Te is provance-i stílusú esküvői képekről álmodozol? Ne kezd el rögtön keresni a repülő járatokat! Van egy jó hírem!

Ki ne ismerné a levendula jellegzetes és mámorító illatát? S ki ne akarna élete Nagy Napján egy csodálatos lila virágokkal borított mezőn fényképezkedni? Ehhez nem kell rögtön repülőre pattanni, íme a megoldás: Esküvői fotózás Tihany – Tihanyi levendulás

A tihanyi levendulás Magyarország első ipari célú levendulaültetvénye, mely a Tihanyi-félszigeten terül el közel harminc hektáron.

A levendulás története

Az első ültetvényeket 1924-ben a híres gyógynövényszakértő, Bittera Gyula telepítette az Apátságtól bérelt öthektáros területen, Franciaországból hozott szaporítóanyagból.

Tihanyban mind a mediterrán éghajlat, mind a talajviszonyok kedvező feltételeket biztosítottak a levendulatermesztéshez. Ezt bizonyította, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciaországié.

A sikeres telepítés hatására hamarosan mintegy 100 hektárra növekedett az ültetvény mérete, a levendulasorok közé keserűmandulát ültettek, ezekből még ma is megtalálható egy pár öreg fa az ó-levendulásban.

A magyar levendula híre még Amerikába is eljutott

A telepítéstől a II. világháborúig felfelé ívelt a tihanyi levendula népszerűsége, kiépült a kultúrája, még a tőzsdén is jegyezték a levendula-olajat. Ez az értékes termék Európa után még az Egyesült Államok piacára is eljutott.

Átmeneti gyengülés

A II. világháború után, az államosítás során az ültetvények nagy részét kivágták, szőlőt telepítettek a helyére, a maradék mindössze 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult.

Újabb fénykor

A 90-es évek vége felé újra felfedezték ezt a kis csodaországot, felismerték, hogy a levendula hatalmas érték. Az öreg ültetvényeken kívül új területeken is megkezdték a telepítést és a folyamatos művelésnek köszönhetően napjainkban közel 30 hektárnyi gyönyörűen virágzó és mámorítóan illatozó levendulában gyönyörködhetünk.

Nem csak szép de hasznos is

A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Elsősorban illóolaj formájában használják, kiváló aromaterápiás hatása miatt, nyugtató, lazító. Fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások ellen is beválik.

Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatása is van. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomorbántalmak kezelésére, elősegíti többek között az egészséges, felfrissülést hozó alvást.

Külsőleg, ecsetelőnek alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, és a bőrhibák gyógyulásában is.

Általános rovarűző hatása miatt előszeretettel ültetik kényes növények mellé, elűzi a kártevőket, levendulazsákokban szekrénybe akasztva hatásos a molyok ellen is.

Manapság még italokat is készítenek a levendulából, szörpöt, lekvárt, sőt még pálinkát is ízesítenek a virágaival, de még húsok fűszerezésére is használják.

Esküvői fotózás Tihany – Tihanyi levendulás

Ha provence-i stílusú esküvőről álmodozunk, nem kell elutaznunk Dél-Franciaországba, hiszen Tihanyban csodálatos levendulamezőt találunk, ami kiváló színhelyet biztosít az esküvői fényképezés lebonyolításához.

Legyen az esküvői fotózás életre szóló élmény

A június-júliusban virágzó ültetvényeken sétálva igazán természetes, meghitt fényképek készülhetnek az ifjú párról, de biztosan nem csak az elkészült képek vagy videók szolgálnak majd örök emlékül. Az ezernyi pillangó és az őket vonzó levendulabokrok között sétálva páratlan élményben lehet részünk a násznéppel együtt.

Az esküvői fényképezést pedig egybeköthetjük egy könnyed sétával, mely során megismerhetjük a levendula felhasználási lehetőségeit, betekinthetünk a Levendula Házba, meglátogathatjuk a népművészeti piacot és a kézműves műhelyt.

A romantika szerelmeseinek

Ha romantikus hangulatú pár vagytok, vagy csak egy igazán kellemes és megnyugtató helyszínen szeretnétek házas életetek első közös képeit elkészíteni, akkor bátran válasszátok Tihanyt a fotózás helyszínéül.

Nem csak a virágzó levendulamező ad páratlan lehetőségeket a festői fényképek elkészítéséhez, de az utánozhatatlan balatoni hangulat és kilátás is mind-mind segítségetekre lesz.

Tihanyi Apátság

Ha már Tihanyban jártok, érdemes ellátogatnotok az Apátsághoz is, mely nem csak a turisták, de az esküvői fényképészek és Jegyespárok körében is közkedvelt. Maga a templom is igazán gyönyörű, de ha a körülötte elterülő kilátást meglátjátok, máris megértitek, miért is ilyen híres ez a hely.

Kísérletezzetek bátran a beállításokkal és fényekkel, a várossal és a levendulással biztosan nem lőhettek mellé, és garantáltan még évekig örömmel fogtok visszagondolni a fotózás élményeire.

Olvasd el Esküvő Tihany és Balatoni esküvő Tihany című cikkünket is, tudj meg még többet, hogy a Te esküvőd is tökéletes legyen!

Ezeket a fotózási helyszíneket is szívből ajánljuk!

5/5 - (104 szavazat)