Hogyan válassz különleges esküvői menüt, ha a vendégek között vegán és paleo étrendet követők is vannak?

Ha a hétköznapokban is speciális étrendet követtek, akkor természetes, ha az esküvőtökön is szeretnétek megszokott ételeket viszont látni. De mi van akkor, ha Ti nem, de a násznép tagjai között akadnak olyanok, akik például paleo vagy vegán étrendet követnek? Erre adunk választ ebben a cikkünkben!

Manapság sokan követnek speciálisnak nevezhető étrendet, mint például a paleo és a vegán táplálkozás. Vannak, akiknek egészségi állapotuk követeli meg az életmódváltást, de vannak, akik önként és dalolva vállalják az egészséges életmód részeként. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ez addig egyszerű, amíg két hasonló gondolkozású emberről van szó. Kicsit bonyolódik azonban a helyzet, ha egy egész vendégseregről beszélünk. Ez akkor is igaz, ha csak szűk körű esküvőt terveztek.

„Ízlések és pofonok különböznek.” – szokták mondani, és az esküvői menü az, amire ez a tény igencsak hatással van. Mindig az arany középút az, ami elhozza az igazi megoldást.

Korábban már írtunk arról, milyen ételeket érdemes választani, milyen alternatívák vannak, ha a vendégek között ételintoleranciával élők is vannak, így mindenképpen olvasd el az Ételérzékenység az esküvőn című cikkünket is.

Különleges esküvői menü

Milyen esküvői menüt válasszunk? Hagyományosat vagy különlegeset?

Ha Ti követtek különleges étrendet, nem várható el, hogy hagyományos esküvői menüt válasszatok a vendégek kedvéért, hiszen ez a Ti nagy napotok. Ugyanakkor a vendégektől sem várható el, hogy hagyományos étrendjükről, egyik napról a másikra, áttérjenek egy számukra merőben szokatlan vegán vagy paleolit étkezésre.

És ez persze visszafelé is igaz. Ha hagyományos étrendet követtek, nem várhatjátok el a vendégektől, hogy olyan fogásokat fogyasszanak, ami valamiért nem fér bele az étrendjükbe. De ők sem várhatják el, hogy minden étel az ő ízlésüknek megfelelő legyen.

Mi lehet a megoldás, ami mindenkinek megfelel?

Az esküvői menü megtervezése előtt mindenképp érdemes felmérni a vendégek étkezési szokásait, illetve azt, mennyire nyitottak a ti étrendetekre. Bizonyára lesznek olyanok, akik el sem tudják képzelni, de olyanok is, akik örülnek, hogy az esküvőtök alkalmával lehetőségük nyílik kipróbálni a számukra mindeddig szokatlan gasztronómiai élvezeteket is.

Ha megvannak az igények, akkor már könnyebben összeállíthattok akár két menüsort is, amelyek közül a vendégek saját maguk választhatják ki a számukra megfelelőt. Így az étterem is fel tud készülni az igényekre és a megadott létszám alapján készítik el a fogásokat. Névre szóló ültetésnél a terítéken lehet azt is jelezni, ki melyik menüt választotta és így a személyzet is tudni fogja, kinek melyik esküvői menüt várja az asztalához.

Több igényt kielégítő megoldás a svédasztalos fogadás, hiszen így szélesebb választási lehetőséget kínálhattok vendégeitek számára. Érdemes azonban az arányokkal itt is tisztában lenni, hiszen ha vegán vagy paleo mellett hagyományos ételeket is szeretnétek a kínálatba belevenni, hogy senki se maradjon éhen, akkor az egyes ételekből érdemes kevesebbet rendelni. Ez azért fontos, mert ha sokféléből nagy mennyiség áll rendelkezésre, akkor túl sok étel megmarad és ez a pénztárcátoknak sem tesz jót. Ezért itt is fontos az előzetes igényfelmérés.

A vegán esküvői menü

Legelőször is tisztában kell lennünk azzal, mit is jelent a vegán étrend. Sokak számára csak annyit, hogy nem szabad húst enni, illetve keverik a vegetáriánus és a vegán kifejezéseket is.
A vegán étrendet követők kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztanak. Ez nem csupán a húsról való lemondást jelenti. A vegán étrendből hiányzik minden, ami állati eredetű: húsok, tejtermékek, tojás, méz, sőt akár még a gomba is. Viszont a vegán étrendet követők előszeretettel fogyasztják a különféle zöldségeket, gyümölcsöket, magas rosttartamú gabonákat, olajos magvakat.

Ha az esküvődön mindenképp szeretnéd a vegán vonalat érvényesíteni, akkor is fontos gondolni azokra, akik számára ez az étrend merőben idegen. Néhány elégedetlen vendég is elég ahhoz, hogy oda legyen az esküvő tökéletessége. Ezért érdemes megnézni, mi a közös keresztmetszet a hagyományos ételek és a vegán étrend között.

A legegyszerűbb, hogy az, ami egy vegán számára zöldséges főétel, az lehet egy húsimádó számára különleges köret. Az igényfelmérés egyértelműen kimutatja, hogy kik azok, akik semmi esetre sem szeretnének a ti nagy napotokon sem lemondani a húsról. Ha vannak ilyenek, bátran rendelhettek a svédasztalra egyszerű, natúr grillezett húsokat viszonylag kis mennyiségben.

