Vigyázz, kész, rajt… esküvőszervezés! A hetedhét országra szóló buli lehet környezetbarát esküvő is!

Belegondoltál már, hogy egy kis tudatossággal, mennyivel környezetbarátabb (és nem utolsó sorban olcsóbb) esküvőt tudnál szervezni? Ha Neked is fontos, hogy tudatosan, környezetbarát esküvővel ünnepeld meg életed egyik legfontosabb napját, akkor olvasd el cikkünket, amiből nem csak az derül ki, mitől lesz „zöld” az esküvő, hanem hogyan tudsz ezzel még spórolni is!

Környezetbarát esküvői kellékekBiztos vagyok benne, hogy Neked is lapul egy vászonszatyor a kocsiban, ha vásárolni mennél, és Neked is jobban ízlik az eper a termelői piacról, mint a nagy üzletláncok polcairól. Miért is ne tudnád ezt a „zöld” életmódot az esküvő szervezésébe vegyíteni és megszervezni egy környezetbarát esküvőt??

Ahogy már említettük, egy kis odafigyeléssel igazán tipp-top környezetbarát lagzit lehet rittyenteni, ráadásként közben még spórolhatsz is. Természetesen nem kell kapásból mindennek környezettudatosnak lenni, de akár apróságokkal is nagy eredményeket tudsz elérni.

Mitől lesz egy esküvő „zöld”?

Természetesen nem a zöld dekorációtól! Hanem attól, hogy a kisebb-nagyobb részletek úgy vannak megoldva, hogy a buli a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja. Továbbá, hogy olyan elemeket eszközöket részesítetek előnyben, amik újrahasznosíthatóak.

Egy környezetbarát esküvőn ajánlott kerülni a felesleges műanyagot, szemetet, le lehet redukálni a felhasznált papír mennyiségét, el lehet engedni a vágott virágot és úgy általában azokat a dolgokat, amiket az ember feleslegesen vagy divatból vásárolna meg.

Lássuk, hogyan áll össze egy környezetbarát esküvő megszervezése.

Környezetbarát esküvői helyszín

A lakodalom helyszínének válassz olyan éttermet, rendezvényközpontot, ahol a környezettudatosság az alapértékek közé tartozik. Ez megjelenhet abban, hogy nem használnak műanyag szívószálat, az épület napelemekkel van ellátva, esetleg saját komposztjuk van.

Próbálj olyan helyszínt választani, ami közel van a ceremónia helyéhez (vagy a helyszínen lehet megtartani). Így a násznépnek nem kell autóba szállni, hogy az egyik helyről a másikra menjen, hanem egy kellemes sétával eljutnak egyik pontból a másikba. Sokkal környezetbarátabb és kellemesebb is.

Olvasd el az Esküvői helyszín kiválasztása című cikkünket is, amiben további szempontokat veszünk át az ideális rendezvényhelyszín megtalálásához.

Környezetbarát menyasszonyi ruha

Környezetbarát menyasszonyi ruhaSokan a kölcsönzést tartják a legjobb és legolcsóbb módnak az esküvői ruha beszerzéséhez.

Ha szoros költségkeret áll a rendelkezésetekre, akkor valóban az egyik legolcsóbb lehetőség kölcsönözni a ruhát.

A ruhakölcsönzők viszont vegyi anyagokkal tisztítják a ruhákat rendszeresen, hogy mindig tökéletes állapotban legyenek a következő viselőjük számára, ezért nem éppen a legkörnyezetkímélőbbek.

Ha van lehetőséged varratni a ruhát, akkor ne habozz! Teljesen egyedi és környezetbarát anyagokkal készült menyasszonyi ruha lesz a végeredmény.

Édesanyád régi menyasszonyi ruháját is átalakíttathatod a mai ízlésnek megfelelően: nem csak spórolsz és véded a környezetet vele, hanem szentimentális értékekkel felruházva állhatsz az oltár elé, képletesen és szó szerint is.

Te tudod, milyen szabású ruha állna neked a legjobban? Ha nem, íme egy kis segítség:

Környezetbarát esküvői meghívó

Környezetbarát esküvői meghívóAz esküvői meghívó esetében két alapvető lehetőséged van.

Papír esküvői meghívó

Ragaszkodsz a papír alapú meghívókhoz? Akkor válassz újrahasznosított papírt.

Az esküvői meghívók kiválasztása okozhat némi fejtörést, hiszen számos lehetőség van. Szerencsére, ha környezetbarát esküvőt szervezel, ez a feladat egy fokkal egyszerűbb lesz, hiszen a környezettudatosság kicsit leredukálja a variációkat. A natúr színek jól kiegészítenek bármilyen más színvilágot, ezért az általatok választott esküvői színvilághoz is passzolni fognak. Ráadásul természetes színezőanyagokkal kedvetekre változtathatjátok a papír színét.

