Esküvői meghívó: az első betekintés az esküvői színfalak mögé

Kész esküvői meghívó-mintákat nézegetsz, és egyszerűen nem tudsz választani? Nem is csoda! Annyi féle szín, minta és stílus közül válogathatsz, hogy könnyen elveszettnek érezheted magad. Ebben a bejegyzésben lépésről lépésre végigvezetlek az esküvői meghívó kiválasztásának folyamatán!

Esküvői meghívó stílusaAz esküvői meghívó nem csak egyszerű információ közlés. Stílust és hangulatot is közvetít. Benne van a menyasszony és a vőlegény személyisége a betűk formájában, a választott idézetben, a stílusban, a kreativitásban, a színekben.

A tökéletes meghívó kiválasztása megéri az energiát és a kellő odafigyelést, hogy utánajárjunk milyen trendek és lehetőségek vannak ma körülöttünk. Így lehet igazán olyan meghívót választani, amely valóban minket, a saját stílusunkat tükrözi.

Mik befolyásolják az esküvői meghívó megtervezését?

Az esküvő stílusa

A meghívókkal csak azután kezdj el foglalkozni, miután már tudod, hogy milyen stílusú esküvőt szeretnél. Ezzel máris leszűkítetted az esküvői meghívók körét. Adott stílussal dolgozni mindig könnyebb, mint vaktában kitalálni az esküvő különálló részeit.

Vintage esküvőhöz vintage esküvői meghívó, rocker esküvőhöz rocker meghívó és így tovább. A meghívóval így felkészíthetitek a násznépet arra, hogy milyen hangulatú esküvőre készüljenek, kis ízelítőt adtok a témából nekik.

Inspirálódnál kicsit a stílusok terén? Íme 5 esküvői stílus, ami garantáltan belopja magát a szívedbe!

Az esküvő színvilága

Megvan a stílus? Nagyszerű! Most gondolkozz el, hogy ebbe a stílusba milyen színek passzolnának, milyen árnyalatokkal körülvéve éreznéd magad otthonosan az esküvődön.

Próbáld meg leszűkíteni a kört néhány színpárra, majd kérd ki a vőlegényed, barátaid, szüleid véleményét. Ha nem akarod a véletlenre bízni, akkor esküvői dekoratőr segítségét is kikérheted, aki biztosan az aktuális trendeknek megfelelően tud a helyes irányba terelni.

Az esküvői meghívó formája és mérete

Az esküvői meghívó mérete és alakja

A normál, C6-os meghívó szabvány méret: (milliméterben) 114 × 162 mm, és (centiméterben) 11,4 × 16,2 cm. Ehhez megfelelő borítékot akár bármelyik papír-írószer boltban is találsz, ha nincsenek nagyon különleges elvárásaid.

Lehet kihajtogatós, több oldalas is. A méret ebben az esetben minden oldalra érvényes. Forgathatod is, lehet álló vagy fekvő helyzetű, attól függ, milyen elrendezést képzeltél el a szövegnek rajta.

Lehet a meghívód ezeknél nagyobb is, esetleg különleges formájú: háromszög, ötszög, hatszög stb. Ha hajtogatott meghívót szeretnél, a hajtogatás során az oldalak lehetnek elcsúsztatva egymáson, lehet kihajtogathatós, 3D-ben megjelenő alakzatokkal, legyező-szerű, amit csak szeretnél.

Viszont mindenképpen gondold át, mennyire egyedi meghívó fér bele az esküvői költségvetésbe, mivel Te sem szeretnél majd lábon kihordani egy szívrohamot, amikor meglátod az esküvői meghívók árát.

Az igazán különleges meghívókra még visszatérünk később!

Papírtípus és szöveg az esküvői meghívóhoz

Meghívónak válasszatok kicsit vastagabb papírt, amit kevésbé lehet meggyűrni. Kb. 170 grammos papírsúly megfelelő ehhez.

Fényes felületű vagy inkább matt papírt szeretnétek? Sok színnel fogtok-e dolgozni, esetleg csak néhánnyal? Szükségesek-e az éles körvonalak, vagy kevésbé fontos? Ezek mind fontos tényezők a papír kiválasztásánál. Például műnyomó papíron sokkal élénkebben jelennek meg a színek, ofszet papíron kevésbé intenzívek a színek, viszont kiváló vonalas grafika ábrázolására.

