Menyasszonyi ruhapróba. Két szó, ami elég, hogy felállítsam az esküvői diagnózisodat!

E szavak hallatán egyfelől izgalomba jössz, alig várod, hogy egyik ruhát próbáld a másik után, és mindben gyönyörűnek lásd magad. Másfelől, ahogy közeledik a menyasszonyi ruhapróba, úgy gyűlnek a fejed felett a sötét fellegek olyan kérdések formájában, mint „Mennyi idővel az esküvő előtt kezdjek el ruhát keresni?” „Mi van, ha lefoglalok egy ruhát, és utána találok egy olyat, ami még jobban tetszik?” „Mivel készüljek a ruhapróbára?” És ez csak néhány a temérdek kérdés közül, ami kavaroghat a fejedben.

Hogyan zajlik egy esküvői ruhapróba

Én azért vagyok, hogy megkíméljelek ettől a káosztól, és minden kérdésedre választ adjak.
Ha kiegyensúlyozottan és minden információval felvértezve akarsz elindulni az első ruhapróbádra, akkor olvass tovább, hiszen a 7 leggyakoribb kérdést fogom megválaszolni, ami a ruhapróbákkal kapcsolatban fel szokott merülni a menyasszonyokban. Ezen kívül adok pár hasznos tippet is!

1. „Mennyi idővel az esküvő előtt kell lefoglalni a ruhámat?”

A menyasszonyi ruhapróbák megkezdése előtti első tuti tippem: az új kollekciók általában ősszel érkeznek a nagy tavaszi-nyári esküvő-dömping miatt, ezért érdemes ehhez igazítanod a tökéletes menyasszonyi ruha megkeresését.

A kisebb szalonokra jellemző, hogy a ruhákat folyamatosan frissítik, beszereznek újabb és újabb darabokat, egyfajta rotációt képezve, így folyamatosan találkozhatsz ismeretlen darabokkal a vállfáikon.

Ha biztosra szeretnél menni, akkor nyugodtan kérdezd meg a ruhaszalont, mikor várható náluk új kollekció, így ehhez tudod igazítani a próba időpontját.

Ha nem ragaszkodsz hozzá, hogy az új ruhák érkezésének idején próbálhass ruhát, akkor szinte bármikor mehetsz, nincs kőbe vésett időpont, amikor el KELL menni próbálni. A menyasszonyok zöme 6-8 hónappal az esküvő előtt lefoglalja az esküvői ruháját, hogy biztos lehessen benne, más nem happolja el előle a tökéleteset. Ettől függetlenül korábban, vagy később is elkezdheted a ruha keresést, azonban érdemes az esküvő előtt legalább 2-3 hónappal kiválasztani a ruhádat, hogy a szalonnak is legyen még ideje elvégezni a szükséges átalakításokat.

2. „Ki kísérjen el a menyasszonyi ruhapróbára?”

Ki kísérjen a menyasszonyi ruhapróbáraFogós kérdés, amit magadnak kell feltenned: kinek adsz a véleményére és fogadod el akár a te véleményeddel ellentétes pozitív kritikáját is?

Menyasszonyi ruhapróba során, akik elkísérnek kívülről látnak téged, és talán kevésbé elfogult a véleményük, mint neked saját magaddal szemben.

Hiába ragaszkodsz egy adott ruhához, ha a többiek látják, hogy valamilyen szempontból előnytelenül áll, jobb hallgatni rájuk. A szeretteid csak neked akarnak jót, hidd el!

Ha pedig teljesen objektív véleményre vagy kíváncsi, a szalonban dolgozók nagy hozzáértéssel tudnak segíteni, sőt valószínűleg kérés nélkül is ajánlani fognak menyasszonyi ruhákat Neked az alkatodat figyelembe véve.

Akik ebben a szakmában dolgoznak, már ránézésre tudják, melyik ruha, szabásvonal fog jól állni az adott menyasszonynak, ezért legalább egy esélyt adj azoknak a ruháknak, amiket ők ajánlanak!

