Az esküvői öltöny kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint az ember gondolná!

Ha valaki megkérdezi, mi tesz egy esküvőt igazán felejthetetlenné, úgy gondolom, kivétel nélkül mindenki rávágná az első válaszai között a menyasszony megjelenését. Azonban a vőlegény öltözékét sem célszerű elhanyagolni! Ahogy a menyasszonyi ruha megtalálása, úgy a megfelelő esküvői öltöny kiválasztása sem egy egyszerű feladat, így nézzük át, hogyan is érdemes nekiállni a keresésnek!

Esküvői öltöny kiválasztása lépésről-lépésreManapság már az esküvői öltöny tekintetében is annyi variáció létezik, hogy egészen biztosan minden vőlegény megtalálja majd azt, ami hozzá a leginkább passzol.

Így nem csak stílusos és egyedi lehet a vőlegény is, de még a klasszikus és sokak számára unalmasnak ható fekete öltönytől is el tud szakadni.

Hogyan kezdj bele a tökéletes esküvői öltöny felkutatásába?

Elsőként érdemes egy kis online kutatást végezni, hisz csakúgy, mint esküvői ruhából, esküvői öltönyből is akad száz és száz különböző féle. Így tehát nem mindegy, hogy hol, kitől és természetesen mit veszünk, kölcsönzünk.

A hol kérdésre a legegyszerűbben tehát úgy tudunk választ adni, ha böngésszük egy kicsit a világhálót a megfelelő bolt után.

Rengeteg öltöny szaküzlet kínálatát tekinthetjük meg már az interneten, előzetes kutakodásunk közben. Így a vevőnek már lesz egy elképzelt kép a fejében, amivel majd könnyebben tud elindulni, mikor személyesen is ellátogat az üzletbe.

A megfelelő esküvői öltöny kiválasztása könnyedén

Ha már túl vagyunk azon a hosszasnak nem mondható procedúrán, hogy kiválasztottunk egy vagy két boltot, itt az ideje, hogy akár már az online felületen a képeket nézegetve eldöntsük, milyen típusú esküvői öltöny az, ami tetszik nekünk.

Na de! Általánosságba véve úgy gondolom, hogy a férfitudás megáll ott, hogy „öltöny”. Azonban érdemes tudni, hogy öltönyből is több típus létezik, illetve eme híres fazonon túl még igencsak kedvelt típus a zakó, a blézer, és a tweed is.

Esküvői öltöny, zakó, tweed: mi a különbség?

Esküvői öltöny kiválasztása könnyedénAz lesz a legjobb, ha külön-külön megvizsgáljuk mindegyik típust, kezdve a klasszikus öltönnyel. Így könnyebben elkülöníthetjük a különböző típusokat és jobban eligazodhatunk a fazonok között.

Az öltöny: az esküvői öltözet alapdarabja

Az öltöny az egyik legtöbbször viselt darab egy esküvőn, mely áll egy zakóból, egy nadrágból, illetve alkalomadtán egy mellény részből is.

Egy öltöny lehet sportos, lehet klasszikus darab illetve a manapság egyre kedveltebbé váló slim fit esküvői öltönyök rendre maguk mögé utasítják régebbi elődjeiket. Egy slim fit öltöny ugyanis követi az azt viselő férfi testének vonalát. Természetesen nem egy feszülős darabot kell magunk elé képzelni, pusztán egy olyan öltözékről van szó, ami jobban megmutatja a vőlegény alakját.

Ezen kívül az öltönyöket meg tudjuk különbözteti a viselt alkalom szerint is. Ide sorolhatóak az utcai, üzleti, reprezentációs darabok is, mint például a szintén közkedvelt szmoking és a frakk is.

A zakó: hagyományos darab, mely lazább esküvőre is illik

Másodjára a zakót venném elő. Ez a darab az öltöny felső részét képezi, ám manapság már hordható önálló ruhadarabként is egy elegáns inggel, illetve nadrággal.

