A hagyományőrző esküvők lelke és hangulatfelelőse a vőfély

Az esküvőszervezés közepén jársz és nem tudod eldönteni ki koordinálja a Nagy Napot? Nem igazán tudod, kit kérhetnél fel erre a feladatra? A következőkben megismertetjük Veled a vőfély főbb ismérveit, hogy könnyebben eligazodj!

Vőfély a hagyományos esküvő lelkeHa az esküvőtökön legalább 50 meghívott vendég lesz, érdemes felkérni valakit, hogy koordinálja, informálja a vendégeket és gondoskodjon a jó hangulatról.

Ebben érdemes egy tapasztalt vőfély segítségét igénybe venni, mivel a nagyobb társaságok koordinálása komolyabb feladatot jelent, mint egy kisebb, meghittebb hangulatú lakodalom lebonyolítása.

Nem célszerű sem egy rokon, sem egy barát vállaira helyezni egy ilyen nagy feladatot, hiszen nincs ebben rutinja és ünnepelni jön, nem “dolgozni”.

Hagyományőrző esküvő

Ha a vőfélyre gondolunk, akkor automatikusan a népies stílus, a hagyományos magyar esküvők hangulata jut eszünkbe. A jó vőfély ezeket a hagyományokat ápolja, és megfelelő mértékben építi be az esküvőbe.

Emiatt azoknak a pároknak ajánlott felkérni vőfélyt az esküvőre, akik nem idegenkednek olyan esküvői hagyományoktól, szokásoktól, mint a menyasszony kikérése, a menyasszonytánc vagy a menyasszonyszöktetés.

A vőfélynek már a megjelenése is a magyar népi hagyományokat idézi. Ruházatának jellemző kiegészítői a díszes mellény, a bokrétás kalap és a vőfélybot, amire az ara is feltűzi szalagját.

Jellemző rá, hogy népies rímekben, rigmusokban beszél, versbe fűzi az ételek felkonferálását és a násznép üdvözlését is többek között. Repertoárjában számos humoros rím is megtalálható, melyek nem egyszer pajzán hangvételűek. A jó vőfély azonban ismeri a határvonalat a pajzán viccek és az ízléstelenség között.

A vőfély hagyományos, népies hangulatú játékokat játszat az ifjú párral és a násznéppel is. Az egyik leggyakoribb, népies játék, amikor az ifjú feleségnek egy tojást kell a férje egyik nadrágszárán fel, majd a másikon le görgetnie, anélkül, hogy a tojás megsérülne.  Azonban egyre gyakoribb, hogy a modernebb és népszerűbb játékok előtérbe kerülnek, mint a “Mr. és Mrs.”, vagy az “Ismered a másikat?”.

Ha vőfélyt szeretnétek az esküvőtökre, megbeszélhetitek vele előre, hogy milyen játékokat szeretnének játszani, milyen stílusú játékokat képzeltek el a lagzira. Mint minden más esküvői szolgáltató, a vőfély is a Ti igényeitek szerint fogja vezetni az esküvőt, azzal együtt, hogy már van egy egyedi stílusa.

Utánozhatatlan lakodalmas stílus

Habár a legtöbb ember a vőfélyt a parasztos, falusi hangulatú esküvők gondolatával asszociálja, ez nem minden esetben igaz. Természetesen akik vidéki, falusi környezetben nőttek fel- és ahol ez a násznép nagy részére is igaz-, általában nem idegenkednek a vőfélytől.

Azonban fontos tudni, hogy a jó vőfély az esküvő előtt is részt vesz már a szervezésben, fontos számára a jegyespár megismerése. Ezáltal tudni fogja, hogy milyen mértékben kell hoznia a tipikus “falusi” vőfélyt.

A vőfély feladatai

Vőfély hagyományos esküvőreA vőfély feladata elsősorban a vendégek szórakoztatása, játékok rendezése. Figyel arra, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát. Ő vezényli le a menyasszony kikérését, a menyasszonyi csokor eldobásához ő fogja össze a hajadon lányokat, kíséri a násznépet a templomi szertartásról a lakodalom helyszínére.

Ő az esküvő házigazdája, aki szórakoztatja a násznépet, felkonferálja a fogásokat, a pohárköszöntőket.

Sokan nem tudják, de a vőfély fontos munkát végez a színfalak mögött is. Koordinálja az egyéb esküvői szolgáltatók munkáját, például az ételek felszolgálását, az élőzenét biztosító muzsikusok munkáját. Ha bármilyen probléma adódik, akkor a vőfélyhez lehet fordulni. Fontos feladata, hogy a felmerülő gondokat megoldja, akár a jegyespár tudta nélkül, hogy ők csak élvezhessék a pillanatot.

Kinek jó választás?

Fontos leszögezni, hogy ha a vőfély mellett döntötök, akkor csakis olyan személyt válasszatok, aki szimpatikus nektek, akinek a személyisége már a kezdetekben elárulja, hogy alkalmas lesz-e, hogy a Ti általatok megálmodott hangulatú esküvőn tevékenykedjen.

Azoknak ajánlom, akik nem idegenkednek a lakodalom hagyományos, népiesebb megközelítésétől, akiknek szüksége van valakire, aki összefogja és egyben szórakoztatja is a násznépet egész éjjel, és akik szeretnék, ha levennék a vállukról a terhet a nagy napra, hogy teljes egészében megélhessék a pillanatot.

Ha még nem döntötted el, hogy vőfély vagy ceremóniamester legyen az esküvőtökön, akkor ezt a cikkünket is figyelmedbe ajánlom:

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (335 szavazat)