Esküvői öltöny viselése mesterfokon: de hogyan csináld?

Az esküvőre való felkészülés során általában a legtöbb figyelmet a menyasszony kapja. De nem mehetünk el szó nélkül a vőlegény, és így az esküvői öltöny viselése mellett sem!

A korábbiakban már olvashattál az esküvői öltönyök sokféleségéről, és hogy milyen testalkathoz milyen öltözet előnyös, valamint a kiválasztásának folyamatáról is. Azonban sok altémának éppen csak a felszínét kapargattuk meg. Egészen eddig! Most beavatlak azokba a részletekbe, amiktől az összkép maga lesz a tökély: avagy, esküvői öltöny viselése mesterfokon!

Az esküvői öltöny viselése A-tól Z-ig

Elegáns esküvői öltöny

Tippek a zakó viseléséhez!

Az öltönyöd felsőrészének olyan hosszúnak kell lennie, hogy leérjen a nadrágod cipzárjának aljáig, és teljesen eltakarja a feneked.

Az öltönyökből vannak egy, kettő és háromgombos változatok is. Ezeknek a gombolása másképp működik. A legelső, amit figyelned kell az esküvői öltöny viselésekor, hogy egy kétgombos öltöny felső gombja, vagy egy háromgombos öltöny középső gombja mindig a köldököd felett helyezkedjen el.

Nem szép látvány, ha úgy ülsz le, hogy a zakód be van gombolva, ezért sose feledkezz meg kigombolni, mielőtt bárhol is helyet foglalsz. Így az esküvői fotókon is pazarul fogsz kinézni még a húsleves elfogyasztása közben is.

Ha háromrészes öltönyt szeretnél viselni, akkor a mellényed legalsó gombját hagyd kigombolva!

Attól függően, hogy milyen stílusú esküvőt szerveztek, változhat az esküvői öltöny stílusa is. Egy elegánsabb, komolyabb hangvételű menyegzőn hivatalosabb megjelenést kölcsönözhet neked egy legalább kétgombos öltöny, míg ha inkább a lazább stílust követed, akkor választhatsz egy egygombos változatot is, a smart casual vonalat képviselve.

Ha követed a divatot és szeretnél az esküvődön is a legújabb trendeknek megfelelően öltözni, akkor ajánlom a duplán hajtott hátú öltönyöket, amiknek keskeny a hajtókája.

Amennyiben szalonban vásárolod az öltönyt, és nem varratod, úgy nem is tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire figyelj a vállméretre! Ha egy kicsit is túllóg a válladon, akkor nem fog jól mutatni rajtad, és messziről látszódni fog, hogy nem olyan, mintha csak rád öntötték volna. Természetesen ki sem kell emelnem külön, hogy ez fordítva is igaz…ne tuszkold bele magad egy kisebb öltönybe, mert sem jól érezni nem fogod magad, se jól nem fogsz kinézni.

Az öltönyökön általában bevarrják a zsebeket, azokat nyugodtan engedd ki. Ki tudja, lehet szükséged lesz egy-két zsebre, de arra figyelj, hogy ne pakold tele őket!

Az esküvői öltöny viselésének másik fontos pontja: az ing!

Esküvői öltöny viselése mesterfokonAz ingujjad kb. 1-1.5 centivel lógjon ki a zakód ujjából. Tévképzet, hogy a kilógó ingujj hanyag megjelenést idéz elő, pont az ellenkezője!

Manapság már nem kötelező nyakkendőt felvenni még az esküvődre sem, főleg ha laza stílusban képzelitek el a nagy napot. Tehát ha nem viselsz nyakkendőt, akkor az inggallérodat nem kell begombolnod, ha viselsz, akkor pedig igen.

Örökzöld szín a fehér, ingből is nyugodtan válaszd, lehetetlen melléfogni vele. Ha kicsit kísérleteznél, akkor a kék árnyalatai még a biztonságos zónán belül vannak, szinte mindenkinek jól állnak, de a csíkos és kockás ingek is egyre nagyobb teret hódítanak.

Az ing legyen pamut, kényelmes és jó a légáteresztő-képessége. Ha casual, akkor lehet len, vagy len-pamut keverék is.

Tippek az öltöny nadrágjához

Onnan tudod, hogy megfelelő a nadrágod hossza, hogy az éle pont a cipőd tetejéig ér le. Ha szűk szárú, slim fit nadrágot viselsz, akkor az alja nem fog tudni leérni a cipőd sarkáig a szárbőség miatt. Ilyenkor érdemes rövidebbre venni.

Figyelj rá, hogy ne legyen gyűrődés se a combrészen, se a fenéknél!