Érdekesség, hogy a zakó milyen messzi múltra tekint vissza. Még anno Nagy-Britannia fénykorában terjedt el, mikor az elegáns öltözködésre már nem vonatkoztak olyan szigorú szabályok, mint előtte.

Ezt a gondolatot át lehet ültetni egy lazább stílusú esküvő világába is, ahol nincsenek szigorú öltözködési szabályok, esetleg még a koszorúslányok ruhája sem tökéletesen egyforma.

A blézer: a zakó “kistestvére”

A zakó kistestvéreként jöjjön a blézer, amit gyakorta kevernek össze a zakóval helytelenül, ugyanis a blézer egy durvább anyagú, kabátként is hordható darab, ami mellé nem követelik meg a szabályok, hogy viselője mindenképpen ugyanolyan színű és anyagú nadrágot húzzon. Egy lazább darabról van szó, ami nem kifejezetten esküvői, alkalmi ruha, ám manapság már egyre többen állítanak az oltár elé ebben a darabban.

A tweed: más néven a sportzakó

Utolsó típusként jöjjön hát a tweed, másik nevén a sportzakó. Anyaga, mint már nevéből is kiderült legtöbb esetben gyapjúszövet. Általában mintás, több gombos, és két vagy három zsebes, melyeknek elhelyezkedései eltérőek lehetnek – többnyire kettő az alsó részen, egy pedig a mellkas valamely oldalán.

Manapság, eltérően eredeti viseléséhez, már nyugodtan lehet őket párosítani egy elegáns nadrággal, nem feltétlen kell anyagban passzolnia hozzá, így tehát egy esküvőre is könnyen felvehető valamilyen hozzá jól kinéző alsóval.

Most hogy már tisztáztuk az alábbi kérdést, itt az ideje, hogy alá is öltözzünk a kiválasztott darabnak: legyen az egy öltöny, vagy bármely másik típus.

Ha szeretnél hosszabban is olvasni egyes öltöny típusokról, érdemes felkeresned korábbi cikkünket ebben a témában:

Milyen inget válassz az esküvői öltöny alá?

Kiegészítők esküvői öltönyhözA kérdés adott, a válasz pedig többnyire nem olyan bonyolult, mint azt gondolnánk. Két pontot vegyünk mindenképpen figyelembe, amik pedig a következők: a színe és a fazonja.

Milyen legyen az ing színe?

Klasszikus ing színek a fehér, szürke, világoskék. Azonban ma már a színskála legmerészebb színeiben is lehetséges anélkül oltár elé állni, hogy nevetség tárgyai lennénk, hiszen csak a megfelelő párosítás kell hozzá, meg egy fiatalos modern vőlegény.

A színek terén arra is figyelemmel lehetünk, hogy passzoljon a menyasszony ruhájának apróbb részleteihez, ezzel tökéletes páros hatást elérve.

Milyen legyen az ing fazonja?

Másrészről, ami még nagyon fontos, az a fazon. Itt is, csakúgy, mint az öltönyöknél létezik a slim fit variáció, azaz a kicsit szűkebb, a férfi alakját követő ing. De persze választhatunk egy klasszikus egyenes vonalú darabot is, a lényeg, hogy viselője ne vesszen el benne és mindenképpen menjen a felette lévő darabokhoz is.

Kiegészítők az inghez

Az alapok kiválasztása után jöhetnek a részletek, mint például a nyakkendő vagy csokornyakkendő.

A kettő közötti alapvető különbséget talán az teszi, hogy míg egy nyakkendő lehet eltérő hosszúságú, vastagságú és mintájú, addig egy csokornyakkendő esetében ritkán fordul elő, hogy az átlagos mérettől és színtől eltérő lenne.

A választás itt már teljes mértékben ízlés kérdése, a lényeg csupán egy és ugyanaz, mint mindenhol máshol is. Figyelni kell az összképre, hogy ne üssön el a többi viselt ruhadarabtól.

