Az elmúlt napokban nem mással készítettünk interjút, mint Szablya Ákos ceremóniamesterrel, aki a 2017-es Hungarian Wedding Award győztes ceremóniamestere!

Cikkünkben Ákos nem csak a díj megnyerésének öröméről, hanem az esküvőkön való részvételéről is mesél Nektek, hogy közelebbről is megismerhessétek magát a ceremóniamester szolgáltatást, és Ákos nem mindennapi munkáját is!

Mesélj magadról, hogyan kerültél az esküvők világába? Mi vonzott az esküvőkben?

Eredendően esküvői fotósnak készültem. Nagyon szeretek fényképezni és állítólag jó szemem is van hozzá. Mivel több barátom is fotós, így az ő segítségükkel próbáltam hobbi fotósként esküvőkre bejutni. Azonban, hogy megtapasztaljam belülről milyen egy esküvő az első felkérésem mégsem “second shooter” -ként, hanem ceremóniamesterként történt meg. Majd onnan további felkéréseket kaptam, ezen kívül mást ceremóniamesterekkel is összedolgoztam.

Miért lettél éppen ceremóniamester? Hogyan indult a pályafutásod?

2010 óta dolgozom ceremóniamesterként. Először természetesen mellékállásban, ingyen. Majd szép lassan építettem föl a karrieremet. Nagyon jó állást cseréltem fel erre a szakmára, de egyáltalán nem bántam meg. Anno Budapest legnagyobb fitness-wellness termeit vezettem, így az A1 Wellnesst, majd később a Fitness Factory-t és az Omszk Wakeboard pályát, ugyanis az egyik végzettségem testnevelő tanár.

A ceremóniamester sokakban úgy él, mint egy modern vőfély. De mesélj egy kicsit bővebben: mi fán terem a ceremóniamester?

Szablya Ákos ceremóniamesterMi is a Ceremóniamester, a ceremóniamesterség !? Egyszerűen fogalmazva a vőfély urbanizált, modern formája, minden népies külsőség elhagyásával. Megjelenése modern, elegáns és a legmagasabb színvonalú.

Ő az esküvő műsorvezetője, az események és programok koordinátora, aki a stáb munkáját is összehangolja, irányítja. A teljes ünnepséget az ifjú párral előzőleg közösen kigondolt tematika szerint vezeti le és a váratlan helyzeteket a megbeszélt kereteken belül meg is oldja. Így az ünnepeltek és a násznép mentesül minden bonyodalomtól és a felesleges tehertől, ami egy ilyen nagyszabású rendezvénnyel járhat.

ceremóniamester leveszi a terhet a vállatokról, hogy valóban csak egymásra és a vendégekre tudjatok figyelni, igény szerint különleges, vicces  rövid szórakoztató programokkal oldja a hangulatot és tartja ébren a vendégsereg figyelmét. Így lesz még gördülékenyebb és szórakoztatóbb mindenki számára az egész napos program. Én legalábbis így csinálom. 🙂 

Mióta vagy a szakmában? Hány esküvőn vettél eddig részt?

Az esküvőket 300-ig számoltam. Büszke vagyok a több mint 170 pozitív visszajelzésre a párjaimtól és még büszkébb, hogy az igazi falusi esküvőtől (és mégsem vőfélyt hívtak) az óriás, 40 milliós költségvetésűn keresztül egészen a külföldön két nyelven lezajlottakig sikeresen megálltam a helyem.

Mit szeretsz a legjobban a hivatásodban? Mi motivál Téged?

Nagyon sok féle, fajta vállalkozásom, állásom volt már, de ebben a szakmában a visszajelzés azonnali: ugyanis ha az ember jól végzi a munkáját, akkor a pár, a család, a vendégek valóban látványosan jól fogják érezni magukat és még a helyszínen elismerésüket fejezik ki. Míg ha rosszul, akkor pedig megverik a ceremóniamestert. 😀 😀 😀

A viccet félretéve valóban az azonnali pozitív irányú visszajelzés a legerősebb motiváció.

2016-ban a három legjobb ceremóniamester közé jelöltek, majd 2017-ben győztes is lettél a Hungarian Wedding Award-on.
Milyen érzés hivatalosan is Magyarország legjobb ceremóniamesterének lenni?

Természetesen csodás érzés az elismerés, a Hungarian Wedding Award győztes ceremóniamesterének lenni és bár nem tudom, hogy kik szavaztak rám, de óriási hála ismeretlenül is feléjük!

Mindemellett be kell vallanom, hogy ugyanilyen fontos a párok, a násznép elismerése. Ráadásul ez a legfontosabb direkt információ egy CM munkásságáról, mert így első kézből -a pároktól- tudják meg, hogy is dolgozott a ceremóniamester.

A hivatásod nem csak a szakma alapos ismeretét igényli, hanem folyamatos megújulást, fejlődést.
Miben nyújtasz Te többet, mint más ceremóniamesterek?