Készülhet pausz-, vagy üvegpapírra. Kalligrafikus írással, csipke hatással, bármilyen díszítés belefér, ami passzol az esküvői stílushoz. De különleges papírt is használhattok, ami a papír kezeléséből adódóan bordázott, ezért rusztikusabb megjelenésű.

A papírtípus kiválasztása azért is fontos, mivel a rajta megjelenő szöveg nem biztos, hogy passzolni fog hozzá. Ha modernebb betűtípust választottatok, akkor modernebb megjelenésű papírra illik jobban. Egyes papírtípusokon nem is lehet élesen nyomtatni, ezért ha fontosak az éles kontúrvonalak, akkor ehhez kell a papírválasztásotokat is igazítani.

Az esküvői meghívó szövegezése

Most már kezdhetsz gondolni a meghívó szövegén! Mi az az információ, aminek meg kell jelennie a meghívón, milyen extra infókat szeretnél még közölni, és ezt hogyan is rendezed el az adott papíron.
Ezt semmiképpen ne felejtsetek ki az esküvői meghívó szövegéből:

 • Neveitek
 • Ceremónia helyszíne és időpontja
 • Lakodalom helyszíne és időpontja

Hogy milyen szövegkörnyezetbe foglaljátok az adatokat, az rajtatok múlik. Használhattok sablonokat, de megfogalmazhatjátok ti magatok is. Írhattok bele idézetet, verset. Utalhattok benne arra is, hogy nászajándékot vagy esetleg borítékot kértek-e ajándékba. Ha még keresitek a megfelelő szöveget, akkor íme a Top 100 idézet esküvői meghívóra.

A szöveg legyen olvasható betűtípussal írva, ne legyen zsúfolt, inkább szellősebb, könnyen átlátható.

Ezzel készen is vannak az esküvői meghívóitok, most már csak le kell zárni a borítékot és elküldeni!

Extra tipp: Használj viaszpecsétet. Lenyűgöző hatást érsz el a legegyszerűbb meghívónál is!

Különleges esküvői meghívók: ha cseppet sem szokványosat szeretnétek

Ha szeretnétek eltérni az átlagos meghívóktól, akkor mutatok nektek néhány különleges típust, amik közül válogathattok!

Kémcsöves esküvői meghívók: Palackba zárt titkok

Nagy kedvencünk a palackba, vagy kémcsőbe bújtatott üzenet, meghívó. Ötletes megoldás, amit szalagokkal, gyöngyökkel tudunk az esküvői színvilághoz igazítani.

Választhatod azt is, hogy a palackba dekorhomokot és valamilyen apró, rátok vagy az esküvőre jellemző tárgyat, esetleg egy fényképet teszel.

Ez a kémcsöves megoldás egy igazán izgalmas módja a meghívásnak. Akkor ajánljuk a leginkább, ha még nem vagy elkötelezett egy témával szemben, beleillik az elegáns, de a bohémabb esküvők hangulatába is. Elegáns stílust követve díszítsétek csipkével, bohémabb esküvőnél pedig jöhetnek a színes szalagok és a virágok!

Grafika az esküvői meghívóraGrafika a meghívóra

A photoshop és illusztrátor programok korszakában érdemes elengedni a fantáziádat, mert szinte bármi lehetséges!

Igazán izgalmas grafikákban is gondolkodhattok. Az e területen dolgozók meg tudnak Titeket rajzolni szinte bármilyen stílusban. Készíthettek vidám ’timeline’ meghívót, ami egy idővonalon mutatja közös életetek fontos időpontjait, az esküvővel bezárólag. Később ezt tovább fűzhetitek a program kinyomtatásakor hasonló stílusban.

Ha a meghívó már tartalmazza a szertartás és a lagzi pontos idejét, ütemezését, a timeline grafika ugyancsak kedves és mutatós megoldás lehet.

Ha a timeline ötletét kicsit továbbgondoljátok, akkor filmtekercs-szerűen is elkészíthetitek, mintha életetek filmjét vetítenétek a meghívottaknak.

De itt nem érdemes megállni az ötletek terén, mert a digitális grafika korszakában bármi lehetséges. Festői szépség, geometrikus elegancia, szimbólumok, karakterek jelenhetnek meg. Az egyik legvidámabb és mégis személyes kivitel, mikor titeket digitalizálnak egy-egy karakter formájában és kerültök rá így a meghívóra. Lehettek szuperhősök, képregényfigurák, önmagatok karikatúrája.

