A polgári esküvő menete A-tól Z-ig

Tervezitek az esküvőt? Szeretnétek összekötni az életeteket hivatalosan is? Jó lenne, ha a polgári esküvő menete nem csak gördülékeny, de személyes is lenne? Lehet egyáltalán egyedire szabni a hivatalos esketést?

Ha ti is elköteleződtetek az egybekelésetek mellett, elkezdtétek a szervezést életetek legfontosabb napjára, felmerülhet bennetek néhány kérdés. Az esküvőszervezési folyamat egyik legnagyobb súllyal bíró pontja a polgári esküvő, hiszen egybekelésetek, a házasságkötésetek ekkor válik az állam által is bejegyzetté, hivatalosan és törvényesen is érvényessé.

Csodálatos dolog kimondani az igent, amelyet az anyakönyvvezető előtt aláírásotokkal pecsételtek meg. Ezért, ha ezt a többé-kevésbé hivatalos szertartás-részt is szeretnétek igazán közelire, személyesre szabni, teljesen rendben van, s lehetséges is.

Polgári esküvő menete: a törvényes házasság útjaA polgári esküvő menete: az előzetes teendők

A polgári szertartás előtt számos elintézendő, hivatalos dologgal szükséges számolni. Ezeket a teendőket nem érdemes halogatni, mert ha elúsztok az esküvőszervezéssel és az alábbiakból valami kimarad, akkor nem tudok hivatalos házasságot kötni.

A házasságkötési szándék bejelentése

Az egyik legfontosabb, hogy időben legyetek. A házasságkötés előtt minimum egy hónappal, de maximum 365 nappal be kell jelenti a házasságkötési szándékot.

Ezt bármelyik anyakönyvi hivatalban megtehetitek az ország bármelyik pontján, lakhelytől teljesen függetlenül.

Ha leleményesek vagytok, előzetesen foglalhattok időpontot az adott anyakönyvi hivatalban, s így elkerülhető a kellemetlen várakozás.

Az alábbi iratokat mindenképp vigyétek magatokkal a polgári esküvő bejelentéshez:

  • Mindkettőtök részéről érvényes személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Születési anyakönyvi kivonat
  • Ha a jegyespár egyik tagja már volt házas, akkor az előző házasságot felbontó dokumentumokat is be kell mutatni. Ha özvegy személyről van szó, akkor az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata is szükséges a bejelentéskor.
  • A tanúk személyi igazolványának és lakcímkártyájának másolata.

Nyilatkozattételek

Ha a bejelentkezés során megállapítják, hogy a házasságkötésnek nincs törvényes akadálya, akkor nyilatkoznotok kell névváltoztatásokról és a születendő gyermek vagy gyermekek vezetéknevével kapcsolatban is. Érdemes ezeket a kérdéseket jó előre átbeszélnetek a vőlegényeddel, így kellemetlenség és időhúzás nélkül zajlik a folyamat. A polgári esküvő menetének ezen a pontján az anyagiak is szóba kerülnek majd, és itt kell majd dönteni az esetleges plusz szolgáltatások, hangulati elemek alkalmazásának kapcsán is.

Az anyakönyvvezető személye

Polgári esküvő menete: a polgári esküvő megszervezéseA polgári esküvő menete és hangulata nagyban múlik az anyakönyvvezető személyén is. Azt fontos tudnotok, hogy a hivatali házasságkötés esetében nem ti választotok, hanem az adott anyakönyvi hivatal rendeli ki a helyi hivatalos anyakönyvvezető kolléganőt.

Érdekes módon nincs standard hozzáállás, minden anyakönyvvezető máshogy áll a polgári esküvőkhöz és az egyéni kívánságokhoz. Vannak olyanok, akik csak hétköznapi időpontokat adnak és ragaszkodnak a szokásos keretekhez, de persze akadnak olyanok is, amikor mindent megszabhattok Ti, és teljes mértékben hozzátok igazodik.

Amennyiben szertartásvezetővel szeretnétek esküdni, először hivatali időben 2 tanúval kell megkötnötök a törvényes házasságot, csak ezek után tudjátok a szertartásvezető szolgáltatásait igénybe venni és a násznép előtt vele esküdni.

A polgári esküvő ára

Magyarországon nincs egységesen meghatározva a polgári esküvő ára. Ugyanakkor a kalkuláció megállapításakor lényeges, hogy jegyespáron kívül csak a két tanú lesz-e jelen, vagy vendégek részvételével is számolni kell.

Egyes helyeken, településtől függően plusz díj felszámolására kell számítani, hogyha a polgári esküvőre a hivatali időn túl kerül sor. Az alapszolgáltatás tekintetében sincs egység. Van, ahol ingyenes, vagy minimális, 5-6000 forint összegű költségeket szabnak ki.

Ha kihelyezett helyszínre szeretnétek kihívni az anyakönyvvezetőt, akkor körülbelül 40.000 forinttól szoktak árakat mondani. De az is meghatározza a végösszeg alakulását, hogy milyen extra szolgáltatásokat szeretnétek igénybe venni.

Hogyan szabjuk egyedire a polgári szertartást?

Polgári esküvő menete: a polgári szertartás napjaA polgári esküvő menetébe beiktatott személyes ceremóniák mindegyike azt szimbolizálja, ahogy két élet egybeolvad. Válasszatok nyugodtan olyan ceremóniát, mely valóban kedves számotokra és benneteket szimbolizál. Az alábbiakban bemutatjuk a legnépszerűbb variációkat:

Homokceremónia

Egyik legnépszerűbb elem a homoköntés, amely során két átlátszó üvegcséből egy közös harmadikba önti a pár a kezében tartott két féle színű homokot, jelképezve az egybekelést.

