Hangulatos, nyári, vízparti esküvőről álmodozol? Akkor a hajós esküvőt Neked találták ki!

Ha még nem döntötted el, milyen tematika köré építsd az esküvői dekorációt, akkor csak ennyit mondok: piros-fehér-kék, tenger, hajók. Ugye már Te is látod magad előtt vasmacska-mintás meghívót és a kék menyasszonyi csokrot? Szuper! A hajós esküvő pont Neked való!

Azért ennél kicsit többről van szó. Ha érdekel a hajós stílusú esküvő, akkor készítsd elő az iránytűt, mert nagy utazás előtt állunk!

Hajós esküvői stílus

Miért szeretjük az esküvőkön a hajós stílust?

 • Te sok tengerész stílusú esküvőn vettél már részt? Lefogadom, hogy nem! Hihetetlenül egyedi stílus!
 • Meghatározott téma köré sokkal könnyebb felépíteni a nagy napot, akár még esküvői dekoratőr nélkül is!
 • Adott színvilágból dolgozhatsz.
 • Fantasztikus kiegészítőket és díszítő elemeket lehet használni.
 • Sok-sok vicces lehetőséget ad, legyen szó a fotózásról, a lagziról, vagy a kiegészítőkről.

Milyen színekben érdemes gondolkodni egy hajós esküvő szervezésekor?

Természetesen ez a szín a kék, azon belül pedig a legjobb választás a tengerész kék (navy blue). Az egyik legdivatosabb szín, és remekül kombinálható. A piros, vagy a púder rózsaszín kitűnő párosításai lehetnek, és összetéveszthetetlenné teszi az atmoszférát az esküvőd napján.

Ha szeretnél kilépni a megszokott keretek közül választhatod a Karib-tenger színvilágát is, ebben az esetben az azúrkék, és a korall színek illenek jobban a díszítéshez és kiegészítőkhöz.

És tudod, mi a legjobb? Nem kell, hogy a Balaton partján vagy a tengerparton tartsd az esküvődet, hiszen ezekkel a színekkel bárhol megidézhető a vízparti hangulat!

A hajós esküvői stílus szimbólumai

Ez a stílus meglepően sok szimbólummal bír, szóval nézzük őket sorra, bőven lesz miből választanod:

 • Mentőöv: jellegzetes hajós motívum, bátran lehet fali dísz is, kreatív fotózás eleme.
 • Hajókormány: ugyan csak fali díszként tud a legjobban érvényesülni.
 • Horgony/Vasmacska: a megállapodás, a megérkezés szimbóluma.
 • Vitorlák: használhatsz napvitorlákat, akár beltéri helyszínen is, nagyobb terek mennyezetét remekül díszíti. Kültéri ceremónián, hajós stílusú esküvőnél pedig elengedhetetlen darab!
 • Világító torony: egyszerre testesíti meg az egyént és a közösséget is. A segítségnyújtás és iránymutatás szimbóluma, illetve a megérkezésé.
 • Kötelek: elengedhetetlen kellék, és sok oldalúan felhasználható. Lehet puszta díszítő elem, de készíthettek korlátot belőle a bevonuláshoz, vagy a bejárathoz.

Mitől lesz tökéletes az összhatás egy hajós esküvőn?

Tengerész stílusú menyasszonyi ruha

Menyasszonyi ruha hajós esküvőreAmi a legjobb hír lehet számodra, hogy ez a stílus nem igazán ad a ruha kinézetében megkötéseket. Bármilyen fazonnal jól fogsz mutatni a tengerész stílusban berendezett helyszínen.

Ha még nem tudod, milyen fazonú ruhát szeretnél a Nagy Napra, akkor a Menyasszonyi ruha fazonokról szóló cikkünk nagy segítségedre lesz!

Igazán nagy összhangot varázsolhatsz a megjelenésedben, ha apróságokkal egészíted ki a klasszikus esküvői ruhádat. Ilyen kiegészítő a tengerész kék szalag a ruhán, vagy a hajban, de akár az arany kiegészítők is elférnek. A fehér kesztyű izgalmas választás lehet még, mert – bár ez a ruhadarab a tengerész egyenruha része -, de bármelyik esküvői ruhát feldobja, és harmóniába hozza a meghívott stílussal.

Ha szeretnéd feldobni a klasszikus menyasszonyi megjelenést, akkor a Menyasszonyi csokorral (különlegesek a tengeri csigákkal, csillagokkal díszített virágcsokrok), esetleg egy tengerész kék esküvői cipővel tudod megtenni.