Általánosságban elmondható, hogy érdemes nyitottnak maradnod a próba során, még akkor is, ha már lélekben kiválasztottad a számodra tökéletes ruhát. Könnyen lehet, hogy Te is észreveszed, nem áll úgy, ahogy elképzelted, de a szalon dolgozói és a szeretteid biztosan tudtodra fogják adni, ha a ruha nem az igazi. Légy nyitott és próbálj fel több stílust, akár több árnyalatot is.

#elketemtipp:
Mielőtt nekirugaszkodsz a ruhapróbának és a ruhaszalon kiválasztásának, előbb nézz körül a menyasszonyi ruhák típusai között!
Érdemes a fazonok, készítők és márkák tekintetében egyaránt képben lenni, hogy kellő információ birtokában legyél. Ezzel nem csak energiát és időt, de sok esetben pénzt is spórolhatsz magadnak, így ezt a tanácsot mindenképpen érdemes megfogadnod!A számodra tökéletes menyasszonyi ruhafazon megtalálásához íme egy kis segítség:

3. „Miben menjek a menyasszonyi ruhapróbára?” – Fehérnemű és cipő

Pontosabban, milyen fehérneműt érdemes felvenned? Fehér vagy nude (testszínű), pánt nélküli melltartót érdemes felvenni, mivel ha nem is érdekelnek a pánt nélküli menyasszonyi ruhák, legalább egyet muszáj felpróbálni, hogy lásd magadon. A tökéletes képet akkor kapod, ha nem rondítanak bele a próbálgatás során a válladon össze-vissza csavarodott pántok.

Másfelől a legtöbb ruha felsőrészének különleges a kialakítása, ezért a pánt nélküli melltartó illeszkedik a legjobban hozzájuk.

Ettől függetlenül, ha az esküvőn nem szeretnéd, nem is kötelező a melltartó. Sok ruhában beépített push-up van, ami szép tartást ad a melleknek, és olyan szorosan követi a testet, hogy nem kell attól tartanod, hogy lecsúszik.

Még fontos kérdés, hogy milyen bugyi kerül majd a menyasszonyi ruha alá. Ez az első próbánál még nem is olyan fontos kérdés, de amint körvonalazódik, hogy milyen típusú ruhát szeretnél, és a további próbák során csak olyasmikkel kísérletezel már, akkor a hozzá passzoló bugyit érdemes felvenni. Átlátszani valószínűleg nem fog, de például egy testhezálló ruhához egy magas derekú, alakformáló bugyi vagy body lehet a segítségedre, ha szeretnéd még egy kicsit laposítani a hasad.

A ruhapróbára vidd magaddal az esküvői cipődet is. Annak a sarokméretéhez tudják majd igazítani a ruhát, ha pedig rövidebb szoknyájú ruhát szeretnél, akkor láthatod, hogy passzolni fog-e a kettő stílusa egymáshoz. Emellett próbáld ki, hogy kényelmesen tudsz-e sétálni a ruhádban a cipővel a lábadon.

4. „Mit csináljak, ha lefoglaltam egy ruhát, de találtam egyet, ami jobban tetszik?”

A menyasszonyi ruha kölcsönzésénél mindig kötni kell szerződést. Ha nem fizeted ki a teljes kölcsönzési összeget, akkor tehetsz a ruhára egy foglalót, ilyenkor például a foglalás összegének a harmadát, vagy 25%-át számolják fel, ez a szalontól függ.

Ha meggondolod magad, akkor a foglalót már a legtöbb esetben nem kapod vissza, hiszen a szalon addig ezzel biztosította számodra, hogy a tiéd legyen ez a ruha az adott napon, és más menyasszony nem foglalhatta le.

