Tökéletes esküvői dekorációt szeretnél, de nem tudod hogyan? A megoldás az esküvői dekoratőr!

Egy álomesküvő megszervezése időigényes és tengernyi feladatból tevődik össze. Ha még nem kezdtél bele, akkor készülj fel, hogy néha azt sem fogod tudni, hol áll a fejed. Ha már benne vagy a szervezésben, akkor pedig pontosan tudod, miről is beszélek.

Esküvői dekoratőrA tökéletes esküvő egyik kiemelkedően fontos része a dekoráció, ami egy szakképzett esküvői dekoratőr bevonásával garantáltan különlegesebbé varázsolja életetek nagy napját, és le is veszi a terhet a válladról.

Neked csak el kell mesélni a dekoratőrnek, hogy mit is álmodtál meg. Ha csak nagy vonalakban tudod leírni az elképzelésedet, az sem gond.

Egy talpraesett esküvői dekoratőrnek elég, ha csak néhány kedvelt színkombinációt és témát megadsz, a többit majd ő továbbgondolja, Neked pedig csak rá kell bólintani, vagy másik irányba terelni a stílust.

Mi az esküvői dekoratőr munkája?

Az esküvő az egyik legjelentősebb nap egy pár életében. Mindenki tökéletes, felejthetetlen esküvőről álmodik, aminek elengedhetetlen része a dekoráció.

A dekoráció egyedi és olyan apró részletekből áll, amelyekre a sok teendő közepette nem is gondoltok. Éppen ezért érdemes egy esküvői dekoratőrrel felvenni a kapcsolatot, aki munkájával, szaktudásával nagy segítségetekre lehet.

Munkája igen sokrétű és temérdek szakmai tudást igényel. Egy jó esküvői dekoratőrnek virágkötőnek, textilszakértőnek, látványtervezőnek, stylistnak, marketingesnek és egy kicsit esküvőszervezőnek is kell lennie. Ismernie kell az aktuális trendeket, az etikettet, a különböző virágok, színek jelentését, és minden az esküvőhöz köthető szokást, babonát.

Ha azt gondolod, hogy felesleges kiadni pénzt esküvői dekoratőrre, akkor azt javaslom, gondold át még egyszer. Hiszen a dekoratőr munkája nem csak abból áll, hogy kirak néhány vázát az asztalokra és felköti a masnit a székekre.

Nézzük is, mi mindent csinál egy esküvői dekoratőr!

Árajánlat készítése

Miután megbeszéltétek, hogy mik is az elképzelések, milyen stílusú és hangulatú dekorációt szeretnétek az esküvőre, a dekoratőr készít egy tervezetet, ajánlatot, amiben megkapjátok, hogy körülbelül mennyibe kerülne a teljes dekorációs munka. Minden esküvő egyedi, mindenki mást és mást akar, ezért általában nem lehet sztenderd csomagok közül válogatni. Az árajánlat mindig személyre van szabva.

Dekorációs kellékek beszerzése

Esküvői dekoratőr feladataiBiztosan azt hitted, hogy egy dekoratőr évek hosszú munkája során rengeteg dekorációs elemre tesz szert. Ez félig-meddig igaz is lehet.

Azonban sokszor a jegyespár szeretne eltenni emlékbe ezt-azt a dekorációból, esetleg nem újrafelhasználható dekorációs elemről van szó, ezért a különlegesebb darabokat mindig újra és újra be kell szerezni.

Ha pedig kinéztél Pinteresten egy álomszép (annyira álomszép, hogy biztosan nem mondasz le róla) fotófalat, amit beszerezni nem lehet, hanem csak elkészíteni, akkor minden elemét meg kell rendelni, majd össze is rakni. Itt érkezünk el a harmadik pontunkhoz.

Dekoráció elkészítése

A dekoratőr el is készíti nektek a megálmodott díszletet (ha tényleg semmilyen módon nem lehet beszerezni, esetleg drágább lenne megvenni, mint elkészíteni), legyen szó fotófalról, egyedi fényfüggönyről, girlandokról, egyedi gyertyatartókról.

Helyszíni szemle

A dekorosnak látnia kell az esküvői helyszínt, hogy ahhoz tudja igazítani a dekorációt. Így nektek is tud segíteni, ötleteket adni, mi az, ami jobban vagy éppen kevésbé passzol az adott helyhez.

