Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott esküvők csak most élik igazi virágkorukat (köszönjük, Covid). Egy ilyen esküvő sokkal kevesebb szervezéssel és alacsonyabb költségekkel jár, ráadásul a veszélyhelyzet alatt is nagyobb biztonsággal megtartható (és ha mindez nem lenne elég motiváló, akkor még ott van az is, hogy az elmúlt időszakban ez volt az egyetlen opció).

Ha ilyen esküvőt szeretnél (vagy nincs más választásod), akkor két lehetőséged van: az egyik, hogy bementek az anyakönyvi hivatalba, aláírjátok, amit alá kell írni, majd otthon a kertben szertartásvezetővel megtartjátok a ceremóniát, és utána vacsoráztok egyet, a másik pedig, hogy a hivatalba mennek veletek a családtagok, és otthon a kertben már csak vacsoráztok közösen. A ceremóniát akkor érdemes a kertbe szervezni, ha fontos Nektek, hogy egyedi, különleges szertartás legyen, és az anyakönyvvezetőnél nincs lehetőség valóra váltani az álmaitokat, vagy ha azt szeretnétek, hogy a saját kertetekben mondjátok ki az IGEN-t, a saját gyümölcsfátok/összetákolt boldogságkaputok alatt.

Ilyenkor az esküvőszervezés alapvetően egyszerűbb és gyorsabb, mint egy „rendes” nagy lagzinál, van viszont olyan dolog is, ami ebben az esetben bonyolultabb. Ilyen például a vendégek leültetése: nem minden háznál van annyi asztal és szék, hogy 20-30 embert leültessünk, vagy akár csak tízet. Az sem árt, ha van egy pavilon vagy bármilyen kis tető a kertben, főleg egy meleg nyári napon, nehogy a vendégek hőgutát kapjanak. Problémás lehet még a hűtés megoldása is (ez nemcsak a vacsorának szánt hozzávalókra, de a tortára és az italokra is igaz).

Amire tehát egy otthoni esküvőnél mindenképpen figyelni kell:

  • Bútorok a vendégek fogadásához (kerti asztalok, székek/padok)
  • Árnyékolás és esővédelem (kerti pavilon/napernyő/benti lehetőség)
  • Torta, vacsora alapanyagok, italok hűtése
  • Vacsora melegen tartása, főzéshez és tálaláshoz alkalmas nagy edények
  • Dekor (nem kell túlzásba vinni, csak amennyit jónak látsz)
  • Szállítás, tárolás: torta (ha nem otthon készül), ételek, italok

Amit egy otthoni esküvőnél megspórolhatsz:

  • Zenekar/Dj (egyrészt lakóövezetben úgysem lehet hajnalig hangoskodni, másrészt ennyi emberre, ekkora helyre megteszi egy hangfal és a Spotify)
  • Vendéglátás és helyszín költségei és szervezése
  • Dekoros
  • Vőfély/ceremóniamester (10-20-30 ember „elvezényléséhez” nem kell akkora szakértelem, főleg, hogy a szűk családi körről, illetve a legjobb barátokról van szó)

A szervezésnek vannak olyan részei, melyeket elhagyhatsz vagy megtarthatsz attól függően, hogy Neked mennyire fontosak, illetve hogyan éled meg az otthoni esküvőt: ilyen a fodrász, a sminkes és a körmös. Ha az otthoni esküvőre nem szeretnél semmi extrát, akkor ezeket akár magadnak is megcsinálhatod, de ha úgy érzed, hogy egyszer van erre lehetőség, és ha már otthon tartjátok az esküvőt, akkor legalább a hajad és a sminked legyen különleges, akkor ezeket ugyanúgy megtarthatod, mintha külső helyszínre szerveznéd az esküvőt. Sőt, ha kiszállással kéred a szolgáltatásokat, akkor otthon kényelmesen tudsz készülődni, nem is kell menned sehova;)

Az otthoni esküvő tehát nemcsak meghitt és emlékezetes lehet, de még kényelmesebb is, kevesebb izgulással és rohanással. Még több esküvőszervezési tippért látogass el az EsküvőBrigád blogjára is, és inspirálódj!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Szavazz erre a cikkre