Ceremóniamester vagy vőfély? Nektek melyik az ideális az esküvőre?

Egy esküvő megszervezése nem kis feladat, gondoskodnotok kell arról, hogy a Nagy Napon minden és mindenki a helyén legyen. Persze kisebb malőrök bekövetkezhetnek, és évekkel később majd pont ezekre fogtok visszagondolni édes nosztalgiával. Azért, hogy ne hatalmasodjon el a bakik száma az esküvő napján, jó, ha van valaki, aki leveszi a szervezés-igazgatás terhét a vállatokról. A kérdés már csak az, hogy erre a feladatra ceremóniamester vagy vőfély lesz a legjobb választás!?

Külön-külön már bemutattuk Nektek a ceremóniamestereket és a vőfélyeket, de ha még mindig nem billent a mérleg nyelve egyik irányba sem, akkor most adunk ennek egy kezdőlöketet!

A nagy kérdés tehát: ceremóniamester vagy vőfély kell-e a Ti nagy napotokra?

Ceremóniamester vagy vőfély

Mekkora lesz az esküvő?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy egyáltalán van-e szükségetek a nevezett esküvői szolgáltatók valamelyikének segítségére a Nagy Nap folyamán?!

A ceremóniamester és a vőfély is megfelelő választás lehet az esküvőtökre létszámtól függetlenül is, ezért a násznép nagysága önmagában még nem nagy segítség abban, hogy melyiket válasszátok.

Azt azonban máris tudjuk javasolni, hogy ha legalább 50 fős esküvőt szerveztek, akkor szükségetek lesz egy vőfély vagy ceremóniamester segítségére az események koordináláshoz.

Minél nagyobb a tömeg, annál biztosabb, hogy kell valaki, aki összefogja a násznépet és irányítja az események folyását. Ugyanakkor nagyon sok múlik azon, hogyan is zajlik az esküvő, hiszen a ceremóniamester és a vőfély teljesen más stílust képvisel.

Az esküvő stílusa: vidékies vőfély vagy nagyvárosi ceremóniamester?

Az első dolog, ami kapásból az eszembe jut, ha a vőfélyre gondolok, az a kissé népiesebb stílus. Biztos Neked is ez ugrik be elsőnek. Főleg azoknak a házasulandóknak ajánlott egy vőfély felkérése, akik szeretnék a nagy napjukat régi magyar hagyományok szerint megtartani. Ilyenkor egy jó vőfély mindenféle apró-cseprő kis csibészséget bele tud szőni az esküvő és a lagzi üresebb perceibe. Legyen szó menyasszonyszöktetésről, bolondmenyasszonyról, vagy az éjféli menyasszonytáncról.

Most pedig ássunk kicsit mélyebbre a nevezetes ceremóniamesternél is

Bár a ceremóniamesterek inkább a modernebb stílust képviselik, a hagyomány és a ceremóniamesterség nem zárja ki egymást. Egy hagyományos falusi esküvőn is betölthető ez a titulus, ha házasulandó pár úgy dönt, hogy számukra nem megfelelő a vőfély, hanem inkább egy letisztultabb stílust szeretnének képviseltetni.

Ugyanakkor nem hiába fonódott össze a modern esküvők fogalmával a ceremóniamesterség, hiszen ezt a posztot immár hölgyek is ugyanúgy betölthetik, mint férfi társaik. Míg egy vőfély szinte kivétel nélkül csak férfi lesz, addig a ceremóniamester szerepkör egyre inkább elterjedt a nők körében is. Ezért, ha a kölcsönös szimpátia egy hölgy ceremóniamesterrel alakul ki, akkor ne féljetek az ő segítségét kérni.

Még nem döntöttetek az esküvő stílusáról? Ezek a cikkeink segíteni fognak:Ceremóniamester vagy vőfély

Mutasd a ruhád, megmondom, ki vagy! A vőfély és a ceremóniamester stílusa

Érdemes figyelembe venni, hogy élesen elüthet egy letisztult, finom esküvő kinézetétől a vőfély vidékies, magyar népviseletet idéző bokrétakalapos, vőfélybotos megjelenése. Persze mindez mellékes, ha ez az, amit a házasulandó pár szeretne a nagy napjukon. Ha az esküvő stílusa a kontrasztokra épül, akkor akár még működhet is ez a párosítás!

Hogyan is néz ki egy jó ceremóniamester? A vőféllyel ellentétben a lehető legkevésbé feltűnő ruhákban tud a legjobban elvegyülni az adott személy. Általában elegáns, férfiak esetében zakó vagy ing, míg nők esetében valamilyen egyszerű, letisztult koktélruha. A ceremóniamester a násznéppel tökéletes összhangban van, nem tűnik ki a tömegből, nem vonja magára a figyelmet, mint a vőfélyek hagyományőrző ruhái.

Ceremóniamester vagy vőfély szórakoztasson az esküvőn?