Ha van az a ruha, ami miatt megéri neked elveszteni a foglaló árát, akkor inkább válaszd azt a ruhát. Az a fontos, hogy az a menyasszonyi ruha legyen rajtad, ami emelni tudja neked az esküvőd fényét.

#elketemtipp:
Mielőtt nagyon elkeserednél, hogy elbukod a foglal összegét érdemes egy kicsit körbekérdezősködni más menyasszonyoknál. Ugyanis sok szalon teljesen nyitottan áll hozzá, hogy az általad lefoglalt napra magad helyett kereshetsz másik menyasszonyt. Az már a szalontól függ, hogy mennyire tud alkalmazkodni a helyzethez, de érdemes megkérdezni ezt a lehetőséget, és – amennyiben pozitívan állnak a dologhoz – ráfeküdni, hogy keress magad helyett valaki mást.

5. „Milyen hosszú egy ruhapróba és mennyi ruhát tudok felpróbálni?”

Menyasszonyi ruhapróbaEgy ruhapróba általában egy-másfél óra, ezalatt annyi ruhát próbálhatsz fel, amennyit csak tudsz. Azonban vigyázz, nehogy a következő jelenet áldozatául ess: belépsz az esküvői szalonba az első ruhapróbád során. Köszönt a kedves eladó, majd bevezet a ruhák közé, ahol hirtelen mindenhol fodrok sokasága és tüll-tenger vesz körül. Hirtelen azt se tudod, hol kezdj el nézelődni.

Ha szeretnéd ezt elkerülni – márpedig biztos vagyok benne, hogy szeretnéd-, akkor tájékozódj a szalon honlapján, Facebook oldalán. Ha nem is a teljes kollekcióról, de a nagy részéről biztosan van feltöltve kép. Nézegesd és mentsd le azokat, amik a legjobban tetszenek, így a szalonban rengeteg időt spórolhatsz meg (ami alatt annyival több ruhát fel is tudsz majd próbálni).

A legtöbb esetben az érkezésedkor az eladó megkérdezi, hogy nézegettél-e már ruhákat a neten, van-e valamilyen elképzelésed, milyen stílusú esküvőt terveztek, így ezek mentén tud neked ajánlani olyan ruhákat, amik nagy valószínűséggel tetszeni fognak.

Így, ha nem is volt időd előre kiválogatni a szalon készletéből a neked tetsző ruhákat, az eladó segítségével lesz honnan elindulni.

6. „Kell időpontot foglalni menyasszonyi ruhapróbára?”

A legtöbb szalonban kell, de érdemes is, főleg a nagy esküvő-szezonban. Ezzel be tudod biztosítani, hogy az adott időpontban csak veled foglalkozzanak. Sőt, neked sem kell azon aggódni, hogy váratlanul valaki más időpontjába rondítasz bele, ha csak úgy beugrasz egy szalonba. Ez főleg akkor kínos, ha csak egy eladó hölgy van, akinek meg kellene osztani a figyelmét két menyasszony között.

7. Mit csináljak, ha mégsem tudok elmenni az időpontomra?”

Mindenképpen hívd fel a szalont, és szólj nekik! Ha nem tudsz elmenni az időpontodra, akkor azt átszervezheted máskorra, hidd el, rugalmasak ebben a szalonok, és fognak találni neked új időpontot, minél korábbra. Ha nem szólsz, azzal csak egy másik menyasszonytól veszed el az esélyt, aki esetleg ráérne a te időpontodban próbára menni.