Ha a saját ruhád stílusába nem szeretnél extrákat vinni, inkább követnéd a klasszikus vonalat, akkor a koszorúslányok ruháival könnyedén tudod a tengerész stílust megjeleníteni.
A koszorúslány ruha alapvetően bármilyen fazon lehet és a színekkel is rengeteget lehet játszani. Hajós stílusú esküvő esetén a kék, piros és fehér vonala lesz az, ami passzolni fog ehhez a stílushoz. Lehet egyszínű ruha, akár kék is, de ha a szokásos matróz öltözékből indulunk ki, akár még kék-fehér csíkos ruhát is el tudnék képzelni!

A vőlegényeknek is jár a hajós stílusú esküvői öltöny

Az esküvői öltöny tekintetében is bőséges a választék, hiszen ma már ezernyi fazon, anyag és stílus közül lehet választani. Tematikus esküvő esetén ezáltal nagy könnyebbség, hogy az öltöny színe bátran variálható. A bátrabb vőlegények magabiztosan hordanak mindenféle színű öltönyt az esküvőjük napján, hiszen egyre népszerűbbek a nem hétköznapi színek, árnyalatok.

Keressétek meg a kéknek azt a tónusát, ami a legjobban passzol a párodhoz, de akár választhattok fehér öltönyt is, kék kiegészítőkkel. Ez egy elég laza stílus, tehát a szokásos elegáns cipő helyett tengerész cipőt is felvehet a vőlegény.

És mivel tudjuk, hogy az esküvő esszenciája a részletekben rejlik, nézzük, hol máshol jelenhet még meg a hajós stílus az öltözéketekben!

Hajós motívumú mandzsetta gomb (vasmacska, kagyló), esetleg a szokásos virág kitűző helyett a kötélből készült tengerészcsomó is feldobja az egyszerűbb öltönyöket.

Esküvői frizura és smink

Az esküvői frizura kiválasztása sok fejtörést tud okozni, de az a jó hír, hogy a hajós esküvői témához gyakorlatilag minden hajforma stimmel. Lehet a hajad kontyos, hullámos, vagy szoros, biztosan jól fog passzolni a témához. Bátran használj szalagot a hajadba, a tengerészkék remekül mutat a barna, a fekete és a szőke hajon is.

Vörös hajúaknak inkább arany vagy ezüst színt tanácsolunk kiegészítőkben.

Szalag helyett puha kötélből is készíttethetsz hajdíszt. A stílushoz passzoló tengerészcsomó feldobja a kötélből készült hajpántot.

Torta, torta és torta

Hajós esküvői tortaKétség sem fér hozzá, hogy az esküvői torta kiválasztása különös műgonddal történik, hiszen nem csak látványos eleme a lagzinak, de remek desszert is az esküvői vacsora után. Így aztán rengeteg lehetőséget kapsz itt is, csak győzz majd választani!

A tengerész kék szín a fehérrel itt is tarol! Innentől kezdve lehet diszkrét szalagos, bátran csíkos, kötelekkel díszített, szimbólumokat hordozó, mint például a vasmacska, iránytű vagy hajókormány.

A díszítés megjelenhet egy szokványos kör-, vagy négyzetes alapú emeletes tortán, de ha ennél kicsit extrémebbre vágytok, akkor akár lehet világítótorony formájú esküvői tortátok is! Biztosan nem találkozott még egy vendégetek sem ilyennel!

Ha inspirálódnál kicsit torta és sütemény ügyben, akkor ezeket a bejegyzéseinket ajánljuk:

Jegyeket, útleveleket kérem! Az esküvői meghívók új dimenziója

Hajós esküvői meghívókSzeretnéd, ha már az esküvői meghívód ellenállhatatlan lenne? Készíttess beszállókártyát vagy útlevelet vendégeiteknek! Garantált siker!

A beszállókártyáknál is extrémebb és egyedibb meghívókat szeretnétek a vőlegényeddel? Akkor palackpostába a meghívókkal! Tekercseljétek össze a papírlapokat, és tegyétek egy szép üvegpalackba. Az esküvői költségkalkulációnál azonban vegyétek figyelembe, hogy ez sokkal drágább, mint a hagyományok meghívók!

Persze a kék-fehér meghívók lehetnek elegánsabbak, arannyal díszítve, de maradhatnak vidámabbak szalaggal, masnikkal tűzdelve.

Ha mégis az egyszerűbb stílusú meghívók állnak közelebb a szívetekhez, akkor a tengerész stílusnak megfelelő motívumokkal díszítsétek, vagy kössétek át egy vékony madzaggal.

