Íme 3 tuti tipp +1 ráadás, hogy az esküvői fotós kiválasztása egy szempillantás legyen!

Torták ezer féle íze, menyasszonyi ruhák millió fazonja és esküvői meghívók számtalan dizánja vár arra, hogy kiválaszd közülük a tökéleteset. Szinte el sem tudom képzelni, mennyi féle listát írhattál, pro-kontra és rengeteg szempont szerint. Mi lenne, ha segítenék, hogy legalább az esküvői fotós kiválasztása ne teherként nehezedjen a válladra? Olvasd el cikkünket, és meglátod, gyerekjáték lesz dönteni!

Kell egyáltalán esküvői fotós? Persze!

Esküvői fotós kiválasztásaSok házasság előtt álló pár fejében megfordul ez a gondolat, hiszen egy esküvőn úgyis minden családtag és barát fotóz.

A mai mobiltelefonok kamerája bőven vetekszik a kézi fényképezőgépekkel, nem csoda, hogy már szinte senki nem is vásárol külön kamerát. Ami nem mindegy azonban, az az, hogy milyen minőségben készülnek el azok a bizonyos fényképek. Hidd el, a remegő kezű nagymamák fényképei tökéletesek lesznek… arra, hogy büszkélkedhessen veletek a barátnőinek, de nem arra, hogy albumba tedd és emlékül őrizd őket.

Biztosan te is sokáig szeretnéd még nézegetni az esküvőtökön készült képeket, sőt, talán az unokáidnak is szívesen megmutatnád majd. Éppen ezért kiemelkedően fontos a profi esküvői fotós, ne hagyd magad lebeszélni róla!

Természetesen sokféle szempontot figyelembe kell vennetek a végső döntés előtt, de van néhány tippünk, aminek a segítségével te is könnyebben ki tudod majd választani a számotokra legtökéletesebb esküvői fotóst.

De hogyan is történjen az esküvői fotós kiválasztása? Nézzük!

Tipp #1: Térképezd fel a környék esküvői fotósait!

Kutasd fel a ceremónia helyszínének közelében dolgozó fotósokat, hiszen ők nagy valószínűséggel ismerik az adott helyet, jártak, illetve dolgoztak már ott korábban. Így biztosan olyan fotóst találsz, aki otthonosan mozog majd a ceremónia alatt, és nem marad le a legjobb pillanatokról.

Természetesen nem elvárás, hogy mindenképpen legyen korábbi tapasztalata a helyszínen, ebben az esetben azonban még a lagzi előtt érdemes egy közös bejárásra meghívni, sőt, akár az első személyes találkozást is szervezhetitek az esküvő helyszínére. Így biztosan nem lesz számára sem ismeretlen a környék.

Miért is jó, ha olyan esküvői fotóst választasz, aki már ismeri a helyszínt?

  • Tudni fogja, melyik napszakban honnan lehet a legjobb képeket készíteni.
  • Ismeri az eldugottabb, kevésbé ismert kis sarkokat, ösvényeket.
  • Ha már fotózott az adott helyszínen, tud mutatni képeket róla, amit összehasoníthatsz az elképzeléseiddel.

Az esküvői fotós csomagok nagy része tartalmazza a kiszállás díját, ezért választhatsz távolabbról is fényképészt, ha úgy érzed, az általad megálmodott stílust csak egy az a fotós tudja megvalósítani.

Fontos azonban, hogy ne csak a weboldalon lévő képek alapján hozz döntést! Ha sikerült leszűkítened a listádat 3-4 fotósra, kérd meg őket, hogy egy-két általuk fotózott esküvő teljes képanyagát mutassák meg neked. Így látni fogod, hogy melyik az az esküvői fotós, akinek minden képe egyezik az általad elképzelt stílussal és minőséggel.

Tipp #2: Hasonlítsd össze a különböző esküvői fotós csomagokat!

Esküvői fotós kiválasztásaA listádon lévő esküvői fotósoktól kérj árajánlatokat, és tudakold meg, mit tartalmaznak az egyes csomagok. Léteznek ugyanis olyan díjcsomagok, ahol az elkészült képekből néhányat retusálnak csak, míg olyanok is, ahol mindegyiket.

Fontos döntési és összehasonlítási szempont lehet, hogy hány órás készenlétet tartalmaz az adott csomag. Vagyis már az előkészületek (öltözködés, smink, díszítés, vendégvárás) ideje alatt is ott van-e a fotós, és marad-e a lagzi végéig, vagy csak maximum 6 órás időtartamra vállalja a munkát?

