Ceremóniamester vagy vőfély? Nektek melyik az ideális az esküvőre?

Egy esküvő megszervezése nem kis feladat, gondoskodnotok kell arról, hogy a Nagy Napon minden és mindenki a helyén legyen. Persze kisebb malőrök bekövetkezhetnek, és évekkel később majd pont ezekre fogtok visszagondolni édes nosztalgiával. Azért, hogy ne hatalmasodjon el a bakik száma az esküvő napján, jó, ha van valaki, aki leveszi a szervezés-igazgatás terhét a vállatokról. A kérdés már csak az, hogy erre a feladatra ceremóniamester vagy vőfély lesz a legjobb választás!?

Külön-külön már bemutattuk Nektek a ceremóniamestereket és a vőfélyeket, de ha még mindig nem billent a mérleg nyelve egyik irányba sem, akkor most adunk ennek egy kezdőlöketet!

A nagy kérdés tehát: ceremóniamester vagy vőfély kell-e a Ti nagy napotokra?

Ceremóniamester vagy vőfély

Mekkora lesz az esküvő?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy egyáltalán van-e szükségetek a nevezett esküvői szolgáltatók valamelyikének segítségére a Nagy Nap folyamán?!

A ceremóniamester és a vőfély is megfelelő választás lehet az esküvőtökre létszámtól függetlenül is, ezért a násznép nagysága önmagában még nem nagy segítség abban, hogy melyiket válasszátok.

Azt azonban máris tudjuk javasolni, hogy ha legalább 50 fős esküvőt szerveztek, akkor szükségetek lesz egy vőfély vagy ceremóniamester segítségére az események koordináláshoz.

Minél nagyobb a tömeg, annál biztosabb, hogy kell valaki, aki összefogja a násznépet és irányítja az események folyását. Ugyanakkor nagyon sok múlik azon, hogyan is zajlik az esküvő, hiszen a ceremóniamester és a vőfély teljesen más stílust képvisel.

Az esküvő stílusa: vidékies vőfély vagy nagyvárosi ceremóniamester?

Az első dolog, ami kapásból az eszembe jut, ha a vőfélyre gondolok, az a kissé népiesebb stílus. Biztos Neked is ez ugrik be elsőnek. Főleg azoknak a házasulandóknak ajánlott egy vőfély felkérése, akik szeretnék a nagy napjukat régi magyar hagyományok szerint megtartani. Ilyenkor egy jó vőfély mindenféle apró-cseprő kis csibészséget bele tud szőni az esküvő és a lagzi üresebb perceibe. Legyen szó menyasszonyszöktetésről, bolondmenyasszonyról, vagy az éjféli menyasszonytáncról.

Most pedig ássunk kicsit mélyebbre a nevezetes ceremóniamesternél is

Bár a ceremóniamesterek inkább a modernebb stílust képviselik, a hagyomány és a ceremóniamesterség nem zárja ki egymást. Egy hagyományos falusi esküvőn is betölthető ez a titulus, ha házasulandó pár úgy dönt, hogy számukra nem megfelelő a vőfély, hanem inkább egy letisztultabb stílust szeretnének képviseltetni.

Ugyanakkor nem hiába fonódott össze a modern esküvők fogalmával a ceremóniamesterség, hiszen ezt a posztot immár hölgyek is ugyanúgy betölthetik, mint férfi társaik. Míg egy vőfély szinte kivétel nélkül csak férfi lesz, addig a ceremóniamester szerepkör egyre inkább elterjedt a nők körében is. Ezért, ha a kölcsönös szimpátia egy hölgy ceremóniamesterrel alakul ki, akkor ne féljetek az ő segítségét kérni.

Még nem döntöttetek az esküvő stílusáról? Ezek a cikkeink segíteni fognak:Ceremóniamester vagy vőfély

Mutasd a ruhád, megmondom, ki vagy! A vőfély és a ceremóniamester stílusa

Érdemes figyelembe venni, hogy élesen elüthet egy letisztult, finom esküvő kinézetétől a vőfély vidékies, magyar népviseletet idéző bokrétakalapos, vőfélybotos megjelenése. Persze mindez mellékes, ha ez az, amit a házasulandó pár szeretne a nagy napjukon. Ha az esküvő stílusa a kontrasztokra épül, akkor akár még működhet is ez a párosítás!

Hogyan is néz ki egy jó ceremóniamester? A vőféllyel ellentétben a lehető legkevésbé feltűnő ruhákban tud a legjobban elvegyülni az adott személy. Általában elegáns, férfiak esetében zakó vagy ing, míg nők esetében valamilyen egyszerű, letisztult koktélruha. A ceremóniamester a násznéppel tökéletes összhangban van, nem tűnik ki a tömegből, nem vonja magára a figyelmet, mint a vőfélyek hagyományőrző ruhái.

