Az esküvői öltöny kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint az ember gondolná!

Ha valaki megkérdezi, mi tesz egy esküvőt igazán felejthetetlenné, úgy gondolom, kivétel nélkül mindenki rávágná az első válaszai között a menyasszony megjelenését. Azonban a vőlegény öltözékét sem célszerű elhanyagolni! Ahogy a menyasszonyi ruha megtalálása, úgy a megfelelő esküvői öltöny kiválasztása sem egy egyszerű feladat, így nézzük át, hogyan is érdemes nekiállni a keresésnek!

Esküvői öltöny kiválasztása lépésről-lépésreManapság már az esküvői öltöny tekintetében is annyi variáció létezik, hogy egészen biztosan minden vőlegény megtalálja majd azt, ami hozzá a leginkább passzol.

Így nem csak stílusos és egyedi lehet a vőlegény is, de még a klasszikus és sokak számára unalmasnak ható fekete öltönytől is el tud szakadni.

Hogyan kezdj bele a tökéletes esküvői öltöny felkutatásába?

Elsőként érdemes egy kis online kutatást végezni, hisz csakúgy, mint esküvői ruhából, esküvői öltönyből is akad száz és száz különböző féle. Így tehát nem mindegy, hogy hol, kitől és természetesen mit veszünk, kölcsönzünk.

A hol kérdésre a legegyszerűbben tehát úgy tudunk választ adni, ha böngésszük egy kicsit a világhálót a megfelelő bolt után.

Rengeteg öltöny szaküzlet kínálatát tekinthetjük meg már az interneten, előzetes kutakodásunk közben. Így a vevőnek már lesz egy elképzelt kép a fejében, amivel majd könnyebben tud elindulni, mikor személyesen is ellátogat az üzletbe.

A megfelelő esküvői öltöny kiválasztása könnyedén

Ha már túl vagyunk azon a hosszasnak nem mondható procedúrán, hogy kiválasztottunk egy vagy két boltot, itt az ideje, hogy akár már az online felületen a képeket nézegetve eldöntsük, milyen típusú esküvői öltöny az, ami tetszik nekünk.

Na de! Általánosságba véve úgy gondolom, hogy a férfitudás megáll ott, hogy „öltöny”. Azonban érdemes tudni, hogy öltönyből is több típus létezik, illetve eme híres fazonon túl még igencsak kedvelt típus a zakó, a blézer, és a tweed is.

Esküvői öltöny, zakó, tweed: mi a különbség?

Esküvői öltöny kiválasztása könnyedénAz lesz a legjobb, ha külön-külön megvizsgáljuk mindegyik típust, kezdve a klasszikus öltönnyel. Így könnyebben elkülöníthetjük a különböző típusokat és jobban eligazodhatunk a fazonok között.

Az öltöny: az esküvői öltözet alapdarabja

Az öltöny az egyik legtöbbször viselt darab egy esküvőn, mely áll egy zakóból, egy nadrágból, illetve alkalomadtán egy mellény részből is.

Egy öltöny lehet sportos, lehet klasszikus darab illetve a manapság egyre kedveltebbé váló slim fit esküvői öltönyök rendre maguk mögé utasítják régebbi elődjeiket. Egy slim fit öltöny ugyanis követi az azt viselő férfi testének vonalát. Természetesen nem egy feszülős darabot kell magunk elé képzelni, pusztán egy olyan öltözékről van szó, ami jobban megmutatja a vőlegény alakját.

Ezen kívül az öltönyöket meg tudjuk különbözteti a viselt alkalom szerint is. Ide sorolhatóak az utcai, üzleti, reprezentációs darabok is, mint például a szintén közkedvelt szmoking és a frakk is.

A zakó: hagyományos darab, mely lazább esküvőre is illik

Másodjára a zakót venném elő. Ez a darab az öltöny felső részét képezi, ám manapság már hordható önálló ruhadarabként is egy elegáns inggel, illetve nadrággal.

Érdekesség, hogy a zakó milyen messzi múltra tekint vissza. Még anno Nagy-Britannia fénykorában terjedt el, mikor az elegáns öltözködésre már nem vonatkoztak olyan szigorú szabályok, mint előtte.

Ezt a gondolatot át lehet ültetni egy lazább stílusú esküvő világába is, ahol nincsenek szigorú öltözködési szabályok, esetleg még a koszorúslányok ruhája sem tökéletesen egyforma.

A blézer: a zakó „kistestvére”

A zakó kistestvéreként jöjjön a blézer, amit gyakorta kevernek össze a zakóval helytelenül, ugyanis a blézer egy durvább anyagú, kabátként is hordható darab, ami mellé nem követelik meg a szabályok, hogy viselője mindenképpen ugyanolyan színű és anyagú nadrágot húzzon. Egy lazább darabról van szó, ami nem kifejezetten esküvői, alkalmi ruha, ám manapság már egyre többen állítanak az oltár elé ebben a darabban.

A tweed: más néven a sportzakó

Utolsó típusként jöjjön hát a tweed, másik nevén a sportzakó. Anyaga, mint már nevéből is kiderült legtöbb esetben gyapjúszövet. Általában mintás, több gombos, és két vagy három zsebes, melyeknek elhelyezkedései eltérőek lehetnek – többnyire kettő az alsó részen, egy pedig a mellkas valamely oldalán.

