Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek intett be, így a legtöbb menyasszony arra kényszerült, hogy elhalassza az esküvőjét. Sajnos az átmeneti fellélegzés szakasza után egy újabb hullám közepén csücsülünk. Így újfent az esküvők elhalasztása került napirendre. Persze, sokan – a jelenlegi szabályozások betartásával – megtartják az esküvőt. Ki két tanúval, ki kisebb létszámú násznéppel. Ám, még így is sok esetben merül fel, hogy az idős, vagy külföldön élő családtagok miatt elnapolásra kerül a tervezett ünneplés. Ebben a cikkben abban szeretnék segíteni, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt!

Az esküvő elhalasztása már önmagában egy hatalmas kudarc élmény, melyet sok menyasszonynak – érhető módon – nehezére esik feldolgozni. Ebben a kérdésben Lindák Linda pszichológus közreműködésével íródott, Az elmaradt esküvő esete című cikkem tud sokat segíteni. Ha Te is ebben a cipőben jársz, akkor ajánlom az elolvasását, hiszen sok jó tanács vár, melyek segítségedre lesznek.

De térjünk vissza az alapgondolathoz, miszerint, mit is kell tenned, ha el kell halasztanod az esküvődet?

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? Lépésről-lépésre!

Az elhalasztott, lemondott és újraszervezett esküvők esetében kiemelt fontosságot nyert a szolgáltatókkal való szerződéskötés. Eddig sem győztem hangsúlyozni, hogy ez egy mennyire lényeges dolog. Ám valódi súlyát talán most érzi meg szolgáltató és menyasszony egyaránt!

Alapvető megérteni, hogy a szolgáltatói szerződés nem azért készül, mert rosszat feltételezünk a másikról, vagy nem bízunk benne, hanem azért, hogy bármiféle váratlan esemény esetén védje az érdekeinket. Házasulandókét és szolgáltatókét egyaránt.

A Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal című bejegyzésemben bővebben is megismerheted, miért és főleg hogyan kell egy vállalkozóval szerződést kötni.

Az új esküvői dátum kiválasztása

Ez gyakorlatilag egy nulladik pont is lehetne, hiszen az átszervezés során a legelső eldöntendő feladat, mely rátok hárul, hogy kiválasszátok, mikorra teszitek át a Nagy Napot.

Természetesen ebbe számtalan dolog közbeszólhat: a családi események, a rokonok egészségi állapota, a már kiválasztott szolgáltatók rugalmassága, és a jövőben várható korlátozások, melyeket előre senki nem tud megjósolni.

A következő dátum kiválasztása egy nehéz és nagy felelősségérzetet kívánó feladat, hiszen az egyik oldalról bizonyára tűkön ülve várod már, hogy összeházasodjatok, másik oldalról viszont számolni kell a családdal, a hajlottabb korú rokonokkal, hiszen mindenki első sorban a szeretteit szeretné biztonságban tudni.

Ha nekem kellene most elhalasztanom az esküvőmet, alighanem a 2021-es nyári-őszi szezont választanám, bízva abban, hogy majdnem egy év múlva rendeződni fognak a dolgok. Természetesen ez egy szubjektív vélemény, a saját döntésedet magadnak kell meghoznod.

Egyeztetés az esküvői helyszínnel

Hosszú, esküvőszervezéssel töltött hónapok, hetekig tartó kutatás az álomhelyszín után és most mégis, mint egy kártyavár, úgy omlik össze az egész. Rettenetes…még leírni is, nem, hogy átélni. Mégis, erőt kell venni magatokon és megbeszélni a helyszín tulajdonosával, hogyan lesz tovább. Amennyiben van szerződésetek, valamivel egyszerűbb a helyzet, hiszen le van írva, mi ilyenkor a teendő.

Ám sajnos az a tapasztalat, hogy szerződéssel a kezetekben is érhetnek meglepetések:

 • Hiába van leírva, a helyszín nem tudja idei áron vállalni a jövő évi esküvőt
 • Nincs számotokra megfelelő szabad időpontja
 • Extrém esetben még az is lehet, hogy a járvány alatt tulajdonost váltott a helyszín

Mivel nem vagyok jogász, abban nem tudok pontos információt adni, mi a teendő, ha a szerződés ellenére sem megfelelő a tulajdonos hozzáállása. Ebben leginkább egy jogász vagy ügyvéd lehet segítségetekre. Ha ilyen helyzetbe kerültök, kérjetek jogi tanácsot egy hozzáértőtől még mielőtt a történtek hevében valami olyanra mondtok igent, amivel rosszul jártok.

Hála az égnek, a fentebb említett asztalcsapkodós helyzetek az esetek kisebb hányadában fordulnak elő, így elő az optimizmust és az alábbi kérdéseket tisztázzátok a helyszínnel kapcsolatban:

 • Az új esküvői dátum
 • A leszerződött ár
 • Egyéb rögzített feltételek: terem, kerthelyiség, menü és italok, díszítés, technikai feltételek, parkolás, szállás

Ha arra a döntésre jutottatok, hogy nem teszitek át a lagzi dátumát, mert határozatlan időre elnapoljátok az esküvőt, akkor le is mondhatjátok a foglalást.

Ebben az esetben tisztázzátok a felmondás feltételeit, a már kifizetett összeg visszatérítésének feltételeit.

Ezzel kapcsolatban fontos tisztázni, hogy a foglaló és az előleg között mi a különbség:

A különbség, hogy lemondás esetén az előleg visszajár, azonban a foglaló nem. Ha a helyszín mondja le, akkor viszont a foglaló is vissza jár. Ezért figyeljetek, hogy mi került bele a szerződésbe!

