Menyasszonytánc: az esküvői hagyományok egyik legnépszerűbb eleme

Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról vagy a menyasszonytáncról? Az esküvői hagyományok kihagyhatatlan tartozékai az esküvőnek, amivel nem csak a hangulatot lehet feldobni. A számos hagyomány közül most vegyük át a menyasszonytánc eredetét és formáját.

MenyasszonytáncAz esküvői hagyományok közül a menyasszonytánc az, amely még napjainkban is a legjobban tartja magát. Ez az egyik olyan esküvői elem, melyben az egész násznép részt vesz és közben mindenki jól mulat. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy a legtöbben jól ismerik és egy lagzin sokszor könnyebb táncba hívni a vendégeket, mint más esküvői játékra invitálni őket.

A menyasszonytánc eredete

Ez a legismertebb szertartásos esküvői tánc, amely még manapság is megjelenik a legtöbb esküvőn. A régi időkben, mikor az lagzik napokig tartottak, a menyasszonytáncra az ünnepi lakomát megelőzően került sor. Mivel az esküvők időtartama mára jelentősen megcsappant, ezért a menyasszonytáncot éjfél előtt járják.

Ennek a hagyománynak egy másik formája a menyecsketánc, amely gyakorlatilag ugyanazt a célt szolgálja. Ez nem más, mint a fiatal pár életkezdésének anyagi megtámogatása. A menyasszonytánc jelentősége, hogy ez az ifjú asszony utolsó tánca lányként, hiszen ekkor a házasságot még nem hálták el. Pontosan ezért még a tisztaságot jelképező menyasszonyi ruhában történik. A menyecsketánc ennek némileg fordítottja. Erre éjfél után, már menyecskeruhában kerítenek sort. Ez a fiatalasszony első tánca asszonyként.

A menyasszonytánc hagyományos menete

Menyasszonytánc meneteA menyasszonytáncot vagy menyecsketáncot hagyományosan a vőfély esetleg a násznagy bonyolítja. Ő az, aki beharangozza az eseményt egy verssel vagy akár csak elkiáltja magát: „Eladó a menyasszony!” vagy menyecsketánc esetén „Eladó az újasszony”! Ő az, aki az első táncot járja a menyasszonnyal és ezzel megnyitja a táncot, melyet csárdásra ropnak.

A násznép felsorakozik a tánchoz. Előkerül egy kondér is, amelyet a hangulat fokozására fakanállal ütlegelnek. Ebbe kerül a táncért járó úgynevezett „váltságdíj”, amit az ifjú pár támogatására adnak a vendégek. Kondér helyett használnak asztalra kihelyezett tányért, kosarat vagy akár rostát is. Innen a menyasszonytánc másik elnevezése, a rostatánc.

Mikor a menyasszony a menyasszonytánc vagy menyecsketánc alkalmával a vőlegény családtagjaival, rokonaival táncol, az jelképesen azt is jelenti, hogy befogadták őt a családba.
A hagyomány szerint az illendőség azt diktálja, hogy a vendégek közül mindenki vegyen részt a menyasszonytáncban. Az eseménynek a vőlegény vet véget azzal, hogy bedobja a legnagyobb pénzösszeget vagy épp ellenkezőleg, egy jelképes váltságdíjat – cipót, almát – majd felkapja asszonyát és elviszi.

A hagyomány szerint a menyasszony már mint ifjúasszony tér vissza, piros-fehér babos ruhában. A piros szín jelképezi a szüzesség elveszítését, hiszen a régi hagyományok szerint a fiatal pár a házasság elhálása után tér vissza átöltözve.

Napjainkban egyre elterjedtebb az is, hogy a ceremóniamester vagy a DJ vállalja magára a tánc beharangozását. Ez főleg modernebb, kevésbé hagyományos esküvőkön megszokott.

A tánc mai formája

Manapság a menyasszonytánc, illetve menyecsketánc lényegi elemei ugyanazok, mint régen, ugyanakkor lehet haladni a korral és kissé modern köntösbe öltöztetni ezt a szép esküvői hagyományt. A kondér fakanállal való ütlegelését akár el is hagyhatjátok, ha úgy érzitek, ez nem fér bele a ti érzésvilágotokba.

Egyre többen választják a menyecsketáncot azon egyszerű oknál fogva, hogy menyecskeruhában könnyebb eleget tenni a feladatnak.

Érdemes már az esküvő szervezése közben értesíteni a vendégeket arról, lesz-e menyasszonytánc. Ez a kommunikáció rendkívül fontos, mert nincs kellemetlenebb, mikor a vendégeknek fogalmuk sincs arról, mire készüljenek. Ez feszélyezetté teheti őket, amely rányomja a bélyegét az esküvő hangulatára.