A grafikai elemek jól használhatók például art deco stílusú meghívóknál: vonalakkal és félkörívekkel izgalmas, egyedi designra találhattok. Már egy alap szövegszerkesztőben is találtok majd megfelelő betűtípust, de ha az álomesküvőhöz külső, grafikus segítséget is kérsz még biztosabb a siker!

Az egyszerűbb megoldásokat szereted? Nem lesz problémád, mert egy megfelelő keretezéssel máris csodaszép, és stílusban is megfelelő eredményt kaphatsz.

Romantikus esküvői meghívó

Ha az esküvői meghívóról leginkább a finom, nőies, romantikus megoldás jut eszünkbe, válasszunk kalligrafikus betűket. Emeljünk ki egy-egy kezdőbetűt, amit bátran nyomtassunk majd metál fénnyel.

Ismerkedj meg az akvarell technikával. Ez a díszítés digitálisan, de akár egyedi, egyesével, kézzel készített formában is fellelhető. Igazán ízléses, és romantikus megoldásokat találhatsz.

Ugyancsak az akvarell technikánál maradva színekben gazdagon találhatsz minimalista darabokat is az elegancia jegyében.

Üveglapos meghívó

Gravíroztathatjátok üveglapokra is az esküvői meghívó szövegét. Elegáns, nem Üveglapos esküvői meghívóigényel túldíszítést és akár még köszönőajándékként is funkcionálhat.

Árban azonban sokkal drágább, mint a többi meghívó, és csak adott stílusba illeszkedik. Elegánsan modern, kissé extravagánsabb esküvők világába passzol.

Humor, báj, jókedv – avagy vicces meghívó

Szeretsz kitűnni? Akkor tűnj ki humorral! A legjobb eszköz a bájos, vicces meghívó, mert stílusában nyugodtan maradhat elegáns, ízléses vagy vagány, ha úgy akarod.
Küldhettek beszálló kártyát, nyakba akasztható VIP belépőt, útlevelet, kincses térképet, GPS koordinátákat.

Tervezhettek albumot is! Válogassátok össze a kedvenc dalaitokat, írjátok ki CD-re, és tervezzétek meg az albumborítót a meghívó szövegével. A retro esküvő tökéletes meghívója lehet a kazettásdobozba hajtogatott meghívó! Az csak ráadás, ha még kazi is van mellé.

Puzzle-re is nyomtathatjátok a meghívót, amit csinos fémdobozkában adhattok át. Örök emlék a vendégeknek, és nagyon kreatív ötlet!

Az eredeti ötletek mindig maradandóak, és a legjobb bennük, hogy színben, mintában és stílusban lekövetik az esküvőd fő témáját.

Ha pedig nem csak színben kötelezted el magad, hanem például mozis, filmes hangulatot teremtenél a lagzin, küldhetsz mozijegyeket vagy filmplakátot is. Hajós esküvőre pedig, amiről már írtunk a blogban, küldj beszállókártyát, vagy útlevelet.

Fényképes esküvői meghívó

Kiről másról szólna a meghívó, ha nem rólatok?! A fényképes meghívó is sok lehetőséget rejt magában.

Nagyon divatos mostanában a vicces, automatában készített képekhez hasonlító montázs. De választhatjátok azt a nagyon is egyedi megoldást, hogy a meghívó szövegét ráírjátok a tenyeretekre, és azt fényképezitek le.

Alakzatot is fényképezhettek több kisebb darabból, vagy az eddig tárgyalt megoldások közé, mellé tesztek egy fényképet a meghívottaknak.

Környezetbarát esküvői meghívó

Környezetbarát esküvői meghívó

Az esküvői meghívó esetében két alapvető lehetőséged van. Az egyik, hogy maradsz a hagyományos papír alapú meghívóknál. Ebben az esetben válassz újrahasznosított papírt. A natúr színek jó kiegészítői akár az élénkebb színeknek is, de párosíthatod pasztell, akvarell színezésekkel is.

Ráadásul természetes színezőanyagokkal kedvetekre változtathatjátok a papír színét, amit akár saját magatok is el tudtok készíteni a kertből szedett növényekkel (ha rengeteg türelmetek van).

