Milyen esküvői öltönyt válasszunk a vőlegénynek? Variációk, stílusok, ötletek egy helyen!

Az esküvő szervezésekor szinte elsőként jut eszünkbe a tökéletes menyasszonyi ruha kiválasztása, azonban ne felejtsük el, hogy az ifjú férjnek is jár a tökéletes esküvői öltöny! Ha kíváncsi vőlegény, esetleg segítőkész menyasszony vagy, akkor olvass tovább és betekintést nyersz az esküvői öltönyök világába!

Milyen alkalmi ruházatok közül választhattok?

Esküvői öltöny típusaiA vőlegény megjelenését és a számára választott alkalmi ruha típusát nagyban befolyásolja a vőlegény stílusa, az esküvő hangulata, de még az is, hogy milyen évszakban tartjátok a lagzit.

Mielőtt belecsaptok a keresgélésbe, gondoljátok át, hogy milyen évszakban, milyen stílusú esküvőt szerveztek. Ehhez és a vőlegény ízléséhez, milyen elképzelésetek van, majd döntsétek el, milyen szín, anyag lenne az ideális. Ha már az alap elképzelések megvannak, akkor könnyebb lesz a konkrét darabot megtalálni.

Lássuk, mi a választék!

Esküvői öltöny

Az öltöny általános, klasszikus viseletet biztosít a vőlegénynek. Lehet kétrészes vagy háromrészes, ha a nadrág és a zakó mellé mellényt is felvesz az illető. A zakó lehet egysoros vagy kétsoros is. Rengeteg színben, anyagban és mintázatban áll a férfiak rendelkezésére, azonban arra figyelni kell, hogy harmonizáljon a menyasszonyi ruha stílusával. Az öltönyök elegáns megjelenése nem összekeverendő a zakó-nadrág kompozícióval!

Szmoking

A szmoking hasonló az öltönyhöz, azonban egy szinttel elegánsabb. A felsőrész különlegessége a selyemtükör gallér. Szmokinghoz általában fehér színű, keményített inget kell felvenni, valamint csokornyakkendőt. A szmokingkabát alá fel lehet venni mellényt, vagy úgynevezett spanyol övet is. Az általános szmoking egysoros, fekete, azonban a divat változásával megjelentek kétsoros és színes változatok is, az igények széles körű kielégítése miatt. Amikor egyes eseményeken dress code-nak „black tie” van megadva, akkor a férfiaknak szmokingot kell felölteni.

Frakk

Esküvői szmoking, frakkA frakk még a szmokingnál is elegánsabb viselet. A felsőrész kialakítása elöl a deréknál rövid, azonban hátul a térdhajlatig nyúlik, és fecskefarok-szerűen végződik. Szintén keményített inget és csokornyakkendőt kell felvenni hozzá, csakúgy, mint a szmokinghoz, azonban a csokornyakkendő ebben az esetben fehér szokott lenni. Kigombolva szokás hordani. A bátrabbak kiegészíthetik cilinderrel is. Ha a dress code „white tie”, akkor a vendégeknek frakkban kell érkezni.

A „cut” viselet elöl rövid, hátul hosszú, kialakítása miatt a frakk nappali változatának is tekintik. Az általában szürke színű felsőrészt csíkos nadrággal viselik, de megjelentek az egyéb színű változatok is. Aki szeretné feldobni a megjelenését, viselheti klasszikus szürke cilinderrel. Viselhető galléros inggel vagy szmokinginggel is.

Zsakett

A zsakett felsőrészének kialakítása hasonló a frakkéhoz, azonban az elől rövidebb rész egyenletesen hosszabbodik hátrafelé. A zakó fekete, amihez szintén fekete mellényt vesznek fel, valamint csíkos, akár eltérő színű nadrágot. Ez a viselet tradicionális hatást kelt. Az egyik típusa a zsaketteknek az állógalléros zsakett. Modernebb, nem túl gyakori viselet még, de kezd elterjedni. Mellénnyel szokás viselni. Kiegészítője lehet nyakkendő vagy plasztron is. A plasztron egy különleges, szélesebb stílusú nyakkendő.

