Íme 3 tuti tipp +1 ráadás, hogy az esküvői fotós kiválasztása egy szempillantás legyen!

Torták ezer féle íze, menyasszonyi ruhák millió fazonja és esküvői meghívók számtalan dizánja vár arra, hogy kiválaszd közülük a tökéleteset. Szinte el sem tudom képzelni, mennyi féle listát írhattál, pro-kontra és rengeteg szempont szerint. Mi lenne, ha segítenék, hogy legalább az esküvői fotós kiválasztása ne teherként nehezedjen a válladra? Olvasd el cikkünket, és meglátod, gyerekjáték lesz dönteni!

Kell egyáltalán esküvői fotós? Persze!

Esküvői fotós kiválasztásaSok házasság előtt álló pár fejében megfordul ez a gondolat, hiszen egy esküvőn úgyis minden családtag és barát fotóz.

A mai mobiltelefonok kamerája bőven vetekszik a kézi fényképezőgépekkel, nem csoda, hogy már szinte senki nem is vásárol külön kamerát. Ami nem mindegy azonban, az az, hogy milyen minőségben készülnek el azok a bizonyos fényképek. Hidd el, a remegő kezű nagymamák fényképei tökéletesek lesznek… arra, hogy büszkélkedhessen veletek a barátnőinek, de nem arra, hogy albumba tedd és emlékül őrizd őket.

Biztosan te is sokáig szeretnéd még nézegetni az esküvőtökön készült képeket, sőt, talán az unokáidnak is szívesen megmutatnád majd. Éppen ezért kiemelkedően fontos a profi esküvői fotós, ne hagyd magad lebeszélni róla!

Természetesen sokféle szempontot figyelembe kell vennetek a végső döntés előtt, de van néhány tippünk, aminek a segítségével te is könnyebben ki tudod majd választani a számotokra legtökéletesebb esküvői fotóst.

De hogyan is történjen az esküvői fotós kiválasztása? Nézzük!

Tipp #1: Térképezd fel a környék esküvői fotósait!

Kutasd fel a ceremónia helyszínének közelében dolgozó fotósokat, hiszen ők nagy valószínűséggel ismerik az adott helyet, jártak, illetve dolgoztak már ott korábban. Így biztosan olyan fotóst találsz, aki otthonosan mozog majd a ceremónia alatt, és nem marad le a legjobb pillanatokról.

Természetesen nem elvárás, hogy mindenképpen legyen korábbi tapasztalata a helyszínen, ebben az esetben azonban még a lagzi előtt érdemes egy közös bejárásra meghívni, sőt, akár az első személyes találkozást is szervezhetitek az esküvő helyszínére. Így biztosan nem lesz számára sem ismeretlen a környék.

Miért is jó, ha olyan esküvői fotóst választasz, aki már ismeri a helyszínt?

  • Tudni fogja, melyik napszakban honnan lehet a legjobb képeket készíteni.
  • Ismeri az eldugottabb, kevésbé ismert kis sarkokat, ösvényeket.
  • Ha már fotózott az adott helyszínen, tud mutatni képeket róla, amit összehasoníthatsz az elképzeléseiddel.

Az esküvői fotós csomagok nagy része tartalmazza a kiszállás díját, ezért választhatsz távolabbról is fényképészt, ha úgy érzed, az általad megálmodott stílust csak egy az a fotós tudja megvalósítani.

Fontos azonban, hogy ne csak a weboldalon lévő képek alapján hozz döntést! Ha sikerült leszűkítened a listádat 3-4 fotósra, kérd meg őket, hogy egy-két általuk fotózott esküvő teljes képanyagát mutassák meg neked. Így látni fogod, hogy melyik az az esküvői fotós, akinek minden képe egyezik az általad elképzelt stílussal és minőséggel.

Tipp #2: Hasonlítsd össze a különböző esküvői fotós csomagokat!

Esküvői fotós kiválasztásaA listádon lévő esküvői fotósoktól kérj árajánlatokat, és tudakold meg, mit tartalmaznak az egyes csomagok. Léteznek ugyanis olyan díjcsomagok, ahol az elkészült képekből néhányat retusálnak csak, míg olyanok is, ahol mindegyiket.

Fontos döntési és összehasonlítási szempont lehet, hogy hány órás készenlétet tartalmaz az adott csomag. Vagyis már az előkészületek (öltözködés, smink, díszítés, vendégvárás) ideje alatt is ott van-e a fotós, és marad-e a lagzi végéig, vagy csak maximum 6 órás időtartamra vállalja a munkát?