Elhagyható-e a menyasszonytánc?

A menyasszonytánc nem kötelező. Azt a megoldást is választhatjátok, hogy oly módon váltjátok ki ezt az eseményt, hogy pénzajándékot kértek a vendégektől. Ezzel megelőzitek azt is, hogy megkapjátok a harmadik kenyérpirítót vagy a második turmixgépet. Ez a vendégek szempontjából azért is praktikus, mert nem kell azon gondolkozniuk, milyen „hasznos” ajándékkal lepjenek meg benneteket. Ebben az esetben a pénzajándékok átadásának érdemes egy olyan keretet adni, amikor a vendégek feszélyezettség-mentesen átadhatják azokat nektek. Ezeket a részleteket nagyon fontos előre tudatnotok a vendégekkel.

Menyasszonytánc levezénylése

A menyasszonytánc levezénylése

Amennyiben a menyasszonytánc mellett döntötök, a vőfély vagy a ceremóniamester feladata lesz azt levezényelni. Érdemes előre megbeszélni vele a vendégek létszámát, illetve azt is, mennyi időt szeretnétek erre az eseményre szánni. Egyetlen menyasszonynak sem az az álma, hogy a vendégsereggel órákon keresztül ropja, hiszen az rendkívül fárasztó. Ezért a ceremóniamester feladata, hogy kordában tartsa a vendégeket és néhány forduló után hívja a sorban következőt.

Az is praktikus és időt-energiát spóroló megoldás, hogy egyszerre többen táncoltatják a menyasszonyt, ha például egy egész családról van szó. Így nem kell minden családtaggal külön-külön fordulni. Az erre való felhívás is a ceremóniamester feladata.

Ha egy tehetséges és tapasztalt szakembert bíztok meg mindezzel, a menyasszonytánc nem fog túl hosszúra nyúlni és még a hangulatot is felfűti, hiszen meghozza a vendégek táncos kedvét. Miután a vőlegény lezárta a menyasszonytáncot, kezdődhet a dínom-dánom. Mire a menyecskeruhába átöltözött menyasszony visszatér, már javában buliznak a vendégek.

Menyasszonytánc modern köntösben

A menyasszonytáncot hagyományosan csárdásra táncolják, de ha nektek ez stílusidegen, választhattok akár könnyen táncolható latin zenéket is. Ekkor pedig az esküvői DJ-nek van lehetősége kitenni magáért.

Az is megfordulhat a fejetekben, hogy nem szeretnétek ekkora nyilvános pénzforgalmat az esküvőn. Erre nagyszerű és ötletes megoldás, ha arra kéritek a vendégeket, hogy kitöltött lottószelvényt vagy kaparós sorsjegyet dobjanak be az arra kihelyezett tálba a táncért cserébe. A menyasszonytáncnak ez a formája manapság egyre közkedveltebb.

Láthatod már, hogy a menyasszonytánc nem csupán egy esküvői hagyomány, hanem hangulatfokozó elem is egyben. Érdemes élni vele, hiszen így lehetőséget adtok családotoknak, rokonaitoknak és barátaitoknak arra is, hogy így is támogathassák közös életetek kezdetét.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg barátaiddal is. Ha pedig bővebben is érdekel a téma, akkor olvasd el az Esküvői hagyományok című cikkünket is!

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Kiegészítők rocker esküvőre

Rocker pár vagytok, de Ti is álomesküvőt szeretnétek? Azon töröd a fejed, milyenek a legjobb kiegészítők rocker esküvőre? Önmagatok szeretnétek[...]

Mi a dolga egy koszorúslánynak?

Koszorúslány útmutató – avagy mi a dolga egy koszorúslánynak? Ha az a szerencse ért, hogy te leszel a koszorúslány, akkor[...]

Vintage esküvő – egy esküvői stílus, ami lenyűgöz

Olyan esküvőre vágysz, ami különleges mégis időt álló és sosem megy ki a divatból? Akkor a vintage esküvő pont Neked[...]

Esküvői hagyományok: a menyasszonytánc

Menyasszonytánc: az esküvői hagyományok egyik legnépszerűbb eleme Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról vagy a menyasszonytáncról? Az esküvői[...]

Pin up esküvői stílus: a retro, ami trendi

Mi az? Retro, ám mégis trendi és mérhetetlenül egyedi? Igen! A pin up esküvői stílus! Imádod a ’40-es, ’50-es évek[...]

Extrém esküvői ötletek: Esküdj a saját stílusodban!

