Mire figyelj, amikor az esküvői helyszín kiválasztása kerül sorra? Íme 5+1 hasznos tanács, amit érdemes megfogadni!

Mindegyik étterem és vendéglő hangulata, ahol jártatok magával ragad, és szinte látod magad a fehér ruhádban, ahogy felvágjátok az esküvői tortát? Akkor segítek, hogy biztosan ne fogjon ki rajtatok az esküvői helyszín kiválasztása!

Az esküvői helyszín kiválasztása 6 pontban, hogy magabiztosan vegyétek az akadályokat!

A keresgélés során a legfontosabb szempontok, amikre figyelni fogsz, az a hely kinézete és az ár. Ezek olyan fontos alappillérek, amiket nem lehet mellőzni, de adok még pár tippet, mik azok, amikre szintén ügyeljetek, amikor esküvői helyszín után kutattok.

1. A helyszín stílusa, hangulata

Tóparti esküvői helyszínNagyon sok étterem, hotel, vendéglő és egyéb szolgáltató létesítmény van, ami vállalja a fogadás és az esküvői vacsora lebonyolítását. Ahány féle helyszín, annyi stílus és hangulat.

Légy hű magadhoz, akár rusztikus hangulatú fogadóról vagy egy ötcsillagos hotel bálterméről is legyen szó. Ha olyan helyszínt látogattok meg, ahol nem érzed jól magad, ha valami feszélyez, akkor jobb elengedni, hiszen az esküvőn sem lesz jobb a helyzet. Olyan hangulatú helyet keressetek, ami illik hozzátok, ahol kellemesen érzitek magatokat.

Igazi hagyományos, vendéglős-csárdás hangulatú helyet is könnyen találhattok, de egy modern, városi jellegű esküvőhöz is rengeteg helyszín közül válogathattok.

Olyan helyet keressetek, ahol a vendégek sem fogják feszélyezve érezni magukat, kellemes a hangulat, szép a környezet. Jó, ha könnyen ki lehet menni a szabadba-, főleg tavaszi-nyári esküvők esetében-, és tágas, rendezett udvar várja a vendégsereget.

Ha szertartásvezetővel egyedi szertartást is terveztek, amit a hivatalon kívül, a lakodalom helyszínén tartanátok, akkor arra is figyelnetek kell, hogy a választott helyszín erre is alkalmas-e: elég szép-e a környezet, megteremti-e a romantikus atmoszférát.

2. Technikai jellemzők

Esküvői helyszín kiválasztásaLegalább nagyjából tudnotok kell, hány tagú lesz a násznép, ezt figyelembe véve tudtok olyan helyet keresni, ahol könnyen elfértek. Egyes éttermek egy adott létszám alatt nem is vállalják a rendezvényt, ezért a befogadóképességre mindenképpen ügyeljetek.

Az esküvői helyszín kiválasztása során tisztában kell lennetek azzal, hogy milyen eszközök, berendezések állnak a rendelkezésetekre. Ha a helyszín biztosítja az étkezést is, akkor valószínűleg nem kell külön terítőkről, kiegészítőkről gondoskodnotok, de ha catering szolgáltatja a menüt, akkor lehet, hogy ez nincs benne az alapárban.

Nagy könnyebbséget jelent, ha a helyszín tudja biztosítani a hangosítást, zenéhez szükséges technikai berendezéseket.

Ha pontosan tudjátok, mire van szükségetek, akkor könnyebben tudjátok eldönteni megfelelő-e a helyszín. Ha kültéri szertartást szeretnétek, de a kert nem szép, alighanem felejtős a hely. Ha jégszobrot szeretnétek, de nem tudják hűteni a helyszínen, akkor is érdemes tovább lépni.

3. Szerződéskötés az esküvői helyszínnel

Elegáns esküvői helyszínNem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a szerződéskötés az esküvői szolgáltatókkal. Ez a feltétel különösen érvényes az esküvői helyszínre, hiszen a lagzi nagy részét itt fogjátok tölteni a násznéppel együtt.

A szerződés megléte biztosítja, hogy bármilyen kisebb-nagyobb gond, nézeteltérés esetén van egy papíralapú egyezmény, amire tudtok hivatkozni. Így mindkét fél számára tiszták az elvárások, és tudni fogjátok, hogy az adott ár tételről tételre mit foglal magában.

Ne alapozzatok arra, hogy egy étterem biztosan fel van készülve minden egyedi igényre, hiszen ahány esküvő, annyi kívánság. Inkább foglaljatok mindent szerződésbe, a menütől kezdve, a hangosításon és a díszítésen át, akár a terítőkig bezárólag és spóroljátok meg magatoknak az idegeskedést.