Ez a stílus teret ad a humornak, így a szövegben legyetek bátrak. Átfogalmazhattok egy matróz nótát, vagy hajózáshoz köthető idézetet tehettek az egyik oldalra. Mindig jó, ha a násznép tudja, hogy egy adott téma köré épül az esküvő, hiszen a meghívó az első pont, ahol betekintés kapnak az esküvő részleteibe.

Frappáns, romantikus vagy épp vicces meghívó idézetekért olvasd el a Top 100 idézet esküvői meghívóra című bejegyzésünket is.

Hajós esküvői stílus a szárazföldön. Jó ez így?

Igen! Bárhova meghívhatod ezt a stílust, de ha sikerül vízparti helyszínt találnotok igazán nem lehet panasz!

Szerencsére itthon több folyónk, rengeteg nagyobb, és millió kisebb tavunk van, így biztos vagyok benne, hogy a Te közeledben is akad tóparti helyszín. Ha nem is igazi tó, de számos rendezvényháznál van kisebb dekor halastó is. Szerezd meg magadnak mielőbb!

Ha mégsem találsz megfelelő helyszínt vízparton, ne csüggedj. Mint írtam, bárhova meghívhatod a tengerész stílust! A megfelelő színekkel, díszekkel és szimbólumokkal akár még a sivatagba is hiteles hajós esküvőt tudsz varázsolni a nagy napra!

A legszebb vízparti helyszínek után áhítozol? Íme néhány örök klasszikus:

Az örök emlékek egyike: az esküvői fotózás

Engedjétek meg magatoknak, és szálljatok vízre egy rövidebb körre akár motorcsónakkal, akár vitorlással!

Gyönyörű kikötőink vannak. Ha nem laktok egyik közelében sem, akkor szervezzétek a fotózást egy kirándulás keretei között, és csináljatok magatoknak külön fotós napot egy szép vitorlás kikötőben. De bérelhettek hajót is erre a célra 1-2 órára… remek képek születnek ilyen izgalmas helyszíneken!

Beöltözhettek matróznak, vehettek fel hajóskapitány sapkát, használhattok kiegészítőket. Pózolhattok mentőmellénnyel, vasmacskával, vagy ha nagyon poénosra akarjátok venni a figurát, akkor az ikonikus Titanic póz sem maradhat el!

Dekorációk hajós esküvőre

Hajós esküvői dekorációMik azok az apró részletek, amik egybefogják a hajós stílusú esküvő hangulatát? A következőkben ötletek adok, hogyan tudtok dekorálni egy tengerész esküvőn. A legjobb, hogy számos ötletet akár Ti magatok is meg tudok valósítani!

Ha pedig segítségre lenne szükségetek a díszítésben, ne legyetek restek felkeresni egy esküvői dekoratőrt.

 • Üdvözlőtábla: írjátok fel rá a helyszín koordinátáit egy iránytű motívummal!
 • Vendégkönyv: földgömb, amire filccel írhat a násznép.
 • Vendégkönyv: vékony papírlapok, amiket összesodorhatnak és beletehetnek egy nagyobb üvegbe, palackposta jelleggel.
 • Világítótorony formájú gyertyatartók.
 • Halászháló: fali dísz, fotós háttér.
 • Szerezzetek egy régi, rossz csónakot olcsón, töltsétek fel jéggel, és rakjatok bele üveges italokat!
 • Üveg mécses tartókba tegyetek homokot, és abba a teamécseseket.
 • Befőttesüvegek bevonva hálóval: tökéletes gyertyatartók!
 • Matrózcsomó mindenhova! Asztaldekoráció, fali dekoráció, lépcsőkorlát díszítése stb.
 • Használjatok lámpásokat gyertyatartónak.
 • A pénzgyűjtő dobozotoknak legyen kincsesláda formája!
 • Asztalszámozás: minden asztalra tehettek egy papírcsónakot, rajta az asztalt jelző számmal.

Esküvői szertartások a polgári esküvőn

Fröccsöntés, gyertyagyújtás, homoköntés és még sorolhatnánk a számos szertartást, ami a hivatalos polgári házasságkötést kísérni szokta. Azonban kevesen választják a matrózcsomó-kötést. Pedig a hajós esküvői stílushoz igazán jól fog passzolni ez a különleges szokás.

Az anyakönyvvezető a kezetekre tekerheti a matrózcsomóra kötött kötelet, és úgy mondjátok ki az igent, de a ceremónia része lehet az is, hogy ketten megköttök egy közös csomót.

A hajós, vagy tengerész stílus kitűnő választás. Nyáron igazán helyére talál, nem lesz olyan a vendégek között, aki ne tudna azonosulni vele! Az eleganciája és lazasága pont megfelelően aránylik és felemelően kényelmes közeget ad majd nektek a nagy napon!

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (402 szavazat)