Extrém esküvői ötletek, hogy a saját, egyedi stílusodban esküdhess! Kimondani a boldogító igent bungee jumping közben, a víz alatt, egy[...]

Esküvői meghívó: ezekre figyelj a tervezésnél!

Esküvői meghívó: az első betekintés az esküvői színfalak mögé Kész esküvői meghívó-mintákat nézegetsz, és egyszerűen nem tudsz választani? Nem is[...]

Tengerre Násznép! Vár a hajós esküvő!

Hangulatos, nyári, vízparti esküvőről álmodozol? Akkor a hajós esküvőt Neked találták ki! Ha még nem döntötted el, milyen tematika köré[...]

Különleges esküvő? Akkor fagyi, koktélok és fánk!

Különleges esküvőt szeretnétek? Akkor dobjátok fel a lagzit fagyival, koktélokkal és fánkkal! Azon gondolkozol, hogyan tudnád feldobni életed nagy napját[...]

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz!

Art Deco esküvő: összetéveszthetetlen stílus, ami mindenkit lenyűgöz! Odavagy a 1920-’30-as évekért? A jazzkorszak és a swing téged is elvarázsol?[...]

Környezetbarát esküvő – óvjuk a Földet az esküvőn is!

Vigyázz, kész, rajt… esküvőszervezés! A hetedhét országra szóló buli lehet környezetbarát esküvő is! Belegondoltál már, hogy egy kis tudatossággal, mennyivel[...]

Rocker esküvő: mert a rockerek is házasodnak

Ha Te is igazi rocker vagy, aki még a menyasszonyi ruhára is bőrkabátot venne, akkor a rocker esküvő az igazán[...]

Rose gold esküvő – páratlan elegancia és egyediség!

Elegáns mégis egyedi stílust keresel? Akkor a rose gold esküvő a megfelelő választás! A 2019-es Év esküvői színe a rose[...]

Téli esküvő – avagy az igazi jégvarázs

Vonz a téli táj szépsége? Elvarázsolnak a téli díszítések? Akkor a téli esküvő Neked való! Álmodj meg egy tündérmesét és[...]

Lánykérés ötletek, hogy garantáltan „IGEN” legyen a válasz

Tanácstalan vagy, hogyan szervezd meg a lánykérést? Adunk néhány klassz ötletet! A lánykérés minden pár életében fontos fordulópont, hiszen ez[...]

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon?

Esküvői zene – avagy ki húzza a talp alá valót a Nagy Napon? Ha éppen az esküvői zene választásán őrlődsz,[...]

Karikagyűrűk a klasszikustól a különlegesig

Karikagyűrűk klasszikustól a különlegesig: hogy könnyebb legyen eligazodni az esküvői gyűrűk között Az eljegyzési gyűrű a vőlegényed meglepetése, de a[...]

Menyasszonyi csokor típusok, formák

Minden amit tudni akartál – és érdemes – a menyasszonyi csokor típusairól! A menyasszonyi csokor kiválasztása legalább olyan fontos, mint[...]

Külföldi esküvő egyszerűbben, mint gondolnád

Tanácsok, ötletek egy felejthetetlen külföldi esküvő megszervezéséhez! Játszadozol a gondolattal, hogy egy egzotikus, külföldi helyszínen mondod ki a boldogító „igen”-t?[...]

Szuperhős esküvői stílus

Képregényhősök az esküvőn? Töretlenül hódít a szuperhős esküvői stílus! Az elsők között foglalod le a helyet a moziban, amikor kijön[...]

Lánybúcsú ötletek, tippek, tanácsok

Ötletek, tippek az emlékezetes lánybúcsú megszervezéséhez Itt az ideje megszervezni a lánybúcsút? Akkor ne amerikai filmekben látható jelenetekből inspirálódj! Inkább[...]

Esküvői hagyományok és szokások

Esküvői hagyományok és szokások, melyek a mai napig jelen vannak az esküvőkön Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról[...]

Esküvői babonák, amik beépültek az esküvői szokások közé

Ismert és kevésbé ismert esküvői babonák Amióta csak esküvőket tartanak, léteznek az esküvőhöz, házassághoz kapcsolódó babonák is. Ezek közül sok,[...]

Esküvői játékok kreatívan

Kreatív esküvői játékok kicsiknek és nagyoknak, hogy az egész násznép jól szórakozzon! Szeretnéd feldobni a lakodalom hangulatát, de nem jut[...]

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

A házasságkötés menete: Út a boldogító igentől a nászútig

A házasságkötés egy örömteli esemény, amely két ember elköteleződését ünnepli egymás iránt. A nagy nap azonban nem csak a romantikus[...]

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

5/5 - (446 szavazat)