Esküvői öltöny viselése mesterfokon: de hogyan csináld?

Az esküvőre való felkészülés során általában a legtöbb figyelmet a menyasszony kapja. De nem mehetünk el szó nélkül a vőlegény, és így az esküvői öltöny viselése mellett sem!

A korábbiakban már olvashattál az esküvői öltönyök sokféleségéről, és hogy milyen testalkathoz milyen öltözet előnyös, valamint a kiválasztásának folyamatáról is. Azonban sok altémának éppen csak a felszínét kapargattuk meg. Egészen eddig! Most beavatlak azokba a részletekbe, amiktől az összkép maga lesz a tökély: avagy, esküvői öltöny viselése mesterfokon!

Az esküvői öltöny viselése A-tól Z-ig

Elegáns esküvői öltöny

Tippek a zakó viseléséhez!

Az öltönyöd felsőrészének olyan hosszúnak kell lennie, hogy leérjen a nadrágod cipzárjának aljáig, és teljesen eltakarja a feneked.

Az öltönyökből vannak egy, kettő és háromgombos változatok is. Ezeknek a gombolása másképp működik. A legelső, amit figyelned kell az esküvői öltöny viselésekor, hogy egy kétgombos öltöny felső gombja, vagy egy háromgombos öltöny középső gombja mindig a köldököd felett helyezkedjen el.

Nem szép látvány, ha úgy ülsz le, hogy a zakód be van gombolva, ezért sose feledkezz meg kigombolni, mielőtt bárhol is helyet foglalsz. Így az esküvői fotókon is pazarul fogsz kinézni még a húsleves elfogyasztása közben is.

Ha háromrészes öltönyt szeretnél viselni, akkor a mellényed legalsó gombját hagyd kigombolva!

Attól függően, hogy milyen stílusú esküvőt szerveztek, változhat az esküvői öltöny stílusa is. Egy elegánsabb, komolyabb hangvételű menyegzőn hivatalosabb megjelenést kölcsönözhet neked egy legalább kétgombos öltöny, míg ha inkább a lazább stílust követed, akkor választhatsz egy egygombos változatot is, a smart casual vonalat képviselve.

Ha követed a divatot és szeretnél az esküvődön is a legújabb trendeknek megfelelően öltözni, akkor ajánlom a duplán hajtott hátú öltönyöket, amiknek keskeny a hajtókája.

Amennyiben szalonban vásárolod az öltönyt, és nem varratod, úgy nem is tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire figyelj a vállméretre! Ha egy kicsit is túllóg a válladon, akkor nem fog jól mutatni rajtad, és messziről látszódni fog, hogy nem olyan, mintha csak rád öntötték volna. Természetesen ki sem kell emelnem külön, hogy ez fordítva is igaz…ne tuszkold bele magad egy kisebb öltönybe, mert sem jól érezni nem fogod magad, se jól nem fogsz kinézni.

Az öltönyökön általában bevarrják a zsebeket, azokat nyugodtan engedd ki. Ki tudja, lehet szükséged lesz egy-két zsebre, de arra figyelj, hogy ne pakold tele őket!

Az esküvői öltöny viselésének másik fontos pontja: az ing!

Esküvői öltöny viselése mesterfokonAz ingujjad kb. 1-1.5 centivel lógjon ki a zakód ujjából. Tévképzet, hogy a kilógó ingujj hanyag megjelenést idéz elő, pont az ellenkezője!

Manapság már nem kötelező nyakkendőt felvenni még az esküvődre sem, főleg ha laza stílusban képzelitek el a nagy napot. Tehát ha nem viselsz nyakkendőt, akkor az inggallérodat nem kell begombolnod, ha viselsz, akkor pedig igen.

Örökzöld szín a fehér, ingből is nyugodtan válaszd, lehetetlen melléfogni vele. Ha kicsit kísérleteznél, akkor a kék árnyalatai még a biztonságos zónán belül vannak, szinte mindenkinek jól állnak, de a csíkos és kockás ingek is egyre nagyobb teret hódítanak.

Az ing legyen pamut, kényelmes és jó a légáteresztő-képessége. Ha casual, akkor lehet len, vagy len-pamut keverék is.

Tippek az öltöny nadrágjához

Onnan tudod, hogy megfelelő a nadrágod hossza, hogy az éle pont a cipőd tetejéig ér le. Ha szűk szárú, slim fit nadrágot viselsz, akkor az alja nem fog tudni leérni a cipőd sarkáig a szárbőség miatt. Ilyenkor érdemes rövidebbre venni.

Figyelj rá, hogy ne legyen gyűrődés se a combrészen, se a fenéknél!

Az esküvői öltöny viselése akkor mesteri, ha kiegészítőkkel van megfűszerezve az összkép

Nyakkendő, az esküvői öltöny kihagyhatatlan része

Kiegészítők esküvői öltönyhöz

A nyakkendődnek tilos lejjebb lógnia a nadrágod derekánál, vagy ha viselsz övet, akkor az övcsatod tetejénél!