Ha te is szeretnél csodás „behind the scenes” képeket a sminkelésről a ruha felvétele előtt, a frizurád készítéséről, esetleg néhány csajos csoportképet a koszorúslányokkal, akkor olyan fotós lesz az igazi, aki már reggeltől kezdve ott van az oldaladon, hogy elkapja a legjobb pillanatokat.

Tudakold meg, hogy kell-e fizetnetek a vacsoráját. Mivel a lagzi alatt biztosan maradni fog, hogy a nagy bulizásról is készüljön néhány kép, ezért valószínűleg veletek fog enni is.

Fontos szempont még, hogy megkapjátok-e az összes képet pendrive-on, eredetiben, vagy a szerzői jogvédelem miatt csak vízjelesen. Sokkal szebbek a natúr képek, ha nincs ott a sarkában a fotós emblémája.

Lehetőségetek van papír alapú képeket is készíttetni. Ezeket intézhetitek teljes mértékben ti is, egy független fotós boltban, de lehet, hogy az esküvői fotós szolgáltatásai között van a papír alapú képek nyomtatása is. Ehhez kapcsolódó kérdéskör, hogy ez benne van-e az árban, hány darabról van szó, ha nincs benne, akkor pedig mennyi felárat számol érte, esetleg kaptok-e fotókönyvet

Amennyiben az esküvői fotós csomag tartalmaz digitális utómunkát is, mindenképpen kérdezz rá, hogy az pontosan mennyi ideig tart. Az utómunka ugyanis a fényképész szakmában többnyire jóval időigényesebb, mint maga a fotózás. Egy 10 órás esküvő után az elkészült képeket akár 40 óra is lehet átdolgozni. Emiatt általában 5-6 héttel az esküvő után kapjátok csak meg az elkészült, retusált képeket a digitális adathordozón.

Tipp #3: Az esküvői fotós kiválasztásakor a kémia is fontos!

Esküvői fotós kiválasztásaA fotós végigkíséri életed legboldogabb és legkülönlegesebb napját, ezért rendkívüli jelentősége van annak, hogyan viszonyulsz hozzá te, illetve életed párja!

El tudod-e engedni magad a társaságában, nem feszélyez-e, hogy folyamatosan a „nyomodban van”, tudsz-e felhőtlenül és szívből mosolyogni a kamerájába? Ha olyan ember fényképez, akinek feszélyez a jelenléte, akkor a mosolyod nem lesz természetes, az arcod nem lesz kisimult és a képek tükrözni fogják, hogy kényelmetlenül érezted magad, amikor készültek.

Ugyanígy szimpatikus lesz-e a vendégeknek, természetes beállítású képeket tud-e majd róluk is készíteni?

Nem csak az számít, hogy a fényképek stílusa passzoljon az elképzeléseitekhez, hanem hogy magának a fényképésznek a természete, személyisége kompatibilis legyen veletek. Tudjatok együttműködni a jegyesfotózáson és az esküvői ceremónia alatt is.

Minél inkább úgy érzed, hogy szinte ott sincs, annál jobb. Így elkapja a tökéletes pillanatokat, de nincs útban, nem zavarja az eseményeket, hanem sodródik velük.

Már az első találkozáskor kiderül, mennyire tudtok egymásra hangolódni, rokonszenvesek vagytok-e a másiknak, illetve érti, érzi-e az esküvői fotós, hogy mit szeretnétek viszontlátni a képeken. Ezért semmiképpen ne spóroljátok meg a személyes találkozás lehetőségét!

Tipp +1: Ha biztosra akarsz menni, nézz utána a referenciáknak is!

Mielőtt meghoznád a végső döntést, mindenképpen érdemes a kiválasztott esküvői fotósok honlapján végigolvasni a referenciákat, ajánlásokat.

Ha nem találsz ilyet, akkor bátran kérdd el azoknak a pároknak az elérhetőségeit, akiknek az esküvőjét korábban már megörökítette, és vedd fel velük a kapcsolatot. Így első kézből kapsz információt és megerősítést arra vonatkozóan, hogy valóban a megfelelő esküvői fotóst választjátok-e a nagy napra.

Ha érdekel a téma egy esküvői fotós szemszögéből is, akkor olvasd el interjúnkat Slezák Zsuzsi esküvői fotográfussal!

Az esküvőszervezés nem kis munka, de ha odafigyeltek a részletekre, és alaposan körüljártok mindent, akkor egy igazán feledhetetlen és megismételhetetlen élményben lesz részetek!  Ehhez nem is kell mást tennetek, mint elolvasni tippjeinket és hagyni, hogy megkönnyítsük a szervezést számotokra! A tökéletes esküvői fotós megtalálásához pedig sok sikert kíván az Elkeltem.hu!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (258 szavazat)