Ceremóniamester vagy vőfély szórakoztasson az esküvőn?

A jó esküvői szolgáltató hatalmasat tud dobni a lagzi hangulatán, de érdemes mérlegelni, hogy erre a pozícióra valóban Pista bácsi a legalkalmasabb, csak mert nagyon jó vicceket mesél!? Kifizetődő valaki olyat választani, akiről biztosan tudjuk, hogy feladatát komolyan, precízen, kellő humorral és rugalmassággal tudja elvégezni.

Felmerülhet a kérdés: miért ennyire fontos ez a kritérium?

Az esküvői műsorvezetés, a násznép koordinálása (akár vőfélyről, akár ceremóniamesterről beszélünk) egy szakma. Ahogyan a foghúzást sem bízod rá a zöldségesedre, vagy ahogy nem kérsz meg egy óvodást a heti bevásárlásra, úgy az esküvői hangulatot sem bízhatod akárkire. Mindenképpen olyat válassz, akinek megvannak a képességei a feladat ellátásához.

Az esküvői szolgáltató kiválasztása nem könnyű, így érdemes jól megfontolni, és körül járni a kérdést.

Ceremóniamester vagy vőfély

A ceremóniamester és a vőfély munkája

A vőfély első számú dolga a násznép szórakoztatása. Mindehhez pedig pajzán rigmusokat, szövegeket használ, amiket kívülről kell tudnia, és egy előadóművész tehetségével kell előadnia, hogy hatásos és hiteles benyomást keltsen a násznépben.

Az esküvő előtt tisztázni kell, mennyire lehet pajzán a vőfély mondókája, anélkül, hogy az ízléstelenség határát súrolná.

Míg egy vőfély folyamatosan a násznép látóterében, a figyelem középpontjában van, addig a ceremóniamester olyan, mint egy jó talkshow házigazdája. Nincs mindig a középpontban, nem mond hosszú köszöntőket és beszédeket, inkább a háttérben megbújva alakítja, irányítja a dolgok folyását.

Ettől függetlenül, ha látja, hogy laposodik a hangulat, akkor közbelép, játékokkal színesíti az üresebb perceket, és felel azért, hogy zökkenőmentesen haladjon tovább az este.

Egy jó ceremóniamestert éppen ez tudja igazán jóvá tenni. Akkor lehet tudni, hogy megfelelően végzi a dolgát, ha a násznép csak akkor tudja meg ki is a ceremóniamester, mikor először felszólal. Ezzel ellentétben például egy vőfélyt már a kezdetek kezdetén igen könnyű felismerni, mind a tömegből kitűnő öltözéke miatt, mind harsány beszéde miatt.

Esküvői játékok

A vőfély elsősorban népiesebb játékokat játszat a párral: az egyik leggyakoribb játék, amikor az ifjú feleségnek egy tojást kell a férje egyik nadrágszárán fel, majd a másikon le görgetnie, anélkül, hogy a tojás megsérülne.

Nem kell megrémülni, természetesen nem csak a ceremóniamesterek, hanem a vőfélyek tarsolyában is vannak modernebb játékok, mint a Mr. és Mrs., vagy az Ismered a másikat?
Előre meg kell beszélnetek, hogy milyen játékokat játszanátok szívesen, és a vőfély vagy a ceremóniamester ennek tudatában állítja össze majd az est menetét.

Többet is meg szeretnél tudni a játékokról? Ezt a cikket ajánljuk:

Összegzés a döntéshez

Ha még mindig nem sikerült a döntés, akkor itt egy kis összefoglaló, hogy jobban átlásd a tényeket:

  1. Külön pontban még egyszer fontos leszögezni, hogy a vőféllyel ellentétben a ceremóniamester nem beszél rímekben, nem mond hosszú regéket, nem fakad nótára, és mindezek mellett egyáltalán nem hangos.
  2. A ceremóniamester, mint egy felkonferáló személy szólal meg: köszönti a vendégeket és vázolja az elkövetkezendő események sorozatát, levezeti a játékokat. Szükség esetén segít áthidalni a monotonabb perceket.
  1. Bár mindkét titulus megtalálható mind falusiasabb mind városiasabb lagziban, mégiscsak ha választani kellene őket, mindenki egyetértene abban, hogy a vőfély illik a faluba a hagyományosabb esküvőre, míg a ceremóniamester útja a városba vezet akár egy modernebb, több csillagos szállodában megrendezett esküvőre.
  1. A vőfély feladata, hogy egész nap szórakoztassa  a násznépet, sose hagyja, hogy ellaposodjon a hangulat. A nap minden percében készen áll, hogy feldobja a hangulatot akár egy nótával, vagy valamilyen vicces játékkal.
  1. A ceremóniamester ugyanakkor inkább csak akkor lép elő, ha látja, hogy itt bizony szükség van egy kis segítségre a jó hangulathoz. Általánosságban véve szabad folyást hagy, hogy hadd menjenek úgy a dolgok, ahogyan azok természetesen alakulnának.