Úgy válaszd ki a nyakkendőd színét, hogy az legyen sötétebb, mint a választott inged. Jó, ha nem túl élénk színt választasz, mivel a halványabb tónusok általában jobban állnak mindenkinek, és a fotókon is jobban mutatnak.

Mikor megkötöd a nyakkendődet, figyelj rá, hogy ne lógjon ki az ing gallérja alól hátul sem!

Amennyiben csokornyakkendőt szeretnél viselni az az esküvődön, akkor tudnod kell, hogy azt csakis frakkhoz és szmokinghoz viselheted. Ettől függetlenül egyre népszerűbbek a tweed zakók, amikhez szintén passzol a csokornyakkendő.

A nyakkendődet úgy válaszd ki, hogy a szélessége megegyezzen az öltönyöd hajtókájának szélességével.

Zokni

Az esküvői öltöny nadrágjához mindig hosszú szárú zoknit vegyél fel, ami eltakarja a lábszáradat, akkor is, ha leülsz, és feljebb csúszik a nadrágod. Sose mutogasd a csupasz bokádat!

Ezt kihasználhatod arra, hogy valami bohókásabb, viccesebb zoknit vegyél fel, hiszen az egyedi stílusú holmik mindig jól mutatnak azokon, akik magabiztosan tudják azokat viselni.

Azonban, ha maradnál a klasszikus megjelenésnél, akkor a zokni színét igazítsd vagy a cipőd színéhez, vagy a nadrágod színéhez. Így elérhető a harmónia a darabok között.

Öv, nadrágtartó

Örök érvényű szabály, hogy az öltönyhöz nem viselünk széles övet! Sokkal jobban mutatnak a vékonyabb, letisztultabb darabok, amik inkább elegáns hatást keltenek.

Főleg a romantikus, vintage stílust képviselők szívesen vesznek fel hózentrógert, vagyis nadrágtartót. Jegyezd meg: vagy övet veszel fel, vagy nadrágtartót, de a kettőt együtt soha!

Mandzsetta

Ha szeretnél mandzsettagombot, akkor arra figyelj, hogy passzoljon az órádhoz, különben színben ütni fogják egymást. Aranyórához arany mandzsetta, ezüstórához ezüst mandzsetta.

Cipő

Cipő választása az esküvői öltönyhözAz esküvői öltöny viselése kapcsán immár eljutottunk a legutolsó, bár nem kevésbé fontos kiegészítőhöz, a cipőhöz. A megfelelő cipő kiválasztása igen fontos. Ha szeretnéd, hogy tökéletes legyen az összkép, akkor a fekete, sötétebb tónusú szürke öltönyökhöz fekete cipőt válassz, a világosabb szürkés, barnás öltönyökhöz pedig barnát. A kék öltönyökhöz azonban mindkettő passzol.

A cipőd legyen zárt, bőr, és mindenképp legyen megtisztítva, még a talpa is!

Vőlegény kitűző

A virágkitűződnek olyan virágokból kell állnia, amilyenek a menyasszonyi csokorban is vannak. Így a kiegészítőitek is harmonizálni fognak egymással, még szebb összképet alkotva!

Extra tippek az esküvői öltöny viseléséhez

Ha hajlamos vagy az izzadásra, esetleg nyári esküvőt szerveztek, akkor érdemes felvenned egy pólót az inged alá, ami felszívja az izzadtságot, és elkerülheted a kellemetlen foltokat a hónaljadnál. Azokat hagyd meg a szertartás utáni bulira!

Továbbá az egyik legfontosabb mégis sokszor felmerülő kérdés: Öltönyhöz rövid ujjú inget nem veszünk fel!

Elég sok mindenre kell odafigyelni az esküvői öltöny viselése során. Nem elég csak arra hangsúlyt fektetni, hogy jó legyen a méret, fontos a nyakkendő, a cipő, az ing… Hiszen tudjuk, az ördög a részletekben rejlik. De már az elején megmondtam, hogy most aztán nem csak érinteni fogjuk a témákat, hanem rendesen bele is ássuk magunkat!

A legjobb eredményt akkor érheted el, ha időt és energiát fektetsz bele abba, amit csinálsz. Most az esküvődet szervezed, és ebbe az is beletartozik, hogy saját magad legjobb formáját hozod majd a Nagy Napon. Ha ehhez egyel több esküvői ruha szalonba kell elmenned, egyel több esküvői öltönyt kell felpróbálnod, vagy egyel több nyakkendőt kell újra megkötnöd, akkor gondolj arra, hogy bizony megéri!

Teljesen profi szeretnél lenni az esküvői öltönyök terén? Akkor olvasd el az Esküvői öltöny és az Esküvői öltöny kiválasztása című bejegyzéseinket is!

Ne hagyd ki az Esküvői ruha témánk többi cikkét sem!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (355 szavazat)