A polgári esküvő menete A-tól Z-ig

Tervezitek az esküvőt? Szeretnétek összekötni az életeteket hivatalosan is? Jó lenne, ha a polgári esküvő menete nem csak gördülékeny, de személyes is lenne? Lehet egyáltalán egyedire szabni a hivatalos esketést?

Ha ti is elköteleződtetek az egybekelésetek mellett, elkezdtétek a szervezést életetek legfontosabb napjára, felmerülhet bennetek néhány kérdés. Az esküvőszervezési folyamat egyik legnagyobb súllyal bíró pontja a polgári esküvő, hiszen egybekelésetek, a házasságkötésetek ekkor válik az állam által is bejegyzetté, hivatalosan és törvényesen is érvényessé.

Csodálatos dolog kimondani az igent, amelyet az anyakönyvvezető előtt aláírásotokkal pecsételtek meg. Ezért, ha ezt a többé-kevésbé hivatalos szertartás-részt is szeretnétek igazán közelire, személyesre szabni, teljesen rendben van, s lehetséges is.

Polgári esküvő menete: a törvényes házasság útjaA polgári esküvő menete: az előzetes teendők

A polgári szertartás előtt számos elintézendő, hivatalos dologgal szükséges számolni. Ezeket a teendőket nem érdemes halogatni, mert ha elúsztok az esküvőszervezéssel és az alábbiakból valami kimarad, akkor nem tudok hivatalos házasságot kötni.

A házasságkötési szándék bejelentése

Az egyik legfontosabb, hogy időben legyetek. A házasságkötés előtt minimum egy hónappal, de maximum 365 nappal be kell jelenti a házasságkötési szándékot.

Ezt bármelyik anyakönyvi hivatalban megtehetitek az ország bármelyik pontján, lakhelytől teljesen függetlenül.

Ha leleményesek vagytok, előzetesen foglalhattok időpontot az adott anyakönyvi hivatalban, s így elkerülhető a kellemetlen várakozás.

Az alábbi iratokat mindenképp vigyétek magatokkal a polgári esküvő bejelentéshez:

  • Mindkettőtök részéről érvényes személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Születési anyakönyvi kivonat
  • Ha a jegyespár egyik tagja már volt házas, akkor az előző házasságot felbontó dokumentumokat is be kell mutatni. Ha özvegy személyről van szó, akkor az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata is szükséges a bejelentéskor.
  • A tanúk személyi igazolványának és lakcímkártyájának másolata.

Nyilatkozattételek

Ha a bejelentkezés során megállapítják, hogy a házasságkötésnek nincs törvényes akadálya, akkor nyilatkoznotok kell névváltoztatásokról és a születendő gyermek vagy gyermekek vezetéknevével kapcsolatban is. Érdemes ezeket a kérdéseket jó előre átbeszélnetek a vőlegényeddel, így kellemetlenség és időhúzás nélkül zajlik a folyamat. A polgári esküvő menetének ezen a pontján az anyagiak is szóba kerülnek majd, és itt kell majd dönteni az esetleges plusz szolgáltatások, hangulati elemek alkalmazásának kapcsán is.

Az anyakönyvvezető személye

Polgári esküvő menete: a polgári esküvő megszervezéseA polgári esküvő menete és hangulata nagyban múlik az anyakönyvvezető személyén is. Azt fontos tudnotok, hogy a hivatali házasságkötés esetében nem ti választotok, hanem az adott anyakönyvi hivatal rendeli ki a helyi hivatalos anyakönyvvezető kolléganőt.

Érdekes módon nincs standard hozzáállás, minden anyakönyvvezető máshogy áll a polgári esküvőkhöz és az egyéni kívánságokhoz. Vannak olyanok, akik csak hétköznapi időpontokat adnak és ragaszkodnak a szokásos keretekhez, de persze akadnak olyanok is, amikor mindent megszabhattok Ti, és teljes mértékben hozzátok igazodik.

Amennyiben szertartásvezetővel szeretnétek esküdni, először hivatali időben 2 tanúval kell megkötnötök a törvényes házasságot, csak ezek után tudjátok a szertartásvezető szolgáltatásait igénybe venni és a násznép előtt vele esküdni.

A polgári esküvő ára

Magyarországon nincs egységesen meghatározva a polgári esküvő ára. Ugyanakkor a kalkuláció megállapításakor lényeges, hogy jegyespáron kívül csak a két tanú lesz-e jelen, vagy vendégek részvételével is számolni kell.

Egyes helyeken, településtől függően plusz díj felszámolására kell számítani, hogyha a polgári esküvőre a hivatali időn túl kerül sor. Az alapszolgáltatás tekintetében sincs egység. Van, ahol ingyenes, vagy minimális, 5-6000 forint összegű költségeket szabnak ki.

