A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is tűnhet, az esküvői csokor több, mint egy marék összekötött virág. Az esküvői csokrok valójában egy évszázados hagyomány részei, amelyek a szerencsét és a termékenységet szimbolizálják. A menyasszonyi csokor manapság az önkifejezés egy eszköze, valamint nélkülözhetetlen esküvői kellék, mely tökéletes összhangban ötvözi a menyasszony stílusát, öltözékét és az esküvő hangulatát.

De, milyen az ideális esküvői csokor? És hogyan tudod kiválasztani?

Az alábbiakban adok pár hasznos tippet, hogyan tudod megtalálni a személyiségedhez, stílusodhoz és az esküvőhöz legjobban passzoló csokrot!

Mint minden más esküvői részletnél, az esküvői csokornál is figyelembe kell venned néhány dolgot, hogy a végeredmény minden szempontból tökéletes legyen. Lássuk, mik ezek!

1. A csokor legyen összhangban veled!

Ebben a kérdésben nincs jó vagy rossz döntés, az esküvői csokor kiválasztása ízlés kérdése. De akkor lesz igazán szemet gyönyörködtető a végeredmény, ha olyan stílusú csokrot választasz, ami passzol a személyiségeddel. Olyan virágokat válassz és olyan csokor forma mellett tedd le a voksod, amit igazán magadénak érzel.

2. Válaszd ki a csokor formáját

Az esküvői csokrok számtalan formában és kivitelben léteznek, így biztosan megtalálod azt, ami a legjobban tetszik. Íme néhány közkedvelt menyasszonyi csokor forma:

 • Körcsokor: A körcsokor a menyasszonyi csokrok klasszikusa. Szorosan egymáshoz kötött virágokból áll, nevéből adódóan körben elhelyezve. A virágok tömött elrendezését ellensúlyozhatjuk, ha valamilyen leomló virág zölddel fogjuk közre a csokrot.
 • Biedermeier csokor: A Bierdermeier csokrok szintén kör alakú csokrok, azonban külön kategóriát érdemelnek különlegességük miatt. Egyedi megjelenésük abban áll, hogy a csokorban a virágok gyűrű-szerűen vannak elhelyezve, színek vagy virágfajta szerint.
 • Csepp alakú csokor: A csepp alakú csokor az egyik legnépszerűbb esküvői csokorforma. Ez a forma a kerek csokor változata, de az alsó része lefelé nyúlik, így csepp alakot formál.
 • Vízesés formájú csokor: Ez a típus hasonlít a csepp alakúra, ám hosszan és látványosan omlik le, akárcsak egy vízesés – innen az elnevezése is.
 • Kosaras csokrok: A virágok díszkosárban vannak elhelyezve, ami lehetőséget ad arra, hogy akár különlegesebb formájú virágokat is belekössenek. A kosarak aljára könnyen lehet vizes oázist is elhelyezni, ami egy nedves szivacstégla. Ez praktikus megoldás a virágok kiszáradása ellen, így a kényesebb virágok is jobban bírják az esküvői megpróbáltatásokat.
 • Gömb függőcsokor: Virágokat tűzhetnek gömbhuzalra is, így egy teljes gömböt formál a csokor, ami általában egy színes szalagon lóg, ezt tartja a menyasszony.
 • Legyező csokor: A virágokat kérheted, hogy kössék legyező formába, vagy külön egy legyező formaalapba is. Rendkívül különleges megjelenésű virágdísz.
 • Ékszercsokrok: Ha csak egy kis csillogást vinnél a virágok közé, akkor rakathatsz a csokorba pár gyöngyöt. Ha ennél többet szeretnél, akkor készíttetheted az egész csokrot virág formájú brossokból is. Az ékszercsokrok lehetőséget adnak arra, hogy ötvözd a csillogást a virágokkal olyan mértékben, ahogy csak szeretnéd.

3. Jól válaszd meg a virágok fajtáit!

A legtöbb esküvő tavasszal és nyáron köttetik, így fontos szempont, hogy a virágok kibírják akár a nyári kánikulát is. Ezért célszerű olyan virágokat választani, amelyek jól bírják a meleget víz nélkül is. Lássuk, milyen virágokat érdemes választanod!

 • Rózsa: Az egyik legnépszerűbb virág, ha esküvői csokrokról van szó. Számtalan színben, méretben kapható, így rendkívül jól kombinálható. Ráadásul meglehetősen jól bírja a meleget is.
 • Liliom: A hosszú szárú liliom nagyon jól mutat az esküvői csokorban, jellegzetes és erős illata van. További nagy előnye, hogy lassan hervad el.
 • Szegfű: Mutatós és nem túl drága virág, és remekül bírja a nyári meleget anélkül, hogy fonnyadni kezdene.
 • Pozsgás növények: Rendkívül népszerűek mostanában, amihez az is hozzá tesz, hogy húsos leveleikben vizet rátolnak, így jól bírják a meleget és a szárazságot az esküvő ideje alatt.

Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa, évszaktól és igényektől függően számos virág közül tudsz válogatni, amelyek tökéletessé teszik a csokrodat.

Emellett a virágok fajtáinak kiválasztásakor gondolj az esküvő többi virágdíszítésére is, ugyanis akkor lesz igazán impozáns a végeredmény, ha a csokor harmonizál a többi virággal is.

4. Kezdd el időben az esküvői csokor kiválasztását

Bármennyire is egyszerűnek tűnik a feladat, a tapasztalat azt mutatja, hogy a lehetőségek végtelensége miatt igenis sok időre lehet szükség a tökéletes esküvői csokor kiválasztásához.

Amikor már nagyjából összeállt a kép, milyen stílusú dekorációtok lesz a nagy napon, és tudjátok, ehhez milyen színű és fajtájú virágok fognak kelleni, érdemes a menyasszonyi csokor összeállításába is belefogni.

Kifutottál az időből és sehol a csokor?

Természetesen előfordulhat, hogy valamiért rendkívül gyorsan szükséged van a csokorra. Ilyenkor sok menyasszony esik pánikba, ám nem kell megijedni?

Tudtad, hogy Magyarországon expressz virág rendelési lehetőség is van? Bizony!

Ha nagyon szorít az idő, és nincs lehetőséged sokat gondolkozni, netán a megrendelt csokrodnak lett valami baja, vagy véletlenül elfelejtettél a koszorúslányoknak, örömanyának, illetve az anyakönyvvezetőnek csokrot csináltatni, akkor az expressz virág rendelési lehetőség kiváló megoldás, amellyel akár aznap is a kezedben lehet a választott esküvői csokor!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Szavazz erre a cikkre