+1. Következzen néhány extra jótanács, ami hasznodra lesz a menyasszonyi ruhapróba során

  • Ha kismama vagy, azt mindenképpen jelezd a ruhapróba során, hogy később a pocakodnak megfelelően tudják majd rád igazítani a ruhát. Így nem az utolsó pillanatban fog kiderülni, ha nem ér össze a hátadon a cipzár.
  • Válaszd ki jól a ruhapróba napját. Ne egy stresszes munkanap után ess be a szalonba, amikor igazából csak a tévé elé lenne erőd már csak ledőlni. A menyasszonyi ruhapróba egy ünnep a lelkednek, add meg a módját neki!
  • Ha engedik a szalonban, akkor minden felpróbált ruháról készíts egy fotót magadon, hogy otthon újra meg tudd nézni, mérlegelni őket.
  • 4-5 szalonnál többe felesleges elmenni. Nézz utána, milyen szalonok vannak, amiknek a kínálata felkelti az érdeklődésed, és próbálj fel ruhákat ott. Minden szalonban ugyanazok a fazonok vannak (kivéve, ha valami nagyon exkluzív szalonba mész), ezért nagy esély van rá, hogy elég csak néhányba ellátogatnod, mielőtt megtalálod az Igazit.
  • Próbadíj: egyes szalonok felszámolnak költséget a ruhapróbáért is, ezért érdeklődj előre, nehogy meglepetés érjen!
  • Ne félj felpróbálni kesztyűket, bolerókat, fátylakat, akár még kalapokat sem! Mikor máskor viselhetnél ilyeneket, ha nem az esküvődön?

A menyasszonyi ruhapróba az egyik legjobb része az esküvőszervezésnek. Csodásabbnál csodásabb ruhakölteményekbe bújhatsz és egy órán át mindenki csak a te kívánságaidat lesi… ennél jobb szabadidős tevékenységet el sem tudnék képzelni!

Élvezd ki minden percét, és végső soron hallgass a saját megérzéseidre, tudni fogod, amikor az a menyasszonyi ruha lesz rajtad!

Ne hagyd ki az Esküvői ruha témánk többi cikkét sem!

Koszorúslány ruha fazonok minden alkatra

Milyen koszorúslány ruha fazonok közül válogathatsz a Nagy Napra? Elvesztél a variációk között? Nem tudod kitalálni, melyek a legjobb koszorúslány[...]

Elolvasom
A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Feldobnád az esküvői ruhádat egy csinos kiegészítővel, de nem tudod milyen menyasszonyi fátyol illene hozzád? Hercegnős, dívás? Drámai vagy inkább[...]

Elolvasom
Esküvői öltöny viselése mesterfokon

Esküvői öltöny viselése mesterfokon: de hogyan csináld? Az esküvőre való felkészülés során általában a legtöbb figyelmet a menyasszony kapja. De[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha viselése: hibák, amiket ne kövess el

Milyen hibákat ne kövess el a menyasszonyi ruha viselése közben? Minden menyasszony a tökéletességre törekszik, mégis vannak olyan hibák, amiket[...]

Elolvasom
Az esküvői öltöny kiválasztása

Az esküvői öltöny kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint az ember gondolná! Ha valaki megkérdezi, mi tesz egy esküvőt igazán[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruhapróba: 7 kérdés, 7 válasz +1 jótanács

Menyasszonyi ruhapróba. Két szó, ami elég, hogy felállítsam az esküvői diagnózisodat! E szavak hallatán egyfelől izgalomba jössz, alig várod, hogy[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha telt alkatra

Menyasszonyi ruha telt alkatra: mert Neked is jár a tökéletes esküvői ruha! Elkapott a pánik, hogy a telt alakodra nem[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha körte alkatra

Menyasszonyi ruha körte alkatra: melyik esküvői ruha illik Hozzád? Ruhapróbán voltál és álmaid ruhája nem úgy állt rajtad, ahogy elképzelted?[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha alma alkatra

Menyasszonyi ruha alma alkatra: hogyan találd meg a Hozzád passzoló ruhát? Te is hetek óta nézegeted a menyasszonyi ruha képeket?[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha homokóra alkatra

Menyasszonyi ruha homokóra alkatra: találd meg a hozzád illő esküvői ruhát! Ha igazán hozzád illő menyasszonyi ruhára vágysz, mindenképp figyelembe[...]

