Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek a rendelkezésetekre állnak egy szabadtéri esküvőhöz? Hogy nézhet ki az esküvőtök a szabadban és mindenekelőtt: Hogyan tudtok összeházasodni a szabad ég alatt?

A házasulandók körében egyre népszerűbb választás, hogy az esküvő szabadban, akár szabad ég alatt, vagy sátorban, meghitt és romantikus formában történjen. Ezért összeszedtük Nektek minden erre vonatkozó információt, hogy áttekinthető legyen. Ráadásul megfűszereztük végtelenül sok remek ötlettel is!

Esküvő a szabadban! De hogyan házasodhattok össze?

Polgári esküvő a szabadban

A hivatalos polgári házasságkötést a szabadban is megtarthatjátok, ha az illetékes anyakönyvvezető vállalja a szabadtéri esketést.

Érdemes tájékozódni előre, hogy a helyszínre, amit kiválasztottatok, kimegy-e az anyakönyvvezető és ha igen, akkor van-e ennek plusz költsége – általában szokott lenni.

Mindenképpen tisztázzátok le a szabadtéri esküvő részleteit előre, ugyanis nem minden hivatal vállalja kihelyezett helyszínen az esketést.

A hivatalos házasságkötésben az alábbi cikkeink nyújtanak bővebb információt:

De mi a teendő, ha az anyakönyvvezető nem vállalja a szabadtéri esketést?

Esküvő a szabadban, szertartásvezetővel

Ha nincs lehetőségetek törvényes házasságot kötni kihelyezett helyszínen, akkor megkerülhetitek a problémát egyszerűen. Nem kell mást tennetek, mint egy hivatali munkanapon két tanú jelenlétében hivatalosan összeházasodni a Hivatalban, majd a választott dátumon és helyszínen szertartásvezetővel megtartani a násznép előtti szertartást.

Így ugyan az esküvőtök hivatalos dátuma nem a lagzi napja lesz, cserébe viszont akkor és olyan körülmények között ünnepelhettek, ami szíveteknek igazán kedves.

Ennek a megoldásnak az előnyeiről a Szertartásvezető című cikkünkben olvashatsz bővebben.

Romantikus, egyedi esküvő a szabadban: milyen legyen a helyszín?

Polgári esküvő hajón vagy strandon

Ma már semmi sem elképzelhetetlen, így az sem, hogy a boldogító Igen-t egy hajón, vagy strandon mondjátok ki. Szertartásvezetővel mindkettő megoldható, a hangulat pedig garantált, hiszen egyik megoldás sem hétköznapi.

Erdei esküvő

Ha természetjárók vagytok, vagy szimplán csak az erdei hangulat áll hozzátok a legközelebb, akkor választhattok erdei helyszínt is. Igazán romantikus vintage vagy rusztikus hangulatú esküvőt szervezhettek itt, ráadásul a virágdekorációkra sem kell sokat költenetek.

Kerti esküvő

Ha nem csapnátok nagy banzájt, inkább egy családias hangulatú menyegzőre vágytok, akkor a kerti mulatság remek választás lehet számotokra. Lehet sátras esküvő vagy akár egy grillparti, az emlékezetes esküvő nem marad el.

Esküvő tóparton

A vízparti esküvők igen nagy népszerűségnek örvendenek, a legnépszerűbb a balatoni esküvő. Ám ha elszakadnátok a Magyar tengertől, akkor is bőven van lehetőségetek, hiszen az országban számos olyan tó található, melynek partján romantikus esküvőt tarthattok és egy kis csónakázással is megfűszerezhetitek.

Esküvő parkban

Természetközeli helyszínt kerestek, de nem feltétlen erdőt? Akkor válasszatok egy kedves kis parkot, ahol a szabadtéri szertartás lebonyolítható. Ha nincs még ötletetek, válogassatok a magyarországi fotózási helyszínek közül. Számos arborétumot mutatunk be cikkeinkben, csak győzzetek választani!

Esküvő a szabadban: ezekre lesz szükségetek!

Bármennyire tűnik egyszerűnek egy szabadtéri esküvő megszervezése, számos kiegészítőre lesz szükségetek. Összeszedtük a legfontosabbakat, amiket semmiképp ne hagyjatok ki!

 • Ülőalkalmatosságok a vendégek részére: padok és párnák, székek vagy szalmabálák
 • Két különleges szék az ifjú pár számára különleges dekorációval
 • Esküvői boltív vagy háttérdíszítés
 • Asztal, melyen aláírtok, vagy ahol elhelyezhetitek például a homokceremónia kellékeit
 • Árnyékoló sátor vagy ponyva, hogy a legnagyobb melegben se kapjatok hőgutát
 • Bevonuló szőnyeg, vagy járólapok, ha a terep megkívánja
 • Áramforrás a zenéhez, hangosításhoz
 • Egyéb kiegészítő elemek, hasznos eszközök: napernyő, frissítő, dekoráció, egyebek
 • Hűtött italok, hogy se Ti, se a násznép ne szomjazzon

Hasznos tippek, tanácsok szabadtéri esküvőhöz

1. Székeket, sátrakat és esküvői boltíveket bérelhettek olyan vállalatoknál, melyek party-berendezéseket kölcsönöznek vagy kifejezetten esküvői berendezésekre szakosodtak.

