Te is rajongsz a meseszép várakért, kastélyokért és mind ezek mellett még a romantika szerelmese is vagy? Akkor a Bory-vár a kedvenced lesz!

Válaszd az egyik legromantikusabb helyszínt az esküvői fényképezéshez! Látogassatok el egy igazán romantikus helyre, melyből sugárzik a szerelem és az odaadás! Esküvői fotózás Székesfehérvár – Bory-vár!

Székesfehérvár, mely Magyarország egyik legnagyobb városa, a Dunántúlon található. Nevezetességeinek többsége a barokk óvárosban helyezkedik el. Itt találhatók a Koronázó tér, a Városház tér, színházak, és történelmi jelentőségű templomok is.

Székesfehérvárt a történelem az idők során olyanná formálta, hogy számos gyönyörű helyszínt találhatunk a városban. Most kiemeljük a romantikus háttértörténettel rendelkező Bory-várat!

Ismerd meg a kastély történetét

A várat Bory Jenő építette szinte teljesen egyedül, tervrajzok nélkül. Bory építészmérnöki végzettsége segítségével hozta létre az építményt, azonban szobrászművészként való tevékenykedése emelte azt művészi magasságokba.

De a vár építésével nem csak művészi oldalát akarta kifejezni, hanem hitvesi szerelmének is oltárt akart állítani.

Esküvői fotózás Székesfehérvár – Bory-vár: Járjuk be a várat

Egy ilyen helyszín csak fokozza az esküvői fotózás hangulatát. A vár bármely területére érve az ifjú pár érezni fogja a hely művészien romantikus légkörét.

A gyönyörű előkert

A várhoz közeledve az előkert fogadja a látogatókat. Ha a jegyespár szeretne szabadtéri, zöldterületen készült fotókat is, akkor ez a tökéletes választás! Ami még különlegesebbé teszi az udvart, azok a szobrok és a Díszkút.

Főépület

A kertből a vár főépülete felé haladhatunk. A terasz egyik különlegessége az egyik falon látható portré, amely Bory Jenő feleségéről, Komócsin Ilonáról készült. A portré alatt egy vers olvasható, amit maga a vár megalkotója írt feleségéhez. Melyik jegyespár ne akarna ott esküvői fotókat készíttetni, ahol a szerelemnek ilyen erős kinyilvánítása történt?

A vár falain elhelyezkedő festmények, üvegfestmények, mozaikok látványos hátteret biztosítanak egy-egy különleges fotó elkészüléséhez.

Elefántudvar

A vár egyik látványossága az Elefántudvar. A második teraszon az egyik oszlop alatt egy elefánt tartja hátán a várat. Az oszlopok közötti árkádokon vörös krétával készített rajzokat láthatunk, amik építészetileg meghatározó korszakokat jelölnek.

A képtár és a szobák

Közvetlenül az elefántos udvar fölött található a művész alkotótere, ami manapság múzeumként szolgál. Saját művei mellett barátai, kortársai alkotásai is megtekinthetők a Képtárban.

A Kandallós szobában képek sorakoznak a falakon, és számos szobor is megtekinthető, azonban a művész felesége iránti szeretete itt is kimagaslik. A hölgyről készült márvány mellszoborból árad a hitvesi odaadás, ezért tökéletes kiegészítője lehet egy esküvői képnek.

A Kandallós szobából kilépve a Rádiós szobába léphetünk. Ebben a helyiségben Néró császárról készült szoborral, festményekkel, kisplasztikákkal találkozhatunk. Bory itt is emléket állított családjának: ikerlányairól készült festményei is megtekinthetők.

A mester műterme ma kiállító teremként üzemel. Impozáns szobrok és kidolgozott festmények mellett saját íróasztala is megtekinthető, valamint a falon családi dokumentumok sorakoznak.

A műterem után a Sárga szoba következik, ami sárgára festett falairól kapta a nevét. Itt látható Bory jó barátjának és tanártársának, Balló Edének a portréja, valamint a Bory család családfája is.

Az erkély

A műteremből kilépve árkádos erkélyre jutunk. Az erkélyről csodás a kilátás a ligetes udvarra, ezért néhány kép gyönyörű hátteréül szolgálhat a fotózás során. A jegyespár szinte királyi megjelenést tud felvenni egy erkélyen beállított képen.

Százoszlopos udvar

A Százoszlopos udvarba két festői torony között léphetünk be. Nevét a 103 oszlopról kapta, amelyek az árkádos folyosót tartják. Az udvar francia jellegét a precízen nyírt bokrok és a vízköpő adja.

Az udvarba egy másik bejáraton keresztül is bejuthatunk: a lakótorony alatt, melynek kupolái a Bory család tagjait szimbolizálják.

A Hitvesi szeretet kápolnája

A vár ékköveként a Hitvesi szeretet kápolnája kihagyhatatlan látnivaló. Bory Jenő szinte szentélyt állít a kápolnában feleségének, akinek egész alakos szobra található ott, fölötte pedig más művészek múzsáinak képei, akik irigykedve tekintenek Bory feleségére, amiért őt férje ekkora szerelemmel szereti.

A Hitvesi szeretet kápolnájában a menyasszony és a vőlegény bepillanthat egy olyan kapcsolat mélységeibe, amilyent minden pár elképzel magának.

A Bory-vár nem csak egy építészeti remekmű, vagy egy művészi alkotás. Bory Jenő tehetségét, tudását és szenvedélyét öntötte egy olyan hely megalkotásába, ahol emléket állíthat családjának, szeretett feleségének.

Sok káprázatos fotózási helyszín közül választhat az ifjú pár, de talál-e még egy olyat, aminek háttértörténete maga a romantika?

Ezeket a fotózási helyszíneket is szívből ajánljuk!

5/5 - (391 szavazat)