Miért fontos lépés a szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal? Mik szerepeljenek a szerződésben?

Az esküvőszervezés (sajnos) nem csak annyit jelent, hogy a barátnőkkel ruhapróbákra jársz, a vőlegényeddel pedig tortakóstolásra. A szervezésnek van egy szárazabb, hivatalosabb oldala is, ez pedig a szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal. Ha érdekel, mire kell odafigyelnetek a szolgáltatókkal való szerződéskötés során, akkor olvass tovább!

Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal – az alapok

Először is a legfontosabb talán azt leszögezni, hogy az egyik legfontosabb dolog egy esküvőszervezés kapcsán, hogy mindig minden igénybe vett szolgáltatásról legyen szerződésünk.

Természetesen nem csak azért van rá szükség, mert ebből vagy abból az irányból bizalmatlanok vagyunk, hanem inkább azért, mert bármikor bárkivel bármi történhet.

Egy aláírt szerződés mindkét felet azonos arányban védi a kellemetlenségektől, és pontosan meghatározza, ki és mit vállalt és ezekért mennyi juttatás, kedvezmény jár.

Mondanom sem kell, mennyire lehet kellemetlen, ha az esküvő előtt egy hónappal valami váratlan éri az esküvői fotóst, vagy szakács nélkül marad a vacsora helyszíne, esetleg a dekorosunk megy el korai szülési szabadságra.

Sok olyan probléma merülhet fel, melyeknek megoldása szerződéssel a kezünkben is nehézkes és roppant kellemetlen. De legalább attól igyekezzünk mindenképpen megóvni magunkat, hogy a baj elhárítása mellett még anyagilag is rosszul járjunk.

A szerződés formája

Akármelyik esküvői szolgáltatóval is alkudozol, legyen az a fotós, zene, vagy a helyszín, erősen ajánlott, hogy írásbeli szerződést kössetek, így mindkét fél számára egyértelműek lesznek a feltételek, és összetűzés esetén mindig ott a rögzített szerződés, amire vissza tudtok utalni.

Ha rákeresel, sok különböző féle szerződésmintát találhatsz az interneten, de szinte biztos, hogy az adott szolgáltató felajánlja Nektek a saját szerződéstervezetét. Ez egy alap tervezet általában, amit minden jegyespár a saját elképzeléseire tud formálni, ezért olvassátok el részletesen és egészítsétek ki azokkal a feltételekkel is, amik az alap mintától eltérnek.

A szerződést el is kérhetitek előre, hogy legyen pár napotok egyedül átolvasni a teljes szöveget, a kisbetűs részeket sem kihagyva. Eldönthetitek, mely részekkel vagytok megelégedve, mi az, amin változtatnátok, és mi újat szeretnétek még belefoglalni a szerződésbe.

Még keresed a megfelelő szolgáltatót? Ez a cikk segíteni fog:

Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Kinek a feladata a szerződést megírni?

Nincs ugyan kőbe vésve, hogy kinek kell megírni a megállapodást, de általában a megbízható esküvői szolgáltatók rendelkeznek a szolgáltatásukra szabott szerződésmintával.

Ha belegondolsz, akkor teljesen logikus (sőt elvárható), hogy neki legyen kész szerződése, hiszen ő tudja a legjobban összefoglalni, mit és milyen feltételekkel vállal.

Ha olyan szolgáltatóval találkozol, akinek nincs, sőt nem is érdekli, hogy legyen, ne adj Isten azt mondja, ez a Ti feladatotok, akkor érdemes elgondolkozni a megbízhatóságán.

Mit tartalmazzon a szerződés?

A szolgáltatások sokszínűsége miatt a szerződések eltérőek, azonban a felépítésük általánosságban megegyezik.

A következőkben az esküvői helyszín lefoglalására helyezem a hangsúlyt, hogy kifejezetten egy, konkrét szolgáltatással kapcsolatban kapj átfogó képet. Értelem szerűen más szolgáltatásoknál az eldöntendő kérdések változnak.

A következő adatokat mindenképpen tartalmaznia kell:

  • Személyes adataitok (szerződés végén az aláírásotok, keltezéssel)
  • A szerződés tárgya, attól függően, hogy melyik szolgáltatásról van szó, ebben az esetben az esküvői helyszín részletei
  • Árajánlat
  • A megbízott kötelességei és jogai (szolgáltató)
  • A megbízó kötelességei és jogai (Ti)
  • Foglaló vagy előleg, és a fizetési határidő
  • Egyéb igények, amiket Ti határozhattok meg

A szerződés részletei:

Az általatok választott menü

A legtöbb étterem kész menü ajánlatokkal készül a jegyes pároknak, melyek különböző árkategóriában mozognak, így mindenki ki tudja választani az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. Érdemes ezt a választott menüsort is beleírni egy szerződésbe, hogy véletlenül se legyen félreértés, kavarodás.