A jó esküvői szolgáltató hatalmasat tud dobni a lagzi hangulatán, de érdemes mérlegelni, hogy erre a pozícióra valóban Pista bácsi a legalkalmasabb, csak mert nagyon jó vicceket mesél!? Kifizetődő valaki olyat választani, akiről biztosan tudjuk, hogy feladatát komolyan, precízen, kellő humorral és rugalmassággal tudja elvégezni.

Felmerülhet a kérdés: miért ennyire fontos ez a kritérium?

Az esküvői műsorvezetés, a násznép koordinálása (akár vőfélyről, akár ceremóniamesterről beszélünk) egy szakma. Ahogyan a foghúzást sem bízod rá a zöldségesedre, vagy ahogy nem kérsz meg egy óvodást a heti bevásárlásra, úgy az esküvői hangulatot sem bízhatod akárkire. Mindenképpen olyat válassz, akinek megvannak a képességei a feladat ellátásához.

Az esküvői szolgáltató kiválasztása nem könnyű, így érdemes jól megfontolni, és körül járni a kérdést.

Ceremóniamester vagy vőfély

A ceremóniamester és a vőfély munkája

A vőfély első számú dolga a násznép szórakoztatása. Mindehhez pedig pajzán rigmusokat, szövegeket használ, amiket kívülről kell tudnia, és egy előadóművész tehetségével kell előadnia, hogy hatásos és hiteles benyomást keltsen a násznépben.

Az esküvő előtt tisztázni kell, mennyire lehet pajzán a vőfély mondókája, anélkül, hogy az ízléstelenség határát súrolná.

Míg egy vőfély folyamatosan a násznép látóterében, a figyelem középpontjában van, addig a ceremóniamester olyan, mint egy jó talkshow házigazdája. Nincs mindig a középpontban, nem mond hosszú köszöntőket és beszédeket, inkább a háttérben megbújva alakítja, irányítja a dolgok folyását.

Ettől függetlenül, ha látja, hogy laposodik a hangulat, akkor közbelép, játékokkal színesíti az üresebb perceket, és felel azért, hogy zökkenőmentesen haladjon tovább az este.

Egy jó ceremóniamestert éppen ez tudja igazán jóvá tenni. Akkor lehet tudni, hogy megfelelően végzi a dolgát, ha a násznép csak akkor tudja meg ki is a ceremóniamester, mikor először felszólal. Ezzel ellentétben például egy vőfélyt már a kezdetek kezdetén igen könnyű felismerni, mind a tömegből kitűnő öltözéke miatt, mind harsány beszéde miatt.

Esküvői játékok

A vőfély elsősorban népiesebb játékokat játszat a párral: az egyik leggyakoribb játék, amikor az ifjú feleségnek egy tojást kell a férje egyik nadrágszárán fel, majd a másikon le görgetnie, anélkül, hogy a tojás megsérülne.

Nem kell megrémülni, természetesen nem csak a ceremóniamesterek, hanem a vőfélyek tarsolyában is vannak modernebb játékok, mint a Mr. és Mrs., vagy az Ismered a másikat?
Előre meg kell beszélnetek, hogy milyen játékokat játszanátok szívesen, és a vőfély vagy a ceremóniamester ennek tudatában állítja össze majd az est menetét.

Többet is meg szeretnél tudni a játékokról? Ezt a cikket ajánljuk:

Összegzés a döntéshez

Ha még mindig nem sikerült a döntés, akkor itt egy kis összefoglaló, hogy jobban átlásd a tényeket:

  1. Külön pontban még egyszer fontos leszögezni, hogy a vőféllyel ellentétben a ceremóniamester nem beszél rímekben, nem mond hosszú regéket, nem fakad nótára, és mindezek mellett egyáltalán nem hangos.
  2. A ceremóniamester, mint egy felkonferáló személy szólal meg: köszönti a vendégeket és vázolja az elkövetkezendő események sorozatát, levezeti a játékokat. Szükség esetén segít áthidalni a monotonabb perceket.
  1. Bár mindkét titulus megtalálható mind falusiasabb mind városiasabb lagziban, mégiscsak ha választani kellene őket, mindenki egyetértene abban, hogy a vőfély illik a faluba a hagyományosabb esküvőre, míg a ceremóniamester útja a városba vezet akár egy modernebb, több csillagos szállodában megrendezett esküvőre.
  1. A vőfély feladata, hogy egész nap szórakoztassa  a násznépet, sose hagyja, hogy ellaposodjon a hangulat. A nap minden percében készen áll, hogy feldobja a hangulatot akár egy nótával, vagy valamilyen vicces játékkal.
  1. A ceremóniamester ugyanakkor inkább csak akkor lép elő, ha látja, hogy itt bizony szükség van egy kis segítségre a jó hangulathoz. Általánosságban véve szabad folyást hagy, hogy hadd menjenek úgy a dolgok, ahogyan azok természetesen alakulnának.

Hosszas mérlegelés nem kell ide, hisz ha jól meg van szervezve a lagzi napja, akkor mindegyik pár szinte kapásból rá tudja vágni a választ arra a kérdésre, hogy vőfélyt vagy ceremóniamestert hívjanak-e.

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (392 szavazat)