Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából is téves. Ha szeretnék szerelmüket különleges és környezetbarát módon megpecsételni, akkor érdemes mesterséges gyémántba foglalt eljegyzési gyűrű vásárlásán elgondolkodni. Az ARTIDIA mesterséges gyémántjaival díszített ékszerei nemcsak szépek, de a környezetvédelem szempontjából is előnyösebb választás. Fedezze fel a mesterséges gyémántok világát Feil Róbert ékszerész kollekciójában!

Mi a különbség a természetes és a mesterséges gyémántok között?

A természetes és mesterséges gyémántok létrejötte és körülményei nagyon eltérnek egymástól. A természetes gyémántok a földkéreg mélyén 200 kilométerre, évmilliók alatt jönnek létre, míg a mesterséges gyémántokat laboratóriumban, ugyanazokat a körülményeket megteremtve, természetes gyémántmagból kiindulva, néhány hét alatt növesztik. A természetes gyémántok az évmilliók során kialakuló folyamatok alatt olyan anyagokat is magukba szívhattak, amelyeket a mesterséges gyémántok előállításakor nem lehet reprodukálni. Ennek ellenére, a mesterségesen előállított gyémántok optikai és fizikai tulajdonságaikban olyan hasonlóságot mutatnak a természetes gyémántokkal, hogy a két típusú gyémántot szabad szemmel vagy nagyítóval sem lehet megkülönböztetni egymástól.

A mesterséges gyémántok már évtizedek óta ismert, mint lehetőség, de főként az iparban használták csiszoláshoz, forgácsoláshoz. A technológia jelentős fejlődése miatt az elmúlt évtizedekben, főleg az utóbbi 5-10 évben már megfelelő minőségű és árú mesterséges gyémántokat tudnak előállítani. Ennek köszönhetően 2018-at a Mesterséges Gyémántok Évének nevezték ki, különösen az Egyesült Államokban, ahol nagyon népszerűvé váltak.

A mesterséges gyémántok 2018-ban a globális gyémántkereskedelem 5%-át tették ki, ami jelentős mérföldkő volt. Azóta, 2022-re, ez az arány már 8-10% között van, és előreláthatólag 2030-ra tovább növekszik majd, várhatóan elérve a globális gyémántkereskedelem 15%-át.

Kik választják és miért?

A mesterséges gyémántok ugyanolyan szikrázóak és káprázatosak, úgynevezett „tüzük van”, mint a természetes gyémántoknak. Az időtállóságuk is azonos. Fontos megjegyezni, hogy a mesterséges gyémántok létrehozásával a természetet nem bolygatják meg, mivel laboratóriumi körülmények között készülnek, ezért fenntarthatóbb megoldásnak tekinthetők. Bár az előállításukhoz szükséges gépek és energiafelhasználásuk is jelentős, azonban jóval kevesebbet igényelnek, mint a hagyományos bányászat, amely jelentős környezeti hatásokat okoz.

Sokan úgy vélik, hogy a mesterséges gyémántok etikus megoldást nyújtanak a fenntarthatóság és a Föld védelme szempontjából. A természetes gyémántok beszerzése ugyanis gyakran kapcsolódik konfliktusokhoz, bár az elmúlt 15 évben ennek a száma visszaszorult. Az úgynevezett Kimberley egyezmény 16 éve lépett életbe, és a legtöbb kereskedőbánya ma már csak certifikációval, ellenőrzéssel bányászik és forgalmazza a gyémántokat.

Az „etikus gyémánt” kifejezés talán a fenntartható és etikus beszerzésre utaló kifejezésként is értelmezhető. Sokan hangoztatják azt a tévhitet, hogy a természetes gyémántok „véres eredetűek”, azonban ez egy nagyon egyszerűsítő és megalapozatlan állítás. Valójában a gyémántoknak csak egy igen csekély százaléka származik ellenőrizetlen forrásból. A fogyasztóknak is felelőssége van abban, hogy etikus gyémántot vásároljanak, mert ha ellenőrzött forrásból veszik meg a természetes gyémántot, akkor az is etikus lehet. Ugyanakkor a mesterséges gyémántok esetében az ellenőrzés sokkal könnyebb, mivel azokat laboratóriumokban állítják elő, így a forrásuk könnyebben ellenőrizhető.

