Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek a rendelkezésetekre állnak egy szabadtéri esküvőhöz? Hogy nézhet ki az esküvőtök a szabadban és mindenekelőtt: Hogyan tudtok összeházasodni a szabad ég alatt?

A házasulandók körében egyre népszerűbb választás, hogy az esküvő szabadban, akár szabad ég alatt, vagy sátorban, meghitt és romantikus formában történjen. Ezért összeszedtük Nektek minden erre vonatkozó információt, hogy áttekinthető legyen. Ráadásul megfűszereztük végtelenül sok remek ötlettel is!

Esküvő a szabadban! De hogyan házasodhattok össze?

Polgári esküvő a szabadban

A hivatalos polgári házasságkötést a szabadban is megtarthatjátok, ha az illetékes anyakönyvvezető vállalja a szabadtéri esketést.

Érdemes tájékozódni előre, hogy a helyszínre, amit kiválasztottatok, kimegy-e az anyakönyvvezető és ha igen, akkor van-e ennek plusz költsége – általában szokott lenni.

Mindenképpen tisztázzátok le a szabadtéri esküvő részleteit előre, ugyanis nem minden hivatal vállalja kihelyezett helyszínen az esketést.

A hivatalos házasságkötésben az alábbi cikkeink nyújtanak bővebb információt:

De mi a teendő, ha az anyakönyvvezető nem vállalja a szabadtéri esketést?

Esküvő a szabadban, szertartásvezetővel

Ha nincs lehetőségetek törvényes házasságot kötni kihelyezett helyszínen, akkor megkerülhetitek a problémát egyszerűen. Nem kell mást tennetek, mint egy hivatali munkanapon két tanú jelenlétében hivatalosan összeházasodni a Hivatalban, majd a választott dátumon és helyszínen szertartásvezetővel megtartani a násznép előtti szertartást.

Így ugyan az esküvőtök hivatalos dátuma nem a lagzi napja lesz, cserébe viszont akkor és olyan körülmények között ünnepelhettek, ami szíveteknek igazán kedves.

Ennek a megoldásnak az előnyeiről a Szertartásvezető című cikkünkben olvashatsz bővebben.

Romantikus, egyedi esküvő a szabadban: milyen legyen a helyszín?

Polgári esküvő hajón vagy strandon

Ma már semmi sem elképzelhetetlen, így az sem, hogy a boldogító Igen-t egy hajón, vagy strandon mondjátok ki. Szertartásvezetővel mindkettő megoldható, a hangulat pedig garantált, hiszen egyik megoldás sem hétköznapi.

Erdei esküvő

Ha természetjárók vagytok, vagy szimplán csak az erdei hangulat áll hozzátok a legközelebb, akkor választhattok erdei helyszínt is. Igazán romantikus vintage vagy rusztikus hangulatú esküvőt szervezhettek itt, ráadásul a virágdekorációkra sem kell sokat költenetek.

Kerti esküvő

Ha nem csapnátok nagy banzájt, inkább egy családias hangulatú menyegzőre vágytok, akkor a kerti mulatság remek választás lehet számotokra. Lehet sátras esküvő vagy akár egy grillparti, az emlékezetes esküvő nem marad el.

Esküvő tóparton

A vízparti esküvők igen nagy népszerűségnek örvendenek, a legnépszerűbb a balatoni esküvő. Ám ha elszakadnátok a Magyar tengertől, akkor is bőven van lehetőségetek, hiszen az országban számos olyan tó található, melynek partján romantikus esküvőt tarthattok és egy kis csónakázással is megfűszerezhetitek.

Esküvő parkban

Természetközeli helyszínt kerestek, de nem feltétlen erdőt? Akkor válasszatok egy kedves kis parkot, ahol a szabadtéri szertartás lebonyolítható. Ha nincs még ötletetek, válogassatok a magyarországi fotózási helyszínek közül. Számos arborétumot mutatunk be cikkeinkben, csak győzzetek választani!

Esküvő a szabadban: ezekre lesz szükségetek!

Bármennyire tűnik egyszerűnek egy szabadtéri esküvő megszervezése, számos kiegészítőre lesz szükségetek. Összeszedtük a legfontosabbakat, amiket semmiképp ne hagyjatok ki!

 • Ülőalkalmatosságok a vendégek részére: padok és párnák, székek vagy szalmabálák
 • Két különleges szék az ifjú pár számára különleges dekorációval
 • Esküvői boltív vagy háttérdíszítés
 • Asztal, melyen aláírtok, vagy ahol elhelyezhetitek például a homokceremónia kellékeit
 • Árnyékoló sátor vagy ponyva, hogy a legnagyobb melegben se kapjatok hőgutát
 • Bevonuló szőnyeg, vagy járólapok, ha a terep megkívánja
 • Áramforrás a zenéhez, hangosításhoz
 • Egyéb kiegészítő elemek, hasznos eszközök: napernyő, frissítő, dekoráció, egyebek
 • Hűtött italok, hogy se Ti, se a násznép ne szomjazzon

Hasznos tippek, tanácsok szabadtéri esküvőhöz

1. Székeket, sátrakat és esküvői boltíveket bérelhettek olyan vállalatoknál, melyek party-berendezéseket kölcsönöznek vagy kifejezetten esküvői berendezésekre szakosodtak.