Mosás, vasalás, szállítás

A textildíszeket, terítőket, székszoknyákat, masnikat, függönyöket az esküvői dekoratőr kimossa, kivasalja és a helyszínre is szállítja. Nem is beszélve az összes többi kellékről. Vázákat még talán nem is olyan nehéz szállítani, de belegondoltál már, hogy a 2,5 x 3 méteres fotófal keretét szét kell szedni, bepakolni, elszállítani a helyszínre, ott szintén összerakni és fel is állítani? Nem is beszélve a főasztal mögötti fényfüggönyös dekorációról, amihez rögzítő tartozékok kellenek, és egyedül, de még ketten sem olyan könnyű felszerelni a falra.

Dekoráció lebontása

Az esküvő után lebontja a díszítést és el is szállítja, hogy nektek már ne legyen vele gondotok az lagzi másnapján.

Mikor van szükség esküvői dekoratőrre?

Esküvői dekoratőr munkája

Ha nem tudod eldönteni, hogy vajon tényleg szükséges-e esküvői dekoratőr segítségét igénybe venned, vagy sem, akkor olvasd el az alábbi pontokat, és ha legalább egy igaz rád, akkor ne habozz tovább! Keresd is meg a tökéletes dekorost!

Nem igazán értesz hozzá, hogy mi is passzol mihez

Egy egyszerűbb outfitet összeállítasz, de azt már nem tudod eldönteni, hogy az adott cipőhöz passzolni fog-e a táskád, esetleg a pólód nyakkivágásához menni fog-e a nyakláncod? Hasonlóképpen állsz a szobák dekorálásával is? Ezeknél jóval nagyobb falat egy esküvői dekoráció. A Te segítőtársad ebben egy dekoratőr lesz!

Nagyon egyszerű vacsorahelyszín

Ha a lagzi helyszíne nagyon letisztult, egyszerű, szinte csak négy fehér fal és egy plafon, akkor sokkal nehezebb dolgod van a dekorálással. Hiszen nincsenek párkányok, gerendák, lépcsők, amik a segítségedre lennének. Egy profi esküvői dekoratőrön azonban nem fog ki egy ilyen helyszín sem!

Idő szűkében vagy

Képzeld el az alábbi szituációt: a hálószobádat szeretnéd felfrissíteni, kicsit feldobni új színekkel, kiegészítőkkel. Mennyi idődbe fog telni, mire megtalálod a tökéletes díszpárnahuzatokat, gyertyatartókat, képkereteket? Rengetegbe!

És még mennyibe fog telni, mire kitalálod, hova is akarod tenni, fel is fúrni a falakra, stb. Egy esküvő teljes díszítése még ennél is sokkal több idő, ezért ha nem fér bele munka, gyerek vagy bármi más miatt, keress egy dekoratőrt!

Több stílust is el tudnál képzelni

Ha nehezen tudsz választani a stílusok közül, akkor azzal is gondod lehet, hogy konzekvensen meg is tartsd ezt a stílust a meghívótól kezdve a terítőn át a virágokig. Ha elkezdesz dekorálni vintage stílusban, akkor nem csaphatsz át hirtelen art deco stílusba. Mindkettőnek meg van a maga varázsa, de csak külön-külön. Ne keverd a stílusokat.

Egy esküvői dekoratőr a segítségedre lehet abban, hogy ne kalandozz el különböző stílusirányzatokba.

Mit foglal magában az esküvői dekoráció?

Attól függően, hogy milyen helyszínen rendezitek a nagy napot, az dekoráció változhat. A jó dekorációnak harmonizálni kell az esküvő helyszínével, stílusával, a menyasszony és vőlegény egyéniségével, hogy csak a lényegesebb pontokat említsük. Egy esküvői dekoráció nem csak a virágokra és léggömbökre korlátozódik, számos egyéb részletre is kiterjed.

