Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok felpróbálása önmagában is felejthetetlen élmény, de amikor ráakadsz arra a ruhára, ami tökéletesen illik hozzád, és kifejezi a személyiségedet, akkor igazán filmbe illő pillanatot élsz meg. Azonban az esküvői ruhavásárlásnak is megvannak a maga írott és íratlan szabályai!

Ebben a digitális világban csábító lehet az interneten keresgélni az álomruhádat, de a szalonban való vásárlásnak számos előnye van. Az üzletben való ruhák felpróbálása személyesebb élményt nyújt, szakértői segítséget, változatos stílusokat, valamint helyszíni méretre igazítást kínál. Azonban, mivel közvetlenül egy tanácsadóval működsz együtt, és nem csak egyszerűen berakod a kosaradba a terméket, érdemes néhány iránymutatást betartanod a szalonban történő ruhavásárlás alatt. Görgess tovább, hogy megtudd, melyek azok az esküvői ruhavásárlási illemszabályok, amiket az szakértők szerint minden menyasszonynak követnie érdemes.

Foglalj időpontot időben

Bár néhány menyasszonyi szalon nem igényel előzetes bejelentkezést, azok, amelyek igen, nem véletlenül teszik ezt. Ahelyett, hogy beesnél a szalonba és kockáztatnád, hogy nem tudnak rád időt szakítani, inkább foglalj időpontot, így biztos lehetsz benne, hogy a megadott időben csak veled lesznek elfoglalva. Az időpont egyeztetése nem csak udvariasság a személyzet felé, hanem biztosítja, hogy ruhapróba számodra is élmény legyen.

Végezz kutatást előre

Ahhoz, hogy az esküvői ruhavásárlási élményedből a legtöbbet ki tudd hozni, fontos, hogy előzetesen nézz utána néhány dolognak. Figyelembe kell venned az árakat az általad felkeresett üzletekben, a rendelésre készülő ruhák szállításának idejét és azoknak a tervezőknek a stílusát, akik után érdeklődsz. Ennek a felkészülési résznek a segítségével kiválaszthatod a legjobb szalonokat, amelyeket meglátogatnál. Például, ha egy luxus, gyöngyökkel díszített ruhát szeretnél, vagy egy bizonyos tervezőre koncentrálsz, valószínűleg nem akarsz olyan butikokba menni, ahol az igényeidhez nem illő stílusú ruhák vannak raktáron.

Ne érkezz nagy társasággal

Nagy tömeg előtt ruhát próbálni nem csak stresszes élmény, de udvariatlan is a bolt dolgozói és a többi vevő felé. Ahelyett, hogy meghívnád az összes koszorúslányodat, válaszd ki a legközelebbi családtagjaidat, mint például a tanúd, az anyukád és a jövendőbeli anyósod. Ezzel nem csak kényelmesebben tudsz próbálni, de elkerülöd azokat a felesleges véleményeket is, amelyek óhatatlanul felmerülnek egy nagyobb csoportnál. A túl sok vélemény elhomályosíthatja a döntésedet, és lehet, hogy olyan ruhát választasz, ami másoknak tetszik, de később megbánod. Ha senkit sem akarsz kihagyni, az első próba alkalmával kimaradt barátnőidet inkább vidd el egy második ruhapróbára, amikor már csak a valóban neked tetsző menyasszonyi ruhákat mutatod meg nekik.

Légy nyitott

Még akkor is, ha már évekkel ezelőtt kiszemelted az álomruhádat, légy nyitott mindenre, amikor a szalonba mész. Bízz a stylistok tapasztalatában, ne ítélj meg túl hamar semmit. A különböző ruhák felpróbálása két dolgot fog eredményezni: Meg fogja erősíteni, hogy tényleg azt a stílust szereted-e, amire már régóta gondolsz, vagy rá fogsz döbbenni, hogy az a fazon, amit szeretnél, egyszerűen nem áll jól neked. Lehet, hogy egy A-vonalú ruhát képzeltél el a nagy napodra, de végül egy trombita fazonba szeretsz bele. Sosem fogod megtudni, hacsak nem nyitod meg az elméd minden lehetőségre.

Légy képben a költségvetéseddel

Az esküvői ruha kiválasztásának egyik kulcspontja, hogy valóban tisztában vagy a költségvetéseddel. Amennyiben nem engedheted meg magadnak azt a ruhát, amibe beleszerettél, felesleges magad túl nagy költségekbe vagy tartozásba verned. Nyugodtan kérj tanácsot a ruhaszalon szakértőitől, számos alkalommal tudnak olyan alternatívákat felajánlani, amivel olyan ruhád lehet, amilyet szeretnél, ám nem kell túlköltekezned. Például megoldás lehet, ha egy korábbi modellt inkább kicsit átalakíttatsz, és nem az aktuális szezon ruháját vásárolod meg.

Bánj minden ruhával tisztelettel

Akár öt vagy ötven ruha felpróbálásáról van szó, fontos, hogy minden egyes ruhát tisztelettel kezelj. Mivel más menyasszonyok is fel fogják próbálni ezeket a ruhákat, az üzletnek meg kell tartania azokat a legjobb állapotban. A ruhák drágák, és általában az üzletben található minták az adott ruha egyetlen példányai. Bánj óvatosan a cipzárral és a gombokkal, kérj segítséget a felvételhez és levételhez, valamint minden ruhát akassz vissza vállfára miután végeztél az öltözködéssel. Emellett, amikor átböngészed a ruhákat a polcokon, ügyelj arra, hogy finoman érintsd meg őket. Íratlan szabály, de célszerű, ha nagyon minimális sminkkel érkezel a ruhapróbára; az alapozó és az élénk festékek könnyen megfoghatják a ruhát, amikor fel vagy leveszed őket, így a kellemetlenségek elkerülése érdekében ne sminkeld túl magad.

