Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról!

Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt az esküvőtökre? Azon gondolkozol, milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, mikor az esküvői virágdekorációt tervezed, és hogy nagyjából milyen árakra számíthatsz? Többek közt ezekre a kérdésekre is megtalálod a választ a cikkben.

Az esküvői virágdekoráció lényeges díszítő eleme a nagy napnak, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttünk neked mindent, amit erről a témáról tudni érdemes, hogy könnyebb legyen eligazodnod a virágok illatos forgatagában.

Milyen virágokat válassz az esküvői virágdekorációhoz?

Az esküvő időpontja a virágválasztás szempontjából is fontos, hiszen minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai ezen a téren is. Sokkal egyszerűbb az esküvői virágdekoráció kivitelezése szezonális virágok felhasználásával, hiszen ezek könnyebben beszerezhetőek.

Ha azonban a kedvenc virágodhoz ragaszkodsz, aminek az esküvőd napján épp nincs szezonja, az is megoldható. Ez azonban a kivitelező számára plusz szervezést jelent, ezért lényeges, hogy ezt a részeltet időben egyeztesd vele. Ebben az esetben számítani kell arra is, hogy a virágok beszerzése esetleg többletköltséggel jár.

Azt, hogy milyen virágokat választotok az esküvőre, befolyásolhatja az esküvő stílusa is. Más jellegű virágok illenek egy vintage stílusú esküvőhöz, mint egy klasszikus, elegáns kivitelezéshez.

Az is lényeges szempont, hogy olyan virágokra essen a választásotok, amelyek színben passzolnak a többi dekorációs elem színéhez.

Vannak olyan virágok is, melyeknek nem csak a látványa, hanem jellegzetes illata is hozzájárul az esküvő hangulatához. Ez egy olyan plusz lehet, amellyel még jellegzetesebbé tehetitek a nagy napot. Mindezeknek a szempontoknak a figyelembevétele és összehangolása izgalmas feladat, melyhez érdemes profi szakember, például egy esküvői dekoratőr segítségét kérnetek.

A négy évszak virágai

Tavaszi virágdekoráció

Tavasszal éled a természet, ezzel együtt ekkor nyílnak a legszínpompásabb virágok. Az évnek ebben az időszakában válogathatsz a legtöbb féle színárnyalat, forma és illat közül.

Ha májusi esküvőt terveztek, akkor a dekoráció részeként választhatod az orgonát is, amely még a menyasszonyi csokorban is jól mutat. Az illata pedig igazán különlegessé teszi az eseményt.

Ha másfajta, illatos virágot keresel, a szintén ebben az időszakban nyíló gyöngyvirág és a jácint is szóba jöhet, melyek gyönyörűséges virágdekorációk részei lehetnek.

Ha tavasz, akkor tulipán! Ez a sokféle színben pompázó virág igazán jellegzetes, tavaszi hangulatot kölcsönöz majd az esküvőnek, sőt, a menyasszonyi csokrodat is köttetheted belőle. Mindezeken felül szóba jöhet még a nárcisz és a gerbera, de még az orchidea is.

A virágzó gyümölcsfák természetes esküvői virágdekorációkká válhatnak az esküvői fotózáshoz, így adva különleges hangulatot a nagy napnak.

Mámorító nyári virágok

A nyár virágai sem kevésbé színpompásak. A levendula a nőiesség virága, ezért még üzenetében is illik a menyasszonyhoz, az illatáról nem is beszélve! Ebben az évszakban szóba jöhet még a pipacs, a hortenzia, de még a napraforgó is, mely vidám színével még a menyasszonyi csokrot is különlegessé teheti.

Természetes esküvői virágdekorációként pedig képzelj el egy levendula- vagy napraforgómezőt az esküvői fotók hátterében!

Őszi virágok a különlegességek szerelmeseinek

Ki az, akit nem varázsolnak el az ősz különleges színei? Ha ebben az évszakban tartjátok az esküvőt, akkor érdemes a narancsos, a rozsdaszínű vagy akár a bordó árnyalatait használnotok az esküvői virágdekorációban.