Viszont minél nagyobb az esküvő, annál több meghívó kell, annál nagyobb lesz a költsége a kis papírlapoknak. Mennyivel könnyebb lenne egyszerűen csak elküldeni email-ben a meghívókat!?

Online esküvői meghívó

Online kedved szerint tervezhetsz bármilyen meghívót. Olyat is, ami nyomtatott formában lehet, hogy már nem férne bele a keretbe. Mindent online szervezünk, miért ne lehetne a meghívókat is elküldeni egy kattintással?

Persze tudom, tudom… az idősebb vendégek, nagymamák-nagypapák nem éppen a technika ördögei, ezért számukra pár példányt nyomtathattok (meg magatoknak emlékbe), de az összes többi vendég online meghívójával rengeteget tudnátok spórolni, amit esetleg másba is fektethettek.

Esküvői weboldal

Nem csak a meghívó lehet online. Akár az egész esküvőről készíthettek egy weboldalt.

Számos szolgáltatót találhattok a neten, amik azzal foglalkoznak, hogy az általatok kiválasztott dizájnban elkészítik az esküvőtök weboldalát. Minden fontos információ felkerülhet az oldalra: a meghívó szövege, a menü, az itallap, útvonal a helyszínhez, chat funkció minden regisztrált vendég számára, így már az esküvő előtt elkezdhetnek ismerkedni, akik azelőtt nem ismerték egymást. Egyszerű, könnyen használható, és utána még az esküvői fotókat is feltölthetitek, és bárki könnyen lementheti azokat emlékül. Ráadásul – ha tetszik az ötlet -, nem csak környezetbarát esküvő esetén jó ötlet, hanem akkor is, ha szeretnétek egy modern, online megoldást.

Környezetbarát esküvői dekoráció

Környezetbarát esküvői dekorációA dekoráció sarkalatos pont az esküvő szervezésekor, ezt minden menyasszony tudja.

Jól kell megválasztani minden kis apró részletet, hogy a nagy kép utána tökéletesen fessen. Ez pontosan így működik a környezetbarát esküvőnél is.

Ha úgy érzed, nincs ötleted, vagy nem tudod kivitelezni a díszítést, akkor bátran keress egy esküvői dekoratőrt, aki segít megvalósítani az általatok megálmodott díszletet.

Szeretnél trendi, de egyben környezetbarát dekorációt? Akkor, íme, néhány egyszerű és pénztárcakímélő tipp:

  • Vágott virág helyett zöldnövények!

Mini cserepekben pozsgásokkal vagy cserepes virágokkal is díszítheted az asztalokat: kövirózsák, pozsgafák, agávé. Zöld, lilás, bordós és sárgás árnyalatban is találhatsz ilyen növényeket, így nem csak a zöld tematikájú esküvői dekoráció elemei lehetnek. A legjobb benne, hogy akár köszönőajándéknak is jók! A lakodalom alatt dekoráció, utána pedig minden vendég hazavihet egyet ajándékba. Kettő az egyben: nem kell pluszban költenetek köszönőajándékra, és ez olyan ajándék, ami sokáig megmarad és emlékül szolgál a násznépnek.

  • „Szedd magad” dekorelemek

Őszi, esetleg téli esküvőre készültök? Akkor szervezz be néhány jó barátot, fogj egy kosarat és irány a közeli erdő! Gyűjtsetek tobozokat, makkokat, letört faágakat, fenyőágakat, gesztenyét, fakérgeket. Ezekből csodaszép kompozíciókat tudtok összeállítani az asztalokon. Néhány fenyőág, közte tobozokkal és gyertyákkal meseszép látványt nyújtanak, és meghitt hangulatot teremtenek. És ami a legjobb, hogy ezek a dekorációk szintén ingyen vannak!

  • DIY dekor

A Do It Yourself, vagyis a csináld magad dekoráció egyre népszerűbb, hiszen spórolhatunk vele, és pont olyanra csinálhatjuk, amilyenre szeretnénk. Emellett az újrahasznosítás miatt, a környezetbarát esküvő esetén is nagyon jól lehet használni. Néhány régi befőttesüvegből és pár méter csipkéből hangulatos gyertyatartókat varázsolhatunk rövid idő alatt. Akár a koszorúslányaiddal az egyik közös program is lehet a dekoráció elkészítése.

