Olyan esküvőre vágysz, ami különleges mégis időt álló és sosem megy ki a divatból? Akkor a vintage esküvő pont Neked való!

A vintage esküvő népszerűsége az elmúlt években töretlen, hiszen ez a stílus egyrészt sosem válik unalmassá, másrészt rendkívül izgalmasan kombinálhatók az elemei és az egyszerűségével hódít!

Vintage esküvőTéged is elvarázsol az a hangulat, ami a Nagyi bútoraiból, a régi eszközökből és díszekből árad? Ez annak a biztos jele, hogy otthonosan mozogsz ebben a stílusban és bátran elképzelhetsz magadnak egy rusztikus esküvőt. A vintage esküvő az elmúlt években töretlenül hódít, és Te is biztosan meg fogod találni a hozzád illő kiegészítőket és ruhákat.

Milyen egy vintage esküvő?

A vintage szó jelentése: régies, kopottas, antik. A vintage esküvői stílus pontosan ezeket a jellemzőket hordozza magában. A régies jelleg mindenben megjelenik, a meghívótól kezdve a menyasszonyi sminken, frizurán, ruhán át egészen a dekorációig. Természetesen a fotózás és az elkészült fotók is ezt a stílust tükrözik a környezetnek és az utómunkának köszönhetően.

A vintage egy igen jellegzetes stílus. Akkor érdemes ezt választanotok, ha mindkettőtök egyéni ízlésébe beleférnek ezek a fajta ruhák és a környezet. Ne feledjétek, hogy nem csak a menyasszony, hanem a vőlegény megjelenése is ezt a stílust kell, hogy tükrözze. Fontos, hogy ebben mindketten jól érezzétek magatokat és megtaláljátok benne a saját helyeteket. Így tökéletes vintage pár lesztek a nagy napon.

Meghívók a vintage stílusban

A meghívó az első, ami esküvőtök stílusáról árulkodni fog a meghívott vendégek számára. A klasszikus és elegáns, arany betűkkel írt meghívók itt nem játszhatnak szerepet, hiszen most az antik jellegé a főszerep. A színvilág semmiképp sem élénk vagy hivalkodó, hanem épp az ellenkezője. A vintage esküvői meghívók színe a visszafogott pasztell, illetve a régies kinézet. A púderrózsaszín vagy a karamell nagyszerű választás lehet.

A meghívók dekorációja is különleges. Itt használhattok gyöngyöket, csipkéket vagy akár virágmintát is. Egy világos barnás lenvászon anyaggal és csipkével díszített meghívó is igazán stílusos és remekül beleillik ebbe a témába.

Ha van időd és érzel magadban elég kreativitást, akkor bátran rászánhatod magad, hogy saját kézzel készítsd el a meghívókat, mert a vintage esküvői meghívók kifejezetten alkalmasak arra, hogy ne „tömeggyártásban”, hanem teljesen egyedien készüljenek. Igaz, biztosan kicsit pepecselős lesz, de az biztos, hogy teljesen egyedi is.

Ha több információra van szükséged, olvasd el az Esküvői meghívók című bejegyzésünket is!

Esküvői ruhák vintage esküvőre

Fontos, hogy az ifjú pár megjelenése is a választott stílust tükrözze, és egymással harmóniában legyen. Természetesen itt is, mint minden más esküvőn, a menyasszony megjelenésén van az igazán nagy hangsúly.

Vintage menyasszonyi ruha

A menyasszonyi ruha semmiképp sem habos-babos hercegnős. A vintage menyasszony ennél sokkal visszafogottabb, de ezzel együtt kifinomultabb megjelenéssel rendelkezik. Ez nem azt jelenti, hogy egy ilyen stílusú esküvői ruha ne lehetne szép és elegáns. Épp ellenkezőleg. Az egyszerű szabásvonalat ellensúlyozza a ruha különleges anyaga és díszítése. A ruha színe általában nem hófehér (bár lehet fehér is), inkább ekrü vagy vaníliasárga.

Fontos, hogy a menyasszonyi ruha a te saját stílusodat is tükrözze!Vintage esküvői ruha

Lényeges szempont, hogy a ruha kiemelje az alakodat. Az is fontos, hogy szívesen viselj a csipkét, gyöngyöket és a selyem is közel álljon hozzád. Természetesen az antik kiegészítők és ékszerek sem maradhatnak el.

Nem igazán tudod milyen szabású esküvői ruha illik hozzád? Ezek a bejegyzéseink segíteni fognak:

Menyasszonyi frizura

Ahogy a stílus, úgy a vintage menyasszony frizurája is különleges. Jellemzők a nagy hullámok, illetve a hajcsavarókkal kunkorított tincsek. Hosszú hajadat kontyba is tűzheted, de kiengedve is hordhatod az esküvőd napján. A rövid hajú menyasszonyoknak sem kell elkeseredniük, hiszen a gyöngyös és egyéb elegáns, antik hatású hajba való pántok garmadával állnak rendelkezésre.