Elolvasom
5+1 káprázatos menyecske ruha stílus

5+1 káprázatos menyecske ruha stílus, hogy biztosan megtaláld a számodra tökéleteset! Az esküvő stílusa változhat, a menyecske ruha viszont állandó[...]

Elolvasom
Menyasszonyi ruha, ami valóban Hozzád illik

Álmod egy meseszép menyasszonyi ruha, de amit kinéztél, nem tudod jól állna e? Összekavarodtál a számtalan ruhafazon között? Előfordul, hogy[...]

Elolvasom
Menyecske ruha Rád szabva

Menyecske ruha fazonok, stílusok, tanácsok, hogy könnyebb legyen megtalálni az igazit! Nem tudsz dönteni, hogy hagyományos vonalon maradj, vagy ki[...]

Elolvasom
Esküvői öltöny variációk

Milyen esküvői öltönyt válasszunk a vőlegénynek? Variációk, stílusok, ötletek egy helyen! Az esküvő szervezésekor szinte elsőként jut eszünkbe a tökéletes[...]

Elolvasom
Örömanya ruha: válassz könnyedén!

Örömanya ruha kiválasztása egyszerűen? Igen! Örömanyaként meghatódva segítettél esküvői ruhát választani, de azon, hogy Te mit veszel fel, még nem[...]

Elolvasom
Koszorúslány ruha variációk

Koszorúslány ruha variációk, hogy könnyebb legyen a választás A megfelelő koszorúslány ruha kiválasztása igen sok fejtörést tud okozni: valakinek nem[...]

Elolvasom

Blogunk is számtalan hasznos tartalommal vár!

Esküvő tóparton? Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne ússzon el a Nagy Nap!

A lehető legromantikusabb helyet keresed a nagy napra? Kifejezetten természetközeli helyszínre vágysz? Akkor a tóparti esküvő gondolata minden bizonnyal közel[...]

Két tanús polgári esküvő: Romantikus, meghitt és egyszerű

A házasságkötés egy varázslatos pillanat a szerelmespárok életében, tele izgalommal, örömmel és romantikával. A hagyományos nagy hacacáré helyett sokan választják[...]

Így válaszd ki a tökéletes magassarkút az esküvődre!

Az esküvőszervezés során minden részletnek tökéletesnek kell lennie, így a menyasszonyi cipő kiválasztása sem lehet kivétel. Ez a kis cipő[...]

5 hiba, amit a menyasszonyok mindig elkövetnek

Minden menyasszony, aki akár csak egy órát is eltöltött már az esküvőjének szervezésével, tudja, hogy a nagy nap megtervezése igen[...]

Hogyan találjuk meg a tökéletes esküvői cipőt? Gyakorlati útmutató

Az esküvői cipő minden menyasszony és vőlegény öltözékének szerves részét képezi. Bár a hölgyek esetben legtöbbször a ruha alatt rejtőzködnek,[...]

Esküvőszervezés stresszmentesen: Így ne bolondulj meg!

Az esküvőszervezés izgalmas és emlékezetes időszak lehet az életedben, de sajnos gyakran együtt jár vele a hatalmas stressz is. A[...]

10 esküvői ruhavásárlási illemszabály, amit minden menyasszonynak tudnia kell

Az esküvőszervezési folyamatnak az egyik legfontosabb és legizgalmasabb része az esküvői ruha megtalálása. A legjobb tervezők által készített részletgazdag darabok[...]

Tökéletes választás az örök szerelem megpecsételéséhez: Mesterséges gyémánt jegygyűrűk az ARTIDIA-tól

Számos hiedelem él az emberek tudatában a mesterséges és természetes gyémántokkal kapcsolatban, ami nemcsak az áruk, hanem a tartósságuk szempontjából[...]

Egy fénykép többet mond ezer szónál! A Gofoto-val örök emlék lesz az esküvői fotózás!

