Pető Zsolt szertartásvezető: Hogyan vezet a férfi, ha szertartásvezető?

 Az esküvői szertartás a moderátorok Ferrarija. Csak olyanok üljenek bele, akik szeretik a sebesség mámorát és biztos kézzel úton tudják tartani a több száz lóerőt. Akkor kívülről is olyan lesz a versenykör, amilyennek azt az ifjú pár a legfinomabb ízléssel megálmodta.

Több mint két évtizedig ültem műsorvezetői székben, álltam a kamera mellett, mikrofonnal a kézben a Magyar Televízió, a Debreceni Városi Televízió stúdióiban és külső helyszínes adásaiban.

Voltam főszerkesztő is egy kereskedelmi televíziónál. De a több ezres stadionban sem izgultam annyira konferálás közben, mint életem első esküvőjén, amikor egy csodaszép, fiatal pár tőlem várta azokat a szavakat, amelyekre talán életük elkövetkező ötven-hatvan évében visszaemlékezhetnek.

Ma már tudom, hogy milyen köröket fut a piros sportautó, hol kell visszafogni és hol lehet padlóig nyomni a gázpedált. Látom az arcokon megjelenő nevetést, mielőtt elhúzódnának az ajkak és látom a könnycseppet, mielőtt kibuggyanna a szemekből.

Kérdezték tőlem egyszer, hogy miért érdemes engem választani esküvői szertartásvezetőnek?

Talán ez az emberismeret is az érvek között van, valamint nem utolsó sorban az is, hogy bensőséges szavakkal és Kazinczy-díjas kiejtéssel tudom végigvezetni a párokat közös életük első pillanatain. Fel tudom oldani zavarukat, és férfiként olyan biztos pont, lelki támasz tudok lenni az esküvőn, akibe bele tudnak kapaszkodni, ha a meghatottság és ijedtség elbizonytalanítaná a menyasszony vagy a vőlegény lépéseit.

Debrecenben és környékén tevékenykedem elsősorban, de az ország bármely pontján szívesen vállalok esküvőt, ahogy már Szeged mellett és Budapesten is választottak helyszínt olyan párok, akik tőlem várták életük egyik legfontosabb kérdését: ….akarod-e?

Mindemellett nem zárkózom el attól sem, hogy külföldön tartott esküvőn celebráljak. Nemcsak felemelő, izgalmas is lenne egy ilyen felkérés. Vannak kollégáim, akik már csak tengerparti szertartásokat vállalnak el és pozitívan nyilatkoznak ezekről az eseményekről. Különleges élmény lehet.

Sokan kérdezik, hogy mi a különbség az anyakönyvvezetői és az esküvői szertartásvezető hivatás között. Mindkettő a párok összeadását vállalja magára, s amióta lehetőség van akár hétköznap is elintézni a hivatalos formulát, az aláírást, egyre többen választják a szertartásvezetőt életük egyik legbensőségesebb pillanatához. Ráadásul a szignálás már nem anyakönyvbe történik, házassági oklevelet pedig én is kiállítok az ifjú párnak.

A legnagyobb különbség azonban a rugalmasságban és a bensőséges kommunikációban van. A szertartásvezető talán sokkal inkább magáénak érzi a feladatot, hogy a külső helyszínek változatosságából fakadó problémákat megoldja. A médiában töltött éveknek köszönhetően képzettebb a hangom, kiejtésem, valamint gesztusnyelvem, mint nagyon sok anyakönyvvezetőnek.

Végezetül egy kissé groteszk, de annál viccesebb történetet hadd meséljek el:

Egy esküvőn volt alkalmam megfigyelni egy szertartásvezetőt, aki egyáltalán nem mosolygott. Mikor megkérdezték tőle, miért ilyen komor, sóhajtott egyet és elmondta az ifjú pár rokonainak, hogy ő temetéseket is vállal és ott ráragadt, hogy nem lehet nevetni.

Én egyet tudok ígérni azoknak, akik szertartásvezetőként hozzám fordulnak: mosolygós lesz az esküvőjük, akkor is, ha a meghatottságtól leginkább sírnának és akkor is, ha ki is csordul a könnyük.

 

Kedves Menyasszonyok! Ha Ti is egyáltalán nem hétköznapi szertartásra vágytok, mind megvalósításban, mind a szertartásvezető személyében, akkor Zsoltot bátran ajánlom, hiszen felkészültségével és jó humorával biztos pontja lesz az esküvőtöknek! Keressétek bizalommal honlapján!

Blogunk számtalan hasznos tartalommal vár!

5/5 - (225 szavazat)