Nézzük sorjában a vegán esküvői menü fogásait

Előételek, levesek

Általában az előétellel kezdődik, ami igazán nem baj, ha növényi eredetű, hiszen nem cél, hogy az előétellel már mindenki jól is lakjon. Itt lehet kínálni zöldséges falatkákat vagy akár zöldséges tofutekercset is. A levesek közül népszerű a minestrone leves, ami egy különleges olasz zöldségleves. Ezt még azok is szívesen fogyasztják, akik amúgy húsimádók.

A vegán esküvői menü főfogása

Ne féljetek attól, hogy a vendégek alkalmazkodjanak az általatok megálmodott esküvői menühöz, mint ahogy ti is alkalmazkodtok azokhoz, akik nem tudnak elképzelni egy étkezést hús nélkül. Az ő számukra is bőven elég, ha a főfogáshoz választhatnak húst.

A vegán étrend szerelmesei bizonyára örömmel fogadnak egy szejtánból vagyis búzahúsból készült főfogást, amelyhez köretként választhatnak gnoccit, párolt zöldséget, barna rizst vagy akár friss salátát is többféle öntettel. Mindezek a köretek a húsok mellé is passzolnak, és minden vendég maga választhatja meg, melyik számára a legmegfelelőbb.
A hagyományos sültkrumpli-fehérrizs köretek egy vegán esküvői menübe kevéssé illenek bele. Igaz, hogy növényi eredetűek, ezért még át is juthatnának a rostán, de tudjuk, hogy ezek kevéssé egészségesek.

Vegán desszertek

Desszertként kínálhatunk magas rosttartalmú lisztből készült gyümölcsös süteményeket, friss gyümölcsöket vagy akár különleges gyümölcstálat.

A paleo esküvői menü

Ez a különleges étkezési szokás az emberiség régmúltjába nyúlik vissza, méghozzá a paleolit korba. Ekkor még nem létezett a mezőgazdaság, ezért az emberek kizárólag sült húsokat, halat, kagylót, tojást, dióféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, bogyókat és gombákat fogyasztottak.

Ha paleo esküvői menüt tervezünk, akkor ezek közül bátran válogathatunk. Ugyanúgy, mint a vegán menünél, itt is érdemes figyelembe venni a vendégek étkezési szokásait, máskülönben nagy esélyünk van arra, hogy lesznek elégedetlenkedők a nagy napon. Ezt nem érdemes megkockáztatni, hiszen mindenki szeretné ezt a napot tökéletessé varázsolni. A tökéletességbe azonban az elégedett násznép is beletartozik.

Ugyanakkor a vendégeket is érdemes felkészíteni arra, hogy itt nem egy hagyományos esküvői menüvel állnak majd szemben. A paleo menüben az a jó, hogy lehet húst enni, így a hagyományos étkezést előnyben részesítők is örülni fognak.

Különleges esküvői menü

Nézzük át a paleo esküvői menü fogásait

Előétel és leves

Az előételnél ugyanúgy, mint a vegán menünél, kínálhatunk zöldséges falatkákat, de itt bevehetjük a tojást is a kínálatba. Kitalálhatunk különféle zöldséges tekercseket akár friss zöldségekből, salátákból. A levesről sem kell lemondanunk. Bátran választhatunk akár egy brokkolikrémlevest, francia hagymalevest vagy akár gombalevest is. Ezek nem a hagyományos vonalat követik ugyan, de ízletesek és egészségesek is.

Főétel, az esküvői menü kulcspontja

A főétel természetesen nem nélkülözi a húst a paleo étrend szerelmesei esetében. Itt kínálhatunk többféle sült vagy grillezett húsokat. Köretnek megfelelő lehet a párolt zöldség és a friss saláták változatos és ízletes öntetekkel. Ha azonban körettel is szeretnénk kedveskedni a hagyományos ételeket kedvelők számára, választhatunk a svédasztalra barna rizst és akár petrezselymes krumplit is. Ezek ugyan nem tartoznak bele a paleo étrendbe, de könnyen külön választhatók a paleo köretektől.

Az esküvői menü fénypontja: a desszert

Nagyon finom és változatos desszerteket választhatunk, amelyek beleillenek ebbe a különleges étrendbe, mivel a gyümölcsök paleonak számítanak. Kínálhatunk cukor- és tejmentes pohárdesszerteket, melyek esetében nem kell a tálalással sem bajlódni. Sütés nélküli gyümölcsös tortákat is választhatunk, de a friss gyümölcsökkel és gyümölcssalátákkal sem lőhetünk mellé.

Most már te is biztosan látod, hogy az arany középutat választva, egy előzetes igényfelméréssel, egy kis szervezéssel, kreativitással és fantáziával megtervezheted azt az esküvői menüt, ahol a hagyományos ételeket kedvelők sem maradnak éhen, ugyanakkor megismertetheted őket is azzal az ízvilággal, ami nektek olyan fontos.

A legfontosabb azonban, hogy az esküvő egészében véve egy nagyszerű élmény legyen mindenki számára. Ebben nagy szerepet játszik az esküvői menü is, de az emlékezetes szertartás, ami könnyeket csal a szemekbe és a vacsora utáni tánc, a beszélgetések, a jókedv is mind-mind nagyon fontos.

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani a barátaiddal! Ha pedig bővebben is érdekel ez a téma, akkor ajánlom az Ételérzékenység az esküvőn és az Esküvői vacsora fajtái bejegyzéseinket is!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (228 szavazat)