Hogyan válassz esküvői menüt, ha a vendégek között vannak ételérzékenyek?

Manapság rengeteg szempontot figyelembe kell venni az esküvői menü megtervezésekor. Rengetegféle ételérzékenység és ételallergia létezik, melyek felbukkanása az esküvőn komoly kellemetlenségeket okozhat. Ezzel együtt viszont mindenki szeretné elkerülni, hogy élete nagy napján a gondosan összeállított esküvői menü bármely összetevője ártalmas lehessen a vendégek számára.

Mielőtt elkezdjük összeállítani az ételek sorát a nagy napra, érdemes elővenni a meghívandó vendégek listáját és körbeérdeklődni, kinek van bármilyen okból kifolyólag speciális étkezési igénye. Mivel rengeteg féle egyedi kívánság létezik ételérzékenység, ételallergia, diéta, sőt a sajátos étkezési szokásoknak köszönhetően, lehetetlen minden szempontot figyelembe venni. Ezért fontos konkretizálni a speciális igényeket, hogy olyan esküvői menüt állíthass össze, amely minden vendég számára megfelelő.

Különleges esküvői menü

Ha különleges esküvői menüre van szükség…

Természetesen a különleges esküvői menü összeállítása jóval könnyebb, ha nem ragaszkodunk a hagyományos esküvői vacsorához, ahol az előétel-leves-főétel-desszert sorrend szinte kötelező. A hagyományos verzió esetén általában maximum kétféle főételt és levest választhatunk, melyekkel – ha nem is lehetetlen -, de rendkívül nehéz a speciális igényeknek megfelelni.

Nagymértékben megkönnyítjük saját dolgunkat, ha nyitunk a modernebb és manapság egyre divatosabb állófogadás vagy ültetett állófogadás felé, ahol svédasztalos megoldásokban gondolkozhatunk.

Ezek esetében lehetőség nyílik arra, hogy többféle, az igényeknek megfelelő előételt, illetve főételt szervírozzunk, így jócskán kibővíthetjük a lehetőségeinket, ami az ételek választását illeti. Előétel gyanánt adhatunk friss zöldségekből készült falatkákat, hiszen ezek nem csupán egészségesek, de hús-, tej-, tojás- és gluténmentesek is.

Levesek egy különleges esküvői menüben?

Ültetett állófogadás esetén a levesek is szóba jöhetnek és még csak a hagyományokról sem kell lemondanunk. Az Újházy tyúkhúslevessel nem lőhetünk mellé, és ha még azt a lehetőséget is meghagyjuk a vendégeknek, hogy – ugyan szokatlan módon – a tésztát külön választhatják a leveshez, a gluténérzékenységgel rendelkezők is örülni fognak, hiszen tészta nélkül máris gluténmentes a leves.

Ha van húsmentes igény is a násznép részéről, akkor kínálhatunk egy könnyű zöldséglevest, amely glutén- és egyben laktózmentes is. Ráadásnak adhatunk akár hűtött gyümölcslevest. Itt azonban érdemes felhívni a laktózérzékenyek figyelmét, de készíthetjük ezt a fogást laktózmentes összetevőkkel is.

Variációk főételre – az esküvői menü legfőbb pontja

Különleges esküvői menüA főételeket is kombinálhatjuk, ha többféle sült húst készíttetünk és a köreteket egymástól jól elkülönítve választhatóvá tesszük. Így mindenki a maga ízlése és érzékenysége szerint választhat.

Érdemes sertés- és szárnyashúst is kínálni a húsimádók örömére, de a komplikációk elkerülése végett a rántott változatokat célszerű elkerülni, helyette inkább egy finom, allergénektől mentes pácban grillezett változatot elkészíttetni. A pácolt húsfélék mellett a grillezett natúr csirkemell is elfér azok örömére, akik nem szeretik a fűszeres húsokat.

Fontos, hogy a hagyományos rizs és krumpli köret mellé kínáljunk párolt zöldségeket és friss salátákat is. A friss zöldségek igazi telitalálatnak számítanak a meleg nyári napokon, hiszen könnyűek és ízletesek. A salátákhoz külön kínáljunk többféle öntetet, szószt, olívaolajat, balzsamecetet hogy a vendégek ízlés szerint válogathassanak.

Gondoljunk olyan ételekre is, amelyek húsmentesek és akár főételként is megállják a helyüket. Ennek azok a vendégeink fognak nagyon örülni, akik szeretnének húsmentesen étkezni.
Fontos megjegyeznünk, hogy a húsmentes étkezés nem csupán „vegetáriánus hóbort” lehet, hanem bizony egészségügyi okból is választhat valaki húsmentességet. Ezért fontos ezeknek a vendégeknek az igényeit is szem előtt tartani.

Léteznek manapság nagyon népszerű és ízletesen elkészíthető húspótló ételek, mint például a szeitán. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne szójából készült termékekkel igyekezzünk a hús pótlását megoldani, hiszen a szója önmagában sem egészséges, ráadásul vannak, akik érzékenyek rá.

A szejtán, vagyis a búzahús azonban nagyszerű megoldás lehet a húsmentes étrendet követők számára. Tetszőlegesen, ízlés szerint fűszerezhetjük és készíthetünk belőle pörköltet, ragut, darálhatjuk, süthetjük, tölthetjük, sőt füstölhetjük, pácolhatjuk és utána grillezhetjük is. Abban az esetben, ha ezt az összetevőt választjuk, fontos feltüntetni, hogy az étel húsmentes ugyan, de nem gluténmentes.

Desszertek a különleges esküvői menüben

Különleges esküvői menüAmi a desszerteket illeti, az esküvői torta mellett kínáljuk a vendégeket friss gyümölcsökkel, vegyes gyümölcstálakkal, amelyekkel nagy sikert arathatunk a tej-, tojás- és gluténmentes étkezést követők körében. Természetesen a torta is készültet a különböző ételérzékenységi szempontoknak megfelelően, de az sem ritka, hogy a hagyományos torta mellé a pár készíttet több, kisebb méretű tortácskát, melyek más-más igényeknek felelnek meg – így lehet a klasszikus mellett cukormentes, gluténmentes és egyéb feltételeknek megfelelő torták is.

Ha igazán különleges meglepetést szeretnénk, a gyümölcsök mellé kínálhatunk vendégeinknek cukor-, tej- és gluténmentes fagylaltokat is, melyeket külön-külön vagy a gyümölcsökkel kombinálva is fogyaszthatnak.

Készíttethetünk akár „mindenmentes” gyümölcsös fagylalttortát is, mely nagyszerű kiegészítője lehet az esküvői tortának, ha az nem allergén mentes összetevőkből készül. De az Esküvői aprósütemények terén is szinte kimeríthetetlenek a lehetőségek, ha szeretnénk megfelelni a vendégek étkezési szokásainak.

Ezek a fajta desszertek nagyszerű lezárása lehetnek az általunk összeállított igazán különleges esküvői menünek, főleg esküvői szezonban, a nyári nagy melegben.

Láthatjuk tehát, hogy nem kell megijedni esküvőnk alkalmával sem a speciális étkezési igényektől, hiszen rengeteg lehetőség áll itt is rendelkezésünkre. Egy kis odafigyeléssel és szervezéssel megoldható, hogy minden vendég megtalálja a saját ízlésének megfelelő fogást az esküvői menüben.

 

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (145 szavazat)