Menyasszonytánc: az esküvői hagyományok egyik legnépszerűbb eleme

Ki ne hallott volna már az esküvői csokordobásról vagy a menyasszonytáncról? Az esküvői hagyományok kihagyhatatlan tartozékai az esküvőnek, amivel nem csak a hangulatot lehet feldobni. A számos hagyomány közül most vegyük át a menyasszonytánc eredetét és formáját.

MenyasszonytáncAz esküvői hagyományok közül a menyasszonytánc az, amely még napjainkban is a legjobban tartja magát. Ez az egyik olyan esküvői elem, melyben az egész násznép részt vesz és közben mindenki jól mulat. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy a legtöbben jól ismerik és egy lagzin sokszor könnyebb táncba hívni a vendégeket, mint más esküvői játékra invitálni őket.

A menyasszonytánc eredete

Ez a legismertebb szertartásos esküvői tánc, amely még manapság is megjelenik a legtöbb esküvőn. A régi időkben, mikor az lagzik napokig tartottak, a menyasszonytáncra az ünnepi lakomát megelőzően került sor. Mivel az esküvők időtartama mára jelentősen megcsappant, ezért a menyasszonytáncot éjfél előtt járják.

Ennek a hagyománynak egy másik formája a menyecsketánc, amely gyakorlatilag ugyanazt a célt szolgálja. Ez nem más, mint a fiatal pár életkezdésének anyagi megtámogatása. A menyasszonytánc jelentősége, hogy ez az ifjú asszony utolsó tánca lányként, hiszen ekkor a házasságot még nem hálták el. Pontosan ezért még a tisztaságot jelképező menyasszonyi ruhában történik. A menyecsketánc ennek némileg fordítottja. Erre éjfél után, már menyecskeruhában kerítenek sort. Ez a fiatalasszony első tánca asszonyként.

A menyasszonytánc hagyományos menete

Menyasszonytánc meneteA menyasszonytáncot vagy menyecsketáncot hagyományosan a vőfély esetleg a násznagy bonyolítja. Ő az, aki beharangozza az eseményt egy verssel vagy akár csak elkiáltja magát: „Eladó a menyasszony!” vagy menyecsketánc esetén „Eladó az újasszony”! Ő az, aki az első táncot járja a menyasszonnyal és ezzel megnyitja a táncot, melyet csárdásra ropnak.

A násznép felsorakozik a tánchoz. Előkerül egy kondér is, amelyet a hangulat fokozására fakanállal ütlegelnek. Ebbe kerül a táncért járó úgynevezett „váltságdíj”, amit az ifjú pár támogatására adnak a vendégek. Kondér helyett használnak asztalra kihelyezett tányért, kosarat vagy akár rostát is. Innen a menyasszonytánc másik elnevezése, a rostatánc.

Mikor a menyasszony a menyasszonytánc vagy menyecsketánc alkalmával a vőlegény családtagjaival, rokonaival táncol, az jelképesen azt is jelenti, hogy befogadták őt a családba.
A hagyomány szerint az illendőség azt diktálja, hogy a vendégek közül mindenki vegyen részt a menyasszonytáncban. Az eseménynek a vőlegény vet véget azzal, hogy bedobja a legnagyobb pénzösszeget vagy épp ellenkezőleg, egy jelképes váltságdíjat – cipót, almát – majd felkapja asszonyát és elviszi.

A hagyomány szerint a menyasszony már mint ifjúasszony tér vissza, piros-fehér babos ruhában. A piros szín jelképezi a szüzesség elveszítését, hiszen a régi hagyományok szerint a fiatal pár a házasság elhálása után tér vissza átöltözve.

Napjainkban egyre elterjedtebb az is, hogy a ceremóniamester vagy a DJ vállalja magára a tánc beharangozását. Ez főleg modernebb, kevésbé hagyományos esküvőkön megszokott.