  • Esküvői autó

A leginkább elpazarolt virágdíszek az esküvőn talán az esküvői autóra kerülnek fel. Hiszen akármennyire lehet strapabíró egy virág, növény, nem arra szolgáltatott, hogy egy autóra feszítve utaztassuk, ezért másnap már lehet is kidobni. Kivéve, ha környezettudatosan nem használsz virágokat erre a célra! Elég egy-egy masni az tükrökre, esetleg a motorháztetőre.

Környezetbarát esküvői menü

Mitől lesz az esküvői menü környezetbarát? Ha helyi termelőktől szerzitek be az alapanyagokat és idénygyümölcsöket- zöldségeket használtok. Így nem kell külföldről behozott termékekért fizetnetek, nincsen felesleges csomagolás.

Kössetek szerződést eco-friendly catering szolgáltatóval, így biztosan olyan alapanyagokból készül az esküvői menü, ami állat-, és emberbarát.

Az étkészlet legyen elmosható, ne használjatok műanyag szívószálakat. A dobozos és üveges üdítők helyett készítsetek nagy limonádés és szörpös bólékat több ízben, az alkoholos italokat pedig csapolják nagy sör-, illetve boroshordókból.

Íme néhány hasznos cikk a témában:

Extra tippek környezetbarát esküvőhöz:

Környezetbarát kiegészítők esküvőre

  • Ültetőkártya helyett ültető süti: kis kekszekre cukormázzal ráírni a vendég nevét. Akár otthon is elkészítheted őket, de a sütemények mellé is kérheted a cukrásztól.
  • Székszoknya: felesleges díszítőelem és a divatból is kezd kimenni. A székek natúr mivoltukban is bőven elegek.
  • Menyasszonyi csokor: szintén válassz szezonális virágokat, vagy nem is muszáj, hogy valódi virágokat fogj! Újrahasznosított papírvirágokat, vagy pozsgásokból készült csokrot is foghatsz, amiket aztán kiültethetsz a kertbe.
  • Rizs helyett: gyűjts lehullott faleveleket, és szív alakú lyukasztóval készíts konfettit belőle.
  • Homoköntés, gyertyagyújtás stb. helyett ültessetek el együtt egy fát, aminek növekedése végigkísér titeket életetek során.
  • Szociális érzékenység: köszönőajándéknak vásároljatok egy helyi alapítványtól. Kézzel készített szappan, gyertya, méz, kis darab kecskesajt. Csak egy kis apróság, hogy a násznép érezze, gondoltatok erre is.

Nem is olyan nehéz „zöld” esküvőt szervezni, mint az elsőre hitted, igaz? Bevallom, nekem a kedvencem a kis szívecske formájú madár eleség, mert nem csak cuki, hanem egy olyan ajándék a vendégeknek, amit télen is tudnak hasznosítani – a madarak legnagyobb örömére! Ezzel az ötlettel egy valóban hasznos ajándékot tudtok adni, ami garantáltan sem az asztalon nem fog ott maradni, sem a rokonok polcain nem fog megporosodni.

Elég egy-két dologra odafigyelni, és a környezetbarát esküvővel máris nagyban hozzájárultál Földünk (és a pénztárcád) védelméhez. Azzal, hogy lemondasz pár felesleges díszítőelemről nem mondasz le az álomesküvőről! Ne csak a hétköznapokban, hanem az esküvődön is legyél zöld!

Szeretnél még pár tippet, amivel sokat spórolhatsz az esküvődön? Akkor töltsd le most a „Hogyan spórolj az esküvődön” információs füzetünket!

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Kiegészítők rocker esküvőre

Rocker pár vagytok, de Ti is álomesküvőt szeretnétek? Azon töröd a fejed, milyenek a legjobb kiegészítők rocker esküvőre? Önmagatok szeretnétek[...]

Mi a dolga egy koszorúslánynak?

Koszorúslány útmutató – avagy mi a dolga egy koszorúslánynak? Ha az a szerencse ért, hogy te leszel a koszorúslány, akkor[...]

Vintage esküvő – egy esküvői stílus, ami lenyűgöz

Olyan esküvőre vágysz, ami különleges mégis időt álló és sosem megy ki a divatból? Akkor a vintage esküvő pont Neked[...]

Esküvői hagyományok: a menyasszonytánc

Menyasszonytánc: az esküvői hagyományok egyik legnépszerűbb eleme Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról vagy a menyasszonytáncról? Az esküvői[...]

Pin up esküvői stílus: a retro, ami trendi

Mi az? Retro, ám mégis trendi és mérhetetlenül egyedi? Igen! A pin up esküvői stílus! Imádod a ’40-es, ’50-es évek[...]