Manapság, eltérően eredeti viseléséhez, már nyugodtan lehet őket párosítani egy elegáns nadrággal, nem feltétlen kell anyagban passzolnia hozzá, így tehát egy esküvőre is könnyen felvehető valamilyen hozzá jól kinéző alsóval.

Most hogy már tisztáztuk az alábbi kérdést, itt az ideje, hogy alá is öltözzünk a kiválasztott darabnak: legyen az egy öltöny, vagy bármely másik típus.

Ha szeretnél hosszabban is olvasni egyes öltöny típusokról, érdemes felkeresned korábbi cikkünket ebben a témában:

Milyen inget válassz az esküvői öltöny alá?

Kiegészítők esküvői öltönyhözA kérdés adott, a válasz pedig többnyire nem olyan bonyolult, mint azt gondolnánk. Két pontot vegyünk mindenképpen figyelembe, amik pedig a következők: a színe és a fazonja.

Milyen legyen az ing színe?

Klasszikus ing színek a fehér, szürke, világoskék. Azonban ma már a színskála legmerészebb színeiben is lehetséges anélkül oltár elé állni, hogy nevetség tárgyai lennénk, hiszen csak a megfelelő párosítás kell hozzá, meg egy fiatalos modern vőlegény.

A színek terén arra is figyelemmel lehetünk, hogy passzoljon a menyasszony ruhájának apróbb részleteihez, ezzel tökéletes páros hatást elérve.

Milyen legyen az ing fazonja?

Másrészről, ami még nagyon fontos, az a fazon. Itt is, csakúgy, mint az öltönyöknél létezik a slim fit variáció, azaz a kicsit szűkebb, a férfi alakját követő ing. De persze választhatunk egy klasszikus egyenes vonalú darabot is, a lényeg, hogy viselője ne vesszen el benne és mindenképpen menjen a felette lévő darabokhoz is.

Kiegészítők az inghez

Az alapok kiválasztása után jöhetnek a részletek, mint például a nyakkendő vagy csokornyakkendő.

A kettő közötti alapvető különbséget talán az teszi, hogy míg egy nyakkendő lehet eltérő hosszúságú, vastagságú és mintájú, addig egy csokornyakkendő esetében ritkán fordul elő, hogy az átlagos mérettől és színtől eltérő lenne.

A választás itt már teljes mértékben ízlés kérdése, a lényeg csupán egy és ugyanaz, mint mindenhol máshol is. Figyelni kell az összképre, hogy ne üssön el a többi viselt ruhadarabtól.

A tökéletes esküvői öltöny alapdarabja: a cipő

Mint mindig, itt is eltérhet sokaknak a tudása arról, milyen is egy esküvőn viselt cipő, hiszen manapság már nem tiltólistás egy lazább, sportosabb darab sem. Ettől függetlenül, mint a többi kiegészítő és ruhadarab esetében, oda kell figyelni, hogy amit viselni szeretnénk, mennyire illik a többihez.

Egy elegáns fekete fehér öltönyhöz nem szerencsés húzás egy sportosabb cipőt felvenni, azonban egy tweed mellé, vagy egy blézerhez kifejezetten jól tud mutatni egy lazább darab is.

Az esküvői öltöny kiegészítői

Kiegészítők kiválasztása az esküvői öltönyhözNem csak egy menyasszonynak nehéz eldöntenie milyen kiegészítőket viseljen a Nagy Napon. Az esküvői öltöny esetében is ugyanez a helyzet, hiszen megannyi opció közül lehet választani.

Alapdarabokként nyilván fontos megemlíteni az alsóneműt, ami szinte 100%-ban mindig sötét színű férfiak esetében.

Ide tartozik még a zoknik kérdése is, ami szintén legtöbbször egy sötétebb pár, ám manapság egyre elterjedtebb divat a férfiak körében, hogy a nagy napjukon valamilyen bohókás darabot választanak. Ez nem feltétlen látszódik, ám ha megvillan a nadrág szára, garantáltan feldobja a násznép hangulatát a kivillanó vicces minta.

Tovább lépve az alsó ruházatról, ide tartoznak még a különböző kitűzők, övek, díszzsebkendők, órák és más ékszerek viselése is. Bár szabály nincsen rá, mégis érdemes szem előtt tartani, hogy minden kiegészítő addig fog ízlésesen kinézni, amíg nincsen eltúlozva más-más kiegészítőkkel. Meg kell találni az arany középutat ahhoz, hogy a végeredmény láttán nemcsak a menyasszony, de a násznép is eltátsa a száját.