Mondd el őszintén a véleményedet

Ha nem tetszik egy ruha, amit a szalonban választottak ki neked, akkor igazán hasznos elmondani az őszinte véleményedet. Az alkalmazottak nem tudják kitalálni, hogy mit gondolsz, ezért, ha valami nem nyeri el a tetszésedet, mondd el. Nem veszik rossz néven, mert a fő céljuk az, hogy megismerjék a te elképzelésedet és segítsenek megtalálni a tökéletes ruhát. Az őszinteség segíti a stylistokat abban, hogy olyan összeállításokat találjanak számodra, amelyek jobban illenek hozzád. Ne félj megmondani nekik, ha nem vagy lelkes egy ruháért… Van másik is az üzletben, amit szívesen megmutatnak neked.

Emellett, ha az időpont végéhez közeledsz, és még mindig nem vagy teljesen biztos egy ruhában, ne érezd magad nyomás alatt, hogy bármilyen döntést hozz csak azért, hogy kedves legyél a tanácsadóval. Mondd meg nyugodtan, hogy még több időre van szükséged a gondolkodáshoz, és ne add fel az álomruhád keresését.

Tedd félre a telefonodat

Nincs idegesítőbb dolog, mint egy folyamatosan csörgő, csipogó telefon. Ha a telefonodba merülsz el, nem tudod teljes mértékben kiélvezni a ruhavásárlási élményt, vagy a legjobb döntést meghozni. Ahelyett, hogy üzeneteket írnál és ellenőriznéd az értesítéseket, tedd a telefonodat némításra, és fordítsd teljes figyelmedet a ruhapróbára. Mivel a fotózás sok menyasszony számára fontos része az élménynek, kérj meg valakit a vendégeid közül, hogy készítsen neked fotókat, de ne felejtsd el megkérdezni a szalont a fényképezési szabályzatukról, mivel több szalonban nem engedik a fotózást.

Ne egyél és igyál

Mivel az esküvői ruhaszalonok tele vannak értékes ruhákkal, az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy egy üdítősüveggel leöntsd vagy zsíros foltot ejts a ruhákon, miközben nézelődsz. Mielőtt megérkeznél az időpontodra, ne felejtsd el eldobni vagy elcsomagolni az italokat és harapnivalókat. A találkozó várhatóan körülbelül egy órát fog tartani, ami nem túl hosszú idő ahhoz, hogy ne bírnád ki evés-ivás nélkül.

Tartsd be az időkeretet

Az ideális ruha kiválasztása időt vesz igénybe, de órákat eltölteni a ruhák keresgélésével vagy az utolsó választásod felett hosszadalmasan töprengeni kellemetlen lehet a szalon dolgozóinak, és nem használ neked sem. Ha bizonytalan vagy a ruháddal kapcsolatban, aludj rá egyet. A szalon végső célja az, hogy elégedett legyél a vásárlásoddal, és megértik, hogy ez egy nagy döntés. Ha több időre van szükséged, hogy eldöntsd, melyik ruha a legjobb számodra, az rendben van, de tartsd tiszteletben a szalon időbeosztását, és ne húzd feleslegesen az időt.

Légy udvarias az esküvői ruhavásárlás során

Általánosságban elmondható, hogy udvariatlanság visszautasítani a szalon dolgozójának segítségét, amikor a ruhát igyekszik rád adni, ahogyan az is, ha nem mondod le a kért időpontodat, amennyiben mégsem mész el a megbeszélt próbára. De ide sorolhatnánk minden eddig fent felsorolt pontot, hiszen durván bánni a ruhákkal, összekoszolni, vagy enni és telefonálni éppen olyan udvariatlanság. Te sem örülnél neki, ha a szalon munkatársa csak félig-meddig figyelne rád, mert közben facebook-ozik vagy ebédel.

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

A csodálatos Emily Soutache: sujtás esküvői ékszerek

Álomesküvőre álomékszer? Bemutatjuk a sujtás esküvői ékszereket! Szeretnél egy, a ruhádhoz és az egyéniségedhez is passzoló egyedi ékszert, mely nagyszerűen[...]

Esküvői aprósütemények: a desszertasztalok sztárjai!

Esküvői aprósütemények: a desszertasztalok sztárjai! Azon fő a fejed, milyen esküvői aprósütemények legyenek a lagzin? Jó lenne valami különleges, ami[...]

Trabi Túra: életre szóló retro élmény akár az esküvődön is!

Trabi Túra: életre szóló retro élmény akár az esküvődön is! El tudnád képzelni, hogy egy retro Trabant legyen az esküvői[...]

Párkapcsolati tanácsok 6.rész: Az elmaradt esküvő esete

Te is tavasszal készültél férjhez menni? A te esküvőd is elmarad(t)? Ha az elmaradt esküvő esete Téged is érint és[...]

5/5 - (353 szavazat)