Segítünk megkönnyíteni a frizura választást! Olvasd el a Menyasszonyi frizura című cikkünket is, amiben átvesszük, milyen arcformához, milyen hajköltemény illik leginkább!

A menyasszony sminkje

A menyasszonyi smink is jellegzetes, ezzel együtt könnyed. A szem és a száj hangsúlyos, ugyanakkor a szemek nem tussal, hanem inkább egy ennél halványabb árnyalattal kerülnek kiemelésre. Itt a mahagóni nagyszerű választás lehet. Ajkaidat a piros és a rózsa különböző árnyalataival teheted hangsúlyossá.

Esküvői öltöny vintage esküvőre

A vőlegény megjelenése mellett sem szabad elmennünk szó nélkül, hiszen az esküvő stílusa akkor lesz egységes és hangulatos, ha a vőlegény is magán hordja a jellegzetességeit a vintage hangulatnak.

Mivel ez a stílus sokkal szabadabb, könnyedebb, mint egy modern esküvő, így az öltöny esetében is eltekinthetünk a klasszikus öltöny-variációktól. Bátran lehet játszani a színekkel, csak úgy, mint a szabásvonalakkal. A Párod  hordhat akár csokornyakkendőt, sőt belefér még a kockás ing is, a nadrágtartó pedig már-már elengedhetetlen. A vintage stílus igazán egyedi megjelenést kölcsönöz az ifjú pár férfi tagja számára is.

Szerencsére ma már számtalan féle-forma öltöny közül lehet válogatni, így biztosan mindenki megtalálja a hozzá leginkább illő variációt.

Öltöny témában íme egy kis segítség:

Mit vegyenek fel a koszorúslányok?

Természetesen a koszorúslányok sem maradhatnak ki a vintage esküvőből. Az ő ruhájuk is jellemzően visszafogott szabású, de annál díszesebb. A ruhák pasztell árnyalatúak legyenek. Választhattok gyöngyökkel, csipkékkel díszített púderrózsaszínű vagy fagyisárga koszorúslány ruhákat. Az ő hajukba is kerülhetnek díszítő elemek, akár egy szép virágkoszorú is.

Bővebb infó a koszorúslányok megjelenéséhez:

Vintage esküvői dekoráció

Vintage esküvői dekorációItt is megjelennek az antik stílus elemei. Ez nem azt jelenti, hogy szedjétek elő a padlásról a nagyi pókhálós, romos bútorait, ugyanakkor egy szépen karban tartott, felújított korabeli stílusú asztal, székek vagy képkeret nagyszerű kiegészítőnek mutatkozik.

Mivel a vintage esküvő manapság igen népszerű, találhattok újonnan gyártott, de kopottasnak tűnő kiegészítőket is.

Engedjétek szabadjára a fantáziátokat és bátran használjatok dekorációnak akár egy korabeli biciklit, amely virágokkal feldíszítve igazán hangulatos. Írhattok üdvözlő üzenetet a vendégeknek krétával táblára, de akár a menüválasztékot is feltüntethetitek ilyen módon.

Dekorációként használhattok virágokkal szépen feldíszített madárkalitkákat, régies bőröndöket, választhattok antik gyertyatartókat, nem csak az asztalra, hanem a földre is.

Ezeket a cikkeinket ajánljuk dekoráció témában:

Vintage dekoráció saját kézzel

Természetesen, ahogy a meghívóknál, a dekorációnál is szóba jöhet, hogy saját magad készíted el. Ehhez nem árt, ha kérsz némi segítséged a barátnőidtől vagy a koszorúslányoktól, hiszen nem kis falat egy komplett esküvői dekorációt elkészíteni, de ha nem vagytok idő szűkében, akkor bátran nekiállhattok.

Szóba jöhetnek akár a bolhapiacon vásárolt képkeretek, kannák és kosarak némi házi tuninggal, de a befőttesüvegekből készített gyertyatartók is fénykorukat élik.

+Tipp:
A dekoráció kiválasztásánál arra figyeljetek, hogy egységes legyen a megjelenés. Hiszen a régies stílus nem azt jelenti, hogy minden régit összegyűjtünk, ami csak szembe jön velünk.

Ha a saját készítésű dekort preferáljátok, akkor lehetőség szerint ragaszkodjatok ahhoz, hogy minden saját készítés legyen, vagy csak nagyon kevés készen, antikolva vásárolt. Ha inkább erre szakosodott boltban vennétek kiegészítőket, vagy dekorost is bevontok, akkor inkább minden bolti, vagy dekoros által hozott legyen.

Akármennyire antikolnak valamit a boltokban direkt erre a célra, akkor is látszódni fog, mi az, ami tényleg régi és mi az, ami nem. Ha nagyon vegyítitek az újat és a régit, el fognak ütni egymástól.

Vintage esküvői helyszín

Mint sok minden más, maga az esküvő helyszíne is nagyon fontos eleme az egész lagzi megszervezésének. Gondosan járjátok körül a témát, látogassatok el minél több helyre és azt válasszátok, aminek a hangulata rögtön megfog benneteket.