Az esküvői öltöny viselése akkor mesteri, ha kiegészítőkkel van megfűszerezve az összkép

Nyakkendő, az esküvői öltöny kihagyhatatlan része

Kiegészítők esküvői öltönyhöz

A nyakkendődnek tilos lejjebb lógnia a nadrágod derekánál, vagy ha viselsz övet, akkor az övcsatod tetejénél!

Úgy válaszd ki a nyakkendőd színét, hogy az legyen sötétebb, mint a választott inged. Jó, ha nem túl élénk színt választasz, mivel a halványabb tónusok általában jobban állnak mindenkinek, és a fotókon is jobban mutatnak.

Mikor megkötöd a nyakkendődet, figyelj rá, hogy ne lógjon ki az ing gallérja alól hátul sem!

Amennyiben csokornyakkendőt szeretnél viselni az az esküvődön, akkor tudnod kell, hogy azt csakis frakkhoz és szmokinghoz viselheted. Ettől függetlenül egyre népszerűbbek a tweed zakók, amikhez szintén passzol a csokornyakkendő.

A nyakkendődet úgy válaszd ki, hogy a szélessége megegyezzen az öltönyöd hajtókájának szélességével.

Zokni

Az esküvői öltöny nadrágjához mindig hosszú szárú zoknit vegyél fel, ami eltakarja a lábszáradat, akkor is, ha leülsz, és feljebb csúszik a nadrágod. Sose mutogasd a csupasz bokádat!

Ezt kihasználhatod arra, hogy valami bohókásabb, viccesebb zoknit vegyél fel, hiszen az egyedi stílusú holmik mindig jól mutatnak azokon, akik magabiztosan tudják azokat viselni.

Azonban, ha maradnál a klasszikus megjelenésnél, akkor a zokni színét igazítsd vagy a cipőd színéhez, vagy a nadrágod színéhez. Így elérhető a harmónia a darabok között.

Öv, nadrágtartó

Örök érvényű szabály, hogy az öltönyhöz nem viselünk széles övet! Sokkal jobban mutatnak a vékonyabb, letisztultabb darabok, amik inkább elegáns hatást keltenek.

Főleg a romantikus, vintage stílust képviselők szívesen vesznek fel hózentrógert, vagyis nadrágtartót. Jegyezd meg: vagy övet veszel fel, vagy nadrágtartót, de a kettőt együtt soha!

Mandzsetta

Ha szeretnél mandzsettagombot, akkor arra figyelj, hogy passzoljon az órádhoz, különben színben ütni fogják egymást. Aranyórához arany mandzsetta, ezüstórához ezüst mandzsetta.

Cipő

Cipő választása az esküvői öltönyhözAz esküvői öltöny viselése kapcsán immár eljutottunk a legutolsó, bár nem kevésbé fontos kiegészítőhöz, a cipőhöz. A megfelelő cipő kiválasztása igen fontos. Ha szeretnéd, hogy tökéletes legyen az összkép, akkor a fekete, sötétebb tónusú szürke öltönyökhöz fekete cipőt válassz, a világosabb szürkés, barnás öltönyökhöz pedig barnát. A kék öltönyökhöz azonban mindkettő passzol.

A cipőd legyen zárt, bőr, és mindenképp legyen megtisztítva, még a talpa is!

Vőlegény kitűző

A virágkitűződnek olyan virágokból kell állnia, amilyenek a menyasszonyi csokorban is vannak. Így a kiegészítőitek is harmonizálni fognak egymással, még szebb összképet alkotva!

Extra tippek az esküvői öltöny viseléséhez

Ha hajlamos vagy az izzadásra, esetleg nyári esküvőt szerveztek, akkor érdemes felvenned egy pólót az inged alá, ami felszívja az izzadtságot, és elkerülheted a kellemetlen foltokat a hónaljadnál. Azokat hagyd meg a szertartás utáni bulira!

Továbbá az egyik legfontosabb mégis sokszor felmerülő kérdés: Öltönyhöz rövid ujjú inget nem veszünk fel!

Elég sok mindenre kell odafigyelni az esküvői öltöny viselése során. Nem elég csak arra hangsúlyt fektetni, hogy jó legyen a méret, fontos a nyakkendő, a cipő, az ing… Hiszen tudjuk, az ördög a részletekben rejlik. De már az elején megmondtam, hogy most aztán nem csak érinteni fogjuk a témákat, hanem rendesen bele is ássuk magunkat!

A legjobb eredményt akkor érheted el, ha időt és energiát fektetsz bele abba, amit csinálsz. Most az esküvődet szervezed, és ebbe az is beletartozik, hogy saját magad legjobb formáját hozod majd a Nagy Napon. Ha ehhez egyel több esküvői ruha szalonba kell elmenned, egyel több esküvői öltönyt kell felpróbálnod, vagy egyel több nyakkendőt kell újra megkötnöd, akkor gondolj arra, hogy bizony megéri!