Hosszas mérlegelés nem kell ide, hisz ha jól meg van szervezve a lagzi napja, akkor mindegyik pár szinte kapásból rá tudja vágni a választ arra a kérdésre, hogy vőfélyt vagy ceremóniamestert hívjanak-e.

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Elolvasom
Hogyan válassz esküvői szolgáltatót?

Összeszedtük, melyek azok a szempontok, amikre mindenképpen ügyeljetek, ha Összeszedtük, melyek azok a szempontok, amikre mindenképpen ügyeljetek, ha Összeszedtük, melyek[...]

Elolvasom
Esküvői szolgáltatók: az álomesküvő megvalósítói

Legelőször is fontos, hogy rászánd az időt az esküvőd megszervezésére. Ez azt jelenti, hogy a kitűzött időpont előtt legalább fél[...]

Elolvasom
A polgári esküvő menete

A polgári esküvő menete A-tól Z-ig Tervezitek az esküvőt? Szeretnétek összekötni az életeteket hivatalosan is? Jó lenne, ha a polgári[...]

Elolvasom
Ceremóniamester vagy vőfély? Hogyan válassz?

Ceremóniamester vagy vőfély? Nektek melyik az ideális az esküvőre? Egy esküvő megszervezése nem kis feladat, gondoskodnotok kell arról, hogy a[...]

Elolvasom
Mi fán terem az esküvői dekoratőr? Most kiderül!

Tökéletes esküvői dekorációt szeretnél, de nem tudod hogyan? A megoldás az esküvői dekoratőr! Egy álomesküvő megszervezése időigényes és tengernyi feladatból[...]

Elolvasom
Szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal

Miért fontos lépés a szerződéskötés esküvői szolgáltatókkal? Mik szerepeljenek a szerződésben? Az esküvőszervezés (sajnos) nem csak annyit jelent, hogy a[...]

Elolvasom
Polgári esküvő: a hivatalos házasságkötés útja

A hivatalos házasságkötés feltétele a polgári esküvő megtartása. De hogyan is kezdj neki? Ha elhatároztátok magatokat, hogy szeretnétek életeteket hivatalosan[...]

Elolvasom
Esküvői tanúk és koszorúslányok

Mit is csinálnak pontosan az esküvői tanúk és koszorúslányok? A lagzi fontos résztvevői az esküvői tanúk és koszorúslányok. Feladataik nem[...]

Elolvasom
Egyházi esküvő

Mi a különbség a Római katolikus és a Református egyházi esküvő között? Melyik hogyan zajlik? A polgári szertartás hivatalos hangulatának[...]

Elolvasom
Házasságkötés törvényi feltételei

Mik a házasságkötés törvényi feltételei? Mitől lesz egy házasság hivatalos? Már javában tervezed az esküvőd színkompozícióját? Kiválasztottad a koszorúslányok ruháját[...]

Elolvasom
Esküvőszervező: biztos kezekben a Nagy Nap

Honnan tudhatod, hogy szükséged van esküvőszervező segítségére? Most kezded az esküvőd szervezését, de elakadtál már az elején? Rengeteg ötleted van,[...]

Elolvasom
Vőfély: a hagyományos esküvők lelke

A hagyományőrző esküvők lelke és hangulatfelelőse a vőfély Az esküvőszervezés közepén jársz és nem tudod eldönteni ki koordinálja a Nagy[...]

Elolvasom
Ceremóniamester: a modern esküvők koordinátora

Miben lehet segítségedre egy ceremóniamester? Szükséged van valakire, aki segít levezényelni az esküvőt és egy karmester ügyességével hangolja össze az[...]

Elolvasom
Szertartásvezető: az egyedi esküvői szertartások záloga

Mit is csinál egy szertartásvezető? Miben segíthet Nektek? Ha szeretnétek elkerülni a sablonos esküvőt, de nem tudjátok hogyan… Ha egyedi[...]

Elolvasom

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

5/5 - (392 szavazat)