Itt szóba jöhetnek a különféle bogyós gyümölcsök, de akár a tökfélék is, melyek szokatlannak tűnhetnek ugyan, de pont ezzel tehetik különlegesebbé és emlékezetesebbé a dekorációt. Ezeken kívül az őszirózsa, a szellőrózsa és a margaréta is szóba jöhet. A liliom pedig azok számára lesz kitűnő választás, akik kedvelik az intenzív illatokat.

Téli jégvarázs

Téli virágok? Merülhet fel benned a kérdés, ha a téli időszakban szeretnéd megtartani az esküvőt. Ha hiszed, ha nem, télen is gyönyörű dekorációkat készíttethetsz örökzöldekkel. A fenyőfa és a tuja ágai különleges hangulatot kölcsönöznek majd az eseménynek. A mikulásvirág piros leveleivel pedig nagyszerűen feldobja majd az esküvői virágdekorációt, de télen a magyallal vagy a díszkáposztával sem nyúlhatsz mellé.

Az évszakfüggetlen jolly joker pedig a rózsa. Ezt a virágot bármely évszakban, sokféle színben felhasználhatjátok a romantikus virágdekoráció részeként.

Hova kerüljön az esküvői virágdekoráció?

Esküvői szertartások helyszínei

A polgári esküvő helyszínét emlékezetes dekorációval láthatjátok el. A díszítés jellegét meghatározhatja az is, hogy szabadtéren vagy zárt helyre szervezitek a szertartást. Itt használhattok különféle színű és illatú virágokat.

Abban az esetben, ha templomi esküvőt is szeretnétek, erre a helyszínre érdemesebb kissé visszafogottabb, letisztultabb dekorációt kérni.

Érdemes átgondolnotok azt is, hogy az asztalokra és a székekre is szeretnétek-e virágokat. Ha igen, akkor biztosak lehettek benne, hogy a széksorok oldalán elhelyezett virágdísz nagyban hozzájárul majd az egységes összkép kialakításához.

Egy gyönyörű asztaldísz friss virágokból verhetetlen mind látványban, mind ami a hangulatot illeti. Az ifjú pár asztalára, azaz a főasztalra természetesen különleges, a többitől eltérő díszítés kerül.

Csokrok

Ha esküvő és csokor, akkor mindenki a menyasszonyi csokorra gondol. Érdemes figyelmet fordítanunk azonban a dobócsokorra, a szülőköszöntő csokorra és a koszorúslányok csokraira is.

A menyasszony megjelenésének rendkívül fontos része a menyasszonyi csokor. Ennek a fontos kiegészítőnek az alakja is sokféle. Lehet kerek, hosszúkás, csepp alakú vagy akár vízesés formájú is. Az, hogy milyen színű és stílusú virágok kapnak benne helyet, az a menyasszony elképzeléseitől, ruhájától és az esküvő stílusától is függ.

A koszorúslányok csokrai is hozzájárulnak az esküvő összhangjához. Ezek a menyasszonyi csokornál kisebb, de nem kevésbé elegáns csokrok a koszorúslányok megjelenését teljesebbé, különlegesebbé teszik. Csokor helyett kérhettek csuklódíszt is, ha kissé visszafogottabb dekorációt képzeltek el erre a célra.

A dobócsokor is fontos eleme lehet az esküvőnek, ha szeretitek a hagyományokat, mely szerint, aki elkapja, annak lesz legközelebb az esküvője. Az erre a célra készített csokor a menyasszonyi csokor egyszerűbb változata. Elegáns, és színben, stílusban hasonló, mint a főcsokor, de egy mégis egyszerűbb kompozíció.

A szülőköszöntő csokor egy szép gesztus az örömszülők felé. Az ifjú pár ezzel köszöni meg szüleinek azt a gondoskodást, amit tőlük kaptak. Ez a csokor is lehet egyedi, az örömanyák ízléséhez, stílusához igazodó. A csokor helyett köszönetet mondhattok akár 1-1 szál virággal is.

Egy egyszerűbb dísz kerüljön a járműre, amellyel megérkeztek házasságkötésetek helyszínére. Ezt nem érdemes túlzásba vinni, elég egy jelzés értékű díszítés, hogy „Itt jön az ifjú pár!”.