Teljesen profi szeretnél lenni az esküvői öltönyök terén? Akkor olvasd el az Esküvői öltöny és az Esküvői öltöny kiválasztása című bejegyzéseinket is!

Ne hagyd ki az Esküvői ruha témánk többi cikkét sem!

Koszorúslány ruha fazonok minden alkatra

Milyen koszorúslány ruha fazonok közül válogathatsz a Nagy Napra? Elvesztél a variációk között? Nem tudod kitalálni, melyek a legjobb koszorúslány[...]

Elolvasom
A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Feldobnád az esküvői ruhádat egy csinos kiegészítővel, de nem tudod milyen menyasszonyi fátyol illene hozzád? Hercegnős, dívás? Drámai vagy inkább[...]

Elolvasom
Esküvői öltöny viselése mesterfokon

Esküvői öltöny viselése mesterfokon: de hogyan csináld? Az esküvőre való felkészülés során általában a legtöbb figyelmet a menyasszony kapja. De[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha viselése: hibák, amiket ne kövess el

Milyen hibákat ne kövess el a menyasszonyi ruha viselése közben? Minden menyasszony a tökéletességre törekszik, mégis vannak olyan hibák, amiket[...]

Elolvasom
Az esküvői öltöny kiválasztása

Az esküvői öltöny kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint az ember gondolná! Ha valaki megkérdezi, mi tesz egy esküvőt igazán[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruhapróba: 7 kérdés, 7 válasz +1 jótanács

Menyasszonyi ruhapróba. Két szó, ami elég, hogy felállítsam az esküvői diagnózisodat! E szavak hallatán egyfelől izgalomba jössz, alig várod, hogy[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha telt alkatra

Menyasszonyi ruha telt alkatra: mert Neked is jár a tökéletes esküvői ruha! Elkapott a pánik, hogy a telt alakodra nem[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha körte alkatra

Menyasszonyi ruha körte alkatra: melyik esküvői ruha illik Hozzád? Ruhapróbán voltál és álmaid ruhája nem úgy állt rajtad, ahogy elképzelted?[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha alma alkatra

Menyasszonyi ruha alma alkatra: hogyan találd meg a Hozzád passzoló ruhát? Te is hetek óta nézegeted a menyasszonyi ruha képeket?[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha homokóra alkatra

Menyasszonyi ruha homokóra alkatra: találd meg a hozzád illő esküvői ruhát! Ha igazán hozzád illő menyasszonyi ruhára vágysz, mindenképp figyelembe[...]

Elolvasom
5+1 káprázatos menyecske ruha stílus

5+1 káprázatos menyecske ruha stílus, hogy biztosan megtaláld a számodra tökéleteset! Az esküvő stílusa változhat, a menyecske ruha viszont állandó[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha, ami valóban Hozzád illik

Álmod egy meseszép menyasszonyi ruha, de amit kinéztél, nem tudod jól állna e? Összekavarodtál a számtalan ruhafazon között? Előfordul, hogy[...]

Elolvasom
Menyecske ruha Rád szabva

Menyecske ruha fazonok, stílusok, tanácsok, hogy könnyebb legyen megtalálni az igazit! Nem tudsz dönteni, hogy hagyományos vonalon maradj, vagy ki[...]

Elolvasom
Esküvői öltöny variációk

Milyen esküvői öltönyt válasszunk a vőlegénynek? Variációk, stílusok, ötletek egy helyen! Az esküvő szervezésekor szinte elsőként jut eszünkbe a tökéletes[...]

Elolvasom
Örömanya ruha: válassz könnyedén!

Örömanya ruha kiválasztása egyszerűen? Igen! Örömanyaként meghatódva segítettél esküvői ruhát választani, de azon, hogy Te mit veszel fel, még nem[...]

Elolvasom
Koszorúslány ruha variációk

Koszorúslány ruha variációk, hogy könnyebb legyen a választás A megfelelő koszorúslány ruha kiválasztása igen sok fejtörést tud okozni: valakinek nem[...]

Elolvasom

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

Esküvői virágdekoráció: mit, hogyan, mennyiért?

Tudj meg mindent az esküvői virágdekorációról! Szeretnél egy igazán személyes, nem csak a helyszínhez, hanem a személyiségetekhez is passzoló virágdekorációt[...]

A csodálatos Emily Soutache: sujtás esküvői ékszerek

Álomesküvőre álomékszer? Bemutatjuk a sujtás esküvői ékszereket! Szeretnél egy, a ruhádhoz és az egyéniségedhez is passzoló egyedi ékszert, mely nagyszerűen[...]

5/5 - (355 szavazat)