Ahhoz, hogy mindenből megtaláld a tökéleteset, íme néhány jótanács:

  • Az első és legfontosabb a testalkat szem előtt tartása.
    Fontos megemlíteni, hogy nem minden szabás passzol mindenkihez. De elkeseredni sem kell, csupán meg kell találni azt az egyet, ami azt hangsúlyozza ki, amit kell, valamint ápol és eltakar ott, ahol arra szükség van.
  • Stílust tekintve se kell túlzásokba esni.
    A lényeg, hogy amit visel a vőlegény, abban magára találjon és önmaga lehessen benne. Ha egy sportos férfi vagy, nyugodtan beszélj arról a menyasszonyoddal, hogy te szeretnél egy kicsit sportosabb irányba elmozdulni ruházkodás terén. Fő a kreativitás.
  • Szintén nem mindegy az esküvő stílusa sem.
    Hiszen egy vintage stílusú esküvőn nem feltétlen mutatna jól egy modern, 21. századi öltöny, ahogy egy rusztikus esküvőn is csak feszengenél egy háromrészes élre vasalt szettben.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az esküvői öltöny keresése közben a legfontosabb az az, hogy a viselője is 100%-ban elégedett legyen az eredménnyel. Mindez lehet, hogy hosszabb időbe is bele fog telni, illetve az sem kizárt, hogy segítséget is kell majd kérni a megfelelő darab kiválasztásához.

A végeredmény azonban majd teljes mértékben kárpótol minden erőfeszítésért, amibe ez a procedúra került, hiszen valljuk be: a férfi hiúság legalább annyira létező dolog, mint amennyire minden menyasszony hercegnő szeretne lenni a ruhájában.

Ne hagyd ki az Esküvői ruha témánk többi cikkét sem!

Koszorúslány ruha fazonok minden alkatra

Milyen koszorúslány ruha fazonok közül válogathatsz a Nagy Napra? Elvesztél a variációk között? Nem tudod kitalálni, melyek a legjobb koszorúslány[...]

Elolvasom
A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Feldobnád az esküvői ruhádat egy csinos kiegészítővel, de nem tudod milyen menyasszonyi fátyol illene hozzád? Hercegnős, dívás? Drámai vagy inkább[...]

Elolvasom
Esküvői öltöny viselése mesterfokon

Esküvői öltöny viselése mesterfokon: de hogyan csináld? Az esküvőre való felkészülés során általában a legtöbb figyelmet a menyasszony kapja. De[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha viselése: hibák, amiket ne kövess el

Milyen hibákat ne kövess el a menyasszonyi ruha viselése közben? Minden menyasszony a tökéletességre törekszik, mégis vannak olyan hibák, amiket[...]

Elolvasom
Az esküvői öltöny kiválasztása

Az esküvői öltöny kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint az ember gondolná! Ha valaki megkérdezi, mi tesz egy esküvőt igazán[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruhapróba: 7 kérdés, 7 válasz +1 jótanács

Menyasszonyi ruhapróba. Két szó, ami elég, hogy felállítsam az esküvői diagnózisodat! E szavak hallatán egyfelől izgalomba jössz, alig várod, hogy[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha telt alkatra

Menyasszonyi ruha telt alkatra: mert Neked is jár a tökéletes esküvői ruha! Elkapott a pánik, hogy a telt alakodra nem[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha körte alkatra

Menyasszonyi ruha körte alkatra: melyik esküvői ruha illik Hozzád? Ruhapróbán voltál és álmaid ruhája nem úgy állt rajtad, ahogy elképzelted?[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha alma alkatra

Menyasszonyi ruha alma alkatra: hogyan találd meg a Hozzád passzoló ruhát? Te is hetek óta nézegeted a menyasszonyi ruha képeket?[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha homokóra alkatra

Menyasszonyi ruha homokóra alkatra: találd meg a hozzád illő esküvői ruhát! Ha igazán hozzád illő menyasszonyi ruhára vágysz, mindenképp figyelembe[...]

Elolvasom
5+1 káprázatos menyecske ruha stílus

5+1 káprázatos menyecske ruha stílus, hogy biztosan megtaláld a számodra tökéleteset! Az esküvő stílusa változhat, a menyecske ruha viszont állandó[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha, ami valóban Hozzád illik

Álmod egy meseszép menyasszonyi ruha, de amit kinéztél, nem tudod jól állna e? Összekavarodtál a számtalan ruhafazon között? Előfordul, hogy[...]

Elolvasom
Menyecske ruha Rád szabva

Menyecske ruha fazonok, stílusok, tanácsok, hogy könnyebb legyen megtalálni az igazit! Nem tudsz dönteni, hogy hagyományos vonalon maradj, vagy ki[...]

Elolvasom
Esküvői öltöny variációk

Milyen esküvői öltönyt válasszunk a vőlegénynek? Variációk, stílusok, ötletek egy helyen! Az esküvő szervezésekor szinte elsőként jut eszünkbe a tökéletes[...]

Elolvasom
Örömanya ruha: válassz könnyedén!

Örömanya ruha kiválasztása egyszerűen? Igen! Örömanyaként meghatódva segítettél esküvői ruhát választani, de azon, hogy Te mit veszel fel, még nem[...]

Elolvasom
Koszorúslány ruha variációk

Koszorúslány ruha variációk, hogy könnyebb legyen a választás A megfelelő koszorúslány ruha kiválasztása igen sok fejtörést tud okozni: valakinek nem[...]

Elolvasom

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

5/5 - (290 szavazat)