Koszorúslány útmutató – avagy mi a dolga egy koszorúslánynak?

Ha az a szerencse ért, hogy te leszel a koszorúslány, akkor ez nem csupán megtiszteltetés, hanem bizony sok feladat is vár rád. A jó hír az, hogy mindezek elvégzésével rengeteg terhet veszel le a menyasszony válláról. Tudni szeretnéd mik ezek a teendők? Olvass tovább, mert ebben a cikkben átvesszük, mi a dolga egy koszorúslánynak!

Mi a dolga egy koszorúslánynak a hagyományok szerint?

Mik a koszorúslányok feladataiA koszorúslányok esküvőn való jelenléte egészen az ókorig nyúlik vissza, mikor legfőbb feladatuk az volt, hogy megvédjék a menyasszonyt az ártó szellemek ellen. Ez a szerepük aztán az idők során sokáig fennmaradt és különféle teendőket eredményezett.

Mik ezek?

A régi szokások szerint koszorúba fogták a menyasszonyt, hogy védelmet biztosítsanak számára a fent már említett szellemekkel szemben. Innen ered az elnevezésük is. A tradíció szerint hajadon lányok közül választották ki őket és ennek a lányok számára igen nagy jelentősége volt a későbbi párválasztásban is.

Az esküvőn különleges ruhájuknak és teendőiknek köszönhetően előtérbe kerültek, így a fiúk könnyebben észrevehették őket. A megegyező ruha jelentősége pedig az volt, hogy a lányok egyenlő esélyekkel induljanak.

A hagyomány szerint azért a koszorúslányok léptek be először rózsaszirmot szórva a templomba, hogy ezzel is elűzzék az ártó szellemeket. Az, hogy a menyasszony rózsaszirmokon lépdelt, ugyanezt a célt szolgálta. A hiedelem szerint védelmet jelentett számára, hogy lába a földdel nem érintkezett.

Mi a dolga egy koszorúslánynak az esküvő előtt?

Koszorúslány útmutatóA koszorúslányként a feladatköröd igen széles és egyúttal izgalmas is, hiszen te vagy a menyasszony jobb keze. Ez a folyamat már jóval az esküvő előtt elindul, mert már a Nagy Nap előkészületeiben és szervezésében is szereped van. Nem véletlen, hogy a menyasszonyok a hozzájuk közel álló nőrokont vagy barátnőt kérik fel erre a szerepre.

Ha igazán emlékezetessé akarod tenni a menyasszony számára az esküvőre való felkészülést, akkor fogj össze a többi koszorúslánnyal és szervezzétek meg együtt a lánybúcsúztatót. Ez egy nagyon kedves ajándék is amellett, hogy koszorúslányként ez is a te felelősséged.

Mivel a menyasszony téged kért fel, ezért egészen biztos, hogy közel álltok egymáshoz. Legyél a lelki támasza is a nagy napra való készülődés közepette, hiszen a rengeteg szervezéssel járó teendő igencsak stresszessé válhat számára. Segíts neki a menyasszonyi ruha, a menyecske ruha kiválasztásában és a ruhapróbákon, valamint a kiegészítők kiválasztásakor!

A menyasszonyi smink és az esküvői frizura is elengedhetetlenül fontos a menyasszony számára. Koszorúslányként itt is bátorítsd, segíts neki a véleményeddel, meglátásaiddal hogy aztán végül meghozhassa a számára legjobb döntést. Ezek igazán jó hangulatú csajos programokká válhatnak a segítségeddel.

Tulajdonképpen nincs más feladatod, mint jó barátnőjeként támogatnod őt mindenben, ami az esküvővel kapcsolatos legyen az akár szervezési feladat, akár lelki segély a nehéz és elcsigázott vagy épp bizonytalan pillanataiban.

Koszorúslány teendőid az esküvőn és a szertartáson

A koszorúslányok feladataiA szertartáson gyönyörű szokás a rózsaszirmok szórása. Ezt manapság a kislányokra bízzák, hiszen igazán bájos látványt nyújtanak a menyasszony előtt haladva. A karikagyűrűk megőrzése is a koszorúslány feladatai közé tartozik. Ez egy igen felelősségteljes feladat.

Koszorúslányként a menyasszonynak nyújts segítséget az öltözködés során, hiszen ez nem könnyű feladat. Ha uszályos a ruhája, a szertartáson is figyelj arra, hogy minden rendben legyen, mikor bevonul a templomba vagy az anyakönyvvezető elé.

A köszönőajándékok elhelyezése a vendégek számára is fontos feladat, koszorúslányként ebben is aktív szerepet vállalhatsz.

Ha elég bátor vagy hozzá, gyönyörű gesztus lehet a részedről, ha tartasz egy pohárköszöntőt, melyben feleleveníted a közös – akár gyermekkori – emlékeiteket sok szeretettel és egy kis humorral fűszerezve.

A lagzin is nagy feladat vár rád! Előnyöd van, ha táncos lábú vagy, hiszen a vendégek táncra invitálása is a feladataid közé tartozhat. Ezt semmiképp se erőltesd magadra, ha ez a teendő nem illeszkedik a személyiségedhez, hiszen fontos, hogy jól érezd magad. Ha azonban igazán társasági ember vagy, akkor ez nem fog gondot okozni számodra. Ezzel nagyban hozzájárulhatsz ahhoz, hogy az esküvőn fergeteges hangulat kerekedjen.

Ha van hozzá affinitásod, összefoghatsz a többi koszorúslánnyal és humoros, személyre szóló feladatokkal lephetitek meg az ifjú párt. Ez azért is jó ötlet, mert ez az esemény plusz programként is beleillik az esküvőbe és jó szórakozást ígér minden jelenlévő számára.

Mindezek után láthatod, hogy koszorúslányként igen fontos feladataid vannak már jóval az esküvő előtt. Ez egy igen felelősségteljes, de egyben örömteli feladatkör, hiszen komoly szerepet kapsz az esküvőn. Kívánom, hogy legyen ez egy kicsit a te nagy napod is!

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (411 szavazat)