„Az „etikus gyémánt” kifejezést használóknak el szoktam mondani, hogy a természetes gyémántok sem feltétlenül etikátlanok. A természetes gyémántok esetében nagyobb a kockázata annak, hogy olyan forrásból származnak, amelyet a kereskedő vagy a bányászcég nem megfelelően ellenőrzött vagy dokumentált. Ezáltal nehéz megállapítani, hogy a boltban kapható gyémántok valóban etikus körülmények közül származnak-e” – fejtette ki véleményét Feil Róbert, az ARTIDIA Magyarország első mesterséges gyémánt ékszer márkájának létrehozója, a Robert Feil Diamond Kft. tulajdonosa.

Melyik éri meg jobban?

Jelenleg a mesterséges gyémánt ára 50-60 százalékkal kedvezőbb, mint a természetes gyémánté. Ennek ellenére a mesterséges gyémánt ugyanolyan szikrázó hatással és időtállósággal rendelkezik, mint a természetes. Emellett a mesterséges gyémántok fenntarthatóbbak is. Sok ember számára fontos szempont a fenntarthatóság, így pedig még kedvezőbb áron juthatnak hozzá a kívánt ékszerhez.

Fontos megemlíteni, hogy a természetes gyémántok továbbra is értéket képviselnek, sokan befektetésként vásárolják őket. A mesterséges gyémántok nem tartják az árukat, az áruk folyamatosan csökken, ezért befektetésként nem olyan jó választás, mint a természetes gyémántok. A természetes gyémántok bizonyos értelemben ritkák, míg a mesterséges gyémántok viszonylag könnyen és gyorsan előállíthatók.

„Ha valaki az értékállóságot, a ritkaságot és a luxus életérzést keresi, akkor a természetes gyémánt a megfelelő választás számára. Amennyiben az élmény, a szikrázás és az időtállóság fontos szempontok, akkor kedvezőbb áron jó választás lehet a mesterséges gyémánt” – tette hozzá Feil Róbert.

Milyen alapanyagú gyűrűbe foglalható a mesterséges gyémánt?

A mesterséges gyémántok bármilyen alapanyagba elhelyezhetők, de általában a természetes gyémántokat aranyba vagy platinába foglalják. Az ezüst egy puhább nemesfém, amely könnyebben kopik és sérül, ezért nem szokás ilyen értékű követ ezüstbe foglalni, bár lehetőség van rá. A mesterséges gyémántok ára még kedvezőbb lesz, de nem fogja elérni a cirkónia árát. Jelenleg egy egykarátos mesterséges gyémánt ára 1,8-2,3 millió forint körül mozog. Ezért a mesterséges gyémántok elhelyezését arany- vagy platinagyűrűkbe ajánlják.

ARTIDIA – a mesterséges gyémántok királynője

Az ARTIDIA az Artifical Diamond szóösszetételből eredő márkanév, amelyet már 2018-ban megálmodott Feil Róbert, viszont 2019-ben kezdett el fejleszteni. Egy különleges, mesterséges gyémánt ékszer kollekcióval álltak elő, amelyet 2022 februárjában mutattak be a nagyközönségnek. Az ARTIDIA márka úttörő Magyarországon, hiszen ők az elsők, akik ilyen ékszereket készítenek az országban. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a mesterséges gyémántok műanyagok, másolatok vagy könnyen eltörnek. Ez nem így van. Az ARTIDIA gyémántok ugyanolyan kemények és szikrázóak, mint természetes társaik, azonban kiváló minőségű, fizikailag és optikailag teljesen egyező anyagból készülnek. Az ARTIDIA gyémántok nem csak időtállóak, hanem egy igazán exkluzív, megfizethető alternatívát kínálnak a drágakövek szerelmeseinek.

Válasszon Ön is egyedülálló és exkluzív megoldást, amely környezetbarát, hosszú élettartamú és fényesen ragyogó. Szerezzen be egy csillogó, mesterséges gyémánttal díszített eljegyzési gyűrűt az ARTIDIA-tól, amely szerelmük örök emlékét őrzi majd!

5/5 - (440 szavazat)