A környezetbarát meghívó, a meggyőződés ellenére nem csak a környezetbarát esküvőn állja meg a helyét. Az újrahasznosított papír rusztikusságának köszönhetően egy romantikus vintage esküvő esetén is kiváló választás.

A másik választás…

Esküvői meghívó online?

Minél nagyobb az esküvő, annál több meghívó kell, annál nagyobb lesz a költsége a kis papírlapoknak. Mennyivel könnyebb lenne egyszerűen csak elküldeni e-mailben a meghívókat!?

Online kedved szerint tervezhetsz bármilyen meghívót. Olyat is, ami nyomtatott formában lehet, hogy már nem férne bele a keretbe. Mindent online szervezünk, miért ne lehetne a meghívókat is elküldeni egy kattintással?

Persze tudom, tudom… az idősebb vendégek, nagymamák-nagypapák nem éppen a technika ördögei, ezért számukra pár példányt nyomtathattok (meg magatoknak emlékbe), de az összes többi vendég online meghívójával rengeteget tudnátok spórolni, amit esetleg másba is fektethettek.

Ha egy kicsit kutakodsz a neten, akkor rengeteg angol, és néhány magyar nyelvű oldalt találhatsz, ahol saját magadnak tudsz esküvői meghívót szerkeszteni.

Ezeken az oldalakon több száz sablon közül válogathatsz, amiket a saját ízlésed szerint szerkeszthetsz meg. Saját képeket is hozzáadhatsz a sablonokhoz, hogy még egyedibbé formáld. Szövegdobozokat helyezhetsz el a sablonon, beállíthatod a betűtípust, méretet, színt. Matricákat és figurák közül is válogathatsz.

Ha végeztél, akkor azonnal ki is nyomtathatod, de le is mentheted. Azt ajánlom, PDF-ként mentsd el, úgy könnyebb dolgozni vele, és jobb a minősége is. Letölteni ingyenesen csak vízjellel együtt tudod, de megvenni sem túl drága, és lehet még spórolni is tudtok, ha online rendelitek meg.

Amikor online tervezitek a meghívókat, arra kell figyelnetek, hogy a legtöbb betűtípus angol szókészlethez készült, ezért például az ékezetes betűink nem érhetők el. Ha ilyen betűtípust használsz, akkor a szép kalligráfiájú szövegedből ki fognak tűnni az ű, ú, ó stb. betűk, amik nagyon kellemetlen látványt nyújtanak!

Az esküvői meghívók kiegészítői

Extrák meghívóhozAz esküvői meghívó önmagában is elég, de ha szeretnétek valamivel feldobni, kiegészíteni, akkor erre is van lehetőség.

 • Szalagok, madzagok, gyöngyök, amikkel körbetekerhetitek a meghívó papírját.
 • Szárított növények, virágok, zöldnövények, termések. Ezeket kötözve, ragasztva, vagy a borítékba téve is átadhatjátok.
 • Pecsét: a boríték díszítése lehet, egyedi pecsétet is készíttethettek, vagy otthon, DIY módon is lepecsételhetitek a borítékokat.
 • Fénykép a meghívó mellé.

Néhány extra tipp:

 • Családonként egy meghívót számoljatok! Felesleges mindenkinek egyesével küldeni.
 • A biztonság kedvéért rendeljetek kb. 10 darab extra meghívót.
 • Legalább 3 hónappal az esküvő dátuma előtt küldjétek ki a meghívókat.
 • Fogalmazzatok pontosan, kit hívtok meg! (Pl.: Kis János és családja, Tóth Andrea és párja)
 • Inkább nézzétek át többen a meghívó szövegét, minthogy egy elírás elrontsa az összképet!

A meghívók lehetnek az elsők között, amiket kipipálhatsz a teendőid közül az esküvőszervezés közben. Én minél több dolgot pipálok ki, annál jobban úgy érzem, hogy a kezemben tartom a dolgokat. Szerintem Te is így vagy ezzel, ezért ne halogasd a meghívók megtervezését!

Sok irányba elindulhatsz, de remélem sikerült kicsit körvonalaznunk az utat, amerre haladni szeretnél! Ne is habozz, kezdd el megtervezni álmaid meghívóját még ma!

Esküvői inspirációk után kutatsz? Ne hagyd ki az Esküvői ötletek menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (409 szavazat)