Kiegészítők viselése

A vőlegény megjelenését feldobhatjátok kiegészítőkkel is: óra, öv, kalap, mandzsettagomb. Ekkor azonban figyeljetek, hogy ezek harmonizáljanak a menyasszony ruhájával, főleg a virágkitűző, aminek a menyasszony csokrából is kell tartalmaznia virágot.

Az esküvői öltöny viselésének alapszabályai

Az elegáns viseletre számos szabály vonatkozik, így ezek érvényesek a vőlegény ruhájára is. Nézzünk meg néhányat ezek közül!

  • A zakó mérete nagyon fontos. A varrás pontosan a vállaknál ér véget. El kell találni azt a méretet, ami tökéletesen illeszkedik a testhez.
  • A jól szabott zakó alsó része körülbelül két centivel a csukló felett ér véget.
  • Az ing szabása szintén fontos. A varrása hasonló, mint a zakóé, így ennek is a vállaknál kell véget érnie. Formális eseményen az ing mindig be van tűrve a nadrágba.
  • Az ing ujja a zakó ujja alól körülbelül 1 centire lóghatnak ki.
  • A mellénynek olyan hosszúnak kell lennie, hogy fedje a nadrág tetejét.
  • Az elegáns cipőhöz fekete, sötét színű zoknit kell felvenni. Érdemes megemlíteni azonban, hogy egyre gyakoribbak a színes, mókás zoknik, mint egyedi kiegészítők.
  • A ruházat felsőrészének különböző gombolási típusai vannak, azonban ami örök érvényű szabály, hogy az alsó gombot soha, a középsőt általában mindig, a felsőt pedig mindig be kell gombolni.
  • A nadrágnak olyan hosszúnak kell lenni, hogy ha fel is csúszik kicsit, a lábszár akkor sem látszódhat ki.
  • Általános tanács, hogy akár bérlitek a ruhát, akár veszitek vagy varratjátok, akkor a próbákra minden kiegészítőt vigyetek el magatokkal, hogy lássátok az összképet. Ez megkönnyíti a további döntéseket. Lehet észreveszitek, hogy ami fejben nagyon jól passzolt össze, az a valóságban mégse működik úgy, ahogy azt elképzeltétek.

Kis segítség a témában:

Testalkatodnak megfelelő esküvői öltönyt válassz!

Öltöny esküvőreAmikor a hölgyek választanak maguknak ruhát, nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az adott ruha megfelelő legyen az alkatuknak. Kiemelje az előnyös tulajdonságokat, és esetleg elrejtse, amire nem akarják annyira felhívni a figyelmet. Miért lenne ez másképp a férfiaknál?

A magas, vékonyabb testalkatú férfiak:

Szerencsések, mivel szinte minden jól áll nekik, bátran válogathatnak a különböző fazonok között. Amire figyelniük kell, hogy a ruhával ne hosszabbítsák meg még jobban magukat. Ezért kell kerülni a sok gombos felsőrészeket, vagy az állógallért, ami még hosszabbnak mutatja a felsőtestet és a nyakat.

A sportos testalkatú férfiak:

Szintén bátran választhatnak a fazonok között. Érdemes olyan ruházatot választani, ami visszafogottan kiemeli az alakot, azonban nem túlzás. Az amúgy is izmosabb férfiaknak nem kell kiemelniük alakjukat rakott szabású ingekkel vagy duplasoros zakókkal, mivel egy sima, egysoros zakó is finoman megteszi ezt.

Alacsonyabb férfiak:

Számukra előnyösek a szűkebb fazonok, és amik kiemelik a vállakat. Testalkatuk miatt arra kell ügyelniük, hogy tökéletes legyen a méret, nehogy olyan hatást keltsen a ruha, mintha túl nagy lenne rájuk. A hosszított fazonokkal is vigyázniuk kell, nehogy még alacsonyabbnak tűnjenek benne.

A piknikus testalkatú férfiak:

Választhatnak három, vagy többgombos felsőrészt, ami megnyújtja az alakot. Állógallérral is ezt a hatást lehet elérni. Egy jó fazonú mellény is jó választás az ilyen testalkatúak számára. Kerülni kell a duplasoros zakókat és az övsálakat, amik felhívják a figyelmet a nagyobb pocakra.

Remélem sikerült kicsit eligazítanom Téged az öltönyök és szmokingok világában. Akármilyen fazon, szín, anyag mellett is voksoltok végül, a legfontosabb, hogy a Vőlegény jól érezze magát benne, hiszen életetek egyik legfontosabb napjára készültök.