Egy igazán igényes dekoráció, magában foglalja (a teljesség igénye nélkül):

  • Asztaldekoráció: terítő, szalvéta, asztali futó, tányéralátét, menülap, ültető kártya, székdekoráció (székszoknya, masni, virág)
  • Virágdekoráció: asztali virágok, lépcsőkorlát, templomi padsor virágai, virágcsokrok, kitűzők, virágkapu
  • Kiegészítő dekoráció: gyertyák, vázák, girlandok, lampionok, fényfüzérek, fotófal

Esküvői dekoratőr
Akár van dekorációs ötletetek, akár nincs, mindenképpen érdemes szakemberrel egyeztetni, aki segít megtalálni a számotokra tökéletes dekorációt.

Az ötletek tárháza végtelen, csak a kreativitásotok és pénztárcátok szab határt. A virágokat és a dekorációt célszerű a nagy nap előtt 8-9 hónappal lefixálni.

Ilyenkor kerül kiválasztásra a dekoráció stílusa, és a fehér mellett az esküvő másik alapszíne is.

Eldönthetitek, hogy csak kizárólag virágdekorációt szeretnétek, vagy kombinálnátok a virágokat egyéb más díszítőelemekkel is.

Szóba jöhet, hogy „igazi” virágdekorációt szeretnétek, vagy esetleg az új trendeknek megfelelő zöld-növényes változatot kéritek.

A dekoráció kiterjed az olyan „apróságokra” is mint a virág a koszorúslányok hajába, a vőlegény kitűzője, autót díszítő csokor, dobócsokor, köszöntő csokrok, ügyelve arra, hogy minden részlet tökéletes passzoljon.

A plafonra függesztett fényfüzér zsinórja is passzoljon az asztalok színvilágához, így nem fog elütni a tánctér díszítése az étkezőasztalokétól.

Lényeges a dekoráció stílusa is. Válasszatok olyan stílust, ami hozzátok és az elképzelésetekhez passzol. Ezzel együtt legyetek nyitottak is, hiszen a dekoratőr több évnyi tapasztalattal a háta mögött ad tanácsot minden jegyespár számára.

Dekoráció tekintetében a határ a csillagos ég, külön öröm, ha olyan esküvői dekoratőrt találtok, aki képes elrugaszkodni a saját, megszokott stílusától és nyitott a ti elképzelésetekre, legyen az bármennyire is különleges, a hagyományostól eltérő. Nagyban megkönnyíthetitek a dekoratőr munkáját, ha mindketten aktívan részt vesztek a tervezésben, elmondjátok az elképzeléseiteket, álmaitokat.

Az alábbi cikkek segítenek megtalálni a számotokra tökéletes esküvői stílust:

Nincs keret dekoratőrre?

Kicsit elszámoltad magad, és az esküvői keretbe mégsem fér bele egy profi esküvői dekoratőr? Esetleg inkább magatok készítenétek a dekorációt? Semmi gond! A díszítés nagy részét DIY módon is el tudsz készíteni. Időigényesebb, de megoldható.

Ha azt valljátok, hogy ti is el tudjátok készíteni a dekorációt és az időtökbe is belefér, mindenképpen vegyetek magatok mellé 3-4 ügyes kezű, lelkes segítőt, akik szívesen segítenek a megálmodott kompozíciók elkészítésében.

Az itt felsorolt dekorációs lista csak egy része annak, amit egy esküvői dekorációs lista tartalmazhat. Nagyon könnyű elveszni a részletekben és a nem megfelelő irányba haladni, ami kétségtelenül idő- és pénzveszteséggel járhat. Ahogy készítitek a dekorációt, újabb és újabb ötletek jutnak majd eszetekbe, esetleg kitaláltok egy elkészített dekorációnak egy jobb verzióját.

A legjobb tanács, amit adhatok abban az esetben, ha magatok készítitek a dekorációt, hogy minél hamarabb álljatok neki! Ne hagyjátok az utolsó a pillanatra, hiszen lehet, hogy elsőre nem sikerültnek úgy a gyertyatartók, ahogy szeretnéd, vagy nem jön meg időben a megrendelt tekercs szalag.

Ha tehetitek, akkor dolgozzatok együtt egy esküvői dekoratőrrel, aki valósággá tudja formálni a legapróbb gondolatfoszlányotokat is olyan módon, hogy az eredmény varázslatos legyen!

Ne hagyd ki az Esküvőszervező kisokos menüpontunk további cikkeit sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (421 szavazat)