Tudom, hogy nem könnyű ilyen száraz kérdésekben ilyenkor dönteni, de sajnos a saját érdeketekben túl kell esnetek rajta.

A tapasztalatom az, hogy a legtöbb helyszín tulajdonosa teljesen pozitívan és készségesen áll a dologhoz, maximálisan igyekszik a pároknak ebben a helyzetben segíteni és alkalmazkodnak a felmerülő igényekhez. Legyetek hát optimisták!

Megbeszélés a többi esküvői szolgáltatóval

Ez is sajnos egy aránylag hosszadalmas feladat, ám fontos, hogy minden eddig kiválasztott esküvői szolgáltatóval vegyétek fel a kapcsolatot és tisztázzátok, hogyan szeretnétek a továbbiakat.

Azért javaslom, hogy a többi szolgáltatóval már csak akkor beszéljetek, ha a helyszínnel dűlőre jutottatok, mert általában DJ-t vagy dekorost könnyebb másikat találni, mint másik helyszínt.

Ha a helyszínt sikerül átfoglalnotok egy másik időpontra, akkor arra a napra egyszerűbb szolgáltatókat találni, még akkor is, ha a választott szolgáltatóknak az nem megfelelő.

Persze, nem mondom, hogy a már megismert fotós, vagy szertartásvezető „lecserélése” egy ünnepi körmenet euforikus élményével ér fel, de még mindig kevésbé szívás, mint hónapokig új helyszínt keresni.

Persze, ha mindenkinek jó az új dátum és flottul át lehet rakni mindent x hónappal későbbre, az az igazán klassz!

A helyszínhez nagyon hasonlóan, a többi szolgáltatóval is az alábbiakat kell tisztázni:

 • Az esküvő új dátuma
 • Szerződésbe foglalt ár
 • Egyéb feltételek (minden szolgáltatónál más-más)
 • Lemondás esetén a már befizetett összeg visszafizetésének feltételei

Ha valamilyen okból meg kell válnotok az egyébként szimpatikus szolgáltatótól, érdemes megkérdezni, hogy tud-e ajánlani valakit maga helyett. Ha igen, akkor az azért is jó nektek, mert alighanem jól ismerik egymást, és egymás munkájának a minőségét, így biztosak lehettek benne, hogy csak olyat fog ajánlani, akivel jól jártok.

A család értesítése az átszervezésről

Talán a leginkább fájó pont, amikor a szeretteinkkel közölni kell, elmarad a tervezett esküvő. Ez biztosan számotokra sem könnyű!

Ha szeretnétek a leggyorsabban és legegyszerűbben tudatni a rokonokat a változásokról, akkor a klasszikus, email-telefon-levél kombinációt ajánlom. Persze, ha a közelben laknak, akkor személyesen is átbeszélhetitek a történteket és a terveket, azonban a vírus miatt célszerű az idős rokonokat ebben az esetben is inkább elkerülni, így vigyázva egészségükre.

A család értesítése kreatívan

Vannak helyzetek, amit már csak humorral lehet elviselni. Én legalábbis sok mindennel vagyok úgy, jobb röhögni, mint sírni.

Ha Ti is ilyenek vagytok, akkor kreatívan vagy viccesen is a család tudtára adhatjátok a változásokat.

 • Sok meghívókat készítő szolgáltató készít, kifejezetten erre a célra dekoratív, frappánsat megfogalmazott kártyákat, melyeket nyomtatva vagy online is elküldhettek.
 • Ha készítettetek esküvői honlapot, akkor ezen is közzé tehetitek a változásokat, bár az online világot kevésbé ismerő rokonoknak érdemes külön is szólni.

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt, ha külföldön élsz?

Alapvetően, maga az átszervezés ugyan úgy zajlik, ahogy eddig is leírtam, tanácsoltam. Ha külföldön éltek, akkor a helyzet csak annyiban bonyolódik, hogy online kell ezeket a megbeszéléseket megejteni.

Erre egyébként ezer meg egy lehetőség van, az email-től elkezdve a Skype-on át a legmodernebb digitális eszközökig, videótelefonálásig.

Érdemes előre megbeszélni minden érintett szolgáltatóval, hogy mikor fogtok meetingelni.

Ez adhat egy kis plusz munkát, mire mindenkivel megbeszélitek az egyeztetés időpontját, de jobb, mint ha éppen akkor csípitek el a másik felet, amikor vezet vagy ebédel.

Adott esetben előfordulhat, hogy egy-egy szolgáltatóval személyesen kellene leülnötök, de mivel külföldön éltek, így nem kivitelezhető. Ennek a megoldásában segítségetekre lehet, ha egy itthoni rokonnak adtok egy meghatalmazást, hogy ezekben az esetekben személyesen eljárhasson helyettetek, aláírhassa a szerződést, vagy amit a helyzet megkíván.

Összefoglalva az eddig leírtakat…az esküvő átszervezése nem könnyű, ahogy a megszervezése sem volt az. Maradjatok optimisták és lebegjen ebben a nehéz időszakban is az előttetek, nem a lagzi miatt vagytok egy pár. Az esküvő egy életre szóló élmény és méltó megpecsételése szerelmeteknek, de a kapcsolatotok, az érzéseitek nem ettől függenek. Szakítsatok időt egymásra, hallgassátok, támogassátok és legfőképp szeressétek egymást!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

5/5 - (404 szavazat)