A helyszínek válogatásakor a szerződés ráadásul egy plusz segítség is lehet, hiszen a megállapodás megírásakor is tapasztalhatjátok, mennyire együttműködő a vezetőség, amikor írásba is kell adniuk az addigi ígéreteket. Ha vonakodást, vagy halogatást tapasztaltok, az intő jel lehet a további keresgélésre.

4. Esküvői vacsora: ételek és italok szolgáltatása

Elegáns szabadtéri esküvő helyszínA lagzi egyik legfontosabb része az esküvői vacsora. Ezáltal igen fontos kérdés, hogy a választott helyszínen milyen étel-ital szolgáltatások vehetők igénybe.

Tarthatjátok étteremben az esküvő utáni lakodalmat, de bérelhettek egy különleges helyszínt is. Az első esetben az étterem konyhája tudja biztosítani nektek a menüt, a második esetben választhattok catering szolgáltatót.

Utóbbi esetben tervezzétek meg pontosan a menüt, mennyi étel lesz, bontsátok le egy főre az adagokat és tervezzetek inkább többre, mint hogy kevesebb legyen.

Ugyanez vonatkozik az italokra is. Ha étteremben költitek el a vacsorát, akkor elég leadni a vendéglétszámot, a konyha alapból úgy fog tervezni, hogy biztosan elég étel legyen mindenki számára, akkor is ha 2x szed.

Italcsomagok közül is választhattok. Ezeket minden esetben a szolgáltató fogja meghatározni. A legtöbb esküvői helyszín, étterem többféle italcsomaggal készül, melyek tartalma korlátlanul fogyasztható.

Természetesen a csomagban meghatározott italokon kívül is rendelkezésetekre bocsátanak, ha kéritek, de ezek külön kerülnek elszámolásra.

Előre meg kell tudakolnotok, hogy lehetséges-e saját ételt-italt is bevinni, és azt felszolgálják-e nektek. Sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy a megrendelt torták mellé például a menyasszonyi tortát egy családtag süti, valamint a családi bort is felteszik az itallapra.

A helyszín kiválasztásánál fontos tényezők lehetnek a fenti pontok, hiszen vannak párok, akik ragaszkodnak a nagyi süteményéhez, így olyan helyszín szóba sem jöhet, ahol külsős ételek felszolgálása nem lehetséges.

5. Szálláslehetőség a helyszínen

A legtöbbünknek sokfelé élnek rokonai szerte az országban, de még akár a határon túl is. Egy esküvőre azonban összegyűlik a család. Ha sokan jönnek messzebbről, akkor jó, ha előre tudjátok, hogy van-e szálláslehetőség a helyszínen, hány főre és milyen árban.

Ha tisztában vagytok vele, hogy a 100 fős násznép felének szállásra lesz szüksége, de az esküvő helyszíne ezt nem tudja biztosítani, akkor még a szerződéskötés előtt érdemes más opciót keresni.

A meghívóban tanácsos mellékelni arról egy üzenetet, hogy biztosított-e a szállás a vendégek számára, és hogy ezt az ifjú pár állja-e, vagy saját költségen lehet megszállni az éjszakára.

+1 Egyéb tippek az esküvői helyszín kiválasztásához

Esküvői vacsora helyszínHogy biztos álomszerű legyen az esküvői helyszín, amit választotok, adok még pár hasznos tippet!

  • Tudakoljátok meg, hogy milyen lehetőségek vannak parkolásra.
  • Egyeztessétek le, mikor, milyen feltételek mellett van lehetőségetek dekorálásra.
  • Csak ti lesztek-e a helyszínen, vagy lesznek-e még más vendégek, egyéb rendezvények párhuzamosan.
  • Legalább fél évvel, de inkább egy évvel az esküvő időpontja előtt foglaljátok le a helyet.
  • Menjetek el egy próbavacsorára, így biztos nem fog meglepetés érni a menüvel kapcsolatban.
  • Szabadtéri esküvői helyszín esetén legyen a közelben egy „esőhelyszín” B tervként.
  • Mennyire biztonságos, gyerekbarát a helyszín.

Elsőre biztosan soknak tűnhet, mennyi mindenre is kell figyelni, hogy megtaláljátok a számotokra ideális helyszínt. Sok a száraz, technikai jellegű tulajdonság, amit számba kell vennetek egy-egy hely kapcsán. Ha ezekkel nagyjából már tisztában vagytok, akkor hagyatkozzatok a megérzésetekre! Amikor ott lesztek egy helyszínen, akkor érezni fogjátok, hogy ez az, ahol önfeledten tudjátok megünnepelni közös életetek kezdetét a család és barátok körében!

Esküvői blogunk további számtalan hasznos tartalommal vár!

A házasságkötés menete: Út a boldogító igentől a nászútig

A házasságkötés egy örömteli esemény, amely két ember elköteleződését ünnepli egymás iránt. A nagy nap azonban nem csak a romantikus[...]

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

5/5 - (195 szavazat)