A tánc mai formája

Manapság a menyasszonytánc, illetve menyecsketánc lényegi elemei ugyanazok, mint régen, ugyanakkor lehet haladni a korral és kissé modern köntösbe öltöztetni ezt a szép esküvői hagyományt. A kondér fakanállal való ütlegelését akár el is hagyhatjátok, ha úgy érzitek, ez nem fér bele a ti érzésvilágotokba.

Egyre többen választják a menyecsketáncot azon egyszerű oknál fogva, hogy menyecskeruhában könnyebb eleget tenni a feladatnak.

Érdemes már az esküvő szervezése közben értesíteni a vendégeket arról, lesz-e menyasszonytánc. Ez a kommunikáció rendkívül fontos, mert nincs kellemetlenebb, mikor a vendégeknek fogalmuk sincs arról, mire készüljenek. Ez feszélyezetté teheti őket, amely rányomja a bélyegét az esküvő hangulatára.

Elhagyható-e a menyasszonytánc?

A menyasszonytánc nem kötelező. Azt a megoldást is választhatjátok, hogy oly módon váltjátok ki ezt az eseményt, hogy pénzajándékot kértek a vendégektől. Ezzel megelőzitek azt is, hogy megkapjátok a harmadik kenyérpirítót vagy a második turmixgépet. Ez a vendégek szempontjából azért is praktikus, mert nem kell azon gondolkozniuk, milyen „hasznos” ajándékkal lepjenek meg benneteket. Ebben az esetben a pénzajándékok átadásának érdemes egy olyan keretet adni, amikor a vendégek feszélyezettség-mentesen átadhatják azokat nektek. Ezeket a részleteket nagyon fontos előre tudatnotok a vendégekkel.

Menyasszonytánc levezénylése

A menyasszonytánc levezénylése

Amennyiben a menyasszonytánc mellett döntötök, a vőfély vagy a ceremóniamester feladata lesz azt levezényelni. Érdemes előre megbeszélni vele a vendégek létszámát, illetve azt is, mennyi időt szeretnétek erre az eseményre szánni. Egyetlen menyasszonynak sem az az álma, hogy a vendégsereggel órákon keresztül ropja, hiszen az rendkívül fárasztó. Ezért a ceremóniamester feladata, hogy kordában tartsa a vendégeket és néhány forduló után hívja a sorban következőt.

Az is praktikus és időt-energiát spóroló megoldás, hogy egyszerre többen táncoltatják a menyasszonyt, ha például egy egész családról van szó. Így nem kell minden családtaggal külön-külön fordulni. Az erre való felhívás is a ceremóniamester feladata.

Ha egy tehetséges és tapasztalt szakembert bíztok meg mindezzel, a menyasszonytánc nem fog túl hosszúra nyúlni és még a hangulatot is felfűti, hiszen meghozza a vendégek táncos kedvét. Miután a vőlegény lezárta a menyasszonytáncot, kezdődhet a dínom-dánom. Mire a menyecskeruhába átöltözött menyasszony visszatér, már javában buliznak a vendégek.

Menyasszonytánc modern köntösben

A menyasszonytáncot hagyományosan csárdásra táncolják, de ha nektek ez stílusidegen, választhattok akár könnyen táncolható latin zenéket is. Ekkor pedig az esküvői DJ-nek van lehetősége kitenni magáért.

Az is megfordulhat a fejetekben, hogy nem szeretnétek ekkora nyilvános pénzforgalmat az esküvőn. Erre nagyszerű és ötletes megoldás, ha arra kéritek a vendégeket, hogy kitöltött lottószelvényt vagy kaparós sorsjegyet dobjanak be az arra kihelyezett tálba a táncért cserébe. A menyasszonytáncnak ez a formája manapság egyre közkedveltebb.

Láthatod már, hogy a menyasszonytánc nem csupán egy esküvői hagyomány, hanem hangulatfokozó elem is egyben. Érdemes élni vele, hiszen így lehetőséget adtok családotoknak, rokonaitoknak és barátaitoknak arra is, hogy így is támogathassák közös életetek kezdetét.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg barátaiddal is. Ha pedig bővebben is érdekel a téma, akkor olvasd el az Esküvői hagyományok című cikkünket is!

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (446 szavazat)