Szablya Ákos ceremóniamesterKétnyelvű, magyar és angol esküvőket is vezetek, így különböző külföldi weboldalakon, magazinokban, stb kísérem figyelemmel a nyugati szakmát.

Próbálom mindig a körülményekhez, a pár, a násznép ízléséhez igazítani a programokat, az egész este menetét, hogy valóban még személyesebbé varázsoljam az esküvőt. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy mindez nem rólam szól – bár természetesen a CM személyisége kikerülhetetlenül benne van mindenben – hanem a hangulatot próbálom magasabb szintre, színvonalra emelni.

A ceremóniamester szolgáltatáson kívül a szervezésben is segítesz a Pároknak, ha igénylik? Vannak még plusz szolgáltatásaid is?

Természetesen a teljes szervezésben is segítek, hiszen esküvőim 90 százaléka sajnálatos módon esküvőszervező nélkül zajlik. Ez igazából nem az én munkám lenne, de kénytelen vagyok úgymond ellátni ezt a feladatot is, hiszen ha nem tenném akkor gyengébb lenne a végeredmény, amit viszont nem engedhetek meg magamnak.

Ha lagzi, akkor mindenkinek az elsők között esküvői játékok jutnak eszébe. Láttunk már sok olyat, amit maga a Pár sem élvez, pláne nem a násznép.

A jó hangulat egyik alapja, hogy eltaláljuk a Párhoz és a násznéphez illő, szórakoztató műsorokat. Te milyen játékokkal készülsz egy-egy esküvőre? Vannak halhatatlan kedvencek, vagy akár olyanok, amiket Te találtál ki?

A trend az, hogy a ceremóniamesterek egyre kevésbé játszatnak játékokat az esküvőkön. Ennek sok-sok oka lehetséges: még kezdők és nincs kellő tapasztalatuk, már kiégtek és unják a játékokat, már többször belebuktak, így nem próbálkoznak többé, nem jól vezetik le azokat, nem megfelelő személyekkel, nem megfelelő ideig, időben játszatják azokat, stb., stb.

Én személy szerint szembe megyek az árral, ugyanis minden esküvőn legalább kettő rövid, vicces programocskát illesztek be az események láncolata közé. Az esküvői játékok nagyon fontos szerepet töltenek be, átmenetet képeznek a fő történések között és már húzzák is felfelé a hangulatot előkészítve a talajt a következő programnak, hogy az már egy magasabb platformról indulhasson el.

Én minden esetben egyedi játékokat kreálok, ugyanis vagy újat találok ki vagy az eredetit átírom, átalakítom a mai modern kor elvárásainak és így sokkal személyesebb élményt kap a násznép.

Persze, hogy vannak kedvenceim, de azt csak az esküvőimen láthatod (ugyanis ha itt megosztanám, akkor biztos, hogy le is nyúlnák azokat). Úgyhogy találkozunk egy hangulatos esküvőn! 😀

Tudom, nagyon vonz Téged Ázsia és az ottani kultúra. Mesélnél az Ázsiával és az esküvőszervezéssel kapcsolatos álmodról?

Szablya Ákos ceremóniamesterImádok utazni és már 32 éve járom Ázsiát. Kelet a szívem egy részét teljesen ki is tölti.Kyokushinkai karatéztam közel egy évtizeden keresztül, majd ennek szellemi meghosszabításaként  a keleti tanokkal foglalkoztam; zent és bushidót tanultam.

Az elmúlt közel 20 évben indiai tradíciót: jógát, védántát mester-tanítvány viszonyban tanulok.

Nyugati vonatkozásában mindezt szomato pszichoterápiás ismeretekkel egészítettem ki Jerome Liss (Harvard), Maurizio Stupiggia és Rubens Kignel professzorok vezetésével.

Így természetes, hogy nagy vágyam az eddigi utazási tapasztalataimat, a csodálatos helyszíneket, a különleges ízeket, hangulatot, kelet esszenciáját egy esküvőbe sűríteni. Valószínűleg mindez csak egy álom marad, hiszen már csak a násznépet kiutaztatni pl. Kambodzsába, olyan plusz költségekkel jár ami nem fér bele, még egy nagy költségvetésű esküvő keretébe sem.

Mit várhatunk Tőled a jövőben? Megnyered a következő HWA-t is?

Természetesen örömömre szolgálna, ha újból el tudnám hozni a díjat, de ez már csak a szakmán múlik!

Ezúton is köszönöm Ákosnak, hogy együtt készíthettük el ezt az interjút, remélem máskor is lesz módunk együtt dolgozni!

Kedves Menyasszonyok! Szívből ajánlom ceremóniamesternek Ákost az esküvőtökre! Nem csak azért, mert hivatalosan is Ő lett a legjobb ceremóniamester, hanem azért, mert igazi profizmussal és odaadással végzi ezt a nem mindennapi hivatást, mely a Ti tökéletes esküvőtöknek is záloga! Ákost keressétek bizalommal a ceremoniamestered.hu oldalon, vegyétek fel vele a kapcsolatot még ma!

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

5/5 - (239 szavazat)