Az esküvői fotózás hihetetlen élmény, hát még az elkészült képek. A képek, melyek történetet mesélnek el; egy szerelem, egy esküvő,[...]

Hogyan illesztheted az alakodhoz a férfi esküvői nadrág szabását?

A férfi esküvői ruhatárából nem hiányozhat a jól illeszkedő öltönyön és az elegáns, minőségi cipőkön kívül az alkalomhoz illő esküvői[...]

Esküvői csokor kiválasztása lépésről lépésre

A szépség a részletekben rejlik, és a menyasszonyi csokor egy olyan esküvői részlet, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Bármilyen egyszerűnek is[...]

Budapesten kötötték a legtöbb házasságot 2022-ben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Budapesten kötötték a legtöbb házasságot a tavalyi évben. Összesen 10.420 esküvő történt. Budapestet[...]

Szükséges rossz vagy biztonsági háló a házassági szerződés?

Bár az esküvőszervezés időszakában, mikor úszik az ember a szerelem rózsaszín tengerében, a legvadabb rémálmainkban sem merül fel a válás[...]

Milyen a tökéletes lánykérő gyűrű? Erre figyelj az eljegyzési gyűrű kiválasztásakor!

Az eljegyzési gyűrű megvásárlása egy férfi életének egyik legfontosabb pillanata. Azonban a döntést megelőzi az agyalással és kérdezősködéssel jócskán megtöltött[...]

Elegáns férfi öltözet esküvőre – Figyelj a hózentróger viselés szabályaira!

Mi a közös Šurdában, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Kedvenc kiegészítőjük a hózentróger! Te próbáltad már? A sokadik[...]

Ezért lesz a te gyűrűd az esküvőtök sztárja!

Nem kell húszkarátos gyémántot viselned azért, hogy felfigyeljenek a gyűrűdre a vendégek. Az esküvő napján szinte mindenki a menyasszonyt figyeli.[...]

Jó shape-ben az esküvődön

Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nagy napon? Vagy még az eljegyzés előtt álltok és azzal szeretnél jó benyomást kelteni[...]

Esküvő a szabadban: Nagyszerű tippek és mesés ötletek

Egy esküvő a szabadban – a legtöbb ifjú pár számára biztosan a legszebb álom. De melyek azok a lehetőségek, amelyek[...]

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő”

Esküvő otthon a kertben, avagy „karanténesküvő” A szabadtéri esküvők mindig is népszerűek voltak, de az otthon, a saját kertben tartott[...]

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek

Hani Design esküvői meghívók és fotó díszkönyvek Vidák Annamária vagyok, a Hani Design megálmodója. 2015 óta készítek Fotó Díszkönyveket, 2019[...]

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék a szülőknek

Kreatív szülőköszöntő ajándék ötletek: élményajándék az örömszülőknek Valami igazán kreatív szülőköszöntő ajándékkal szeretnétek meglepni szüleiteket a Nagy Napon? Azon gondolkoztok,[...]

A legnépszerűbb esküvői kellékek egyike: a chiavari szék

Magyarországon a legnépszerűbb esküvői kellékek közé tartoznak a chiavari székek Elegáns, könnyű, stabil, megfizethető – ezek a tulajdonságok egyaránt illenek[...]

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz!

Esküvői zenekart keresel? Íme 10+1 tipp, hogyan válassz! Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a lakodalom egyik legfontosabb része a jó[...]

Hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt?

Benned is felmerült a kérdés, hogyan szervezd át az esküvődet a Covid miatt? A koronavírus tavaszi, első hulláma rengeteg esküvőnek[...]

Bohókás esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvője

Bohókás, természetközeli esküvő Portugáliában: Anett és István meglepetés esküvőjének története Egy egyszerűbb esküvőt megszervezni is hónapok elfoglaltsága. Mire a megfelelő[...]

5/5 - (282 szavazat)