Ha kihelyezett helyszínre szeretnétek kihívni az anyakönyvvezetőt, akkor körülbelül 40.000 forinttól szoktak árakat mondani. De az is meghatározza a végösszeg alakulását, hogy milyen extra szolgáltatásokat szeretnétek igénybe venni.

Hogyan szabjuk egyedire a polgári szertartást?

Polgári esküvő menete: a polgári szertartás napjaA polgári esküvő menetébe beiktatott személyes ceremóniák mindegyike azt szimbolizálja, ahogy két élet egybeolvad. Válasszatok nyugodtan olyan ceremóniát, mely valóban kedves számotokra és benneteket szimbolizál. Az alábbiakban bemutatjuk a legnépszerűbb variációkat:

Homokceremónia

Egyik legnépszerűbb elem a homoköntés, amely során két átlátszó üvegcséből egy közös harmadikba önti a pár a kezében tartott két féle színű homokot, jelképezve az egybekelést.

Gyertyagyújtás

A leggyakrabban használt ceremónia, mivel a gyertyaláng minduntalan meghittséget varázsol a környezetbe. A pár mindkét tagja fog egy-egy égő gyertyát, majd közösen meggyújtanak egy harmadikat, mint közös életük jelképét. Ezt a gyertyát később a lakás díszítőelemeként is előszeretettel használják a házaspárok.

Lakatceremónia

A lakatnak szintúgy mély, szimbolikus jelentése van a párok életét illetően. Személyesebb lesz ez a ceremónia, ha a lakatokra gravírozás is kerül, s úgy használjátok a ceremónia közben ezt a szép elemet.

A legnépszerűbbeken kívül létezik a faültetés módszere, a fröccs, lufi, fűszer, és egyéb izgalmas –ceremónia is.

Zene a polgári esküvőn

A ceremóniákon kívül külön szolgáltatásként szokták felszámolni, ha a jegyespár például szeretne élőzenét használni a bevonuláshoz, vagy a házasságkötés bármely eleméhez.

A digitális zene általában az alapszolgáltatáshoz kapcsolódik, s a jegyespár állíthatja össze a tetszetős zeneszámokat. Ezeket a zenéket megbeszélt formátumban adják oda az anyakönyvvezetőnek az esemény napján.

A polgári esküvő ideje az esküvő napján

Polgári esküvő menete: a polgári szertartás időpontjaVallásos párként, a templomi esküvő élvez prioritást. Gyakori kérdés azonban, hogy a folyamatban hol helyezkedjen el a polgári esküvő rész.

A polgári esküvő esetében az anyakönyvvezetővel közösen megegyezett időpont az elsődleges szempont, azonban a polgári házasságkötés az első lépés a nap eseményei sorrendjében. Amennyiben lesz egyházi esküvő is aznap, azt a pár többnyire a polgári esküvő után éli át.

A polgári szertartás menete lépésről lépésre

Megérkezés a szertartás helyszínére

Érdemes kb. 20 perccel a kezdés előtt megérkezni, hogy legyen idő a vendégek helyfoglalására, valamint arra, hogy az anyakönyvvezető még egyszer ellenőrizze az okmányaitokat.

Bevonulás

Történhet zenére, és a választott módon. Kis koszorúslány nyithatja a bevonulást akár, a menyasszonyt kísérheti az Édesapja, a vőlegény is érkezhet kísérettel, vagy akár a vőlegény és a násznép is várhat benn, míg a menyasszony besétál a terembe, ez rajtatok múlik.

Résztvevők köszöntése

Az anyakönyvvezető köszönti az egybegyűlteket. Beszéde alatt szólhat zene, hogy személyesebben hasson a köszöntő.

Házassági nyilatkozatok

Az anyakönyvvezető ekkor jelenti ki, hogy nincs akadálya a házasságnak, valamint felteszi a kérdéseket, amikre határozott igennel (vagy nemmel) kell válaszolni.

Fogadalmak

Ez nem kötelező eleme a polgári esküvőnek, de a legtöbb pár szívesen él a lehetőséggel, hogy a saját maguk által megírt fogadalmat mondjanak egymásnak.

Gyűrűhúzás, csók

Az egybetartozás jelképének, a gyűrűnek a felhúzása következik, melyet az első házastársi csókkal pecsételtek meg.

Aláírások

Ez az első alkalom, hogy a házasságkötés utáni neveteket használjátok papírra vetve. Előbb Ti, majd a tanúitok írják alá a házasságot igazoló dokumentumot.

Polgári esküvő menete: a törvényes házasságkötés

Választott ceremónia

A polgári esküvő ezen pontján kerül sor arra a ceremóniára, amit választottatok.

Ifjú pár köszöntése

Az anyakönyvvezető hivatalosan köszönt benneteket, mint férjet és feleséget. Házastársi tanácsokkal lát el titeket, kezet fog veletek, majd a tanúkkal is.