2. A helyszín kiválasztásakor előre gondoljátok végig, milyen terepviszonyok között kell majd megépíteni a dekorációt, milyen körülmények között kell hangosítani a zenét, milyen messze van valamilyen épület, mosdó, stb.

3. Legyen B tervetek eső, vagy rossz idő esetére is. Ehhez célszerű olyan szabadtéri helyszínt választani, melynek közelében van fedett terasz vagy épület, ahova pikk-pakk át lehet szervezni a szertartást.

4. Ülőhelyek tekintetében legyetek kreatívak: nem csak széken vagy padon lehet ülni, választhattok szénabálát, de ha erdőben házasodtok, az erdésztől is lehet kérni farönköket (de tegyetek rájuk párnát).

Esküvő a szabadban: B terv!

Röviddel az esküvőtök előtt biztosan majdnem percenként fogjátok lehívni a mobiltelefonotok meteorológiai alkalmazásait, hogy megbizonyosodjatok arról, az esküvőtök napján nem fog leszakadni az ég. Persze váratlan meglepetések mindig adódhatnak, így érdemes előre készülni egy tartalék tervvel is!

Sátor felállítása

Béreljetek egy esküvői sátrat, ami védelmet nyújt az eső ellen, így egy egyszerű alternatívával máris megspórolhatjátok a stresszt és az aggódást. A sátor emellett azért is nagyszerű választás, mert nem csak a rossz, de a túl jó idő ellen is véd. Ha nem szeretnétek a vendégeket hőgutára ítélni, akkor nagyon hasznos egy árnyékot nyújtó fedezék.

Közeli terasz

Ha van a közelben egy hangulatos, fedett terasz, akkor máris megoldódott a helyzet és még sátorra sincs szükségetek. Könnyedén átrendezhető a helyszín a terasz védelmébe, így gond nélkül megtarthatjátok a szertartást.

Mi van a környéken?

Érdemes körbejárni a környéket, hogy van-e olyan hely, ami kibérelhető rossz idő esetén is. Jó megoldás lehet egy pajta, egy pavilon, de akár egy kis kápolna is. Igaz, hogy ez némiképp felrúgja a szabadtéri terveket, de még mindig jobb, mint bőrig ázni.

Ellenőrző lista, szabadtéri esküvőhöz!

Hogy egészen biztosan ne felejtsetek ki semmit, összeállítottunk nektek minden pontot egy ellenőrző lista formájában, hogy minden klappoljon a szabadtéri esküvőtökhöz!

Ezekre figyeljetek, ha az esküvő a szabadban kerül megrendezésre:

 • Rossz idő esetére tartalék helyszín, vagy sátor
 • Terepviszonyok ellenőrzése: ha kell, akkor járólapok vagy szőnyeg elhelyezése
 • Szükség van-e különleges előkészületekre?
 • Parkolási lehetőség a vendégek és szolgáltatók részére
 • Milyen bútorokat lehet és szeretnétek elhelyezni a helyszínen (puha talaj esetén a székek elhelyezéséhez szükség lehet támaszékra, hogy ne süllyedjenek el)
 • Védelem forróság ellen
 • Hogyan jutnak el a vendégek a szertartás helyszínéről a vacsora helyszínére? Mennyire vannak közel egymáshoz?
 • Frissítők, italok, esetleg néhány vendégváró sütemény felszolgálása
 • Hangosítás, zenelejátszás megoldása

Ezekre már a meghívásnál hívjátok fel a vendégek figyelmét:

 • Tájékoztassátok a vendégeket a helyszínről és terepviszonyokról, hogy megfelelően tudjanak készülni, öltözködni.
 • Ha kell, készítsetek útleírást, amennyiben a helyszín a parkolótól távolabb esik, vagy gondoskodjatok útjelzésről, kíséretről.
 • Ismertessétek a terveket rossz idő esetére
 • Tudassátok a szertartás helyszíne és a vacsora helyszíne közötti útvonalat is, ha messzebb vannak egymástól.

Mint láthatod, igen összetett feladat, ha az esküvő a szabadban kerül megrendezésre, de nem lehetetlen, amennyiben a fentiekre odafigyeltek. A lényeg az, hogy olyan helyszínen és körülmények között mondjátok ki a boldogító Igen-t, ami számotokra a legkedvesebb és amire örömmel fogtok visszaemlékezni.

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Szavazz erre a cikkre