2. A helyszín kiválasztásakor előre gondoljátok végig, milyen terepviszonyok között kell majd megépíteni a dekorációt, milyen körülmények között kell hangosítani a zenét, milyen messze van valamilyen épület, mosdó, stb.

3. Legyen B tervetek eső, vagy rossz idő esetére is. Ehhez célszerű olyan szabadtéri helyszínt választani, melynek közelében van fedett terasz vagy épület, ahova pikk-pakk át lehet szervezni a szertartást.

4. Ülőhelyek tekintetében legyetek kreatívak: nem csak széken vagy padon lehet ülni, választhattok szénabálát, de ha erdőben házasodtok, az erdésztől is lehet kérni farönköket (de tegyetek rájuk párnát).

Esküvő a szabadban: B terv!

Röviddel az esküvőtök előtt biztosan majdnem percenként fogjátok lehívni a mobiltelefonotok meteorológiai alkalmazásait, hogy megbizonyosodjatok arról, az esküvőtök napján nem fog leszakadni az ég. Persze váratlan meglepetések mindig adódhatnak, így érdemes előre készülni egy tartalék tervvel is!

Sátor felállítása

Béreljetek egy esküvői sátrat, ami védelmet nyújt az eső ellen, így egy egyszerű alternatívával máris megspórolhatjátok a stresszt és az aggódást. A sátor emellett azért is nagyszerű választás, mert nem csak a rossz, de a túl jó idő ellen is véd. Ha nem szeretnétek a vendégeket hőgutára ítélni, akkor nagyon hasznos egy árnyékot nyújtó fedezék.

Közeli terasz

Ha van a közelben egy hangulatos, fedett terasz, akkor máris megoldódott a helyzet és még sátorra sincs szükségetek. Könnyedén átrendezhető a helyszín a terasz védelmébe, így gond nélkül megtarthatjátok a szertartást.

Mi van a környéken?

Érdemes körbejárni a környéket, hogy van-e olyan hely, ami kibérelhető rossz idő esetén is. Jó megoldás lehet egy pajta, egy pavilon, de akár egy kis kápolna is. Igaz, hogy ez némiképp felrúgja a szabadtéri terveket, de még mindig jobb, mint bőrig ázni.

Ellenőrző lista, szabadtéri esküvőhöz!

Hogy egészen biztosan ne felejtsetek ki semmit, összeállítottunk nektek minden pontot egy ellenőrző lista formájában, hogy minden klappoljon a szabadtéri esküvőtökhöz!

Ezekre figyeljetek, ha az esküvő a szabadban kerül megrendezésre:

 • Rossz idő esetére tartalék helyszín, vagy sátor
 • Terepviszonyok ellenőrzése: ha kell, akkor járólapok vagy szőnyeg elhelyezése
 • Szükség van-e különleges előkészületekre?
 • Parkolási lehetőség a vendégek és szolgáltatók részére
 • Milyen bútorokat lehet és szeretnétek elhelyezni a helyszínen (puha talaj esetén a székek elhelyezéséhez szükség lehet támaszékra, hogy ne süllyedjenek el)
 • Védelem forróság ellen
 • Hogyan jutnak el a vendégek a szertartás helyszínéről a vacsora helyszínére? Mennyire vannak közel egymáshoz?
 • Frissítők, italok, esetleg néhány vendégváró sütemény felszolgálása
 • Hangosítás, zenelejátszás megoldása

Ezekre már a meghívásnál hívjátok fel a vendégek figyelmét:

 • Tájékoztassátok a vendégeket a helyszínről és terepviszonyokról, hogy megfelelően tudjanak készülni, öltözködni.
 • Ha kell, készítsetek útleírást, amennyiben a helyszín a parkolótól távolabb esik, vagy gondoskodjatok útjelzésről, kíséretről.
 • Ismertessétek a terveket rossz idő esetére
 • Tudassátok a szertartás helyszíne és a vacsora helyszíne közötti útvonalat is, ha messzebb vannak egymástól.

Mint láthatod, igen összetett feladat, ha az esküvő a szabadban kerül megrendezésre, de nem lehetetlen, amennyiben a fentiekre odafigyeltek. A lényeg az, hogy olyan helyszínen és körülmények között mondjátok ki a boldogító Igen-t, ami számotokra a legkedvesebb és amire örömmel fogtok visszaemlékezni.

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

5/5 - (177 szavazat)