Főképpen akkor ajánlott ezt a pontot is külön kiemelni, ha az esküvői vacsora valamilyen szempontból különleges ételeket tartalmaz, például vegetáriánus, vagy valamilyen ételérzékenység miatt eltérő a szokásostól.

Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Italfogyasztás típusa

Többnyire két típusú fogyasztás fordul elő. A házasulandók nagy része italcsomagokat választ, mely ugyanúgy működik mint a menüajánlat, korlátlan fogyasztással a felsorolt italokból.

Ebben az esetben persze ugyanúgy rendelhetőek a csomagban nem szereplő italok is, de azokat az étterem külön fel fogja számolna az italcsomag ára mellett.

A másik variáció a fogyasztás alapú számlázás, ami így minden italt magába foglal. Azonban, ha kicsit szűkös a költségvetés és nem szeretnétek, ha a vendégek nagyon megnyomnák az italok végösszegét, akkor érdemesebb az italcsomagok közül választani, melyeknek így kedvezményesebbek az árai.

Ezek mellett ha igényetek van rá, külön egyeztessétek és írjátok le, hogy vihetitek-e a nagypapa termelői borát és a menyasszonyi tortát, amit a kedvenc nagynéni sütött.

Dekoráció

Egyes helyszínek vállalják, hogy a termet, termeket, esetleg még az udvart is feldíszítik nektek. Ekkor ennek a költségeit is bele kell venni a szerződésbe. Választhatjátok ezt is, azonban megkérhettek külön erre a feladatra specializálódott esküvői dekoratőrt. Ebben az esetben foglaljátok bele a szerződésbe, hogy mikor lehet elmenni a helyszínre díszíteni, minden dekorációs elem engedélyezett-e, mikor kell elbontani a díszítéseket, stb.

Vendégek létszáma

A násznép létszáma változhat a nem várt események, betegségek miatt, ezért erre is fel kell készülnötök. 1-2 emberrel kevesebb vagy több általában nem szokott gondot okozni a szolgáltatónak. A helyzetet az nehezítheti, ha a helyszín befogadóképességét túllépitek. Egyes helyeken minimum létszámot is meghatároznak, ami után fizetni kell a költséget akkor is, ha ennél kevesebben lesztek végül.

Zene

Biztosan szeretnétek valamilyen zenét az esküvő utáni buliba. Ha egy zenekart, vagy DJ-t kértek fel, akkor valószínűleg ők hozzák magukkal a saját felszerelésüket. Azonban ha egy ideig saját magatok által választott kedvenc számaitokat szeretnétek lejátszani még mielőtt a zenekar megérkezne, akkor egyeztetni kell az esküvői helyszínnel, hogy tudják-e biztosítani ezt számotokra. Van-e paneljük, ahonnan a zeneszámok között ugrálhattok, vagy csak egy egyszerű lejátszójuk van, ahova csatlakoztatjátok a pendrive-ot és semmi extra funkciója nincs.

Berendezések, eszközök

Foglaljátok bele a szerződésbe, ha az esküvő helyszín szolgáltatja a berendezéseket. Hány asztalról, székről van szó, milyen elrendezésben kéritek. Adnak-e terítőket, vagy nektek kell vinni. A legapróbb részletre is gondolni kell.

Személyzet

Ajánlott előre tudnotok, hogy az általatok választott helyszín tud-e biztosítani elegendő személyzetet a násznép részére. Mivel az esküvő utáni buli sokszor reggelig tart, ez jóval túlmegy az általános munkaidőn. Ezért rögzítsétek, hogy a felszolgáló és konyhai személyzet meddig áll a rendelkezésetekre. Emellett térjetek ki arra is, hogy milyen szerviz lesz a lagziban.
Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Extrák

Szinte mindegy, milyen extrákat szeretnétek a lagzira, mindegyiket érdemes belefoglalni a szerződésbe. Lehet e tűzijáték, tudnak e fuvart intézni buli után, le tudják e hűteni a jégszobrot, és még sorolhatnánk. Nincs buta kérdés! Inkább mindenre kérdezzetek rá és írjátok le, mint hogy valamiből félreértés, probléma legyen.

Íme egy kis segítség az extrákat illetően:

Foglaló, előleg és kötbér. Mi a különbség?

Már fentebb olvashattatok foglalóról és előlegről. Ajánlott tisztázni a két fogalom közti különbséget, ha nem szeretnétek, hogy meglepetés érjen, ha esetleg az utolsó pillanatban le kell mondani a lagzit.

A különbség, hogy lemondás esetén az előleg visszajár, azonban a foglaló nem. Ha a helyszín mondja le, akkor viszont a foglaló is vissza jár. Ezért figyeljetek, hogy mi kerül bele a szerződésbe!

