes változatok is, az igények széles körű kielégítése miatt. Amikor egyes eseményeken dress code-nak „black tie” van megadva, akkor a férfiaknak szmokingot kell felölteni.

Frakk

Esküvői szmoking, frakkA frakk még a szmokingnál is elegánsabb viselet. A felsőrész kialakítása elöl a deréknál rövid, azonban hátul a térdhajlatig nyúlik, és fecskefarok-szerűen végződik. Szintén keményített inget és csokornyakkendőt kell felvenni hozzá, csakúgy, mint a szmokinghoz, azonban a csokornyakkendő ebben az esetben fehér szokott lenni. Kigombolva szokás hordani. A bátrabbak kiegészíthetik cilinderrel is. Ha a dress code „white tie”, akkor a vendégeknek frakkban kell érkezni.

A “cut” viselet elöl rövid, hátul hosszú, kialakítása miatt a frakk nappali változatának is tekintik. Az általában szürke színű felsőrészt csíkos nadrággal viselik, de megjelentek az egyéb színű változatok is. Aki szeretné feldobni a megjelenését, viselheti klasszikus szürke cilinderrel. Viselhető galléros inggel vagy szmokinginggel is.

Zsakett

A zsakett felsőrészének kialakítása hasonló a frakkéhoz, azonban az elől rövidebb rész egyenletesen hosszabbodik hátrafelé. A zakó fekete, amihez szintén fekete mellényt vesznek fel, valamint csíkos, akár eltérő színű nadrágot. Ez a viselet tradicionális hatást kelt. Az egyik típusa a zsaketteknek az állógalléros zsakett. Modernebb, nem túl gyakori viselet még, de kezd elterjedni. Mellénnyel szokás viselni. Kiegészítője lehet nyakkendő vagy plasztron is. A plasztron egy különleges, szélesebb stílusú nyakkendő.

Kiegészítők viselése

A vőlegény megjelenését feldobhatjátok kiegészítőkkel is: óra, öv, kalap, mandzsettagomb. Ekkor azonban figyeljetek, hogy ezek harmonizáljanak a menyasszony ruhájával, főleg a virágkitűző, aminek a menyasszony csokrából is kell tartalmaznia virágot.

Az esküvői öltöny viselésének alapszabályai

Az elegáns viseletre számos szabály vonatkozik, így ezek érvényesek a vőlegény ruhájára is. Nézzünk meg néhányat ezek közül!

  • A zakó mérete nagyon fontos. A varrás pontosan a vállaknál ér véget. El kell találni azt a méretet, ami tökéletesen illeszkedik a testhez.
  • A jól szabott zakó alsó része körülbelül két centivel a csukló felett ér véget.
  • Az ing szabása szintén fontos. A varrása hasonló, mint a zakóé, így ennek is a vállaknál kell véget érnie. Formális eseményen az ing mindig be van tűrve a nadrágba.
  • Az ing ujja a zakó ujja alól körülbelül 1 centire lóghatnak ki.
  • A mellénynek olyan hosszúnak kell lennie, hogy fedje a nadrág tetejét.
  • Az elegáns cipőhöz fekete, sötét színű zoknit kell felvenni. Érdemes megemlíteni azonban, hogy egyre gyakoribbak a színes, mókás zoknik, mint egyedi kiegészítők.
  • A ruházat felsőrészének különböző gombolási típusai vannak, azonban ami örök érvényű szabály, hogy az alsó gombot soha, a középsőt általában mindig, a felsőt pedig mindig be kell gombolni.
  • A nadrágnak olyan hosszúnak kell lenni, hogy ha fel is csúszik kicsit, a lábszár akkor sem látszódhat ki.
  • Általános tanács, hogy akár bérlitek a ruhát, akár veszitek vagy varratjátok, akkor a próbákra minden kiegészítőt vigyetek el magatokkal, hogy lássátok az összképet. Ez megkönnyíti a további döntéseket. Lehet észreveszitek, hogy ami fejben nagyon jól passzolt össze, az a valóságban mégse működik úgy, ahogy azt elképzeltétek.

Kis segítség a témában:

Testalkatodnak megfelelő esküvői öltönyt válassz!

Öltöny esküvőreAmikor a hölgyek választanak maguknak ruhát, nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az adott ruha megfelelő legyen az alkatuknak. Kiemelje az előnyös tulajdonságokat, és esetleg elrejtse, amire nem akarják annyira felhívni a figyelmet. Miért lenne ez másképp a férfiaknál?

A magas, vékonyabb testalkatú férfiak:

Szerencsések, mivel szinte minden jól áll nekik, bátran válogathatnak a különböző fazonok között. Amire figyelniük kell, hogy a ruhával ne hosszabbítsák meg még jobban magukat. Ezért kell kerülni a sok gombos felsőrészeket, vagy az állógallért, ami még hosszabbnak mutatja a felsőtestet és a nyakat.

A sportos testalkatú férfiak:

Szintén bátran választhatnak a fazonok között. Érdemes olyan ruházatot választani, ami visszafogottan kiemeli az alakot, azonban nem túlzás. Az amúgy is izmosabb férfiaknak nem kell kiemelniük alakjukat rakott szabású ingekkel vagy duplasoros zakókkal, mivel egy sima, egysoros zakó is finoman megteszi ezt.

Alacsonyabb férfiak:

Számukra előnyösek a szűkebb fazonok, és amik kiemelik a vállakat. Testalkatuk miatt arra kell ügyelniük, hogy tökéletes legyen a méret, nehogy olyan hatást keltsen a ruha, mintha túl nagy lenne rájuk. A hosszított fazonokkal is vigyázniuk kell, nehogy még alacsonyabbnak tűnjenek benne.

A piknikus testalkatú férfiak:

Választhatnak három, vagy többgombos felsőrészt, ami megnyújtja az alakot. Állógallérral is ezt a hatást lehet elérni. Egy jó fazonú mellény is jó választás az ilyen testalkatúak számára. Kerülni kell a duplasoros zakókat és az övsálakat, amik felhívják a figyelmet a nagyobb pocakra.

Remélem sikerült kicsit eligazítanom Téged az öltönyök és szmokingok világában. Akármilyen fazon, szín, anyag mellett is voksoltok végül, a legfontosabb, hogy a Vőlegény jól érezze magát benne, hiszen életetek egyik legfontosabb napjára készültök.

Ne hagy ki az Esküvői ruha témánk többi cikkét sem! Nagyon sok hasznos tanács vár Rád a bejegyzéseinkben, többek között menyasszonyi ruha, menyecske ruha, esküvői öltöny és örömanya ruha témában is!

Ne hagyd ki az Esküvői ruha témánk többi cikkét sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (164 szavazat)