Ehhez nagyon sok jó ötletet találtok az Esküvői helyszínek menüpontunk alatt, de akár egy vérbeli Balatoni esküvőt is szervezhettek!

Emellett ezek a cikkeink is segíteni fognak:

Esküvői sütemények vintage stílusban

Vintage esküvői torta és süteményekAz esküvői torta elengedhetetlen kelléke a vintage stílusú esküvőnek is. A leginkább ide illők a meztelen torták, amik egyre népszerűbbek az ifjú párok körében, de a hagyományos marcipánnal bevont torták is beleférnek. A torta díszítése is lehet virágos, használhattok akár gyöngyöket vagy csipkés hatású dekorációkat is.
A torta mellett egyre divatosabbak a macaronok, cup cake-k, francia aprósütemények, de a jellegzetes magyar Esküvői sütemények sincsenek kizárva. A titok az ízléses tálalásban rejlik.

Válasszatok egy gyönyörű antik asztalt és használjátok desszertasztalként! Fontos, hogy a desszertek megjelenése is látványos legyen. Az asztalon helyezzétek fő helyre a tortát és köré a különböző, ízlésesen tálalt süteményeket, melyek színben és stílusban passzolnak egymáshoz és a tortához.

Az aprósütemények azért is praktikusak, mert a vendégek számára könnyen elfogyaszthatók, illetve tökéletesen alkalmasak a torta kiegészítésére is. Fontos tudni, hogy a tortát nem mindenki szereti, illetve akadhatnak olyanok is, akiknek a tortában lévő cukor, tej vagy más hozzávaló miatt nem ajánlott enni a tortából.

A fent említett mutatós aprósütemények pedig nem csak a látvány miatt jók, hanem azért is, mert sok lehetőséget ad, hogy a különböző élelmiszer érzékenységgel élőknek is kedvezzetek. Mostanában nagyon sok lehetőséget rejtenek magukban a mindenmentes sütemények, melyek a különböző élelmiszer érzékenységgel küzdők életét is megkönnyítik, plusz – hála az ügyeskezű cukrászoknak – bárki elfogyaszthatja.

Érdekel, milyen menüt választhatsz, ha élelmiszer érzékenyek is lesznek a násznép tagjai között? Akkor olvasd a Különleges esküvői menük című bejegyzésünket is!

Vintage esküvői fotózás

Vintage esküvői fotózásMinden esküvő lényeges eleme a fotózás, így van ez a vintage esküvő esetében is.

A fotózás kérdésében is érdemes a választott stílushoz illő helyszínt és dekorációkat, kiegészítőket használni. Egy régi pajta például igazán ideális hely a fotózásra, sőt akár szénabálák is megjelenhetnek a háttérben.

A napszak is fontos lehet, hiszen a kora esti fények, a lefelé ereszkedő napkorong is megfelelő hangulatot ad a fotózásnak.

A fotózáshoz érdemes olyan kiegészítőket választani, amelyek romantikus hatást keltenek. Egy gyönyörű, pasztellszínekben pompázó virághinta vagy egy virágokkal feldíszített kopottas ajtókeret ajtószárnyakkal is fantasztikusan mutat a háttérben. Ha szeretitek a képkereteket, akkor fotózkodjatok egy faragott, antik képkeret felhasználásával.

Népszerű és meseszép választás a csipkeernyő, melynél jobb kiegészítőt el se tudnánk képzelni a vintage stílushoz, nem utolsó sorban pedig a napsütés ellen is kimondottan hasznos. Szép, romantikus kellék lehet egy korabeli stílusú bicikli is. Bátran használjatok virágos kiegészítőket, régi vázákba, kosarakba elhelyezve.

Hasznos ötleteink a fotózáshoz:

Ékszerek, hajdíszek, apróságok vintage esküvőhöz

Tedd fel az i-re a pontot és a vintage esküvőre a koronát igazán hozzá illő kiegészítőkkel ékszerekkel. És hogy milyenek lehetnek ezek? Választhatsz igazán egyszerű ékszereket, melyek egyszerűségükkel egészítik ki kiválóan a menyasszonyi ruhád díszítését. A virágos hajdíszek is nagyon jól illenek a vintage stílushoz, így bátran választhatsz azok közül is.

Ha pedig teljesen egyedi ékszert szeretnél, akkor készíttethetsz hajócsipke karkötőt vagy nyakláncot, stílusuk passzolni fog az esküvőd stílusához is.

Ha nem hallottál még a hajócsipkéről, olvasd el a Hajócsipke esküvőre című bejegyzésünket is.

Ha a vintage esküvői stílust választjátok, akkor a szervezésnél szinte az egyetlen problémátok a bőség zavara lehet, hiszen rengeteg lehetőség áll rendelkezésetekre, melyek közül igazán nagy feladat választani. Az ötletek tárháza kimeríthetetlen és csak a ti képzeletek szabhat neki határt. Szervezzetek igazán Rátok szabott, egyedi és különleges esküvőt, ami egy életre élmény marad!

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (444 szavazat)