A tökéletes esküvői öltöny alapdarabja: a cipő

Mint mindig, itt is eltérhet sokaknak a tudása arról, milyen is egy esküvőn viselt cipő, hiszen manapság már nem tiltólistás egy lazább, sportosabb darab sem. Ettől függetlenül, mint a többi kiegészítő és ruhadarab esetében, oda kell figyelni, hogy amit viselni szeretnénk, mennyire illik a többihez.

Egy elegáns fekete fehér öltönyhöz nem szerencsés húzás egy sportosabb cipőt felvenni, azonban egy tweed mellé, vagy egy blézerhez kifejezetten jól tud mutatni egy lazább darab is.

Az esküvői öltöny kiegészítői

Kiegészítők kiválasztása az esküvői öltönyhözNem csak egy menyasszonynak nehéz eldöntenie milyen kiegészítőket viseljen a Nagy Napon. Az esküvői öltöny esetében is ugyanez a helyzet, hiszen megannyi opció közül lehet választani.

Alapdarabokként nyilván fontos megemlíteni az alsóneműt, ami szinte 100%-ban mindig sötét színű férfiak esetében.

Ide tartozik még a zoknik kérdése is, ami szintén legtöbbször egy sötétebb pár, ám manapság egyre elterjedtebb divat a férfiak körében, hogy a nagy napjukon valamilyen bohókás darabot választanak. Ez nem feltétlen látszódik, ám ha megvillan a nadrág szára, garantáltan feldobja a násznép hangulatát a kivillanó vicces minta.

Tovább lépve az alsó ruházatról, ide tartoznak még a különböző kitűzők, övek, díszzsebkendők, órák és más ékszerek viselése is. Bár szabály nincsen rá, mégis érdemes szem előtt tartani, hogy minden kiegészítő addig fog ízlésesen kinézni, amíg nincsen eltúlozva más-más kiegészítőkkel. Meg kell találni az arany középutat ahhoz, hogy a végeredmény láttán nemcsak a menyasszony, de a násznép is eltátsa a száját.

Ahhoz, hogy mindenből megtaláld a tökéleteset, íme néhány jótanács:

  • Az első és legfontosabb a testalkat szem előtt tartása.
    Fontos megemlíteni, hogy nem minden szabás passzol mindenkihez. De elkeseredni sem kell, csupán meg kell találni azt az egyet, ami azt hangsúlyozza ki, amit kell, valamint ápol és eltakar ott, ahol arra szükség van.
  • Stílust tekintve se kell túlzásokba esni.
    A lényeg, hogy amit visel a vőlegény, abban magára találjon és önmaga lehessen benne. Ha egy sportos férfi vagy, nyugodtan beszélj arról a menyasszonyoddal, hogy te szeretnél egy kicsit sportosabb irányba elmozdulni ruházkodás terén. Fő a kreativitás.
  • Szintén nem mindegy az esküvő stílusa sem.
    Hiszen egy vintage stílusú esküvőn nem feltétlen mutatna jól egy modern, 21. századi öltöny, ahogy egy rusztikus esküvőn is csak feszengenél egy háromrészes élre vasalt szettben.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az esküvői öltöny keresése közben a legfontosabb az az, hogy a viselője is 100%-ban elégedett legyen az eredménnyel. Mindez lehet, hogy hosszabb időbe is bele fog telni, illetve az sem kizárt, hogy segítséget is kell majd kérni a megfelelő darab kiválasztásához.

A végeredmény azonban majd teljes mértékben kárpótol minden erőfeszítésért, amibe ez a procedúra került, hiszen valljuk be: a férfi hiúság legalább annyira létező dolog, mint amennyire minden menyasszony hercegnő szeretne lenni a ruhájában.

Ne hagyd ki az Esküvői ruha témánk többi cikkét sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (290 szavazat)