Az előleg és a foglaló mellett lehet, hogy a szolgáltató kötbért is belefoglal a szerződésbe. Ennek lényege, hogy ha lemondjátok az esküvőt, akkor nagy eséllyel arra az időpontra már nem tud másik rendezvényt szervezni, így elesik a bevételtől. Ennek kivédésére van a kötbér, ami az esemény közeledtével árban növekszik, így jól gondoljátok meg, hogy tényleg lemondjátok-e az esküvőt.

Akármilyen szolgáltatóval is léptek kapcsolatba, mindenképpen kössetek szerződést. A legfontosabb, hogy addig tudtok alkudozni, egyezkedni, ameddig még nem írjátok alá a szerződést, ezért menjetek biztosra, hogy mindenben egyetértsetek és semmiről sem feledkeztetek meg. Hagyjatok elég időt arra, hogy a szerződés minden pontját részletesen megbeszéljétek és rögzítsétek, és akkor Ti is sokkal nyugodtabban szervezitek tovább az álomesküvőtöket!

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Elolvasom
Hogyan válassz esküvői szolgáltatót?

Összeszedtük, melyek azok a szempontok, amikre mindenképpen ügyeljetek, ha Összeszedtük, melyek azok a szempontok, amikre mindenképpen ügyeljetek, ha Összeszedtük, melyek[...]

Elolvasom
Esküvői szolgáltatók: az álomesküvő megvalósítói

Legelőször is fontos, hogy rászánd az időt az esküvőd megszervezésére. Ez azt jelenti, hogy a kitűzött időpont előtt legalább fél[...]

Elolvasom
A polgári esküvő menete

A polgári esküvő menete A-tól Z-ig Tervezitek az esküvőt? Szeretnétek összekötni az életeteket hivatalosan is? Jó lenne, ha a polgári[...]

Elolvasom
Ceremóniamester vagy vőfély? Hogyan válassz?

Ceremóniamester vagy vőfély? Nektek melyik az ideális az esküvőre? Egy esküvő megszervezése nem kis feladat, gondoskodnotok kell arról, hogy a[...]

Elolvasom
Mi fán terem az esküvői dekoratőr? Most kiderül!

Tökéletes esküvői dekorációt szeretnél, de nem tudod hogyan? A megoldás az esküvői dekoratőr! Egy álomesküvő megszervezése időigényes és tengernyi feladatból[...]

Elolvasom
Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Miért fontos lépés a szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal? Mik szerepeljenek a szerződésben? Az esküvőszervezés (sajnos) nem csak annyit jelent, hogy a[...]

Elolvasom
Polgári esküvő: a hivatalos házasságkötés útja

A hivatalos házasságkötés feltétele a polgári esküvő megtartása. De hogyan is kezdj neki? Ha elhatároztátok magatokat, hogy szeretnétek életeteket hivatalosan[...]

Elolvasom
Esküvői tanúk és koszorúslányok

Mit is csinálnak pontosan az esküvői tanúk és koszorúslányok? A lagzi fontos résztvevői az esküvői tanúk és koszorúslányok. Feladataik nem[...]

Elolvasom
Egyházi esküvő

Mi a különbség a Római katolikus és a Református egyházi esküvő között? Melyik hogyan zajlik? A polgári szertartás hivatalos hangulatának[...]

Elolvasom
Házasságkötés törvényi feltételei

Mik a házasságkötés törvényi feltételei? Mitől lesz egy házasság hivatalos? Már javában tervezed az esküvőd színkompozícióját? Kiválasztottad a koszorúslányok ruháját[...]

Elolvasom
Esküvőszervező: biztos kezekben a Nagy Nap

Honnan tudhatod, hogy szükséged van esküvőszervező segítségére? Most kezded az esküvőd szervezését, de elakadtál már az elején? Rengeteg ötleted van,[...]

Elolvasom
Vőfély: a hagyományos esküvők lelke

A hagyományőrző esküvők lelke és hangulatfelelőse a vőfély Az esküvőszervezés közepén jársz és nem tudod eldönteni ki koordinálja a Nagy[...]

Elolvasom
Ceremóniamester: a modern esküvők koordinátora

Miben lehet segítségedre egy ceremóniamester? Szükséged van valakire, aki segít levezényelni az esküvőt és egy karmester ügyességével hangolja össze az[...]

Elolvasom
Szertartásvezető: az egyedi esküvői szertartások záloga

Mit is csinál egy szertartásvezető? Miben segíthet Nektek? Ha szeretnétek elkerülni a sablonos esküvőt, de nem tudjátok hogyan… Ha egyedi[...]

Elolvasom

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

5/5 - (281 szavazat)