Apróságok virágokból

Kitűzők

Az esküvőn természetesen a férfiak is kapnak egy kis virágot. Ezt kitűző formájában viseli a vőlegény, az örömapák és a tanúk. A vőlegény a menyasszonyi csokor virágaiból kap egy szálat a hajtókájára, míg az örömapák és a tanúk egy hasonló, de némileg eltérő virágdíszt kapnak az öltönyükre.

Esküvői torta

Az esküvői torta is kaphat élő virágos díszítést a szokványos marcipánrózsák helyett. Ez nagyban feldobja az esküvő egyik legfontosabb elemét, főleg, ha bevonat nélküli, úgynevezett meztelen tortáról van szó. Az ilyen stílusú cukrászati alkotások egyre népszerűbbek a házasulandók körében.

Ékszerek virágokból

A menyasszony megjelenését rendkívül különlegessé tehetik az erre az alkalomra készített virágékszerek. Itt nem csupán a hajba kerülő koszorúra kell gondolni, mert készülhetnek virágból nyakláncok és karkötők is erre az alkalomra.

Örökcsokor

Hallottál már az örökcsokorról? Ez egy különleges emlék lehet számotokra erről a napról. Ezt a csokrot el nem hervadó anyagokból készítik, hogy örökre megőrizhesd. Tartalmazhat gyöngyöket, selyem- és papírvirágokat vagy akár ékszereket is.

Esküvői dekoráció a vacsora helyszínén

Ha a polgári esküvő és a templomi szertartás helyszínén vissza is fogtad magad a virágok tekintetében, az esküvői vacsora helyszínén szabadjára engedheted a fantáziádat.

Akár étteremben, akár pajtában vagy sátorban tartjátok a lagzit, ezen a helyszínen bőven akadnak díszíthető felületek. A díszítés mértékét csak a helyszín alapvető díszítettsége, a Ti ízlésetek és persze pénztárcátok szabja meg.

Ide tervezhettek asztaldíszeket, fali vagy akár mennyezeti díszítést, és számos más dekorációs elemet a virágokon kívül.

Az esküvői virágdekoráció ára

Egy teljes esküvői virágdekoráció ára terjedhet a százezres nagyságrendtől akár félmillió forintig is. Ez függ attól, milyen virágokat tartalmaz, hányféle helyszínre kéred, illetve, hogy szeretnél-e különleges kiegészítőket vagy maradsz az alapoknál.

Az azonban biztos, hogy érdemes profi szakember segítségét kérned, ha igazán szépen kivitelezett eredményre vágysz. Az is lényeges szempont, hogy az esküvői virágdekoráció is olyan, amin nem érdemes spórolni, hiszen ezek a virágok nagyban hozzájárulnak a nagy nap hangulatához.

Milyen összegekre számíts?

A továbbiakban nézzünk meg néhány hozzávetőleges árat, hogy lásd az árak nagyságrendjét.

 • Polgári esküvő helyszíne: 50 – 60.000 Ft
 • Templomi esküvő helyszíne: 25 – 35.000 Ft
 • Asztaldíszek: 4000-5000 Ft asztalonként; a főasztalra 10 – 15.000 Ft
 • Székdíszek: székhuzattal + székmasnival együtt 500 – 700 Ft székenként.
 • Menyasszonyi csokor: 15 – 35.000 Ft
 • Koszorúslányok csokrai és dobócsokor darabonként: 4000 – 5000 Ft
 • Szülőköszöntő csokor, virágbox: 3000 Ft-tól bármennyi, amennyit rászántok.
 • Járműdísz: 10 – 25.000 Ft
 • Kitűzők: 1000 – 1500 Ft/ db
 • Virágékszerek: a koszorúk ára 3000 – 4000 Ft, de egy különleges karkötő-nyaklánc szett akár 35 – 40.000 Ft-ot is érhet.
 • Örökcsokor: 15 – 20.000 Ft

Mindezek után láthatod, hogy az esküvői virágdíszek tekintetében határtalan lehetőségeitek vannak, bármilyen évszakban házasodjatok is. Egy jól megválasztott és szépen kivitelezett díszítés friss virágokból igazán különleges, élettel teli hangulatot kölcsönöz majd a nagy napnak.

Ha bővebben is olvasnál az egyes virágdekorációs lehetőségekről, ne hagyd ki ezt a cikkünket sem!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

5/5 - (254 szavazat)