Extrém esküvői ötletek: Esküdj a saját stílusodban!

Extrém esküvői ötletek, hogy a saját, egyedi stílusodban esküdhess! Kimondani a boldogító igent bungee jumping közben, a víz alatt, egy[...]

Esküvői meghívó: ezekre figyelj a tervezésnél!

Esküvői meghívó: az első betekintés az esküvői színfalak mögé Kész esküvői meghívó-mintákat nézegetsz, és egyszerűen nem tudsz választani? Nem is[...]

Tengerre Násznép! Vár a hajós esküvő!

Hangulatos, nyári, vízparti esküvőről álmodozol? Akkor a hajós esküvőt Neked találták ki! Ha még nem döntötted el, milyen tematika köré[...]

Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

Különleges esküvőt szeretnétek? Akkor dobjátok fel a lagzit fagyival, koktélokkal és fánkkal! Azon gondolkozol, hogyan tudnád feldobni életed nagy napját[...]

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz!

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz! Odavagy a 1920-’30-as évekért? A jazzkorszak és a swing téged is elvarázsol?[...]

Környezetbarát esküvő – óvjuk a Földet az esküvőn is!

Vigyázz, kész, rajt… esküvőszervezés! A hetedhét országra szóló buli lehet környezetbarát esküvő is! Belegondoltál már, hogy egy kis tudatossággal, mennyivel[...]

Rocker esküvő: mert a rockerek is házasodnak

Ha Te is igazi rocker vagy, aki még a menyasszonyi ruhára is bőrkabátot venne, akkor a rocker esküvő az igazán[...]

Rose gold esküvő – páratlan elegancia és egyediség!

Elegáns mégis egyedi stílust keresel? Akkor a rose gold esküvő a megfelelő választás! A 2019-es Év esküvői színe a rose[...]

Téli esküvő – avagy az igazi jégvarázs

Vonz a téli táj szépsége? Elvarázsolnak a téli díszítések? Akkor a téli esküvő Neked való! Álmodj meg egy tündérmesét és[...]

Lánykérés ötletek, hogy garantáltan „IGEN” legyen a válasz

Tanácstalan vagy, hogyan szervezd meg a lánykérést? Adunk néhány klassz ötletet! A lánykérés minden pár életében fontos fordulópont, hiszen ez[...]

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon?

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon? Ha éppen az esküvői zene választásán őrlődsz,[...]

Karikagyűrűk a klasszikustól a különlegesig

Karikagyűrűk klasszikustól a különlegesig: hogy könnyebb legyen eligazodni az esküvői gyűrűk között Az eljegyzési gyűrű a vőlegényed meglepetése, de a[...]

Menyasszonyi csokor típusok, formák

Minden amit tudni akartál – és érdemes – a menyasszonyi csokor típusairól! A menyasszonyi csokor kiválasztása legalább olyan fontos, mint[...]

Külföldi esküvő egyszerűbben, mint gondolnád

Tanácsok, ötletek egy felejthetetlen külföldi esküvő megszervezéséhez! Játszadozol a gondolattal, hogy egy egzotikus, külföldi helyszínen mondod ki a boldogító „igen”-t?[...]

Szuperhős esküvői stílus

Képregényhősök az esküvőn? Töretlenül hódít a szuperhős esküvői stílus! Az elsők között foglalod le a helyet a moziban, amikor kijön[...]

Lánybúcsú ötletek, tippek, tanácsok

Ötletek, tippek az emlékezetes lánybúcsú megszervezéséhez Itt az ideje megszervezni a lánybúcsút? Akkor ne amerikai filmekben látható jelenetekből inspirálódj! Inkább[...]

Esküvői hagyományok és szokások

Esküvői hagyományok és szokások, melyek a mai napig jelen vannak az esküvőkön Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról[...]

Esküvői babonák, amik beépültek az esküvői szokások közé

Ismert és kevésbé ismert esküvői babonák Amióta csak esküvőket tartanak, léteznek az esküvőhöz, házassághoz kapcsolódó babonák is. Ezek közül sok,[...]

Esküvői játékok kreatívan

Kreatív esküvői játékok kicsiknek és nagyoknak, hogy az egész násznép jól szórakozzon! Szeretnéd feldobni a lakodalom hangulatát, de nem jut[...]

Esküvői gyermekfelügyelet

Esküvői gyermekfelügyelet: gondtalan szórakozás kicsiknek és nagyoknak Ha úgy gondolod, hogy az esküvő szervezése során a legapróbb részletekre is odafigyeltél,[...]

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

5/5 - (112 szavazat)