Gyertyagyújtás

A leggyakrabban használt ceremónia, mivel a gyertyaláng minduntalan meghittséget varázsol a környezetbe. A pár mindkét tagja fog egy-egy égő gyertyát, majd közösen meggyújtanak egy harmadikat, mint közös életük jelképét. Ezt a gyertyát később a lakás díszítőelemeként is előszeretettel használják a házaspárok.

Lakatceremónia

A lakatnak szintúgy mély, szimbolikus jelentése van a párok életét illetően. Személyesebb lesz ez a ceremónia, ha a lakatokra gravírozás is kerül, s úgy használjátok a ceremónia közben ezt a szép elemet.

A legnépszerűbbeken kívül létezik a faültetés módszere, a fröccs, lufi, fűszer, és egyéb izgalmas –ceremónia is.

Zene a polgári esküvőn

A ceremóniákon kívül külön szolgáltatásként szokták felszámolni, ha a jegyespár például szeretne élőzenét használni a bevonuláshoz, vagy a házasságkötés bármely eleméhez.

A digitális zene általában az alapszolgáltatáshoz kapcsolódik, s a jegyespár állíthatja össze a tetszetős zeneszámokat. Ezeket a zenéket megbeszélt formátumban adják oda az anyakönyvvezetőnek az esemény napján.

A polgári esküvő ideje az esküvő napján

Polgári esküvő menete: a polgári szertartás időpontjaVallásos párként, a templomi esküvő élvez prioritást. Gyakori kérdés azonban, hogy a folyamatban hol helyezkedjen el a polgári esküvő rész.

A polgári esküvő esetében az anyakönyvvezetővel közösen megegyezett időpont az elsődleges szempont, azonban a polgári házasságkötés az első lépés a nap eseményei sorrendjében. Amennyiben lesz egyházi esküvő is aznap, azt a pár többnyire a polgári esküvő után éli át.

A polgári szertartás menete lépésről lépésre

Megérkezés a szertartás helyszínére

Érdemes kb. 20 perccel a kezdés előtt megérkezni, hogy legyen idő a vendégek helyfoglalására, valamint arra, hogy az anyakönyvvezető még egyszer ellenőrizze az okmányaitokat.

Bevonulás

Történhet zenére, és a választott módon. Kis koszorúslány nyithatja a bevonulást akár, a menyasszonyt kísérheti az Édesapja, a vőlegény is érkezhet kísérettel, vagy akár a vőlegény és a násznép is várhat benn, míg a menyasszony besétál a terembe, ez rajtatok múlik.

Résztvevők köszöntése

Az anyakönyvvezető köszönti az egybegyűlteket. Beszéde alatt szólhat zene, hogy személyesebben hasson a köszöntő.

Házassági nyilatkozatok

Az anyakönyvvezető ekkor jelenti ki, hogy nincs akadálya a házasságnak, valamint felteszi a kérdéseket, amikre határozott igennel (vagy nemmel) kell válaszolni.

Fogadalmak

Ez nem kötelező eleme a polgári esküvőnek, de a legtöbb pár szívesen él a lehetőséggel, hogy a saját maguk által megírt fogadalmat mondjanak egymásnak.

Gyűrűhúzás, csók

Az egybetartozás jelképének, a gyűrűnek a felhúzása következik, melyet az első házastársi csókkal pecsételtek meg.

Aláírások

Ez az első alkalom, hogy a házasságkötés utáni neveteket használjátok papírra vetve. Előbb Ti, majd a tanúitok írják alá a házasságot igazoló dokumentumot.

Polgári esküvő menete: a törvényes házasságkötés

Választott ceremónia

A polgári esküvő ezen pontján kerül sor arra a ceremóniára, amit választottatok.

Ifjú pár köszöntése

Az anyakönyvvezető hivatalosan köszönt benneteket, mint férjet és feleséget. Házastársi tanácsokkal lát el titeket, kezet fog veletek, majd a tanúkkal is.

Szülők köszöntése

Az anyakönyvvezető köszönti a szülőket, pár személyes gondolatot megfogalmaz. Ha szeretnétek, ti is élhettek azzal a lehetőséggel, hogy ezen a ponton ti magatok szóljatok szüleitekhez. Érdemes megemlíteni, hogy bár a legtöbb szertartásnál jelen van ez az elem, de nem kötelező. Ha valamelyikőtök szülei nem lehetnek jelen, vagy bármilyen okból nem szeretnétek a Hivatalban szülőköszöntést, akkor dönthettek úgy, hogy ezt a részt kihagyjátok.

Hivatalos gratuláció

Átadják a hivatalos házassági anyakönyvi kivonatot Nektek.

Pezsgőzés, Kivonulás

Az egybekelt pár, a vendégek és az anyakönyvvezető együtt pezsgőznek, koccintanak. Ekkor ismét szólhat a választott hangulatfestő zene a háttérben. Majd az Ifjú Pár választott zenére (vagy akár zene nélkül) a násznéppel együtt kivonul a házasságkötő teremből.

A polgári szertartás hivatalos jellege mellett is tud igazán személyes, megható és meghatározó lenni, a megfelelő felkészültség és szervezettség esetén.

Érdemes előre gondolkodni, a polgári esküvő menete terén is minden részletre figyelemmel lenni, így biztosan feledhetetlen lesz a napnak ezen szakasza is. 

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (239 szavazat)