Szülők köszöntése

Az anyakönyvvezető köszönti a szülőket, pár személyes gondolatot megfogalmaz. Ha szeretnétek, ti is élhettek azzal a lehetőséggel, hogy ezen a ponton ti magatok szóljatok szüleitekhez. Érdemes megemlíteni, hogy bár a legtöbb szertartásnál jelen van ez az elem, de nem kötelező. Ha valamelyikőtök szülei nem lehetnek jelen, vagy bármilyen okból nem szeretnétek a Hivatalban szülőköszöntést, akkor dönthettek úgy, hogy ezt a részt kihagyjátok.

Hivatalos gratuláció

Átadják a hivatalos házassági anyakönyvi kivonatot Nektek.

Pezsgőzés, Kivonulás

Az egybekelt pár, a vendégek és az anyakönyvvezető együtt pezsgőznek, koccintanak. Ekkor ismét szólhat a választott hangulatfestő zene a háttérben. Majd az Ifjú Pár választott zenére (vagy akár zene nélkül) a násznéppel együtt kivonul a házasságkötő teremből.

A polgári szertartás hivatalos jellege mellett is tud igazán személyes, megható és meghatározó lenni, a megfelelő felkészültség és szervezettség esetén.

Érdemes előre gondolkodni, a polgári esküvő menete terén is minden részletre figyelemmel lenni, így biztosan feledhetetlen lesz a napnak ezen szakasza is. 

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Elolvasom
Hogyan válassz esküvői szolgáltatót?

Összeszedtük, melyek azok a szempontok, amikre mindenképpen ügyeljetek, ha Összeszedtük, melyek azok a szempontok, amikre mindenképpen ügyeljetek, ha Összeszedtük, melyek[...]

Elolvasom
Esküvői szolgáltatók: az álomesküvő megvalósítói

Legelőször is fontos, hogy rászánd az időt az esküvőd megszervezésére. Ez azt jelenti, hogy a kitűzött időpont előtt legalább fél[...]

Elolvasom
A polgári esküvő menete

A polgári esküvő menete A-tól Z-ig Tervezitek az esküvőt? Szeretnétek összekötni az életeteket hivatalosan is? Jó lenne, ha a polgári[...]

Elolvasom
Ceremóniamester vagy vőfély? Hogyan válassz?

Ceremóniamester vagy vőfély? Nektek melyik az ideális az esküvőre? Egy esküvő megszervezése nem kis feladat, gondoskodnotok kell arról, hogy a[...]

Elolvasom
Mi fán terem az esküvői dekoratőr? Most kiderül!

Tökéletes esküvői dekorációt szeretnél, de nem tudod hogyan? A megoldás az esküvői dekoratőr! Egy álomesküvő megszervezése időigényes és tengernyi feladatból[...]

Elolvasom
Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Miért fontos lépés a szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal? Mik szerepeljenek a szerződésben? Az esküvőszervezés (sajnos) nem csak annyit jelent, hogy a[...]

Elolvasom
Polgári esküvő: a hivatalos házasságkötés útja

A hivatalos házasságkötés feltétele a polgári esküvő megtartása. De hogyan is kezdj neki? Ha elhatároztátok magatokat, hogy szeretnétek életeteket hivatalosan[...]

Elolvasom
Esküvői tanúk és koszorúslányok

Mit is csinálnak pontosan az esküvői tanúk és koszorúslányok? A lagzi fontos résztvevői az esküvői tanúk és koszorúslányok. Feladataik nem[...]

Elolvasom
Egyházi esküvő

Mi a különbség a Római katolikus és a Református egyházi esküvő között? Melyik hogyan zajlik? A polgári szertartás hivatalos hangulatának[...]

Elolvasom
Házasságkötés törvényi feltételei

Mik a házasságkötés törvényi feltételei? Mitől lesz egy házasság hivatalos? Már javában tervezed az esküvőd színkompozícióját? Kiválasztottad a koszorúslányok ruháját[...]

Elolvasom
Esküvőszervező: biztos kezekben a Nagy Nap

Honnan tudhatod, hogy szükséged van esküvőszervező segítségére? Most kezded az esküvőd szervezését, de elakadtál már az elején? Rengeteg ötleted van,[...]

Elolvasom
Vőfély: a hagyományos esküvők lelke

A hagyományőrző esküvők lelke és hangulatfelelőse a vőfély Az esküvőszervezés közepén jársz és nem tudod eldönteni ki koordinálja a Nagy[...]

Elolvasom
Ceremóniamester: a modern esküvők koordinátora

Miben lehet segítségedre egy ceremóniamester? Szükséged van valakire, aki segít levezényelni az esküvőt és egy karmester ügyességével hangolja össze az[...]

Elolvasom
Szertartásvezető: az egyedi esküvői szertartások záloga

Mit is csinál egy szertartásvezető? Miben segíthet Nektek? Ha szeretnétek elkerülni a sablonos esküvőt, de nem tudjátok hogyan… Ha egyedi[...]

Elolvasom

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

5/5 - (341 szavazat)