Ha te is szeretnél csodás „behind the scenes” képeket a sminkelésről a ruha felvétele előtt, a frizurád készítéséről, esetleg néhány csajos csoportképet a koszorúslányokkal, akkor olyan fotós lesz az igazi, aki már reggeltől kezdve ott van az oldaladon, hogy elkapja a legjobb pillanatokat.

Tudakold meg, hogy kell-e fizetnetek a vacsoráját. Mivel a lagzi alatt biztosan maradni fog, hogy a nagy bulizásról is készüljön néhány kép, ezért valószínűleg veletek fog enni is.

Fontos szempont még, hogy megkapjátok-e az összes képet pendrive-on, eredetiben, vagy a szerzői jogvédelem miatt csak vízjelesen. Sokkal szebbek a natúr képek, ha nincs ott a sarkában a fotós emblémája.

Lehetőségetek van papír alapú képeket is készíttetni. Ezeket intézhetitek teljes mértékben ti is, egy független fotós boltban, de lehet, hogy az esküvői fotós szolgáltatásai között van a papír alapú képek nyomtatása is. Ehhez kapcsolódó kérdéskör, hogy ez benne van-e az árban, hány darabról van szó, ha nincs benne, akkor pedig mennyi felárat számol érte, esetleg kaptok-e fotókönyvet

Amennyiben az esküvői fotós csomag tartalmaz digitális utómunkát is, mindenképpen kérdezz rá, hogy az pontosan mennyi ideig tart. Az utómunka ugyanis a fényképész szakmában többnyire jóval időigényesebb, mint maga a fotózás. Egy 10 órás esküvő után az elkészült képeket akár 40 óra is lehet átdolgozni. Emiatt általában 5-6 héttel az esküvő után kapjátok csak meg az elkészült, retusált képeket a digitális adathordozón.

Tipp #3: Az esküvői fotós kiválasztásakor a kémia is fontos!

Esküvői fotós kiválasztásaA fotós végigkíséri életed legboldogabb és legkülönlegesebb napját, ezért rendkívüli jelentősége van annak, hogyan viszonyulsz hozzá te, illetve életed párja!

El tudod-e engedni magad a társaságában, nem feszélyez-e, hogy folyamatosan a „nyomodban van”, tudsz-e felhőtlenül és szívből mosolyogni a kamerájába? Ha olyan ember fényképez, akinek feszélyez a jelenléte, akkor a mosolyod nem lesz természetes, az arcod nem lesz kisimult és a képek tükrözni fogják, hogy kényelmetlenül érezted magad, amikor készültek.

Ugyanígy szimpatikus lesz-e a vendégeknek, természetes beállítású képeket tud-e majd róluk is készíteni?

Nem csak az számít, hogy a fényképek stílusa passzoljon az elképzeléseitekhez, hanem hogy magának a fényképésznek a természete, személyisége kompatibilis legyen veletek. Tudjatok együttműködni a jegyesfotózáson és az esküvői ceremónia alatt is.

Minél inkább úgy érzed, hogy szinte ott sincs, annál jobb. Így elkapja a tökéletes pillanatokat, de nincs útban, nem zavarja az eseményeket, hanem sodródik velük.

Már az első találkozáskor kiderül, mennyire tudtok egymásra hangolódni, rokonszenvesek vagytok-e a másiknak, illetve érti, érzi-e az esküvői fotós, hogy mit szeretnétek viszontlátni a képeken. Ezért semmiképpen ne spóroljátok meg a személyes találkozás lehetőségét!

Tipp +1: Ha biztosra akarsz menni, nézz utána a referenciáknak is!

Mielőtt meghoznád a végső döntést, mindenképpen érdemes a kiválasztott esküvői fotósok honlapján végigolvasni a referenciákat, ajánlásokat.

Ha nem találsz ilyet, akkor bátran kérdd el azoknak a pároknak az elérhetőségeit, akiknek az esküvőjét korábban már megörökítette, és vedd fel velük a kapcsolatot. Így első kézből kapsz információt és megerősítést arra vonatkozóan, hogy valóban a megfelelő esküvői fotóst választjátok-e a nagy napra.

Ha érdekel a téma egy esküvői fotós szemszögéből is, akkor olvasd el interjúnkat Slezák Zsuzsi esküvői fotográfussal!

Az esküvőszervezés nem kis munka, de ha odafigyeltek a részletekre, és alaposan körüljártok mindent, akkor egy igazán feledhetetlen és megismételhetetlen élményben lesz részetek!  Ehhez nem is kell mást tennetek, mint elolvasni tippjeinket és hagyni, hogy megkönnyítsük a szervezést számotokra! A tökéletes esküvői fotós megtalálásához pedig sok sikert kíván az Elkeltem.hu!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

5/5 - (258 szavazat)