Ne hagy ki az Esküvői ruha témánk többi cikkét sem! Nagyon sok hasznos tanács vár Rád a bejegyzéseinkben, többek között menyasszonyi ruha, menyecske ruha, esküvői öltöny és örömanya ruha témában is!

Ne hagyd ki az Esküvői ruha témánk többi cikkét sem!

Koszorúslány ruha fazonok minden alkatra

Milyen koszorúslány ruha fazonok közül válogathatsz a Nagy Napra? Elvesztél a variációk között? Nem tudod kitalálni, melyek a legjobb koszorúslány[...]

Elolvasom
A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Feldobnád az esküvői ruhádat egy csinos kiegészítővel, de nem tudod milyen menyasszonyi fátyol illene hozzád? Hercegnős, dívás? Drámai vagy inkább[...]

Elolvasom
Esküvői öltöny viselése mesterfokon

Esküvői öltöny viselése mesterfokon: de hogyan csináld? Az esküvőre való felkészülés során általában a legtöbb figyelmet a menyasszony kapja. De[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha viselése: hibák, amiket ne kövess el

Milyen hibákat ne kövess el a menyasszonyi ruha viselése közben? Minden menyasszony a tökéletességre törekszik, mégis vannak olyan hibák, amiket[...]

Elolvasom
Az esküvői öltöny kiválasztása

Az esküvői öltöny kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint az ember gondolná! Ha valaki megkérdezi, mi tesz egy esküvőt igazán[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruhapróba: 7 kérdés, 7 válasz +1 jótanács

Menyasszonyi ruhapróba. Két szó, ami elég, hogy felállítsam az esküvői diagnózisodat! E szavak hallatán egyfelől izgalomba jössz, alig várod, hogy[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha telt alkatra

Menyasszonyi ruha telt alkatra: mert Neked is jár a tökéletes esküvői ruha! Elkapott a pánik, hogy a telt alakodra nem[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha körte alkatra

Menyasszonyi ruha körte alkatra: melyik esküvői ruha illik Hozzád? Ruhapróbán voltál és álmaid ruhája nem úgy állt rajtad, ahogy elképzelted?[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha alma alkatra

Menyasszonyi ruha alma alkatra: hogyan találd meg a Hozzád passzoló ruhát? Te is hetek óta nézegeted a menyasszonyi ruha képeket?[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha homokóra alkatra

Menyasszonyi ruha homokóra alkatra: találd meg a hozzád illő esküvői ruhát! Ha igazán hozzád illő menyasszonyi ruhára vágysz, mindenképp figyelembe[...]

Elolvasom
5+1 káprázatos menyecske ruha stílus

5+1 káprázatos menyecske ruha stílus, hogy biztosan megtaláld a számodra tökéleteset! Az esküvő stílusa változhat, a menyecske ruha viszont állandó[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha, ami valóban Hozzád illik

Álmod egy meseszép menyasszonyi ruha, de amit kinéztél, nem tudod jól állna e? Összekavarodtál a számtalan ruhafazon között? Előfordul, hogy[...]

Elolvasom
Menyecske ruha Rád szabva

Menyecske ruha fazonok, stílusok, tanácsok, hogy könnyebb legyen megtalálni az igazit! Nem tudsz dönteni, hogy hagyományos vonalon maradj, vagy ki[...]

Elolvasom
Esküvői öltöny variációk

Milyen esküvői öltönyt válasszunk a vőlegénynek? Variációk, stílusok, ötletek egy helyen! Az esküvő szervezésekor szinte elsőként jut eszünkbe a tökéletes[...]

Elolvasom
Örömanya ruha: válassz könnyedén!

Örömanya ruha kiválasztása egyszerűen? Igen! Örömanyaként meghatódva segítettél esküvői ruhát választani, de azon, hogy Te mit veszel fel, még nem[...]

Elolvasom
Koszorúslány ruha variációk

Koszorúslány ruha variációk, hogy könnyebb legyen a választás A megfelelő koszorúslány ruha kiválasztása igen sok fejtörést tud okozni: valakinek nem[...]

Elolvasom

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

5/5 - (164 szavazat)